Бугарија испорача три услови на Македонија

Член од
17 јануари 2015
Мислења
414
Поени од реакции
187
Крајот на реченицата вели: О почитувам правото на секој човек да се декларира слободно и почитувам неговиот избор и неговото решение!!!

Но, како што ти напишав погоре -- спорен ти е ставот. Сè додека си на тој став, дека Македонците се Бугари, решение ќе нема. Треба да го промениш ставот.
Ставот вели дека човек има слободна волја (единственото суштество на земјата). Затоа и не сум навредил никого и нема да го сторам.

Како што сум пишувал и погоре - поентата е важна, а таа е да има смисла, нема нешто поважно од тоа да има смисла, па смисла има во сето вечно. Смисла има и во преодните работи, но е дел од вечното.
"Проблемот" е прашање на перспектива и секогаш е решение за промена. Промена која сепак не ќе може да го промени значењето на смислата, туку само да го измени на друг начин. Каде е текло пак ќе тече, бидејќи имало смисла. Каква смисла има дали сум напишал тоа или обратно?
Ставот е дека сме едно и исто. Како и сите луѓе. Како и целата Земја е едно и исто со универзумот.

Две соседни лисја на едно д'рво се различни, но се од истиот клон на д'рвото. До него има друг клон со различни лисја, но и двете се на истото д'рво. До д'рвото има друго д'рво, со други клонови, со други листја. Двете се на иста почва.
Така се почнува од малкуто, за да се дојде до големото.

Имало и една бура и лисјата на д'рвото почнаале да паѓаат. Тогаш сфатиле дека се исти и почвата, на која се паднати е иста. "Проблемот" е решението - наместо да се продолжи да се гледа во малото, да се сфати и види големото.
Има една поговорка, каде се зборуваше за водата, но не можам сегаш да се сетам како беше точно. Смислата е токму таква - човеков оди за вода и виде поточе, но не виде и реката.

Тоа е ставот. :)

"Македонците се Б'лгари" беше погрешно напишано, бидејќи не е важно името, важно е да се види големото.
 
Последно уредено:
Член од
20 јули 2014
Мислења
2.453
Поени од реакции
5.823
Oфф леле...:facepalm: Што да му одговориш на ова.

Ова воедно е мојот последен пост на темава.
 
Член од
17 јануари 2015
Мислења
414
Поени од реакции
187
Oфф леле...:facepalm: Што да му одговориш на ова.

Ова воедно е мојот последен пост на темава.
Зошто се чувствуваш задолжен да "одговараш", како нема поставено прашање ?

Тоа е големата разлика - едни се чувствуваат обврзани да "одговараат" само затоа што треба да има некаква "контра".
 
Последно уредено:
Член од
20 јули 2014
Мислења
2.453
Поени од реакции
5.823
Зошто се чувствуваш задолжен да "одговараш", како нема поставено прашање ?
Не бе па ти, не се чувствувам должен да одговарам (инаку и без прашање дозволено е да се прокоментира нечиј став...). Гротексно ми изгледаше целата издрндана тавтологијата, ама неважно.

И смешно е што зборуваш за некакви решенија, разбирања и добрососедски односи, а Македонците ги сметаш за Бугари. Толку од мене.
 
Член од
17 јануари 2015
Мислења
414
Поени од реакции
187
Не бе па ти, не се чувствувам должен да одговарам (инаку и без прашање дозволено е да се прокоментира нечиј став...). Гротекстно ми изгледаше целата издрндана тавтологијата, ама неважно.

И смешно е што зборуваш за некакви решенија, разбирања и добрососедски односи, а Македонците ги сметаш за Бугари. Толку од мене.
Што му е смешното на фактот дека зборуваме на единствениот словенски аналитички јазик, за што се бара пред сè време и објаснување како само тука се добило и на Балканот пак е единствениот ??

Сакаш да "одговориш" на нешто, па ето едно прашање.
 
Последно уредено:
Член од
4 ноември 2013
Мислења
98
Поени од реакции
51
Не сум рекол такво нешто.
Тоа што го кажав и дека биле дел од бугарската преродба.
Пред тоа биле суштински дел од бугарската држава.
Тоа е едноставно и јасно.
 
Член од
17 јануари 2015
Мислења
414
Поени од реакции
187
Б'лгарија и Македонија кје бидат најблиски, дали догодина или по десет години или по 20 години нема значение.
Битното е да настане најсетне промена (голема) во една од двете землји, која кје долаагји со сигоруност по тоа и во другата.
 
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.189
Со оглед на тоа што едно исто иако просто објаснето препрашуваш веќе неколку пати просто ќе се прецитирам. Ако не разбираш пробај со гугал транслејт, ако не тогаш провери IQ.
Кое е преувеличено не разбравме..
Дали некаде го оправдав инцидентот? Пишав дека е преувеличен, некои ваши медиуми алудираа дека е тепан амбасадорот, а видовме дека само беше прашан за правата на Македонците во Бугарија.
Не разбрав и како разбра дека не е от македонска страна....
Очигледно оние што го користат инцидентот со амбасадорот за обструкција и рушење на добрососедските односи знаат.А рушење на тие односи на Македонската држава нај малку и одговара, така да организаторот на инцидентот(ако има таков), не е од македонска страна.
Дали тоа е бил кон или магаре, не е наш проблем. Ние имаме декларациja со вас како две држави,кога не сакате да почитувате што сте подпишали, не очекуваjте мед и млеко.
Декларацијата како што пишав е подпишана од тројанскиот коњ инфилтриран како премиер на Македонија, најголемиот рушител на современа Македонија, тоа што сакате да се васползватае од таква декларација ги покажува само неискрените намери.
ДА да, а jaс те прашав во минато.
Ти си глуп или неразбираш, те прашав во идно време како ќе наштети по истиот начин ако договорот биде потпишан на МК/БГ јазик.
Признание ти кажав ке има, кога има целостно решение на прашането. Овде станува прашане за около 500. Овде ни даваш пример за малце над 2%.
12 са в'зстановените б'лгарски военни гробишта в Македонија
http://epicenter.bg/article/12-sa-vazstanovenite-balgarski-voenni-grobishta-v-Makedoniya/78891/2/0

За неблагодарници никогаш не е доста.А оној што сака обструкција секогаш ќе најде замерка.
Нема македонски jaзик?
согласно Уставот на Република Бугариjа
и македонски jазик, согласно Уставот на Република Македониjа,
Што значи ова согласно уставот, зошто е, и дали со други држави подпишува Бугарија договори на јазик соглано.
Не разбрав како разбра дека бил бугарски граганин? Jaс например имам информации дека е от източна Македониja,а веке и самиот не е мегу живите.
Порачателот логично е да има детаљи.
Да ни кажеш гробот на полковник Каварналиев, дали е взривен ? Да/Не?
Да 1966, комунистите. Да почнам ли да прашувам за гробовите на македонските војводи и ополченците, или ние немаме право?[DOUBLEPOST=1445969315][/DOUBLEPOST]
Македонизмот не е ништо различно од тоа, со таа разлика што се појавува подоцна на европската сцена.Во овој ред на мисли јас прифаќам македонизмот како нешто сосема нормално и адекватно во духот на современите полититически и социјални процеси.Тој треба да биде почитуван од нас Бугарите и светот така како што ние сакаме да биде почитувана и нашата бугарска идеја
Кога според тебе се појавуваат (одново)Македонците? пиши година и услови за историски извор. Ама не како твоиве колеги после ќотекот со историски извори на крај "абе такова животно жирафа нјама".[DOUBLEPOST=1445969558][/DOUBLEPOST]
Б'лгарија и Македонија кје бидат најблиски, дали догодина или по десет години или по 20 години нема значение.
Битното е да настане најсетне промена (голема) во една од двете землји, која кје долаагји со сигоруност по тоа и во другата.
А дано:), ама со условувања и принципи "ние ве признаваме ама вие сте Бугари или вашите претци биле Бугари" :unsure:.
 
Последно уредено:
Член од
4 ноември 2013
Мислења
98
Поени од реакции
51
Се појавува доста по почетокот на бугарската преродба како контрапункт на идејата за нова голема Бугарија.Не ми се занимава да поствам тука разни линкови, но сум убеден дека кој е заинтересиран навистина ќе разбере.Зборувам за македонизмот како национална идеја, инаку смешно е да се бара според мене идентитет толку назад во времето, но тоа е друго прашање и решението е целосно ваше.
Остави Македонците и Бугарите погледни по-глобално на нештата, националните идеи еволуирале во европа менувале се, современите империи секогаш барале континуитет со древните.Каде митови каде истина.Нештата кои се случуваат и кај нас и кај вас следат закономерни светски процеси.
Историјата е курва, не еднаш сум го кажал.
Но тоа не е проблемот проблемот е дека соседни народи со наj- блиски, речиси идентични јазик култура религија ... се делат врз основа на национализмот си.
Така мислам јас, и повеќе не ми се пишува тука.
Спорот е бесмислен бидејќи многу е зациклил.Одлуката е едно бугарската политика се помирува со современата реалност а историчарите од двете страни седнуваат и завршуваат еднаш за секогаш со безумните спорови.
Да Македонија ја има.
Да современ македонски јазик има.
Да историјата на двата народа е поврзана 90 на 100.
Довиждане !:)
 
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.189
Се појавува доста по почетокот на бугарската преродба како контрапункт на идејата за нова голема Бугарија.Не ми се занимава да поствам тука разни линкови, но сум убеден дека кој е заинтересиран навистина ќе разбере.Зборувам за македонизмот како национална идеја, инаку смешно е да се бара според мене идентитет толку назад во времето, но тоа е друго прашање и решението е целосно ваше.
Не те прашав за македонизмот а за Македонците кога(одново)се појавуваат, немора да пушташ линкови и да објаснуваш пиши година само и ќе ти покажам дека не си во право.
Но тоа не е проблемот проблемот е дека соседни народи со наj- блиски, речиси идентични јазик култура религија ... се делат врз основа на национализмот си.
Така мислам јас, и повеќе не ми се пишува тука.
Спорот е бесмислен бидејќи многу е зациклил.Одлуката е едно бугарската политика се помирува со современата реалност а историчарите од двете страни седнуваат и завршуваат еднаш за секогаш со безумните спорови.
Да Македонија ја има.
Да современ македонски јазик има.
Да историјата на двата народа е поврзана 90 на 100.
Довиждане !:)
(y) Така е.
За да добиеш по јасна претстава, замисли да речеме Бугарите денес се Бугари, но предходно биле Македонци, Турци, Цигани, Татари, Марсовци, Тунгузици......и на целото безобразие да бараме тоа да го признаете и да имамаае добри односи. Глупаво нели.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.040
Поени од реакции
2.270
Со оглед на тоа што едно исто иако просто објаснето препрашуваш веќе неколку пати просто ќе се прецитирам. Ако не разбираш пробај со гугал транслејт, ако не тогаш провери IQ.
Правиш се глуп со сила,за да не отговараш на прашаниja....
согласно Уставот на Република Бугариjа
и македонски jазик, согласно Уставот на Република Македониjа,
Што значи ова согласно уставот, зошто е, и дали со други држави подпишува Бугарија договори на јазик соглано.
Значи прво беше тезата,дека немало македонски jaзик. Видовме дека лажеш, сега скокна на другата теза - согласно Уставот.
Зашто согласно уставот? - Заштото Бугариja отказва друга формула. Както гледаме и бугарскиот jaзик и македонскиот jaзик се третират по един и ист начин.

Порачателот логично е да има детаљи.
Ха ха ха :D :D :D
Не знам како да го коментирам. Благодарам ти,ако сметаш,дека имам таква мок и влиjaние.
Препорачувам ти да се прегледаш на специалист.

Да 1966, комунистите. Да почнам ли да прашувам за гробовите на македонските војводи и ополченците, или ние немаме право?
Дали вие сте наследници на истите тези? Дали вие осудивте деjaнието на комунистичкиот режим во СФРJ ?
Значи все пак потврдуваш,дека гробови беха взривjaвани?
Относно македонските воeводи - да ни кажеш, кои гробови на македонски воеводи са били на мета на взривове во Бугариja?
 
Член од
4 ноември 2013
Мислења
98
Поени од реакции
51
Сонце мое :), што да признаваме бре пиуенце.
Тоа стана како полициски распит ќе признаш ли нема ли да признаш.
Ти не разбираш основното во мојата теза.
Нема потреба ништо да признавате ниту ние да признаваме единственото што треба да стане е официјалните кругови на историската наука во Македонија и релевантните такви во Бугарија да се соберат да покажат сите историски докази за своите тези.
Таа историјата кога не е пречутена през политиката е таква каква што е.
Тоа е.
А немаше да пишем повеке.:D
 
Член од
21 јуни 2010
Мислења
165
Поени од реакции
39
Да ме простите, јас ваму читам понекогаш и не пишувам, ама не се ст'рпих. Шчо сакате од македонско-бугарските односи? Тие сега се можно наjдобри и подобри немве да се сторе. Мене прабаба ми ми е велела - Ако нешчо е добро, да не се пипнива, зашчо ќе се расипе!
 
Член од
17 јануари 2015
Мислења
414
Поени од реакции
187
Да ме простите, јас ваму читам понекогаш и не пишувам, ама не се ст'рпих. Шчо сакате од македонско-бугарските односи? Тие сега се можно наjдобри и подобри немве да се сторе. Мене прабаба ми ми е велела - Ако нешчо е добро, да не се пипнива, зашчо ќе се расипе!
Тоа ако е добро не можам да си представам што ке биде по 5-10 години ... големи изненади ке има, но инаку си наполно прав/а - во однос на одредени области тоа што засегаш е добро не треба да се пипа, за да не се расипе.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom