Ќе ти поставам неколку прашања за размислување за Крстьо Трајко.
Еми се разбира де, знам дека ти е тешко сега, после толку тролање за "акционите комитети" и кметовите да добиеш на тацна документ напишан и потпишан од еден таков што членувал во истите и станал кмет, ама види мајката е во директна спротивност со вашата перцепција за тоа што тој и тие луѓе биле.
штипјанец' напиша:
1) Имале сте црква божем од времето на Климент. Зошто Трајков зборува зборува за "раѓање на дете" и за "лулка пред раѓањето"?
- Зошто "божем"..? Македонија и Македонците се првите христијани на тлото на Европа, сепак да не го девалвираме делото на Светиот Апостол Павле.
И пред Свети Климентовата има "Јустинијана Прима", итн., да не навлегуваме сега во црковните работи.
- Крсто Трајков не зборува македонската црква да се роди од ништо, туку за формирање на синод т.е. организација исто како и за другите, кои ги наведува во текстот. Или вас тоа што Султанот ви подари црквена организација треба да се сфати дека таа е створена од ништо?
Иако во некаква смисла секое формирање на организација и времето во кое тоа се случува подразбира нешто ново, сепак посебно религиозните организации по цел свет, па така и праволсавните цркви се повикуваат на традиции и историја, така и македонската.
- Веќе на старт обид за ефтина манипулација и финти за мали дечиња, ама ај не ви е прв пат...
штипјанец' напиша:
2) Зошто Трајков нема ништо против да продолжи да се покорува на оние во Софија?
- Пак ефтина манипулација вметната во прашањето. Крсто не зборува за покорување на Македонците кон Софија, туку за црковен синод т.е. покорување кон црковната организација (Егзархијата). Јас и ден денешен познавам многу православни верници и Македонци, ама и Бугари, и Срби, и Грци и други на кои не им е важно баш кон кој синод или помесна православна црква ќе се приклонат се додека имаат можност да останат православни христијани.
штипјанец' напиша:
3) Зошто очите на "Македонците се се кон Бугарија"?
- Прво и основно, писмото е пишувано ДО НЕКОГО. Крсто Трајков кога во него зборува во множина, мисли на идеите на тие до кого е испратено истото. Арно ама има во него дел каде тој си пишува во прво лице еднина, и таму се неговите јасни ставови за тоа кој е кој, и што е што.
- А дека имало такви Македонци на кои во тие времиња очите им биле "се кон Бугарија", имало, никој не го спори. Имало и такви на кои им биле кон Србија, или Русија, па и Грција или Турција. Истото го има кај сите околни народи во периодите пред да створат свои држави, или поарно да се изразам = пред големите (овие-или-оние) за свои интереси да им ги створат државичките за овие подоцна да збеснат и како гладни кучиња нон-стоп да посегата по туѓото.
- Работата е што за цело време има и такви Македонци на кои очите не им се "кон Бугарија" или кон некоја друга земја, а само кон Македонија.
штипјанец' напиша:
4) Зошто пишува дека се "еднакви со Бугарија и тоа секој го знае"?
- Мошне прецизно самиот си објаснил подолу ЗОШТО "еднакви сме со Бугарија и тоа секој го знае", обрати внимание на црвениот болд во делот:
"аз одавна тв'рда че с' Б'лгаритѣ сме само пара-братја, както сме и с' останалитѣ славјани, а имено:
Макидонеца по кр'в е славјанин смесен с' старо макидонци.
Б'лгарина е славјанин смесен с' Аспаруховитѣ "волгари".
Појасно од ова кој е кој и што е што, здравје...
Па продолжува и понатаму и за Србите кажува и за Русите...
штипјанец' напиша:
5) Зашто пишува на книжевен бугарски jазик, а не на макеоднски?
- Не сум баш сигурен дека писмото е напишано според сите норми на бугарскиот книжевен јазик (демек литературен де), ама тоа не е ништо чудно со оглед на егзархистичките училишта што ги посетувале огромен број Македонци.
- Крсто Трајков не е некој лингвист или филолог со познавања за јазикот како еден Мисирков на пример. Ама писмото може да е напишано и на англиски јазик, тоа не ја менува неговата содржина и значење.
- Пак е пишувано и испратено до некого, а врхушката на тие во голем дел од нивното постоење знаеме каква била. Може Крсто мислел дека нема да го разберат.
штипјанец' напиша:
6) Зашто бил претседател на бугарскиот акционен комитет во Ресен?
- Не знам, сигурно зашто е роден и делувал во тој крај на Македонија. Во основањето на тие комитети има многу интересни личности од најразлични и навидум дијаметрално спротивни идеологии. Треба малку повеќе да се информираш околу нивниот почеток.
штипјанец' напиша:
7) Зашто се согласил да стане кмет на "бугарскиот окупатор"?
- Сум рекол и за некои други личности за кои сме пронашле слични документи кои недвосмислено ја покажуваат нивата вистинска национална и етничка припадност, но сепак со своите постапки и делување им служеле на овој или оној сосед, дека Македонија не ги слави во својата историографија, таков е и случајот со Крсто Трајков.
- Секој еден човек има најразлични мотиви и причини за секоја своја постапка кои одат од чисто лични, па до најшироко национални или општествени. Во случајов изгледа е мешавина од лични мотиви измешани можеби со одбивност кон комунизмот или левата идеологија, или нешто сосема трето. Како и да е, мотивите не се национални, зашто сепак документот мошне јасно го покажува неговото поимање за тоа прашање.
штипјанец' напиша:
8) Зашто не се борил срешту "окупаторот" заедно со "целиот народ"?
- Прво, тој е веќе старец тогаш, и умира на почетокот на јануари 1942 г. Значи не доживеал ни да ги види некои од поголемите злодела на болгарчетата. Дали до крајот ќе останел кмет на Ресен, во смисол "верен на царот и неговата политика" е под знак на прашање. Можеби ќе останел да биде кмет, а ќе почнел да соработува со партизаните, којзнае.
- Ај да повторам од предходниот одговор:
Секој еден човек има најразлични мотиви и причини за секоја своја постапка кои одат од чисто лични, па до најшироко национални или општествени. Во случајов изгледа е мешавина од лични мотиви измешани можеби со одбивност кон комунизмот или левата идеологија, ама никако национални, зашто сепак документот мошне јасно го покажува неговото поимање за тоа.
штипјанец' напиша:
9) Зашто се борил заедно во бугарската армиjа во двете балкански воjни?
- Се бореле и многу други, на пример Атанас Раздолов
, и што од тоа..?
штипјанец' напиша:
Сеуште чекам одговорот за Христо Миладинов.
- Не знам дека мене си ми поставил некакво си прашање за Христо Миладинов..!??
- Јас па сеуште те чекам да зуцнеш за "Договорот од Крајова", ама ти (како што ми е сега кристално јасно) НЕМАШ ПОИМ ДЕКА ТАКВО НЕШТО ПОСТОИ, а тука со денови масираш за некакво учество на бугарската војска таму-ваму на крајот на војната.
Се разбира откако шизофрено, како ре-програмирани роботи рековте пу-пу не важи ништо до сега, од сега сме "анти-фашисти"...
Ајде да ти дадам некоја насока да не луташ како слепа кучка:
- На договорот-спогодбата се договараат односите, начините и учеството на бугарската војска, југословенските партизани и Црвената Армија за операциите на крајот на 1944 и 1945 година.
- На неговото договарање присуствуваат три страни:
1. Руска т.е. СССР страна на Црвената Армија, претставена од маршалот Толбухин.
2. Југословенска страна (без некакво посебно одобрување од македонските партизани иако Македонија е засегната од истиот) претставена лично од Тито.
3. Бугарска страна, претставена од досега сигурно познати 2, а можеби биле и 3 члена, од кои главниот е Добри Колев Трпешев.
Состанокот започнува уште на крајот на септември, и во меѓувреме има патешествие Крајова-Москва-Крајова, каде на 5 октомври 1944 се постигнува договорот.
Имаш уште фурни леб да лапаш за да пораснеш и да можеш да парираш овде со вистинска историја, а не национал-шовинистички интернет глупости...
За твоја огромна жал имбецилно турко-болгарче Никола Груевски за мене е само премиер на мојата земја, и...... и толку.
Тоа што вие, грчињата или некои други ментоли по светов во него гледате борец за македонската кауза мене ме радува, ама политичките битки не ме засегаат, овде сме на ИСТОРИЈА.
Штом си дошло да по-тролаш и овде, да те прашам: СМУЧИШ ЛИ ТИ КОЊСКА КРВ..?!?