Бугарија испорача три услови на Македонија

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.040
Поени од реакции
2.270
Непризнателност и желба за лоши односи. Тепаните на гробот на Сандански, провокациит на истото празнество,недопуштање на новинари,како се однесуваат и што скандираат сред Скопје тие тепаните..., има и друга страна монетата но нема самокритичност
Да точно непризнателност. Со кое БГ е покажала желба за лоши односи?
Тепачки на гробот на Сандански? Извини, овде стаса до инцидент на ниво амбасадор.Дали си свестен што значи амбасадор? Според мен не само ти, но и тези,кои го организираха си немаха представа што ке последва после тоа.
Неподуштане на новинари - има процедура за ваквото нешто. Кога не са акредитирани и сакат да влезат тоа е провокациjа,за да може после да лупате како бугарските фашисти ги спречили,а дали спазили процедурава, не се коментира ,нели...
Кога има провокации от едната страна, ке има и от другата.
Декларацијата е минато, сега треба договор на две суверени држави, договор без уцени.
Нема ни одговор како ќе наштети договорот на Бугарските граѓани ако истиот се подпише на Македонски односно на Бугарски јазик.
Ха ха, декларациjaта е основ за нашите односи, ако сметате,дека таа е минато, значи и односите са ни минато. Тоа е фундамент и договорот ке стапи на тоа, без значение дали сакате или не.
Ти или се правиш на глуп или сакаш да извртиш,jaс те прашав во минато време...во изминатите 16 години како навреди декларациjата, ти ми зборуваш како ке навредел договорот, коj уште го нема.
Не знам според теб на какви jaзици е подпишана декларациjaта, штото jaс гледам бугарски и македонски?
Еве ти покажав со соодветните примери и на дело, ама кога нема признателност и благодарност секогаш ќе биде малку и ќе се бара причина за незадоволност.
За кое да имаме благодарност? За взривените гробови? Или са имитиране на работа? Дела,дела и пак дела. Зборови не ни требат.[DOUBLEPOST=1445686917][/DOUBLEPOST]
Не велам дека се е розово од наша страна, дали се 100, 200, 500, 100000 воени гробишта незнам, а прашувам каде е признателноста и благодарноста за оние што се обновени, наместо тоа, имаме од ваша страна, ништо тоа небило, а србите, пропагандите-гробови се ровеле и се расфрлале коски а потоа видивме дека било реставрација...се на се иритирачки однос, дали е намерно тоа незнам.
Ке има благодарност кога има деjствиja по тоа прашане во целост. До този момент не се гледа да има реални деjствиja,а блокада. Овде нема процес,а имало спорадични примери.
А относно дали има благодарност за 3-те бледи примери - самиот факт,дека на секо почитуване на нивната памет са поканети и ваши представници е доволен факт.
Но да си припамтим ако сакаш идеjата на един от вашите митрополити, да се отроват и да се извадат коските наново за да не били толкова многу гробиштата или да се пратели на роднините. За тоа како ти иде? Благодарност?
Дали си свестен за каков абсурд станува прашане?
 
Последно уредено:
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.189
Да точно непризнателност. Со кое БГ е покажала желба за лоши односи?
Тепачки на гробот на Сандански? Извини, овде стаса до инцидент на ниво амбасадор.Дали си свестен што значи амбасадор? Според мен не само ти, но и тези,кои го организираха си немаха представа што ке последва после тоа.
Дали некаде го оправдав инцидентот? Пишав дека е преувеличен, некои ваши медиуми алудираа дека е тепан амбасадорот, а видовме дека само беше прашан за правата на Македонците во Бугарија. Нај веројатно Бугарски граѓанин.
Очигледно оние што го користат инцидентот со амбасадорот за обструкција и рушење на добрососедските односи знаат.А рушење на тие односи на Македонската држава нај малку и одговара, така да оргаанизаторот на инцидентот(ако има таков), не е од македонска страна.
Еве го фамозниот инцидент.
Неподуштане на новинари - има процедура за ваквото нешто. Кога не са акредитирани и сакат да влезат тоа е провокациjа,за да може после да лупате како бугарските фашисти ги спречили,а дали спазили процедурава, не се коментира ,нели...
Кога има провокации от едната страна, ке има и от другата.
А акредитација за да се скандира сред Скопје Македонија Бугарска имаа ли оние што се дереа, а после откако јадеа ќотек плачеа.
Така е на провокација со провокација, евентуално ќотек.
Ха ха, декларациjaта е основ за нашите односи, ако сметате,дека таа е минато, значи и односите са ни минато. Тоа е фундамент и договорот ке стапи на тоа, без значение дали сакате или не.
Декларацијата како што пишав е подпишана од тројанскиот коњ инфилтриран како премиер на Македонија, најголемиот рушител на современа Македонија, тоа што сакате да се васползватае од таква декларација ги покажува само неискрените намери.
Болдот- разбуди се. Точно тој однос е една од пречките.
Ти или се правиш на глуп или сакаш да извртиш,jaс те прашав во минато време...во изминатите 16 години како навреди декларациjата, ти ми зборуваш како ке навредел договорот, коj уште го нема.
Не знам според теб на какви jaзици е подпишана декларациjaта, штото jaс гледам бугарски и македонски?
Ти си глуп или неразбираш, те прашав во идно време како ќе наштети по истиот начин ако договорот биде потпишан на МК/БГ јазик.
На јазиците според уставот на МК/БГ..никаде нема Македонски јазик, ако стои посочи.
За кое да имаме благодарност? За взривените гробови? Или са имитиране на работа? Дела,дела и пак дела. Зборови не ни требат.
Мрсна, долна пропаганда измислена и поддржувана од такви луѓе.
Дела има признателност и благодарност нема.
12 са в'зстановените б'лгарски военни гробишта в Македонија
http://epicenter.bg/article/12-sa-vazstanovenite-balgarski-voenni-grobishta-v-Makedoniya/78891/2/0
А относно дали има благодарност за 3-те бледи примери - самиот факт,дека на секо почитуване на нивната памет са поканети и ваши представници е доволен факт.
За неблагодарници никогаш не е доста.А оној што сака обструкција секогаш ќе најде замерка.
Но да си припамтим ако сакаш идеjата на един от вашите митрополити, да се отроват и да се извадат коските наново за да не били толкова многу гробиштата или да се пратели на роднините. За тоа како ти иде? Благодарност?
Дали си свестен за каков абсурд станува прашане?
И што бидна со идеата? А идеата на еден од вашите пратеници да се испрати војска во Македонија како беше за 24 часа Бугарското знаме ќе се вее во Охрид, што да кажеме за таа идеа?
 
Член од
4 ноември 2013
Мислења
98
Поени од реакции
51
Изгрев и фми и двајцата сте апсолутно исти, дрвени филозофи.
Целата ви работа ми личи на приказната за козлетата каде што се сретнале на еден мост и се скарале кое да помине прво. :D
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.040
Поени од реакции
2.270
Дали некаде го оправдав инцидентот? Пишав дека е преувеличен, некои ваши медиуми алудираа дека е тепан амбасадорот, а видовме дека само беше прашан за правата на Македонците во Бугарија. Нај веројатно Бугарски граѓанин.
Очигледно оние што го користат инцидентот со амбасадорот за обструкција и рушење на добрососедските односи знаат.А рушење на тие односи на Македонската држава нај малку и одговара, така да оргаанизаторот на инцидентот(ако има таков), не е од македонска страна.
Еве го фамозниот инцидент.
Кое е преувеличено не разбравме...постираш отсечен дел,коjто се поjaви после неколкото деманти от васаша страна. Да си припрамтим само,дека прво не беше дозволено на амбасадора да положи цвеке на официалната церемоja,кое се случи за прв пат, второ се стаса до тоа. Не разбрав како разбра дека бил бугарски граганин? Jaс например имам информации дека е от източна Македониja,а веке и самиот не е мегу живите.
Не разбрав и како разбра дека не е от македонска страна....

А акредитација за да се скандира сред Скопје Македонија Бугарска имаа ли оние што се дереа, а после откако јадеа ќотек плачеа.
Така е на провокација со провокација, евентуално ќотек.
Нека бидеме наjaсно - скандираниjaта започнаха после инцидентот со возрасните луге,кои сега година ходеха на плочата на Мара Бунева. После нивното тепане сами провокиравте работата и почнаха да идват ултраси. И да не забораваме - тези луге, поминуват вашата граница, вашите гранични власти ги пуштат во РМ.

Декларацијата како што пишав е подпишана од тројанскиот коњ инфилтриран како премиер на Македонија, најголемиот рушител на современа Македонија, тоа што сакате да се васползватае од таква декларација ги покажува само неискрените намери.
Болдот- разбуди се. Точно тој однос е една од пречките.
Дали тоа е бил кон или магаре, не е наш проблем. Ние имаме декларациja со вас како две држави,кога не сакате да почитувате што сте подпишали, не очекуваjте мед и млеко.
Ако сакате да се вратиме преди 1999 година - немавме ништо подпишано...тоа е ваше право, но не очекуваjте ништо добро. Не знам дали сте свесни дека целите ни договори и сериозни односи почнуват после 1999 година.
Точно болдот е нештото кое е фундамент на нашите основи - разбуди се.

Ти си глуп или неразбираш, те прашав во идно време како ќе наштети по истиот начин ако договорот биде потпишан на МК/БГ јазик.
На јазиците според уставот на МК/БГ..никаде нема Македонски јазик, ако стои посочи.
ДА да, а jaс те прашав во минато.
Добро дечко,зашто се правиш глуп со сила? Да цитирам
Потпишана во Софиjа на 22 февруари 1999 година, во два
оригинални примерока, секоj од нив на официjалните jазици на
двете земjи - бугарски jазик, согласно Уставот на Република Бугариjа
и македонски jазик, согласно Уставот на Република Македониjа, при
што двата текста имаат еднаква важност.
Нема македонски jaзик?

Мрсна, долна пропаганда измислена и поддржувана од такви луѓе.
Да ни кажеш гробот на полковник Каварналиев, дали е взривен ? Да/Не?

Дела има признателност и благодарност нема.
12 са в'зстановените б'лгарски военни гробишта в Македонија
http://epicenter.bg/article/12-sa-vazstanovenite-balgarski-voenni-grobishta-v-Makedoniya/78891/2/0

За неблагодарници никогаш не е доста.А оној што сака обструкција секогаш ќе најде замерка.

И што бидна со идеата? А идеата на еден од вашите пратеници да се испрати војска во Македонија како беше за 24 часа Бугарското знаме ќе се вее во Охрид, што да кажеме за таа идеа?
Признание ти кажав ке има, кога има целостно решение на прашането. Овде станува прашане за около 500. Овде ни даваш пример за малце над 2%.[DOUBLEPOST=1445790256][/DOUBLEPOST]
Изгрев и фми и двајцата сте апсолутно исти, дрвени филозофи.
Целата ви работа ми личи на приказната за козлетата каде што се сретнале на еден мост и се скарале кое да помине прво. :D
По-добре дрвени философи,отколкото луге,кои не читат темава и разправат за историja пред 100 години.
 
Член од
4 ноември 2013
Мислења
98
Поени од реакции
51
Не разбирате ли дека така до никаде нема да стигнеме.
Едниот сакал бугарско знаме во Охрид да вее, другиот ебел татарки за едно црвено, пред 30 години, ај сектир.
Не се ли нагледафте на сиромаштија и разруха.
Не видовте ли што се случи помеѓу два најблиски народи како се убиваа како животни за едно ништо. (Зборувам за Срби и Хрвати).
Еј не разбирате ли дека целата оваа ситуација е манипулирана и некој насила ни дели.
 
Член од
17 јануари 2015
Мислења
414
Поени од реакции
187
Се додека не дојдат вистинските луѓе и на двете страни кои ќе го решат проблемот нема да има напредок.
!!!!!!!!!!!!!!!!!

Проблемот е можност за решение !
Вечно и единствено !
За тоа е убаво да има "проблем", тоа значи дека има и нешто вечно. Решението е "проблем".
Зошто е толку тешко, зошто е толку трудно, зошто се чини толку неможно ?
Да не е тешко, нема по тоа и да е слатко !
НО е тешко, но е неможно, бидејќи е вистинско !
Живот и здравје да има, борбата за вечноста е жестока и е засекогаш.
 
Член од
4 ноември 2013
Мислења
98
Поени од реакции
51
Синтетизирано.
Вистината според мен е таква.
Среден век,
Македонија како политичка ако сакате социјална структура одамна е заборавена.
Постои силна Бугарска држава.Но е спорно прашањето кој во сегашно време има право да бара нејзин наследник .Во впрочем доста голем дел од сегашната територија на Бугарија била помалку време во границите на средновековната монархија отколку земите околу вардар или териториите источно од Белгград.
Отоманска империја.
Уништување или асимилација на целата средновековна врхушка на бугарското царство.Всушност во тоа време немало национална совест и државноста се крепјала единствено на оваа врхушка, т.е. бугарската држава е уништена, ако сакате во политички, социјален и каков сакате аспект.Долги години, неколку века целосна темнина во однос на бугарштината те така до Бугарската преродба.
Дали поттикнат од надворешно политички или внатрешните сили, таа се појавува како сосема природно продолжение на светските процеси(18 век) .Отново на сцената се појавува терминот "бугарско" .Оваа идеја се подема и во текот на два века се наметнува во јавниот простор, се создава градска интелигенција која станува диригент на идејата и од 90 проценти безпросветно селско население се создава нација со бугарска самосвест.
Патем тоа се процеси кои се случуваат во цела Европа во тоа време.т.е. нациите и националното самосознание се создадени тие не се случуваат само од себе си.Те се дел од светскиjа заговор ако сакате.Како последица на нивното создавање се појавува национална литература, музика, итн ...На крајот на 19 и почетокот на 20 век национализмот е толку силно навлезол во главите на луѓето дека веќе се прифаќа како неизбежен дел-природно продолжување на човечката историја.
Македонизмот не е ништо различно од тоа, со таа разлика што се појавува подоцна на европската сцена.Во овој ред на мисли јас прифаќам македонизмот како нешто сосема нормално и адекватно во духот на современите полититически и социјални процеси.Тој треба да биде почитуван од нас Бугарите и светот така како што ние сакаме да биде почитувана и нашата бугарска идеја
 
Член од
20 јули 2014
Мислења
2.453
Поени од реакции
5.823
!!!!!!!!!!!!!!!!!

Проблемот е можност за решение !
Вечно и единствено !
За тоа е убаво да има "проблем", тоа значи дека има и нешто вечно. Решението е "проблем".
Зошто е толку тешко, зошто е толку трудно, зошто се чини толку неможно ?
Да не е тешко, нема по тоа и да е слатко !
НО е тешко, но е неможно, бидејќи е вистинско !
Живот и здравје да има, борбата за вечноста е жестока и е засекогаш.
Ти пријателе еднаш тука на форумот изјави дека Македонците се Бугари, еве ја и потврдата:
Конкретно ти со овој став, за какви решенија зборуваш? Сè додека ти и останатите сте со овој став "Македонците се Блгари" -- нема да има никакви решенија.
 
Член од
4 ноември 2013
Мислења
98
Поени од реакции
51
Били се Бугари пријателу, биле се дел од националната идеја и тоа доста долго време.
За жал или не сега не се.
Сега се Македонци.
Друг е прашањето дали е нормално да бараш итендитета си 2-3 милениуми наназад.
Всушност вистинското прашање е Македонците Македонци ли се? :)[DOUBLEPOST=1445868280][/DOUBLEPOST]... и ако не се, какви се точно, ако се македонски Словени / зборувам во историски аспект / кој е нивниот обединувачки фактор.
"Историско" обединување, држава ...
Името името приателе от каде идва?
 
Член од
4 ноември 2013
Мислења
98
Поени од реакции
51
Ajде отвори една историска мапа од времето на Александар Македонски, погледни како се нарекувале народите во опсегот на мапата и ги побараj во современата мапа.
:);)
Маj само Македонци ке наjдеш.[DOUBLEPOST=1445872379][/DOUBLEPOST]...А што се, ти што мислиш дека се? (да раскрстиме веднаш со прашањево)...

јас ако знаев, ти ми кажи
 
Член од
20 јули 2014
Мислења
2.453
Поени од реакции
5.823
Ajде отвори една историска мапа од времето на Александар Македонски, погледни како се нарекувале народите во опсегот на мапата и ги побараj во современата мапа.
:);)
Маj само Македонци ке наjдеш.[DOUBLEPOST=1445872379][/DOUBLEPOST]...А што се, ти што мислиш дека се? (да раскрстиме веднаш со прашањево)...

јас ако знаев, ти ми кажи
Какви мапи, каков Александар? Кој воопшто го спомна Александар, словени или било што? Јас ти кажувам дека Македонците единствено што бараат е да ги признаете и почитувате како такви, како засебен ентитет и јазикот кој го зборуваат како македонски. Толку. Ама океј, гледам и ти си на ставот дека "Македонците се Бугари", така што џабе муабет правиме.

Со вас ниту има решение, ниту треба да има решение.
 
Член од
17 јануари 2015
Мислења
414
Поени од реакции
187
Ти пријателе еднаш тука на форумот изјави дека Македонците се Бугари, еве ја и потврдата:

Конкретно ти со овој став, за какви решенија зборуваш? Сè додека ти и останатите сте со овој став "Македонците се Блгари" -- нема да има никакви решенија.
Зошто не цитира крајот на реченицата? :semolam:
 
Член од
20 јули 2014
Мислења
2.453
Поени од реакции
5.823
Зошто не цитира крајот на реченицата? :semolam:
Крајот на реченицата вели: О почитувам правото на секој човек да се декларира слободно и почитувам неговиот избор и неговото решение!!!

Но, како што ти напишав погоре -- спорен ти е ставот. Сè додека си на тој став, дека Македонците се Бугари, решение ќе нема. Треба да го промениш ставот.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom