Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
Да, ако таткото е роден во ХР.тој добива и државјанство и пасош..
Деверот мој е во Хрватска 28 год.значи од бивша Југославија и сега има и државјанство и пасош и сеуште тамо живее...
Ама деверот ти е роден тамо преди разпагjнето на СФРJ и живее тамо цел живот, а тука се праша доколко што сфатив за керка на родител што самиот е напуштил Хрватска на 4г. возраст., ако родителот е изгубил джавjанството после разпадот на Jугославиjа и има само македонски пасош, детето нема да получи хрватски пасош.
 
Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.711
Поени од реакции
1.151
Ама деверот ти е роден тамо преди разпагjнето на СФРJ и живее тамо цел живот, а тука се праша доколко што сфатив за керка на родител што самиот е напуштил Хрватска на 4г. возраст., ако родителот е изгубил джавjанството после разпадот на Jугославиjа и има само македонски пасош, детето нема да получи хрватски пасош.
Деверми е роден тука во Скопје МК. 1965год.отиден е во ХР.1988 год.. и има документи и пасош и државјанство....А има и Македонски пасош и државјанство,значи двојно државјанство....и нема намера да се враќа во МК.
 
Член од
1 септември 2009
Мислења
44
Поени од реакции
5
Визите за б'лгарите за САшт може да отпаднат
ЕП в'вежда клауза за реципрочност в правилника за визитеЕвропејскијат парламент гласува днес резолјуција за промјана на правилника на ЕС за визите, чрез којато се в'вежда клауза за реципрочност, зад'лжавашта САшт и Канада да премахнат визите за рум'нски граждани, с'обштава рум'нската агенција Аджерпрес.

В момента гражданите на Рум'нија, Б'лгарија, Полша, Чехија, Кип'р и Х'рватија се нуждајат от визи, за да п'туват в САшт и/или Канада.

Рум'нскијат евродепутат јоан Енчу, којто е с'вносител на новата клауза за реципрочност, зајави пред Аджерпрес, че над 100 милиона граждани на шестте страни членки на ЕС, спрјамо които има различно отношение относно визите за САшт, биха могли да се в'зползват директно и незабавно от новите правила.

По думите му САшт и Канада ште б'дат принудени да разширјат програмите си за безвизово п'туване за целија Европејски с'јуз. Промјаната ште влезе в сила в течение на 24 месеца от публикуването ј в Официалнија вестник на ЕС.

Рум'нскијат евродепутат зајави пред Аджерпрес, че изискването на САшт и Канада за визи е дискриминационно, т'ј като прави диференциација между гражданите на ЕС, в'преки че ЕС има обшта политика за визите. По думите му това изискване е јасно нарушение на принципа на реципрочност, т'ј като гражданите на САшт и Канада могат да п'туват в'в всички страни от ЕС без визи.

"Новото законодателство ште с'здаде автоматичен механиз'м, којто да осигури, че ЕС ште в'веде визи за всјака трета страна, којато в'веде или запази визите за гражданите на една или нјаколко членки на ЕС", појасни јоан Енчу.

Европејскијат парламент одобри днес и в'веждане на механиз'м за временна отмјана на безвизовија режим при определени случаи, главно като предпазна мјарка при увеличаване на броја на л'жливите кандидати за убежиште в страни членки на Европејскија с'јуз, предаде БТА.
http://www.dnes.bg/es/2013/09/12/vizite-za-bylgarite-za-sasht-moje-da-otpadnat.199198,5
 
Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
Ова само пропаганда се шири но во нова форма.
Пропаганда, ке видиме като влезе во сила безвизово патуванje до САшт и Канада што че думаш. Бас ловим Македонците ке се редат повеке за БГ пасоши от сега
 
Член од
26 јули 2013
Мислења
287
Поени од реакции
179
Точно ќе се редат,но само поради економските неприлики и сиромаштијата а не дека пукнале да бидат бугари.
 
Член од
21 април 2012
Мислења
366
Поени од реакции
186
Точно ќе се редат,но само поради економските неприлики и сиромаштијата а не дека пукнале да бидат бугари.
Ич не ми е гаjле оти се редат. Ти думаш дека е пропаганда, jас ти викам, не е, ке стане.
Ете след 2 месеца и пол, целиот трудов пазар на Велика Британиja ке биде отворен за Бугари.
 
Член од
11 јуни 2013
Мислења
56
Поени од реакции
22
Не ќе е лошо малце да ме поштедиш од тупење. :pipi:
Кажи нешто што има врска со муабетов. Ти или се вртиш во круг или збориш без врска.
Што мислиш, дека ние овде, ВО земјава не се бориме за егзистенција? За разлика од тебе, ја бирам средства. Бирам да не земам бугарски пасош, што не значи дека не би прифатила шанса за работа во странство-знаеш, по стоти пат-има живи луѓе кои што работат во странство БЕЗ БУГАРСКИ ПАСОШ. И пошто упорно брљавиш дека имам општо став против бугарските пасоши-еве уште еднаш, имам против трендовското земање на бугарски пасоши (во некои случаи, колку за резерва, да се најде при рака), на начин на кои се добиваат. Уште не е јасно?
1. Кој те тера да се бориш за егзистенција?
2. Државата твоја (а и моја) не помрднува ни прст за да ја добиеш (добијам) таа егзистенција.
3. Има луѓе кои работат без бг. пасош, ДА, но кој му подадол рака?, тебе кој ќе ти подаде?
4. Што имаш ти против тие кој што зеле passport на бг. , ништо твое не замешале, па ни побарале да им потпишеш некој документ....
5. Тоа трендовско земање за некои (одредени луѓе) значи крај на долгогодишната битка и неразбирање со оваа држава, доколку би дошла до нивни степен, би посакала уште кога си се родила.
6. ................
7. ...........
--- надополнето: 13 септември 2013 во 20:41 ---
Види, не ми се баш пријатни длабоки анализи на намерите на нашиот конкретен сосед, вака на форум. Си дозволувам само да наговестам што мислам, а сметам дека за тоа сите ние (македонци) сме свесни. На крај краева, времето ќе ги покаже намерите и ќе ги разоткрие скриените планови-ако ги има ;) Според мене, секако дека постои некаква намера позади делењето на пасоши-ко што рече ти, како бомбони. Цел свет не ги добива тие бомбони, само ние Македонците. Случајно? Зошто не им дели на Јапонците, само на жими мајка-ако се изјаснат дека имаат бугарски предок?
И не дека сеа ќе тргнеме да ги давиме новопечениве Бугари, вака освестени и со широки видици и сфаќања, во фонтаната на плоштад. Ако збориме за право, имаат право да се пишат како што сакаат-и државата им го вика тоа. Мене ми смета дволичноста-од една страна константно се труеме со некакви корени кои допираат од п.н.е, ќе чуеш глупости као секој втор на планетава (низ историјата) имал некаква врска со Македонија, а од друга страна новомилениумските Македонци се ослободуваат во сфаќањата ГРАБАЈЌИ бугарски државјанства (дискутирано е како се добиваат), оправдувајќи се (генерално) со егзистенцијални проблеми. Ја ТВРДАМ дека сите што земале БГ пасош (а кои што немаат некаква врска со Бугарија) немаат егзистенцијални проблеми. Ги зимаат, што би се рекло, за резерва. Колку да имаат некој џокер у рака.

А у меѓувреме, Бугарија си брои...
Да јас потполно би се сложил со тебе. Доколку ти не сакаш да земеш, тие околу тебе ќе земат, па така ти само ќе делиш:ROFLMAO:, сите скриени* планови на господата од бг. пак ќе се остварат, па така залудно ќе биди сето што си се потрудила да напишеш....:cuc:
 
Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
1. Кој те тера да се бориш за егзистенција?
2. Државата твоја (а и моја) не помрднува ни прст за да ја добиеш (добијам) таа егзистенција.
3. Има луѓе кои работат без бг. пасош, ДА, но кој му подадол рака?, тебе кој ќе ти подаде?
4. Што имаш ти против тие кој што зеле passport на бг. , ништо твое не замешале, па ни побарале да им потпишеш некој документ....
5. Тоа трендовско земање за некои (одредени луѓе) значи крај на долгогодишната битка и неразбирање со оваа држава, доколку би дошла до нивни степен, би посакала уште кога си се родила.
6. ................
7. ...........
--- надополнето: 13 септември 2013 во 20:41 ---


Да јас потполно би се сложил со тебе. Доколку ти не сакаш да земеш, тие околу тебе ќе земат, па така ти само ќе делиш:ROFLMAO:, сите скриени* планови на господата од бг. пак ќе се остварат, па така залудно ќе биди сето што си се потрудила да напишеш....:cuc:


Не можев да не приметам - момак, или што и да си, дал си свесен кога е правен муабетов??? Негде прошла година, имав и заборавено на овие постови :tapp:

Иначе, колку да знаеш, у глобала го немам сменето мислењето. Мислам дека оние што си го продаваат газот за бугарски пасош, негирајќи се себеси и серејќи на своите претци, не заслужуваат третман на луѓе.
Али, шта је - ту је. На будалите останува да ни го трасираат патот. На крај краева, тртете се кој како ви одговара, ама имајте малце доблест и признајте си дека не сте ништо друго освен продадени души. Добро де, гладни продадени души. Онакви, кои наместо по демократски пат да се обидат да сменат нешто за себе и идните поколенија, не прават ништо освен што бегаат од државава и тоа како бугари.

Само да не сте толку пуни со себе...:coffee:
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.627
Поени од реакции
38.530
Ич не ми е гаjле оти се редат. Ти думаш дека е пропаганда, jас ти викам, не е, ке стане.
Ете след 2 месеца и пол, целиот трудов пазар на Велика Британиja ке биде отворен за Бугари.бугарски пасоши
И ич да не ти е гајле оти се редат.
 
Член од
11 јуни 2013
Мислења
56
Поени од реакции
22
Не можев да не приметам - момак, или што и да си, дал си свесен кога е правен муабетов??? Негде прошла година, имав и заборавено на овие постови :tapp:

Иначе, колку да знаеш, у глобала го немам сменето мислењето. Мислам дека оние што си го продаваат газот за бугарски пасош, негирајќи се себеси и серејќи на своите претци, не заслужуваат третман на луѓе.
Али, шта је - ту је. На будалите останува да ни го трасираат патот. На крај краева, тртете се кој како ви одговара, ама имајте малце доблест и признајте си дека не сте ништо друго освен продадени души. Добро де, гладни продадени души. Онакви, кои наместо по демократски пат да се обидат да сменат нешто за себе и идните поколенија, не прават ништо освен што бегаат од државава и тоа како бугари.

Само да не сте толку пуни со себе...:coffee:
Кога сака нека е правен, ти тоа си го напишала, јас НЕ!
Не сне продадени души, грешка си, повеќе ми изгледа ти да си продадена , за една помочана маица или капа си ја продаваш државата твоја омилена и твоите претци, на чело со најголемите патриоти кои е ебаа твојата државичка и твојот патриотизам...
 
Член од
9 април 2013
Мислења
13
Поени од реакции
6
В кој век живеете, кој Ви иска Македонијата, какви са тези теории на конспирацијата!? В мојат град в Б'лгарија живејат германци, англичани, јапонци, ирландци, италианци и едно руско семејство. Живеем си и никој не го интересува кој от к'де е. Б'лгари си купуват к'шти и живејат из цјала Европа. Искрено се надјавам да влезете в ЕС, иначе сте тр'гнали да ставате една Северна Кореја! Скоро четох как наричате ваши војници "предавници" заради искането им да служат в БГ армијата. Абе хора, нали искате в НАТО. Там така или иначе ште са в една војска и ште војуват рамо до рамо! В момента б'лгари служат в повечето европејски армии и не ги наричаме "предавници"!
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.040
Поени од реакции
2.270
Ова само пропаганда се шири но во нова форма.
Кое е пропаганда?
--- надополнето: 15 септември 2013 во 16:09 ---
Точно ќе се редат,но само поради економските неприлики и сиромаштијата а не дека пукнале да бидат бугари.
Ако тоа е вистина, вие мора да жалите наjмного,заштото македонецот тогава докажува дека е готов на се и сешто (да биде се и сешто),само да излезе надвор от Македониja и да бара самун леб.
--- надополнето: 15 септември 2013 во 16:12 ---
Тоа ке е во рамките на 2 години некаде. Тоест реалистично е да се очекува от 2015-2016 да паднат визите.
 
Член од
11 јуни 2013
Мислења
56
Поени од реакции
22
*Ако тоа е вистина, вие мора да жалите наjмного,заштото македонецот тогава докажува дека е готов на се и сешто (да биде се и сешто),само да излезе надвор от Македониja и да бара самун леб. *
fmi, ako ne vlezevte vo EU, i tvojata sosedna drzava (Romania ili koja bilo druga, vklu4uvaki ne i nas, Makedonija ) e 4lenka na EU , dali ti ke sedese so skrsteni race i nemase da posakas EU passport, koj ke mozese da go isvadis so istata procedura kako sto vide davate pasosi ??
Nemase da se pisis makedonec, srbin, albanec, grk, afrikanec.......romanec, tur4in.... ???
Dali ako ti se nudat podobri uslovi ti ke si sedese vo tvojata omilena blgarska i ke re4ese jas sega sam samo blgarin??
Dali ti mislis deka makedoncite koi vadat passporti se navistina blgari?
Aj te molam odgovori mi na ovie prasajna, i ne sakam da begas nastrana od niv.
 
Член од
16 јули 2008
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.030
*Ако тоа е вистина, вие мора да жалите наjмного,заштото македонецот тогава докажува дека е готов на се и сешто (да биде се и сешто),само да излезе надвор от Македониja и да бара самун леб. *
fmi, ako ne vlezevte vo EU, i tvojata sosedna drzava (Romania ili koja bilo druga, vklu4uvaki ne i nas, Makedonija ) e 4lenka na EU , dali ti ke sedese so skrsteni race i nemase da posakas EU passport, koj ke mozese da go isvadis so istata procedura kako sto vide davate pasosi ??
Nemase da se pisis makedonec, srbin, albanec, grk, afrikanec.......romanec, tur4in.... ???
Dali ako ti se nudat podobri uslovi ti ke si sedese vo tvojata omilena blgarska i ke re4ese jas sega sam samo blgarin??
Dali ti mislis deka makedoncite koi vadat passporti se navistina blgari?
Aj te molam odgovori mi na ovie prasajna, i ne sakam da begas nastrana od niv.
Незнам што се влажнат толку блгариве на тоа дека вадиме бугарски пасоши.И сами знаат дека во првиот момент кога повеќе нема да му треба тој пасош - Македонецот со него ќе си го избрише газот.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom