Бугарските ѕверства врз Македонскиот отпор

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Сега имам 2 интересни прашаниja ком вас.
1. Кога е подпишан Трисраниот пакт от бугарска страна?
2. Кога силите на Третиот Раjх влегуват во Бугариja?
Убаво би било да намерите точниот час.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
- по 2-3 години на примирје, мирување и одмор еве се разви пак голема борба последниве два месеци во оваа тема. Што повеќе им ја кажуваме вистината на тие отаде граница потомци на “ослободителите“ за кој некој
ќе каже и да не си го знаат и “произходод“- се повеќе ги раздразнуваме и
лутиме да веќе го губат и тоа малку памет што го имат во нивните црпки.
Еј последна дупка на шупелка- извини последна буква во азбука шшшш..
шшшш... тој “крвавиот полковник“- јас бес срам прв го спомнав има такви
една “шепа“ во нашата НОВ ама ние нив на време почнавме да ги
осудуваме и чистиме како на пример М.М. во Скопје,за кого ќе напишам овие денови, а полковникот си го доби тоа што го заслужи на судењето
на 21 јануари 1945 година во Кавадарци пред народниот суд .
-Ќе има уште за оваа “јунска офанзива“- за која последниве страни се
напишани и која претрпе неуспех.Ама ова вистината не им одговара на
болгарчињава на форумов па ќе ќажат“земи прочити нешто ново“

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Де бре чедо античко разбравме колку партизани имало 1944 и почетокот на 1945. (по на сетне може и 200 000 да ги изкараш) Даи да видим колку имало пред 1944 г.
Остави ги коунистическите писаниjа , земи прочити нешто ново и ке разбереш што народот им лепнал името шумкари на обичните ти партизани. Изклjучвам истинските борци кои са имали за идеал Обидинета Македониjа. Тех Титовите главорези во Македониjа ги уништиjа на брзо по завршекот на"големата" револjуциа во Jугославиjа.
Не бе тебе ти нема СПАС, џабе те крстиле или сам си се крстил така за овде...

Насекаде по светот па така и во Македонија за некое такво дело има период на подготовка и период на акција, која може да се подели на диверзантски и герилски дејствија за потоа кога ќе се има доволен број на луѓе и опрема да прерасне во воена сила способна да се справи со цели војски и армии до заби наоружани како што беа Германците во ВСВ, и тоа и се случи.

Арно ама се знаат и бројките на луѓето што учествувале во првите одреди, за акциите што ги превземале, какви прогласи издавале, итн.

И во окупирана Франција се водеше илегална и герилска војна цело време, иако општеството изгледаше како да се предало на Германците, ама никој не е ненормален како вас да им сере на Французите за наводните "мали бројки" на нивните партизани и герилци.

Веќе реков М.Р.О. од својот почеток во 1893 му требаше цели 10 години до 1903 и пак четите и народот не беа спремни и се подигна ПРЕДВРЕМЕНО и НЕСПРЕМНО востание за што животот си го даде еден од највредните македонски синови Гоце Делчев.

Ако имаше малку памет ќе ти текнеше дека е исто и кај вас. Со таа разлика што, да не тргнеше Русинот накај Отоманска Турција во 1877-78 вие немаше никогаш да се ослободите, ниту да кренете соодветно востание. Затоа не ми драпај многу мадиња овде.

И СИТЕ македонски борци се бореа за обединета Македонија тогаш, остај ги на страна интригите на Тито и понекој од неговите послушници кај нас.
Плус бери си гајле за твоја Бугарија и ич не ми го мешај носот кај што не му е место, ние одлично знаеме кој за што бил во Македонија.

Баташкото клање е до одредна степен митологизирано. Исто е митологизиран е аналогичниот случаj на Ваташа - "Шесте jастребинчета".

Друго е прашањето дека бројот таму (Баташкото клање) е 100 пати поголем и е опишано од меѓународните набљудувачи, кои биле сведоци на последиците. При описот на случката од Ваташа се зема само информациите од jуго-комунисти, кои можат да си измислат што сакаат. Никогаш, кога се зборува за Ваташа не се кажува зошто токму биле убиени, што точно направиле и сл, т.е. Ваташа се митологизира.

Цитирај ми барем една книга, во која се зборува за Ваташа и се цитираат точни документи од Царство Бугарија - заповеди, обвинувања, опсаниjа на настаните од страна на бугарската полиција. Секогаш се избегнува да се спомене дека човекот кој издава наредбата е роден во Крива Паланка - бугарски офицер од Македонија.
Така-нареченото "баташкото клање", кое е смислено од странци токму со идеја и цел да предизвика смут и да поттикне револт во Европа, не толку внатре во Бугарија, е еден гоЉам МИТ и фабрикација, и тоа го знае секој барем малку паметен Бугарин, а камо ли странците.

Реков и пак ќе повторам: НИШТО нема скриено или измислено, додадено, одземено во случајот со убиството на младинците од Ваташа. Се' се знае и е на виделина.

Дебилни изроди кои работеле за туѓи интереси имало, има и за жал ќе има по цел свет, па така и во Македонија. Тоа што некој таков стоел на чело на единицата што го направила злосторот со ништо не ја менува или олеснува одговорноста на во тоа време де-факто ФАШИСТИЧКА Бугарија.

Сега имам 2 интересни прашаниja ком вас.
2. Кога силите на Третиот Раjх влегуват во Бугариja?
Убаво би било да намерите точниот час.
Веќе сум го постирал одговорот на првото прашање неколку теми овде, еве ти го пак:

На второто ќе добиеш одговор кога барем еден од вас ќе се осмели да даде одговори на моите прашања од кои бегате како ѓаолот од крст.
На пример:

- Кои луѓе беа присутни и што договорија и потпишаа на почетокот на октомври 1944 во Крајова, Романија?

Имам и други, ама ова ти е доста за почеток.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Това е договор за замразнуване на проблемите мегу Jгославиja и Бугариja (а това касае да не се повдигнува прашане за Западните покраjнини и Пиринскиот краj докато не запре воjната) со подписот на Толбухин. Зашто е потребна? Прост отговор - партизаните не можат да запрат германците сами и имат потреба от бугарската армиja, но довчера се биеха един против друг, а преку нок мораше да застанат на една страна.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Па ти тресиш, jaс имам точно прашане. Ти бегаш и не сакаш да отговориш ...Ако не можиш - кажи не можам.

Пак се наврати и види последното ми изречение бе Ченто. ;) Ти от 4-5 изречениja не можеш да разбереш што прашам. :icon_lol: Часот не ми е jaсен. Дали ти го гледаш тамо? Jaс не.
Cи поставил ДВЕ (2) прашања, и јас ти кажав јасно и гласно дека ти одговарам на ПРВОТО, а на второто ќе ти одговорам кога прво ти ќе ми одговориш на моите одамна поставени прашања, од кои бегате од една на друга тема само да не ги одговорите.

Од ништо јас не сум избегал.
Си праша:
fmi напиша:
И јас со приложување на документот ти одговорив.
Тоа е ВАШ документ, не е македонски. Ако не го знаеш тоа е ТВОЈ проблем, не мој.

fmi напиша:
Хахаха,пак се врати и види што е подпишано на 7 Септември 1940 и мегу коj и коj, кога конкретизираш, ке получиш и конкретен отговор поради простата причина,дека постоjaт два договора от Краjова. Доколкото мислиш на договорот от 1944. Това е договор за замразнуване на проблемите мегу Jгославиja и Бугариja (а това касае да не се повдигнува прашане за Западните покраjнини и Пиринскиот краj докато не запре воjната) со подписот на Толбухин. Зашто е потребна? Прост отговор - партизаните не можат да запрат германците сами и имат потреба от бугарската армиja, но довчера се биеха един против друг, а преку нок мораше да застанат на една страна.
Многу јасно и гласно нагласувам секаде каде што прашувам на што мислам и давам точна дата = 5 октомври 1944 година.

Немој да си измислуваш работи туку одговори што сум те прашал, и кажи ги бугарските претставници на тој договор, а уште поважно кажи што точно е договорено таму.

Отечественофронтовската влада на Бугарија и нејзините претставници во Крајова се тие кои МОЛАТ на бугарската војска да и биде дозволено да учествува во операциите за конечното терање на Германците од Балканот за барем малку да го исперат 3 и пол годишниот ФАШИСТИЧКИ срам.

Еве ја објавата на Танјуг за Договорот од Крајова:

Член од
18 септември 2011
Мислења
221
Поени од реакции
24
Што значи вистински сведочи? Некои комунисти со цел да се добијат големи херои преувеличават до безумие?
Извини, ама има луѓе кои тогаш биле деца, а некои биле жени и воопшто не биле приклучени во комунистичките борби или партии.

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Извини, ама има луѓе кои тогаш биле деца, а некои биле жени и воопшто не биле приклучени во комунистичките борби или партии.
Ни под разно сите што излегоа да се борат против фашизмот, а уште помалку народот не значи дека беа членови на комунистичката партија.

Во цела Југославија и на целиот Балкан немало 60,000 членови на комунистичките партии собрани на куп колку што имало борци само во македонските партизани 1944 година.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Многу јасно и гласно нагласувам секаде каде што прашувам на што мислам и давам точна дата = 5 октомври 1944 година.

Немој да си измислуваш работи туку одговори што сум те прашал, и кажи ги бугарските претставници на тој договор, а уште поважно кажи што точно е договорено таму.

Отечественофронтовската влада на Бугарија и нејзините претставници во Крајова се тие кои МОЛАТ на бугарската војска да и биде дозволено да учествува во операциите за конечното терање на Германците од Балканот за барем малку да го исперат 3 и пол годишниот ФАШИСТИЧКИ срам.

Еве ја објавата на Танјуг за Договорот од Крајова:

Оф Чентооо, jaс сум контретизирал што имам впредвид кога сум прашал КОГА, ама ти пак не читаш. :facepalm: Дали го правиш нарочно да спамираш или немаш поим да отговориш на прашането? Кажи честно.
Во документот не пишува бе Чентооооооо. За това што си ми го постирал сега -От кабинетот на председателот пренесува Тануг ... повеке да коментирам? Договор ли е това Ченто? А и да не заборавам да те прашам, каде виде ти,дека Бугрската влада се молела ?И таа твоja лага нема да помине. Па да земам да ти припамтам како друг Тито приемаше парад со тиja што ти им викаш фашисти...

Да те прашам, коj отсече патот на германската група Е от Грциja за централна Европа?
А влегуването во Приштина от кои воjски беше?

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Оф Чентооо, jaс сум контретизирал што имам впредвид кога сум прашал КОГА, ама ти пак не читаш. :facepalm: Дали го правиш нарочно да спамираш или немаш поим да отговориш на прашането? Кажи честно.
Во документот не пишува бе Чентооооооо.
Абе ти шизофреник си или селективно слеп..?!?

Ајде збор по збор полека прочитај ги последните 3 (три) параграфи-пасуси од документот што ти го постирам по којзнае кој пат и после ела пак да врескаш "КОГА" овде ако смееш:

Сега појасно ли ти е "КОГА"..?!?

fmi напиша:
За това што си ми го постирал сега -От кабинетот на председателот пренесува Тануг... повеке да коментирам? Договор ли е това Ченто?
Абе абдал, биле или не претставници на вашата отечественофронтовска власт на чело со Добри Колев Трпешев на 5 октомври 1944 година во Крајова, Романија да се договараат-спогодуваат-усогласуваат со Тито под надзор на Толбухин т.е. СССР за тоа дали може вашата бугарска армија да се вклучи во борбените дејствија на Балканот против повлекувањето на Германците или не..?!?

fmi напиша:
А и да не заборавам да те прашам, каде виде ти,дека Бугрската влада се молела ?И таа твоja лага нема да помине.
Јас лажам..?
Ајде да видиме кој ЛАЖЕ, и кој поим си нема за вистинската историја на својата земја.
Одговори на следното:
Што изјави истиот тој Добри Колев Трпешев во Белград на "Заседање велике антифашистичке народноослободилачке скупштине Србије" одржана од 9-12 ноември 1944 година..?

fmi напиша:
Па да земам да ти припамтам како друг Тито приемаше парад со тиja што ти им викаш фашисти...

Да те прашам, коj отсече патот на германската група Е от Грциja за централна Европа? А влегуването во Приштина от кои воjски беше?
Боже Господе... :facepalm:
Од која година ти е сликата бе неписмен..? Кога бевте сеуште потрчковци на Хитлер или откако ви дојде товариш Толбухин на северната граница, а во Македонија ве растртија тие фантомските "шумкари" па решивте и да преговарате со нив, а еве и да го викате "друг Тито" да ви биде централна фигура на воените паради..?!?
Овој суратов од десно тука знаеш ли кој е..?
Еве ти го пак ако не знаеш:

Како на друг начин ќе му се оддолжите на човекот што го молевте и ви дозволи да учествувате во протерувањето на Германците на кои што предходно им го лижевте газот како шизофрени абдали..?

Втора декада од 21 век дојде, а вие поим си немате за договорот-спогодбата (како и сакате да го наречете) од Крајова.
Ама па што се будалам и јас, па вие ни "произходот" не си го знаете, па камоли ова...
--- надополнето: 18 февруари 2012 во 01:52 ---
Она што се обидува да ти објасни fmi е дека во светската историографија Договорот од Крајова е тој од септември 1944. Друг договор во истата година нема.
http://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Craiova
Ај мајката, ова дури сега го видов!
Па овие турко-болгариве овде стварно сите до еден се слепци и неписмени..!

Кај Википедија им е почеток и крај на нивното "знаење за историјата", туку и неа кога ја цитираат не гледаат што цитираат.

Будалиов вика "...Договорот од Крајова е тој од септември 1944. Друг договор во истата година нема", и ми постира линк за договор потпишан во септември 1940 година, а не 1944..?!?
:pos: :pos::pos:

Ајде сега сиктер назад во правителството, да ве пензионираат пред време и да ве истепаат малку по прсти зашто денеска како што ги изрезиливте овде, никогаш! ;)

Дај пратете некои поспремни, овие излегоа тешки абдали...

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.612
Каде бе тоа учествува бугарската армија и во кои тоа "борбени дејствија" против Германците на 8-9 септември 1944 година.?!?

Ни ти, ни некој друг од вас турко-монголчетата овде не сте ни чуле, ниту сега имате поим за договорот-спогодбата од Крајова, не ми се прави многу удрен со мокра чорапа кога од авион се гледа дека си само едно будалест википедија-спамер како и секој еден турко-болгар по нетов.

"Танјуг" е југословенска новинска агенција бе абдал, и не цитира никакво "трето место", туку емитува информација од "Кабинетот на претседателот на НКОЈ Јосип Броз Тито" којшто учествувал во договарањето. Кого сакаш да цитира, Ганди ли?!? :pos:

Bо предходниот пост ме набеди дека јас "лажам" и ти поставив едноставно прашање, ама како што гледаме пак со спамирање и тресење глупости сакаш да заташкаш.
Арно ама тешко ќе ти оди таа работа со мене.

Еве да видиме чија "желба" било воопшто да се сретнат и да се договараат ТВОИТЕ отечественофронтовци со Тито во што помогнал СССР со Толбухин. Од 9-12 ноември 1944 во Белград, Србија се одржува едно заседание на кое пак присуствува истиот Добри Трпешев, со неколку други бугарски претставници меѓу кои и генералот Благој Иванов (еве ти линк од твојата љубима Викисерија да видиш за кого станува збор: Благој Евтимов Иванов)

И таму Добри Трпешев во својство на официјален претставник на Бугарија држи говор и меѓу другото ги кажува следниве работи:

"Во името на нашата влада морам да му изразам благодарност на маршал Тито што дозволи ние, заедно со вашата војска, рамо до рамо... да учествуваме во борбата против германскиот фашизам за да го избришеме така оној крвав печат што ни го удрија на чело нашите бугарски фашисти. Ние правиме се' што е можно нашата војска да ја заслужи вашата доверба...

Како претставник на бугарската влада на Отечествениот Фронт изјавувам... дека ние, бугарската влада, владата на нова Бугарија, ви подаваме рака и дека сакаме за вечни времиња да одиме заедно..."

(Заседање Велике антифашистичке народноослободилачке скупштине Србије 9-12. XI. 1944, Београд, издање Народне скупштине НР Србије, књ. 1, стр. 103. (говор на министерот Добри Колев Трпешев))

Сега појасно ти е кој какви желби имал и за што молел во Крајова, или да ти цртам?

.
Да не сакаш и за ова во колку "часот" било кажано..?!? :pos:

fmi напиша:
Абе ти писмен ли си, зборуваш колкото да спамираш ли?! Поим си неаш от воено дело ли?! Поим си немаш за вториот етап на воjната ли... Паим си немаш што е договор, што е согласие, што е Краjовски договор...
Па еве земи прочитаj малце, белким влезе нешто во главата.Па и мапи да видиш малце, заштото на диво да зборуваи не е работа.
http://rdsc.md.government.bg/BG/About/VoennaIstoria/3_08.php
Пример да ти дадам Приштина - види колко групи са партизаните, види колко са бугарската армиja.
Да те прашам за снимката, дали имаш поим, коj прави проверка на воjската?
Еве това са твоите лаги, лаги и пак лаги... нито един доказ. Само голи зборови. Ама што да се будалам, вие вчера викахте вива Тито, днеска вива Аце...
Што е ова што си го постирал бе абдалу еден неписмен, ова ли е вашата т.н. "историја за вториот етап на војната"..?!? :pos:

Каде овде има опишано некакво борбено дејство на бугарската армија уште на 8-9 септември бе абдал..?!?
Прво како попчиња сте отишле на баци рака кај Тито во Крајова и сте молеле да бидете вклучени во завршните операции против Германците на Балканот за да го исперете срамот за 3 и пол години додека бевте бедни ФАШИСТИЧКИ потрчковци на Хитлер, за после шизофрено и со голема среќа да имате преврат и со помош на вашите создатели од Великаја Матушка Русија да поминете неказнети..!

И немој ти мене да ми кажуваш за политика на врти-капа, зашто вие сте лика и прилика за таквото однесување и во европски и во светски рамки!
Народ што толку пати шизофрено менувал страни и лижел кај што предходно плукал од вас нема.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Што значи вистински сведочи? Некои комунисти со цел да се добијат големи херои преувеличават до безумие?
-Синоќа не сакав да се мешам,ама сега на раат да напишам.
-ШШШШ.......?----Еве ти нешто од вистински сведок
-За злосторствата на бугарската фашистичка војска,
еве едно самопризнавање на Бугаринот Трифун Белев
(политкомесар на бугарскиот батаљон во 16 МНОБ)

“...На 17 јуни 1944 год. на најварварски и жесток начин
беа убиени 9 лица од село Кучевиште од бугарските
фашистички крвопијци, кои беа платени слуги на
германците..Повеќе од две и половина година сум овде
и сведок сум на такви срамни и страшни дела,што не
можат да се опишат...
(фото копија од овој говор се чува во Ист.Архив-Скопје)

Еве уште нешто: Во врска со онаа спогодба од Крајова
-ЦК на БРП (к) му упати на 2 ноември 1944 год.
благодарствено писмо на ЦК на КПЈ ( во кое пишува)
“...Нашиот народ се чуствува виновен кон југословенските
народи, особено кон српскиот и македонскиот што дозволи
неговите фашистички управувачи да создадат од Бугарија
Плацдрам на од германските поробувачи, од бугарската
војска хитлерови Жандари на Балканот и да извршат низа
насилства и предавство над народите што се борат за
своја слобода...Ние ви должиме вечна благодарност за
подршката и брадската помош со која нашите први
партизански одреди се создадоа кај вас.“

-Појасно од ова здравје
-Што сега ќе кажат Бугариве да почекаме

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Во Крајова на 5 октомври 1944 се склучува спогодба за воена соработка помеѓу Бугарија и претставници на отпорот од окупирана Југославија. А во борбените дејствија учествува уште од 8-9 септември.
-ШШШШШ....ама си ме изнасмеал сега со оваа изјава
Абре учествуваа ама како п о с м а т р а ч и ....тоа е факт.

-Владата на ФНРЈ им дозволи и овозможи,преминувајќи преку
тешките рани нанесени на народите на Југославија од страна
на бугарските фашистички окупатори, делумно учество на
бугарските војски во завршните операции против германските
трупи на теритиријата на Југославија.Учеството на бугарските
војски во тие воени операции не беше потребно, затоа што
прашањето на ослободување на ФНРЈ тогаш беше само
прашање на денот и тоа само со свои единици.Владата на
ФНРЈ и покрај тоа се согласи на упатената молба на
Бугарската делегација, која есента 1944 год. на чело со
Добри Трпешев, го посети Врховниот штаб на НОВ на
Југославија, бугарските единици, да учествуваат во
завршните операции, само за да може Нова Бугарија
да се афирмира,пред слободуљубивиот народ.
И да се сврти како демократска држава што ги раскинала
сите врски со фашистичка, борисовска,санстефанска
Бугарија и по таков пат да го испере СРАМОТ што на
бугарскиотнарод му го нанесоа неговите фашистички
управувачи и бугарската окупаторска војска...

-Појасно од ова здравје
-Што сега ќе кажат Бугариве да почекаме

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
715
Каде бе тоа учествува бугарската армија и во кои тоа "борбени дејствија" против Германците на 8-9 септември 1944 година?!?
Дел од извештај на началникот на 15 пешадиска охридска дивизија полковник Димитар Младенов од октомври 1944:

"На 8 срешту 9 септември Германците нападнаа мои војници од с. Плетвар и пристапија кон обезоружаване на 54 и 55 пешадиски полкови во градот Битола, како насекаде, каде што имаа успех, ме алармира дека божем наши војници ги нападнале, а своите успеси криела грижливо. Во градот Прилеп јас ги изпреварих. Кога дадов наредба за обезоружаване на германските војници, јави се нивната артилерија, која веднаш уништи со 2 гранати спалната ми соба во касарната и со 1 - кабинетот ми, со цел да ме извади од системот како единствен човек кој може да издаде наредба за борба. "

Дел од боjниот рапорт сакаш ли да цитирам?

Еве ти и една телеграма од 12 септември на полковник Младенов до командантот на бугарската армиjа:

"Држам Прилеп и сум заедно со македонските партизани. Ве молиме инструкции за дејствување".

24 септември 1944: Писмо од комендантот на МНОВ генерал Михајло Апостолски и политкомисаротт на Главниот штаб на Бане Андреев до бугарскиот министер за одбрана:

"Господи министре, се осекиаваме задолжени да Ви изкажеме својата благодарност за достојното држанье на бојците - војници и офицери од 15-а дивизија, особено на г. полковник Младенов, командирот на дивизијата, и неговите близки соработници, кои заедно со нашите единици во заедничко дејствие против германските фашистички орди се бореа геројски."

А зошто цитирам точно полковник Димитар Младенов, може да разбереш како прочиташ малку за човекот.

За "Договорот" и "Соработката":
1) Правописна грешка
2) Верно е, дека истата година друг Краjовски договор нема.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
еве уште едно злосторство на БУГАРСКИТЕ ф а ш и с т и

Во ноќта меѓу 21 и 22 јануари 1943 година престанаа да чукаат
срцата на македонските револуционери,бугарските фашисти
таа ноќ ги обесија:
-Благоја Давков
-Герас Цунев
-Јован Басаров
Бугарските џелати ја искалија својата бес, извршија уште едно
злосторство, покрај веќе многу други претходни злосторства
во окупирана од нив Македонија.Паднаа уште неколку жртви
борци за национална и социјална слобода на Македонија.
-Ова злосторство е извршено во дворот на централниот затвор
во Скопје, пред очите на многу други борци - револуционери кој
се исто така затворени во ќелиите , за да го видат овој чин и да
се обесхрабрат во нивната намера - борба за слобода, но без
успех е ова дело на “Ослободителите“- Борците стануваат уште
по смели,по жестоки и помасовни во борбата за Македонија.
Еве какви беа бугарските фашисти во поробена Македонија.
Сведок на ова од ќелиите е и Раде Бурчевски и други наши
синови и ќерки кој ќе ги чујат последните зборови на хероите.

-ДА ЖИВЕЕ СЛОБОДНА МАКЕДОНИЈА

Kajgana Shop

На врв Bottom