Брливи деца - ген и/или недоволно домашно воспитување?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.509
Поени од реакции
24.289
Баш и не одговори на прашањето, туку си наведе примери кои немаа врска со ќотекот.

Да скратам, уште Балканов остана да се сили дека може да го шамара детето или уште полошо. Отвори тема на некој странски форум од типот, дали е во ред ќотекот како воспитна мерка и што да се прави со брливи деца, ако не те отераат во три лепе кога ќе им спомнеш ќотек.... На Запад социјални служби одземаат деца од родители за вакви воспитни мерки, кај нас одиме со парола и мене ми залепија шамар ко мал па еве океј сум. Никој не разбира дека ќотекот не превоспитал никого, како инаку имате деца кои се скршени од ќотек па си тераат исто? Јас ќотекот врз дете го гледам тука некаде со семејно насилство врз жена. Не може бе ти кој си двојно поголем од некого да го замаваш оти ти се може, башка и крв ти е. Никогаш нема да ве разберам како можете детето да си го удрите.

П.С Врти сучи, сепак немаш дете. Ванѓа, не Ванѓа ми ја потврди поентата....
Ми ги отековте со тоа западот вака западот така западот ова западот она.
Па не сме на запад и западот не се цел свет, како прво.
А како второ во тој ваш запад секој ден на вести излегува како некое дете влегло во некое училиште и им ебало на сите мамата.
Трето и конечно од што толку многу го љубите тој запад, тука се случуваат работи кои само пред 20 години беа незамисливи, баш ради тој запад. Како човек во автобус не можеш да се повозиш, за друго да не ни збораме.
Ако ме прашуваш мене тој запад можете да си го ....... знаете веќе каде.
П.С Остај ти вртење сучење , бабати дали ја поздрави??
А можам јас да претпоставам дека ти Македонија само на слики ја имаш видено или одвреме на време на поминување??

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Од каде толку сигурна??
Види немој да ме сватиш погрешно, ама муабетот иди од типот
порастоше пилци појебоше коке.
Сега вие се најдовте најпаметни и демек откривте топла вода.
Овај начин кој јас и повеќето тука ти го презентираат е проверен и проверен со генерции и генерации деца. Значи и прадедоми и дедоми и таткоми и јас истиот начин на воспитување го имаме добиено кој во поизразена кој во поблага форма. И ајде сега направи споредба какви биле децата тогаш, каква култура и воспитување имале и какви се сега. Така да не измилсуваме топла вода, тимот што победува не се менува. А ако сакаш ти да си експериментираш со нови техники на воспитување пробај си, сепак за твоите деца се работи и за нивната иднина. А и да погрешиш со првото ке знаеш за второто или третото. Сепак никој учен не се родил, само малце ми е глупо и несериозно да се повикуваш на недокажана и нова теорија на воспитување која има поразителни резултати на сите полиња, а при тоа имаш сосем докажана и проверена во пракса теорија која со чесни исклучоци кои се занемарливи, во останатите функционирала 100%. Ако сакаш да си играш со судбината на твоите деца и тие да ти служат како екперимент само затоа што некој таму некаде во некоја книга или текст напишал нешто, во најмала рака како родител е несериозно.
Не те сфаќам погрешно, не те сфаќам уопште.
Кога тоа постоел период кога постарите биле задоволни од младината? За секоја генерација се слуша истиот муабет, истите поплаки : децава денес не чинат, никакво поштовање према постари, само викаат и урлаат, не се вредни итн итн. Кога културата и воспитувањето биле задоволителни за тие вечно оштетени постари генерации?
И најискрено да ти кажам - и прадедо ти и дедо ти и татко ти, а и ти не сте никакви фактори за изнесување на вистински критериуми за правилен психофизички развој на едно дете. Луѓе многу попаметни и од нив и од тебе и од мене, посветиле цела кариера на испитување, набљудување, проверување на дадени ситуации, мерење на резултати, согледување на последици - на краткорочни и на долгорочни стази и на крај добиле валидни заклучоци (дел од кои денес можеш да ги најдеш во законот за семејно насилство) кои се комплетно спротивни од ова што ти и твоите истомисленици ми го презентирате така неуспешно.
Ја не експериментирам, напротив, вие сте тие што си играте лошиот доктор и белите глувчиња со вашите деца. Насилството секогаш во себе носи елемент на изненадување, од проста причина што на насилство секој различно реагира - од целосно затварање во себе до луда и неконтролирана ерупција на потиснати фрустрации. За разлика од вашиот ценет ќотек, на позитивна енергија, на искрена комуникација, поддршка и љубов (освен ако не си социопат) реакциите се мање-више исти.
И не ми се верува дека седам овде и се расправам против семејно насилство врз сопствени деца. Пошто, кога ќе ги тргнете сите ваши мали рационализации на страна - ударот е насилство. Ако удриш член на семејство е семејно насилство. Толку ли е тешко да се разбере?
--- надополнето: 30 јули 2012 во 14:44 ---
Шо да ти кажам освен добро, немаш видено и ти простувам не си крива ти...ајде бај бај....ама барем памти нешто, можеби ќе се најдеш во таква ситоација ;) Ако мазиш мазиш има мајката да ти ја еби од црпење....ама не сфаќаш ти шо да ти кажам.....

Више не мораш апсолутно ништо да ми кажуваш. Си кажа што имаше и онака ми е доста од читање небулози.
Али пред и ја да те поздравам ко прваче (бај бај, нели) памти и ти нешто. Родителското право не е неприкосновено. Толку.
Ајде сеа и официјално бај бај ;)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.509
Поени од реакции
24.289
Не те сфаќам погрешно, не те сфаќам уопште.
Кога тоа постоел период кога постарите биле задоволни од младината? За секоја генерација се слуша истиот муабет, истите поплаки : децава денес не чинат, никакво поштовање према постари, само викаат и урлаат, не се вредни итн итн. Кога културата и воспитувањето биле задоволителни за тие вечно оштетени постари генерации?
И најискрено да ти кажам - и прадедо ти и дедо ти и татко ти, а и ти не сте никакви фактори за изнесување на вистински критериуми за правилен психофизички развој на едно дете. Луѓе многу попаметни и од нив и од тебе и од мене, посветиле цела кариера на испитување, набљудување, проверување на дадени ситуации, мерење на резултати, согледување на последици - на краткорочни и на долгорочни стази и на крај добиле валидни заклучоци (дел од кои денес можеш да ги најдеш во законот за семејно насилство) кои се комплетно спротивни од ова што ти и твоите истомисленици ми го презентирате така неуспешно.
Ја не експериментирам, напротив, вие сте тие што си играте лошиот доктор и белите глувчиња со вашите деца. Насилството секогаш во себе носи елемент на изненадување, од проста причина што на насилство секој различно реагира - од целосно затварање во себе до луда и неконтролирана ерупција на потиснати фрустрации. За разлика од вашиот ценет ќотек, на позитивна енергија, на искрена комуникација, поддршка и љубов (освен ако не си социопат) реакциите се мање-више исти.
И не ми се верува дека седам овде и се расправам против семејно насилство врз сопствени деца. Пошто, кога ќе ги тргнете сите ваши мали рационализации на страна - ударот е насилство. Ако удриш член на семејство е семејно насилство. Толку ли е тешко да се разбере?
Незнам колку ти е тешко да сватиш дека шамарот е воспитно едукативна мерка , без разлика дали ти тоа го оправдуваш или не, и без разлика дали некој си ја посветил својата кариера на тоа или не.
Ако тргниме по твоето секој физички контакт кој не е чешлање( а ако косата е заплеткана дури и тоа) може да се свати како физичко насисилство.
И сега испаѓа по твоето дека сите ние генерации вклучувајќи те и тебе( пошто сигурно имаш јадено по некој шамар како мала освем секако ако моментално немаш млечни заби) испаднавме фрустрирани, со потиснати емоции, психопати и така натамау. Само неколкуте среќници кои имаа ете просветлени родители и кои целото нивно време и внимание им го посветувале на своите деца испаднаа сосем нормални.
Значи најголем дел на популацијата која се родени до кај 90 години се скроз ненормални. Тоа го тврдиш??
Можам да речам дека теоријата не ти држи баш вода, па незнам колку од петни жили ке покушаш да ја оправдаш со тези и незнам што. Реалноста надвор го кажува сосем спротивното, па сега ти види кој е во право.

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Више не мораш апсолутно ништо да ми кажуваш. Си кажа што имаше и онака ми е доста од читање небулози.
Али пред и ја да те поздравам ко прваче (бај бај, нели) памти и ти нешто. Родителското право не е неприкосновено. Толку.
Ајде сеа и официјално бај бај ;)
Бај бај 2ро сум иначе...:rolleyes:

Б

Бат Елохим

Гостин
брливи деца се темпераментни деца.
Кога нема да се насочат правилно стануваат - ко постовите погоре.

А дека некогаш децата биле вакви, а сега се такви - ако се збори за помалечките деца не сте во право. Секогаш имало и воспитани и невоспитани деца.

А ако се збори за деца пубертетлии и тинејџери - да баш се однесуваат ''брливо'' и не им треба ќотек и стап. Туку копач и на нива да копаат, да се почувствуваат корисни во животот...зошто гарант ништо корисно не прават ...

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Незнам колку ти е тешко да сватиш дека шамарот е воспитно едукативна мерка , без разлика дали ти тоа го оправдуваш или не, и без разлика дали некој си ја посветил својата кариера на тоа или не.
Ако тргниме по твоето секој физички контакт кој не е чешлање( а ако косата е заплеткана дури и тоа) може да се свати како физичко насисилство.
И сега испаѓа по твоето дека сите ние генерации вклучувајќи те и тебе( пошто сигурно имаш јадено по некој шамар како мала освем секако ако моментално немаш млечни заби) испаднавме фрустрирани, со потиснати емоции, психопати и така натамау. Само неколкуте среќници кои имаа ете просветлени родители и кои целото нивно време и внимание им го посветувале на своите деца испаднаа сосем нормални.
Значи најголем дел на популацијата која се родени до кај 90 години се скроз ненормални. Тоа го тврдиш??
Можам да речам дека теоријата не ти држи баш вода, па незнам колку од петни жили ке покушаш да ја оправдаш со тези и незнам што. Реалноста надвор го кажува сосем спротивното, па сега ти види кој е во право.
Најди ми ти експерти што ќе потврдат дека шамарот бил воспитен, кај воспитен, па и едукативен бил! Што те учи шамарот, жити све? Дека вилицата може да биде изместена? Најди ми таков експерт (а да не биде тоа дедо ти)
И не, не секој физички контакт е насилство. Намерата позади физичкиот контакт го создава насилниот елемент. Кога удираш за да прекинеш однесување кое не ти се допаѓа, кога удираш за да повредиш...да не набрајам, сигурна сум дека сфаќаш.
Не можеш да тврдиш дека сте израснале во здрави и комплетни индивидуи коа уште на неродени деца им се спремате со ќотек. Ништо не ти фали и покрај тоа што те шамарале за (според мене) ситни детски каприци? Да, секако, и плус на тоа - сигурно си уживал во ќотектот, си трчал кај татко ти и си му викал - тато, тато, дај бе истепај ме уште еднаш, шо убаво ми беше последниот пат. Молим те!
Имам другари што ги тепале ако закаснеле 2 минути дома. Две! Одма тука се вади каишот и се едуцира за важноста на редовноста и точноста на автобуските линии на ЈСП.
Имам другарки што добиваа ќотек ако ги налакираа ноктите без дома да прашаат дали смеат. Сигурно и тука има скриена едукативна порака. Ја, лично не ја знам, не ја гледам, али ја сум плавуша, па може до тоа да е.
Ете ти ја реалноста на нашите генерации и ако ти ова можеш да го оправдаш, онда само ќе го повторам она што го зборам уште од прва година на факс - задолжителна психолошка процена за сите млади брачни парови што планираат да оформат семејство. Ако не добиеш тапија дека си способен - нема деца, па тепај се по кафани и дискотеки (чисто колку да ја потрошиш таа од детство насобрана насилна енергија)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.509
Поени од реакции
24.289
Најди ми ти експерти што ќе потврдат дека шамарот бил воспитен, кај воспитен, па и едукативен бил! Што те учи шамарот, жити све? Дека вилицата може да биде изместена? Најди ми таков експерт (а да не биде тоа дедо ти)
И не, не секој физички контакт е насилство. Намерата позади физичкиот контакт го создава насилниот елемент. Кога удираш за да прекинеш однесување кое не ти се допаѓа, кога удираш за да повредиш...да не набрајам, сигурна сум дека сфаќаш.
What does the law say?

Parents have the right to make choices about reasonable punishments, but there is a fine line between "reasonable chastisement" (which is a defence in law) and assault (which is a criminal offence).
A smack might be considered to be reasonable chastisement if it is
  • open-handed (not administered with a fist or any kind of implement)
  • administered on a part of the body where it will not cause harm
  • not severe enough to leave a mark.​
Не експерт, ти најдов дури и подобро. Сега сакаш да ти преведам или и понатаму ке глумиш лудило. Патем речено ова е извадок од законот во Велика Британија што би рекле од запад по твое.
И сега што правиме??

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
What does the law say?

Parents have the right to make choices about reasonable punishments, but there is a fine line between "reasonable chastisement" (which is a defence in law) and assault (which is a criminal offence).
A smack might be considered to be reasonable chastisement if it is
  • open-handed (not administered with a fist or any kind of implement)
  • administered on a part of the body where it will not cause harm
  • not severe enough to leave a mark.​
Не експерт, ти најдов дури и подобро. Сега сакаш да ти преведам или и понатаму ке глумиш лудило. Патем речено ова е извадок од законот во Велика Британија што би рекле од запад по твое.

И сега што правиме??
Фино што си ги исекол тие делови што не ти идат у прилог за муабетов. Али ја не сум толку себична како тебе, па еве :

Depending on the circumstances,.an open-handed smack on a child's bottom, if it does not leave a mark, might therefore be considered "reasonable chastisement", whereas a smack on the head - even open-handed - might be considered assault, as it could cause harm.

Колку што ми текнува, ти нешто шамари промовираше по темава, не?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.509
Поени од реакции
24.289
Фино што си ги исекол тие делови што не ти идат у прилог за муабетов. Али ја не сум толку себична како тебе, па еве :

Depending on the circumstances,.an open-handed smack on a child's bottom, if it does not leave a mark, might therefore be considered "reasonable chastisement", whereas a smack on the head - even open-handed - might be considered assault, as it could cause harm.

Колку што ми текнува, ти нешто шамари промовираше по темава, не?
Да, ама јас колку што памтам ти промовираше никакво насилство. Така викале експертите, детето ке се мрднело, бла бла бла. Ако бидиш доследна биди, а сега испаѓа дека по главата не, ама по телото можи.
Поенатата на законот е ако не го сватиме буквално дека умерена сила како шлапкање и шамарање се дозволени како едукативно воспитни мерки. Битно е да не остават видливи траги како модрици или гребнатинки веќе ако сакаш да го тупиме до толку. Тогаш биле прекумерно силни чим оставиле видливи траги, а јас тоа никаде не го тврдев. Во секој случај твоето тврдење дека не е дозволено и дека таму незнам што ти паѓа во вода.
Сума сумарум врти сучи значи дека не било само со зборање и со арно туку било дозволено и физички да му објасниш некои работи, што ти тука тврдеше дека освем кај нас заостанатите и прости балканци како воспитноедукативна мерка никаде во западот не постои. Ете постоело.
Сега за што ке се фатиш, за правопис ???

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Да, ама јас колку што памтам ти промовираше никакво насилство. Така викале експертите, детето ке се мрднело, бла бла бла. Ако бидиш доследна биди, а сега испаѓа дека по главата не, ама по телото можи.
Поенатата на законот е ако не го сватиме буквално дека умерена сила како шлапкање и шамарање се дозволени како едукативно воспитни мерки. Битно е да не остават видливи траги како модрици или гребнатинки веќе ако сакаш да го тупиме до толку. Тогаш биле прекумерно силни чим оставиле видливи траги, а јас тоа никаде не го тврдев. Во секој случај твоето тврдење дека не е дозволено и дека таму незнам што ти паѓа во вода.
Сума сумарум врти сучи значи дека не било само со зборање и со арно туку било дозволено и физички да му објасниш некои работи, што ти тука тврдеше дека освем кај нас заостанатите и прости балканци како воспитноедукативна мерка никаде во западот не постои. Ете постоело.
Сега за што ке се фатиш, за правопис ???
За разлика од тебе, не го промовирам, се залагам за воспитување без насилство.
Еве, ако ти е потрбен авторитетот на пишан збор
http://www.roditeliideca.com.mk/index.php/deca/138-malku-kotek-e-dobredojden

И пак не си измислил топла вода со муабетов. Ќотекот не е дозволен, шамарот не е дозволен, каишот исто така. Тепање комшиски деца - ич. Според било кој закон, барај кај сакаш. А тоа твое плескање по задникот (и тоа единствено како крајна мерка) што толку триумфално го извади спаѓа во сива зона и се лобира истото да се забрани поради голема поделеност на мислењата за истото. Ме мрзи да ти ги барам линковите за ова, прочепкај, ќе најдеш.
За западот, ја ништо не тврдев, тоа со RocknRolaa правеше муабет (иако, ја апсолутно се слагам со нејзиниот пост) Само овде е нормално да извадиш сукалото и да мислиш дека нешто паметно си направил.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Самите сме криви за таквите...моја генерација,тие што беа лигави од мали,и беа бранети од домашните,денес немаат никаква почит спрема постари,но и постарите од маало никој не ги ебе ни 2 %,и чекаат само еден крив поглед за да ги набијат под земја,пошто сега се по 20+ години,и ништо не им можат нивните татковци и мајковци:D

но,затоа пак,оние кои што јадевме ќотек од постари,и идевме по вода,сега сме во топ односи со постарите.

муабетот ми е,ќотек им треба.кај мене во маало има дечиња од по 6-7 години,кои што имаат огромен респект према постари,благодарение на нашето учење за хиреархија.

они почитуваат и прават се што ќе кажеме,а ние ги браниме од постари,и делиме правда:D

like a american dream :D

и порака до сите мајковци и татковци на форумов-остајте го детето само нека се снаоѓа...trust me

тоа е нешто најбоље што можеш да го направиш за детето:)

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Поенатата на законот е ако не го сватиме буквално дека умерена сила како шлапкање и шамарање се дозволени како едукативно воспитни мерки.
Читаш како што ти одговара, а не како што е напишано. Убаво си е кажано дека тоа е "рационално казнување", а не пишува дека тоа се "едукативно воспитни мерки". Колку да не го тупиме, нели!?!
И прашањето сега е дали шамарот е правилна казна?

Башка муабет е дали тоа што е дозволено во законот, по дифолт значи дека е и исправно.

Член од
4 јули 2012
Мислења
87
Поени од реакции
69
Пола пола најопшто кажано. Голема улога има наследството иако многумина сеуште мислат дека детето е табула раса и како ќе го одгледаш така и ќе биде. Покомплексно е се и воопшто не е универзално.

Nature vs Nurture

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.509
Поени од реакции
24.289
Читаш како што ти одговара, а не како што е напишано. Убаво си е кажано дека тоа е "рационално казнување", а не пишува дека тоа се "едукативно воспитни мерки". Колку да не го тупиме, нели!?!
И прашањето сега е дали шамарот е правилна казна?

Башка муабет е дали тоа што е дозволено во законот, по дифолт значи дека е и исправно.
И според тебе што е рационално казнување и за што тоа служи ако не за воспитување и едуцирање. Демек онака од чиста мира ке земиш и рационално ке го казниш. Значи имало нешто, не е за џабе тоа.
Според мене да, секое физичко дејство без видливи и долготрајни белези е правилна казна ако се даде во правиот момент, така да шамарот е правилна казна.
Прашањето е зошто сметаш дека не е?
Исто така можеме да речеме дека ако нешто не е дозволено со закон по дифолт дека е неисправно.
--- надополнето: 1 август 2012 во 01:07 ---
За разлика од тебе, не го промовирам, се залагам за воспитување без насилство.
Еве, ако ти е потрбен авторитетот на пишан збор
http://www.roditeliideca.com.mk/index.php/deca/138-malku-kotek-e-dobredojden

И пак не си измислил топла вода со муабетов. Ќотекот не е дозволен, шамарот не е дозволен, каишот исто така. Тепање комшиски деца - ич. Според било кој закон, барај кај сакаш. А тоа твое плескање по задникот (и тоа единствено како крајна мерка) што толку триумфално го извади спаѓа во сива зона и се лобира истото да се забрани поради голема поделеност на мислењата за истото. Ме мрзи да ти ги барам линковите за ова, прочепкај, ќе најдеш.
За западот, ја ништо не тврдев, тоа со RocknRolaa правеше муабет (иако, ја апсолутно се слагам со нејзиниот пост) Само овде е нормално да извадиш сукалото и да мислиш дека нешто паметно си направил.
Добро во право си, било какво насилство врз деца па макар било и со најдобри намери е недозволиво, па макар тие понатака во животот станале терет на општеството.
Само има една интересна работа,уствари две се.
Правата е што сите оние генерации кои се родени пред 85 некаде ги направи психички неурамнотежени пошто тогаш нели ова било сосем нормална пракса.
Ќотек се јадело и дома и на училиште и од милиционерот( тогаш така ги викавме:)). По таа логика значи и на твоите нешто им фали освем секако ако нивните родители не биле 50 години пред времето па ете од време на време не им врзале по некоја воспитна, што чисто сумњам. А и ти ако не си уште со млечни заби најверојатно и ти имаш папано по некоја. Во секој случај јас имам документ дека сум психофизички здрав, да не речам имам лекарско уверение кое морав да го имам кога полагав за кола, за кога бев во војска и ми послужило за еден куп други работи. Што значи е валидно. После ете не сум насилен, не сум осудуван нити имам лежено во затвор и најважно од се не си ги мразам родителите,напротив иако од време на време ме имаат нашлакано. Можеби тогаш сум мислел поинаку као дете,ама сега како возрасен човек знам дека било за мое добро.
Имаш ти некој доказ за тоа, некоја статистика, податоци факти, било што за да го поткрепиш тоа што го тврдиш како божем безмалку цела популација на државата( во секој случај родените до 1980 година ) е ненормална и психички неурамнотежена баш заради тој шамар што сме го јаделе сите од време на време.
Другата работа што е интересна е дека немам видено барем јас подобување на поведението на децата со новите техники на воспитување, туку напротив. Каде се тие придобивки од тоа воспитување. Попаметни се, повоспитани, помалце беља прават,повнимателни се, помалце се тепаат, пијат и се дрогираат, подобри оценки имаат на училиште и со повеќе внимание ја следат наставата и ајде да не набројувам. Со што ке го подкрепиш тоа твое залагање дека така е исправно.

roknroler

Umetnik
Член од
28 август 2011
Мислења
96
Поени од реакции
160
Еве јас ке ти објаснам преку примери од моето лично искуство
Имам две дечиња - машки, хиперактивни се, незнаат да седат ни 5 секунди на едно место, не ги интересира телевизијата, цртаните филмови, не сакаат да се играат со играчки и цел ден се чудат шо да прават... тоа најчесто заврчува со правање штети по дома, со тепачки мегу нив двајца и сл.
Додека бев во брак, мојот сопруг ги воспитуваше со ќотек и со заплашување. Јас бев некаде на пола, кога имав трпение разговарав со нив, се играв со нив, им дозволував да готват со мене, да чистат со мене, бидејки тие обожаваа да ми е промешаат во работата :)
ама кога бев нервозна и јас им викав, ке ги удрев по газето... приказната се вртеше во круг, секој ден исто па исто, само што како поминуваше времето се понемирни стануваа...

Сега сама ги гледам децата и ги воспитувам на начин на кој што мислам дека е подобар, без да ми се помеша никој и зачудувачки е колку ќотекот негативно влијаел врз нив.
Децата не добиле ќотек веке некое време, тие сеуште се хиперактивни и не седат ни 5 сек на едно место, ама научија да разговааат, да слушаат, да се интересираат за нештата околу себе. Научија да покажат чувства и емоции без да се плашат. Научија да бидат одговорни спрема предметите кои им припагаат и многу ретко им се случува да се тепаат еден со друг.

ќотекот нема да ви ги воспита децата, може само да ги затвори, да ги искомплексира, да ги спречи да се развијат во целост.
само со љубов, трпение и разбирање можете да ги направите децата срекни.
--- надополнето: 28 јули 2012 во 13:11 ---

Дисцилината и почитта кон постарите кои ги имаш не се позитивна последица од казнувањето, само се залажуваш. Доколку твоите родители биле дисциплинирани и имале почит спрема другите ти биле пример како да се однесуваш, од таму и ти си таква-дисциплинирана.
Многу од децата кои биле казнувани од родители кои на некој начин им биле пример како да се однесуваат стануваат мазохистички настроени, а тоа го приметувам и кај тебе.
Казнувањето секогаш дава контра ефект, а она што ти го сметаш за лигавење јас би го нарекла, разбирање и трпение, а она што ти го нарекуваш челичење јас би го нарекла всадување на страв во коски, ограничување на перцепцијата, потиснувае на слободата и креативноста кај децата.
--- надополнето: 28 јули 2012 во 13:16 ---

Друже ти не живееш во исто општество како прадедоти и дедоти... од каде тоа мислење дека тогаш сите биле по срекни и имале подобра култура:confused:
Ако тој начин на воспитување бил добар како што тврдиш, логично би било дека никогаш никој не би дошол до идеа да го смени истиот.
zaboravi samo da napomenes deka tvojot soprug (posto seuste si vo brak barem tehnicki) gi tepase decata bas poradi tebe sto bese tolku neodgovorna majka,sto si zemase za pravo da se drogiras so apcinja,a decata bea prepusteni sami na sebe,pravea steti po doma,a znam dobro shto dobija saglam kotek so denovi od tebe,shto kapilari na gazot im bea puknati,i sto mnogu pati dobija kotek od tebe od cista mira,bas deka taka ti teknalo.

I sega pocna tuka da se foliras kako sovesna i moralna majka sto ima prijava za semejno nasilstvo od SVR Ohrid.

bog da cuva.

Kajgana Shop

На врв Bottom