Брзина на светлината

Дискусија во форумот 'Мистерии' започната од NEBO666, 14 август 2007.

 1. Ag0rA

  Ag0rA NEBO666

  Член од:
  29 февруари 2008
  Мислења:
  1.667
  Допаѓања:
  59
  Брзината на светлината е теоретски пресметана!! не е измерена...
  таа, брзината на светлината, е пресметана со помош на магнетниот пермеабилитет на вакуумот и неговата диелектрична константа...ако сакаш, ќе ти ја дадам и таа формула, па после ако ги знаеш м.п. и д.к. на некои материјали кои претставуваат оптичка средина, ќе можеш да ја пресметуваш брзината на светлината во тие материјали...
   
 2. neo_wmaster

  neo_wmaster

  Член од:
  12 мај 2008
  Мислења:
  1.495
  Допаѓања:
  35
  Go znam toa za mp i dk bas ucam za tie raboti po elektrotehnika. Ama toa nema vrska so brzina na svetlina toa e nesto sosema drugo. So toa se presmetuva jacina na magnetno pole, magnetna indukcija, dielektricni zagubi i etc. Kapiras neli?
   
 3. Ag0rA

  Ag0rA NEBO666

  Член од:
  29 февруари 2008
  Мислења:
  1.667
  Допаѓања:
  59
  Абе детенце, гледај сеа:
  Светлината има електромагнетна придода, т.е. претставува електромагнетни бранови, со висока фрекфенција...
  Брзината на простирање на овие бранови зависи од д.к. и м.п. на средината во која што се простираат тие.
  Формулата за пресметување на оваа брзина е оваа ( или слична на оваа, пошто набрзина пишувам )

  c=1/(квадратен корен од м.п. пати д.к.)...
  Зошто почна да се збунуваш...?
   
 4. hacgor

  hacgor

  Член од:
  15 мај 2008
  Мислења:
  68
  Допаѓања:
  0
  лелеле луѓе отидовме сите :)
  чисто да дадам и ја некој коментар, интересна дебата...
  Волуменот на телото ако се движи со брзина на светлината се стреми кон 0, а Масата кон бесконечност. Значи човекот како човек не може да патува со таа брзина, зошто нема да е веќе човек, ќе има волумен 0. Значи станнува збор веќе за некакво телепортирање. т.е. проблемот е дали човекот може да се распадне на молекули и пак да се склопи на другата страна.
  Ај коментар сеа сакам :)
   
 5. Ag0rA

  Ag0rA NEBO666

  Член од:
  29 февруари 2008
  Мислења:
  1.667
  Допаѓања:
  59
  Според хајзенберговиот принцип на неопределеност е невозможно да се дознае севкупната информација за физичката состојба на некое тело, на пример, човекот.

  Гледам дека сите формули што ги напишал Ајнштајн не се точни, па можеби не е точна и таа за бесконечната маса...
   
 6. vone

  vone

  Член од:
  9 ноември 2007
  Мислења:
  9.328
  Допаѓања:
  1.327
  :pos:Така е Агора, само напред..гледам има надеж во тебе...еден е Агора:pos::pos: упс...небо666:pos:
   
 7. Ag0rA

  Ag0rA NEBO666

  Член од:
  29 февруари 2008
  Мислења:
  1.667
  Допаѓања:
  59
  Грешка...мислев дека не се точни некои формули што тој ги напишал...
  Во секој случај, смешно беше...
   
 8. vone

  vone

  Член од:
  9 ноември 2007
  Мислења:
  9.328
  Допаѓања:
  1.327
  Што е ова рикверц убацуваш:toe:, па прво самоуверено тврдеше гледам...кога нешто тврдиш или мислиш ред е тоа да го образложиш, не само да нафрлаш нешто:toe:
   
 9. ferdzo(hacker) :)

  ferdzo(hacker) :) Македонче

  Член од:
  19 април 2013
  Мислења:
  115
  Допаѓања:
  14
  Незнам кај читав можи на форумот тука прочитав.Тесла со бранови во вид на спирала пуштил со брзина од 375.000.000 kmh
   
 10. Bodhidharma

  Bodhidharma Avatara

  Член од:
  17 септември 2011
  Мислења:
  5.009
  Допаѓања:
  2.942
  Мене колку ми е познато постојат лонгитудинални и трансферзални.....а за вакви не сум чул :)
   
 11. ferdzo(hacker) :)

  ferdzo(hacker) :) Македонче

  Член од:
  19 април 2013
  Мислења:
  115
  Допаѓања:
  14
  Незнам ама така пиеше
  --- надополнето: 16 октомври 2013 во 19:16 ---
  Грешка моја не kmh tuku msh
   
 12. Шкорпион

  Шкорпион Corvus oculum corvi non eruit?

  Член од:
  16 октомври 2009
  Мислења:
  7.113
  Допаѓања:
  7.250
  Warpdrive, here we come! :vozbud:
   
 13. filipbt

  filipbt

  Член од:
  9 мај 2014
  Мислења:
  14
  Допаѓања:
  7
  nebo666 se duri ne se otkrie neshto shto ke ja probie brzinata na svetlinata, odnosno pobrzo od brzinata na svetlina za nas ke bide beskonechna pozz D
   
 14. TheQueen

  TheQueen Поларна мечка од цвет на цвет

  Член од:
  26 ноември 2013
  Мислења:
  584
  Допаѓања:
  790
  Брзина на светлината може да се постигне. Секое „тело“ кое нема маса, односно е енергија а не материја може да ја постигне таа брзина. Проблемот е во тоа што ние не сме енергија, туку материја. Ние имаме маса. Како луѓе никогаш не би можеле да имаме толкава брзина.
  Значи, треба да се претвориме во енергија. И тука има еден мал, ситен проблем. Ако се претвориме во енергија најверојатно ќе умреме. И плус никој не знае како енергијата да ја врати во материја. А дури и да знае, не верувам дека таа материја ќе бидеме ние.
  Според Алберт Каменковски(Ајнштајн де, Ајн Штајн, Еден Камен, Камен) патување низ просторот со светлосна брзина е патување низ времето затоа што според него, ако едно тело патува со таа брзина нема да старее, значи ќе оди во иднината.
  Сепак, далеку сме од брзината на светлината.
   
 15. kokoskar

  kokoskar

  Член од:
  7 април 2012
  Мислења:
  859
  Допаѓања:
  586
  Невозможно е нешто да постои, а да нема маса...и светлината има маса, и топлината и секоја енергија штом врши одреден притисок на телата...само нема инструменти со кои може да се забележи..мош после 200-300 години ќе има
  И таа теорија на Ајнштајн е поткрепена со ништо...затоа се вика теорија..нема никаква логика времето да минува побавно кога се движиме побрзо...според мене времето не постои...нема апсолутно никаков доказ кој докажува дека тоа постои...
   

Сподели преку: