Бракот - Сеуште валидна институција или анахронизам?

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.416
Поени од реакции
5.894
Темава е општа и за сите, без разлика дали се во брак, планираат да бидат или пак воопшто не размислуваат па чак и имаат одбивност кон самиот концепт.
Би било интересно да се прочитаат мислења околу модерниот брак и предизвиците кои ги носи, да се споделат лични искуства доколку некој тоа го смета за потребно.
Тука е и осврт кон настанувањето на бракот од еволуциско-биолошки и социолошки причини.

Дали во денешно време кога разводите рушат рекорди секоја година бракот е анахрона, преживеана форма на кохабитација или сеуште има значајно место во личниот и општествен живот?

Денес кога многу врски и бракови се одржуваат "radi decata", кога сеуште постои срамната појава на семејно насилство, кога физичкото (мажите) и психичкото (и жените) злоставување сеуште е фактор, во кој правец оди инстутуцијата на бракот?
Моето искуство е крајно позитивно :love: и тоа ме направи од голем скептик и песимист во поглед на бракот - во поддржувач на истиот како најуспешна форма на меѓуполова егзистенција.

За да не се оди оф-топик на други теми, тука може да стане збор и за нестандардни бракови како оние помеѓу лица од ист пол, полиаморни ситуации, договорени бракови, бракови помеѓу блиски сродници итн.
 
Последно уредено:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.753
Поени од реакции
7.571
Абе види, некогаш договорените бракови биле стандардот, а "сеа" се заменети со некој полиберален концепт. Се смениле работите.

Него шо мислиш за хетеросексуален истополов брак?
 
Член од
28 март 2020
Мислења
7
Поени од реакции
17
Prav test e da nema dokumenti, ama taka rabotata e mnogu slozena...a nekad i za drzavjanstvo se koristat dokumentite, kako ja na primer.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.416
Поени од реакции
5.894
Абе види, некогаш договорените бракови биле стандардот, а "сеа" се заменети со некој полиберален концепт. Се смениле работите.

Него шо мислиш за хетеросексуален истополов брак?
Тоа не може да биде брак, си постои ортаклук и слични ситуации :)
 
Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.820
Бракот како институција после 2000та година, т.е во новиот милениум веке е OUT-DATED.
Порано луѓето живееле во големи семејства. Сега проклетиот капитализам не научи да се изолираме сите еден од друг. Станавме поделени и приватни унутар семјството кое на прв поглед кога сме малди ни годи, ама со тек на време сфаќаме каква замка е тоа.
Неќам ногу да го тупам, поентата ми е дека моногманиот брак веќе не го бива.
Полигамија му е мајката. Не ради оргии како шо би помислие од прва, туку на живеење во заедница,
или комуна ако поубаво ви звуче, каде што повеќе парови би живееле заедно.
Предностите ќе бидат хиљаду и једна.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.416
Поени од реакции
5.894
Бракот како институција после 2000та година, т.е во новиот милениум веке е OUT-DATED.
Порано луѓето живееле во големи семејства. Сега проклетиот капитализам не научи да се изолираме сите еден од друг. Станавме поделени и приватни унутар семјството кое на прв поглед кога сме малди ни годи, ама со тек на време сфаќаме каква замка е тоа.
Неќам ногу да го тупам, поентата ми е дека моногманиот брак веќе не го бива.
Полигамија му е мајката. Не ради оргии како шо би помислие од прва, туку на живеење во заедница,
или комуна ако поубаво ви звуче, каде што повеќе парови би живееле заедно.
Предностите ќе бидат хиљаду и једна.
Како би изгледало во пракса таков живот во полигамија? Кои тоа предности би биле во однос на моногамен брак? Ок, повеќе сексуални партнер/ки тоа некои би го сметале како предност. Дали полигамниот брак би бил официјализиран или само онака, живеење заедно и привремено.
 
Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.820
Како би изгледало во пракса таков живот во полигамија? Кои тоа предности би биле во однос на моногамен брак? Ок, повеќе сексуални партнер/ки тоа некои би го сметале како предност. Дали полигамниот брак би бил официјализиран или само онака, живеење заедно и привремено.
Официјализацијата доаѓа од самио Ѓаол. Тоа е корен на сите проблеми. Официјализацијата значи чипување (вистинско чипување) , наметнување на шема на живеење.
Ај малце само уклучи ја фантазијата, замиси во една голема куќа да живеат 10 жени и 10 мажи.
Направи разлика како е кога во моногамен ќе се разболи, повреди, почине еден од брачните другари, како терет останува на поединецот, а како тоа би било во моногамен.
Тогаш ќе нема потреба од градинки за да некој ти го чува детето рецимо. Нема да има осамени, нема да има вдовици, нема да има самохрани родители, нема да има депресии, анксиози, нема да има самоубиства, нема да има организиран криминал, стога нема да има ни сиромаштија, итн итн. Нема да има и богаташи и политичари. Нормално за се е потребна организација и ред, ама у таков случај манипулацијата која денеска е буквално на кулминмација ќе ја нема. Милион предности ќе има.
Не дека ќе биде идеално и дека ќе нема проблеми. Проблеми секогаш ќе има, ама разликата ќе е огромна.
 

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.753
Поени од реакции
7.571
Тоа не може да биде брак, си постои ортаклук и слични ситуации :)
Oртаклak ти е здружување на лица за остварување на профит. Тука правме муабет за брак/семејство каде што партнерите каде што правата и обврските се доста поразлични од она бизнис здружување.


Каков е овој брак?
Две лица од ист пол кои се во брак шо си клецаат трето или трети лица од спротивен пол.
 
Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.128
Поени од реакции
15.962
Јас лично не гледам ништо лошо во брак.
Секогаш стојам на тоа дека поарно е да си сингл отколку во лоша врска или брак, али ако сте погодени, нема поарно нешто од тоа.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
23.938
Поени од реакции
39.458
Официјализацијата доаѓа од самио Ѓаол. Тоа е корен на сите проблеми. Официјализацијата значи чипување (вистинско чипување) , наметнување на шема на живеење.
Ај малце само уклучи ја фантазијата, замиси во една голема куќа да живеат 10 жени и 10 мажи.
Направи разлика како е кога во моногамен ќе се разболи, повреди, почине еден од брачните другари, како терет останува на поединецот, а како тоа би било во моногамен.
Тогаш ќе нема потреба од градинки за да некој ти го чува детето рецимо. Нема да има осамени, нема да има вдовици, нема да има самохрани родители, нема да има депресии, анксиози, нема да има самоубиства, нема да има организиран криминал, стога нема да има ни сиромаштија, итн итн. Нема да има и богаташи и политичари. Нормално за се е потребна организација и ред, ама у таков случај манипулацијата која денеска е буквално на кулминмација ќе ја нема. Милион предности ќе има.
Не дека ќе биде идеално и дека ќе нема проблеми. Проблеми секогаш ќе има, ама разликата ќе е огромна.
Ова е тоа шо го збориш гови?
 
Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.363
Поени од реакции
5.107
Склучувањето бракови опадна за време на COVID кризата бидејќи стапувањето во брачна заедница претставува напреден социјален статус кој ако не го реализираш со 100 фотки на социјални мрежи, 400 гости во ресторан и 2 дена зборење по маало/град, пријатели и колеги не претставува брак
Суптилното склучување на бракови е само за "забегани" индивидуи. Сите остали "нормални" треба да гледаат на тоа како на животно достигнување.

Настрана фактот што доколку не склучиш брак до 30та година веќе влагаш во непознато, каде си стигматизиран од фамилијата, од околината, од работната средина.
Психолошкиот фактор дека не си се реализирал, немаш потомство што е основен постулат на човековото постоење. Притисокот од средината каде одење на викенд, одмори, свадби, игротеки, собиранки, нова година, родендени ти зависи од тоа дали имаш партнер или не те прави помалу вреден во општеството.
Дополнително ако мислите на взаемен живот без брачна заедница законот кажува:
Член 13
Заедница на живот на маж и жена која не е заснована во согласност со одредбите на овој закон (вонбрачна заедница) и која траела најмалку една година, е изедначена со брачната заедница во поглед на правото на меѓусебно издржување и имотот стекнат за време на траењето на таа заедница. Вонбрачната заедница на суд би се докажала со сведоци
Така да исто ви се фаќа дали сте дале потпис во матично и пред господ или едноставно живеете и се ебете по 5 пати неделно под еден ист покрив. Разликата од едното до другото што првите се барем правно заштитени од пчикеси материне глупости додека вториве се ебани по секој можен основ, тука вклучително и децата кои ќе ги наклепаат во тие Година + взаемно живеење.
Така да Бракот како институција е неминовен. Бил и ќе биде. Трудете се да го направите забавен и разновиден и надополунувајте се.
Ако сте одбрале погрешен партнер, тоа е ваша кривица. Носете се со тој товар. Никој присилно не ви го наметнал па ни општеството кое притиска врз вас. Ако сте бесклеточни амеби кои живеете за што ќе речат другите тогаш патете и ебете си матер.

PS. анахронизам = застарен модел. Колку поубаво ќе звучи темата ако гласи
"Бракот - Сеуште валидна институција или застарен модел"
 
Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
23.938
Поени од реакции
39.458
Не, туку воа е и ти во мозокот твој недоразвиен како си замислуваш.
Тоа е тоа према што се стремеш бе гови, ти да не очекуваш некој у заедницата дека ќе ти даде женаму манекенка да ја клецаш? Ја ти давам само реален пример како тоа твоето би функционирало.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom