Бољковац:Хрватска ја започна војната!

N

n/a

Гостин
Јосип Бољковиќ,18 год. после,призна нешто што многукратно сум го тврдел и сум пробал да ви го објаснам на форумов.
Имено,првиот хрватски Министер за Внатрешни работи призна дека војната е плански иницирана и почната од страна на хрватските екстремисти.
Текстот од Вечер:
Хрватска сакаше војна, први ги нападнавме Србите!
Бољковиќ во екслузивното интервју за франкфуртските "Вести", за првпат признал дека Хрватска во 1991 година плански ги нападнала Србите во Хрватска и намерно предизвикала војна

Во Славонија во 1991 година, Србите и Југославија се нападнати, а не Хрватска! Гојко Шушак, Бранимир Главаш и Вице Вукојевиќ ги нападнаа Србите во Борово Село за да испровоцираат војна. Ова го тврди првиот Туѓманов министер за полиција Јосип Бољковиќ, кој во екслузивното интервју за франкфуртските "Вести", што го пренесува српски "Прес", за првпат признал дека Хрватска во 1991 година плански ги нападнала Србите во Хрватска и намерно предизвикала војна. Бољковиќ вели дека Туѓман и Милошевиќ за цело време на војната се договарале и заедно ги носеле одлуките.
Бољковиќ прво нагласи дека хрватските медиуми ги цензурирале извештаите од неговите сведочења на судењето на Бранимир Главаш, кој е обвинет за страшни злосторства врз тамошните Срби.
"Главаш за време на судењето ме обвини дека сум го прогонувал поради рушењето на мостот на реката Драва во Осијек. Тој рече дека мостот го срушил за да го заштити градот од тенковите на ЈНА, а јас реков дека ЈНА во тој момент била регуларна војска на една меѓународно призната држава. Потоа образложив кој тогаш ги започна вооружените судири во тој дел на Славонија...
ГРАЃАНСКА ВОЈНА
Па, добро кој ја започна војната?
"Тогаш, 1991 година први се нападнати Србите, нападната е Југославија, а не Хрватска! Гојко Шушак, Бранимир Главаш и Вице Вукојевиќ со противтенковско оружје го нападнаа Борово Село за да испровоцираат војна. Од истата причина е урнат и мостот во Осијек", рече Бољковиќ.
Вашиот став за карактерот на војната се разликува од ставот на хрватските официјални лица?
"Тоа беше Граѓанска војна која настана како последица на договорот помеѓу Туѓман и Милошевиќ за поделба на Босна и Херцеговина и размена на населението со помош на етнички чистења. Туѓман на Милошевиќ му ја препуштил Босанска Посавина, а Милошевиќ му помогна да се ослободи од Србите во Краина. Имам материјални докази дека бивш генерал на ЈНА, а подоцна генерал на хрватската војска Миливој Петковиќ, организирал повлекување на Хрватите од Босанска Посавина".
Имате ли опиплив доказ за договорите меѓу Туѓман и Милошевиќ?
"Ќе наведам само два за кои мислам дека се прилично впечатливи. Кога во Осијек беше убиен шефот на тамошната полицијата Јосип Рајхл Кир, веднаш донесов одлука за апсење на убиците и оне кои се одговорни за убиството, но тогаш бев сменет. Туѓман мојата смена вака ја објасни "Јожа, Слобо исто така мисли дека повеќе не треба да бидеш на чело на полицијата", Мене Туѓман ме смени во договор со Милошевиќ. Вториот доказ е кога во 1991 прад да биде убиен Кир, имаше разговори во Бачка Паланка со тогашниот српски министер за полиција Радомир Богдановиќ и со Михаљ Кертес. Богдановиќ ми рече "Шефовите се договорија". Впрочем, што правеше кај Милошевиќ за време на целата војна најблискиот соработник на Туѓман, Хрвоје Шариниќ? Беше кај него најмалку 40 пати!"
БЕЖАНИЈА
Туѓмановци во 1991 година беа подготвени за бегање и Месиќ ги спаскувал куферите?
"Да,беше тој и сета булумента околу него...Кога отидов во седиштето на ХДЗ има што да видам. Беа собрани околу 300 членови на семејствата на хрватските политичари.Секаде наоколу имаше куфери, торби, ранци, саксии со цвеќе... Гледам, се подготвува бежанија! Штом излегов од возилото, на оддалеченост од околу 50 метри, со пробивен глас ми се обрати Стипе Месиќ: "Јооожааааа, дали се спуштија специјалците?" "Даааа", му одговорив". Кога масата тргна, беше вистинско стампедо! Жени и деца паѓаа преку торбите, глинените саксии пукаа, а земјата и цвеќето се растурија насекаде. Дрвените саксии со фикуси се тркалаа низ скалите. Одвај некако ги сопревме избезумените луѓе. Добро е што немаше жртви....

И оригиналот.
Е сега пазете... кои делови од интегралниот текст уредничката екипа на Вечер `ненамерно` и заради `грешка у преводот` ги `заборавила`:
Bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman želio je po svaku cijenu rat", tvrdi bivši ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Josip Boljkovac. Prema njegovim riječima ono što se događalo u Hrvatskoj bio je građanski rat koji je bio posljedica dogovora Slobodana Miloševića i Tuđmana, kaže Boljkovac u intervjuu za frankfurtske "Vijesti"."Kada me je Branimir Glavaš za vrijeme svjedočenja optužio da sam ga gonio zbog rušenja mosta na rijeci Dravi u Osijeku, s obrazloženjem kako je to uradio da bi se Osijek zaštitio od tenkova JNA, ja sam rekao da je JNA tog momenta bila regularna vojska jedne međunarodno priznate države, a Hrvatska, koja tada još nije bila priznata, dio Jugoslavije. Zatim sam objašnjavao ko je tada počeo sa oružanim sukobima u tom dijelu Slavonije", prenio je Boljkovic ono što su, kako je rakao, prešutili hrvatski mediji.
"Rekao sam da su napadnuti Srbi i Jugoslavija, a ne Hrvatska. To je dio mog svjedočenja o napadu koji su organizovali Gojko Šušak, Branimir Glavaš i Vice Vukojević protivtenkovskim oružjem, ambrustima, na Borovo Selo. Kao što su tada napali Srbe u tom selu da bi isprovocirali rat, iz istog razloga su srušili i most u Osijeku", objasnio je Boljkovac.
"To je bio građanski rat koji je nastao kao posljedica dogovora između Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana o podjeli Bosne i Hercegovine i razmjeni stanovništva pomoću etničkog čišćenja. Tuđman je Miloševiću prepustio Bosansku Posavinu a Milošević njemu pomogao da se riješi Srba u Krajini. Imam materijalne dokaze da je bivši general JNA i kasnije general hrvatske vojske Milivoj Petković organizovao povlačenje Hrvata iz Bosanske Posavine", nastavio je on.
Na pitanje da li ima opipljiv dokaz o Miloševićevom i Tuđmanovom dogovoru Boljkovac je rekao da će navesti samo samo dva za koja misli da su prilično upečatljiva.
"Kad je u Osijeku ubijen šef policije Josiph Reihl Kir, odmah sam donio odluku o hapšenju ubice i onih koji su to ubistvo organizovali, ali sam istog tog trena smijenjen. I gledajte sada kako je Franjo Tuđman objasnio tu moju smjenu: "Joža, Slobo takođe misli da ti više ne bi smio biti na čelu MUP-a". Mene je zapravo Tuđman smijenio u dogovoru sa Miloševićem. Evo vam i drugog dokaza. Kada sam u junu 1991., nešto prije nego što je ubijen Kir, bio na razgovorima u Bačkoj Palanci sa tadašnjim srpskim ministrom unutrašnjih poslova Radmilom Bogdanovićem i Mihaljem Kertesom, Bogdanović mi je rekao: "Šefovi su se dogovorili". Uostalom, šta je kod Miloševića cijeli rat radio najbliži Tuđmanov suradnik Hrvoje Šarinić? Bio je kod njega najmanje 40 puta", naveo je on.
Za bivšeg predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana Boljkovac tvrdi da mu je cilj bio rat po svaku cijenu.
"Rat nije bio nužnost već namjera. Po tom njegovom konceptu Srbi su trebali nestati iz Hrvatske", podvukao je on dodajući da je bio protiv rata, što dokazuje da ni jedan Srbin nije bio otpušten iz tadašnje hrvatske policije dok je on bio ministar, pa je zbog toga bio meta hrvatske emigracije koja je željela da ga ubije.
Za nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Boljkovac u intervjuu "Vijestima" tvrdi da je bio kukavica.
"Da, bio je, i on i sva ta bulumenta oko njega. I to ću objasniti jednim primjerom. Kad su se, još u vrijeme dok se nije pucalo, a napetost sve više rasla, niški specijalci spustili na zagrebački aerodrom "Pleso", poslao sam tamo svog čovjeka da mi dogovori sastanak sa komandantom te jedinice. Proširila se vijest da će specijalci JNA nakon "Plesa" zauzeti i TV Zagreb i gradsku toplanu. U dogovoru sa državnim vrhom, otišao sam na taj sastanak i sa njega se vratio jedino uvjeren da je aerodrom stvarno zauzet. Moji sagovornici mi nisu ništa htjeli reći o svojim planovima. Ali, i to je izgleda bilo dovoljno da među onima koji su me tamo poslali, dođe do velike pometnje", rekao je on.
"To je inače bilo u vrijeme kada je zarobljen i spušten na taj aerodrom avion pun oružja u kome je bio hrvatski emigrant Josip Kikaš. Kad sam zatim otišao na Becićeve stube, gde je tada bilo sjedište HDZ-a, imao sam šta da vidim - okupilo se oko 300 članova familija hrvatskih političara. Svuda koferi, torbe, ranci, saksije sa cvećem… vidim, sprema se bježanija. Čim sam izašao iz automobila sa udaljenosti otprilike 50 metara, obratio mi se prodornim glasom Stipe Mesić: "Jooožaaaaa, jesu li se spustili specijalci? Jeeeešuuuu, odgovorim mu ja. Kad li masa krenu, pravi stampedo... Padaju žene i djeca preko torbi, glinene saksije pucaju, a zemlja iz njih i cvijeće po svuda pršte, drvene saksije sa fikusima se kotrljaju niz Becićeve stube. Jedva nekako zaustavismo te izbezumljene ljude. Dobro da žrtava nije bilo", zaključio je bivši ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.
:wink:

Кога ќе ги анализираме Срањо и Геда Глуперда...
алијас Туџман и Милошевиќ и нивните постапки,они не измислија топла вода и не пробаа да постигнат нешто ново.
Погледнете:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Споразум_Павелић-Стојадиновић
 

СрбоЛегенда

Сами против свих
Член од
24 декември 2008
Мислења
2.694
Поени од реакции
123
Сеа пази спам од домобраните и балиите
ЗДС УУУУУУУ Хрватите се бранеа од крвожедните срби кои сакаа да исковаат Србославија !!!?!?!?!?!?!?!?!??!?!? Њоњен го пукаа по нас !?!?!?!?!?!?
 

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.637
Поени од реакции
5.317
Сеа пази спам од домобраните и балиите
ЗДС УУУУУУУ Хрватите се бранеа од крвожедните срби кои сакаа да исковаат Србославија !!!?!?!?!?!?!?!?!??!?!? Њоњен го пукаа по нас !?!?!?!?!?!?
Не бе..Како така..Србите се најмирољубивиот народ што го познавам..Мравка им е жал да згазнат, а камоли да убијат човек!!
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.174
Поени од реакции
17.968
Сеа пази спам од домобраните и балиите
ЗДС УУУУУУУ Хрватите се бранеа од крвожедните срби кои сакаа да исковаат Србославија !!!?!?!?!?!?!?!?!??!?!? Њоњен го пукаа по нас !?!?!?!?!?!?

Абе што има врска, стварно не ве разбирам, шо ќе докажувате дека Хрватите се криви?!?

АБЕ КОГА ЌЕ РАЗБЕРИТЕ ДЕКА МИЛОШЕВИЌ БЕШЕ НАЈГОЛЕМИОТ КРИВЕЦ ЗА СЕ ШТО СЕ СЛУЧИ ЛОШО ВО ЈУГОСЛАВИЈА И ПОКАСНО ВО СРБИЈА

Наместо да продавате МАДИНА ЗА БУБРЕЗИ, дај средете си ја поновата историја, барем нема да си се бламирате вака по форуми.

Додуша Зевс си признава дека Геда Глуперда е еден од најголемите виновници, но кога ќе си признае дека Геда беше поддржан од 90% од србите во тоа што го правеше тогаш ќе си биде чист пред себе и пред другите.
 
Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18
Не бре па и ти, Србите се цвеќиња за мирисање... уживај...
 

СрбоЛегенда

Сами против свих
Член од
24 декември 2008
Мислења
2.694
Поени од реакции
123
Абе што има врска, стварно не ве разбирам, шо ќе докажувате дека Хрватите се криви?!?

АБЕ КОГА ЌЕ РАЗБЕРИТЕ ДЕКА МИЛОШЕВИЌ БЕШЕ НАЈГОЛЕМИОТ КРИВЕЦ ЗА СЕ ШТО СЕ СЛУЧИ ЛОШО ВО ЈУГОСЛАВИЈА И ПОКАСНО ВО СРБИЈА

Наместо да продавате МАДИНА ЗА БУБРЕЗИ, дај средете си ја поновата историја, барем нема да си се бламирате вака по форуми.

Додуша Зевс си признава дека Геда Глуперда е еден од најголемите виновници, но кога ќе си признае дека Геда беше поддржан од 90% од србите во тоа што го правеше тогаш ќе си биде чист пред себе и пред другите.


Фала богу дека Слободанчо беше кривецот,зар ме гледаш да се шетам со петокрака и да викам друже слобо ми ти се кунемо? Се криеше зад лажен патриотизам и зад дека се бори за опстанокот на Југославија.

ПС: На изборите 1990 Слобо имаше 65,34% гласови
На изборите 1992 53,24%
:wink:
 
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Откако ја изрежираа онаа таканаречи војна во Словенија се виде колку е саатот, само не ми е јасно како ние се извлековме од таа калакурница, изгледа планот им заглави во Босна па извадивме глава, јебига лесно се дели на маса ама на терен се јавуваат и нови непознати (x,y,z...), стално едната и другата страна се полакомуваат и мислат дека можат да ја подзаебат другата, да ќарат малку повеќе од договоеното.

Како и да е Босна го јадеше за сите.
 

Black Night

Galvanize
Член од
25 септември 2008
Мислења
327
Поени од реакции
20
Бољковиќ вели дека Туѓман и Милошевиќ за цело време на војната се договарале и заедно ги носеле одлуките.

Конечно некој пукна за ова прашање-кој беше крив во војната. Србите ги правеа како да ги правел хитлер, босанците беа угнетенте, а пак хрватите беа спасителите. Епа не е така. Еве почнаа луѓето да ги јадат нивните тајни за тоа како најпријателските нации во југославија започнаа војна. Хрватска и Србија се нај националистички земји што постојат денеска. Нивниот национализам беше и самата војна и припојување на територии од босна и херцеговина каде што во некои покраини живее мнозинство на самата држава.

Хрватска и Србија и денес си имаат проблеми од големи размери со таканаречени Усташи и Четници. Хрватска посебно си има проблем каде што до ден денес има многу голем број на улици со име на усташи. Како највлијателна личност на ова поле во моментот во хрватска можам да го пеачот Томсон. Заради неговите нацистичи односно усташки песни и пароли, како и публиката која го посетува која што носи огормен број на капи и знаци на усташи. Неговиот настап е забранет во поголем дел од европските држави. Фактот што во текот на неделата можете да видите барем по 5 емисии за војната и за како тоа они се спасиле од агресорите и како ја спасиле босна и за тоа колку они пателе во војната и колку страдале, го подтикнува национализмот во Хрватска. Ке гледате само што ке биде кога ке треба да ги дадат горните територии кои ги бара Словенија за влез во ЕУ. Тоа ке биде како ос срцето да им зимаш.

Примерот е сличен кај нас со ГВУЈО. Тој го носи името на на македонската револуционерна организација, која делуваше пред 100 години. Искористувајки ги делата и имињата на тогашните ревлоуционери они себеси се претставуаат како сами потомци и пренесувачи на делотото од тогашната револуција. Тоа е за црни срамови и е греота да собираш млади партиски членови, подтиткнувајки го до максимум нивиот национализам и омраза кон некој си агресор за лични партиски цели. ц ц ц
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Откако ја изрежираа онаа таканаречи војна во Словенија се виде колку е саатот, само не ми е јасно како ние се извлековме од таа калакурница, изгледа планот им заглави во Босна па извадивме глава, јебига лесно се дели на маса ама на терен се јавуваат и нови непознати (x,y,z...), стално едната и другата страна се полакомуваат и мислат дека можат да ја подзаебат другата, да ќарат малку повеќе од договоеното.

Како и да е Босна го јадеше за сите.
Ние не се извлековме, имаше околу 200 жртви Македонци неколку илјади ранети.
Останавме без оружје за кое 50 години одвојувавме пари.
Инаку тоа е последица на мудрата политика на најголемиот председник во историјата на Македонија од словените наваму, Куро Глигоров.
 
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.560
Поени од реакции
1.019
во право си ние СЕУШТЕ не сме се извлекле а кога ќе се извлечеме не се знае.
нашата агонија продолжува , за жал.
 

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Општините во Хрватска и Босна каде што србите беа во мнозинство прогласија независност а истовремено во Србија власта формира четнички паравоени формации за да ги "ослободи" општините каде што србите беа во малцинство а несрбите да ги исчисти. Формираа и концентрациони логори по примерот на Хрватска и Германија од 2 светска војна. ЈНА која што стана србска армија требаше да го заштити "голоракиот" србски народ од усташоидните хрвати. Имаа план да создадат голема Србија врз основа на декларацијата на САНУ.
Среќа што бројот на србите во Мекедонија е ептен минорен инаку и нас ќе не чекаше истата судбина.
Што се однесува до Косово, таму србите станаа жртви на планот за Голема Албанија на албанската академија.
Се разбира дека во војната(Хрватска,БИХ) може да се набројат безброј примери кога србите станаа жртви. Но такви примери има и за германците во 2 светска војна. Но за разлика од германците каде што неонацистите се минорни, србите бараат ОПРАВДУВАЊЕ. Оној кој што не учи од грешките од историјата има обичај истите тие грешки да ги повтори.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.268
Првиот судир беше заседа на Србите полицајци кај Плитвице, кога отворија оган на автобус со Хрватска полиција при што загина еден Хрватски полицаец а во престрелката после и уште еден Србин.
То се случи на 31 Март 1990
на 2ри мај беше инцидентот во Борово Село. Месец дена покасно.
 

Делија

Борец за ПРАВДА
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.196
Поени од реакции
35
Дека Хрватите се тие што ја започнаа војната, тоа го знае апсолутно секој, па дури и САД , па дури и Лет 3, ама не смеат тоа сега да го признаат затоа што ќе се откријат големи тајни и неправди... Но како што сум рекол многу пати, ПРАВДАТА СЕКОГАШ СТИГА...!!!

Кој ги блокираше касарните низ Хрватска...??? Кој го уби Македонскиот војник што слижеше во ЈНА...???
Србите таму само си ги бранеа домовите од Усташката наезда која преку ноќ, под водство на окорелиот Туѓман му текна да се цепи од СФРЈ, на кое што немаше право...!!! И бидејќи го знаеше менталитетот на Србите, кои секогаш се борат за правдина и само за своето и дека одма ќе се дигнат на протести, тоа го искористи за да го покаже на западот, кои и онака веќе беше против Србите, поготово Германците...!!! И така целиот рат понатаму се водеше само со набедување на Српската страна, иако тие беа гранатирани од страна на усташите на Туѓман... Србите прво сами си правеа селски стражи за да се бранат... Не сум слушнал во почетокот на војната некое Хрватско село да се бранело од некои Срби...
 

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.637
Поени од реакции
5.317
Дека Хрватите се тие што ја започнаа војната, тоа го знае апсолутно секој, па дури и САД , па дури и Лет 3, ама не смеат тоа сега да го признаат затоа што ќе се откријат големи тајни и неправди... Но како што сум рекол многу пати, ПРАВДАТА СЕКОГАШ СТИГА...!!!

Кој ги блокираше касарните низ Хрватска...??? Кој го уби Македонскиот војник што слижеше во ЈНА...???
Македонските војници во ЈНА тогаш се бореа за туѓа (сврбска) цел..Како и многу пати во Историјата, Македонците да се борат за туѓа цел
Ама многу од нив кога видоа зошто се работи сите си заминаа...
Да не случајно, Хрватите ви дојдоа да ви го земаат Белград??

А како што гледам на србетаријава не му е дојден акалот во главата, и пак си замислуваат дека се на Балканов е српско ..

Само после да не е касно...:toe:
 

Делија

Борец за ПРАВДА
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.196
Поени од реакции
35
Да не случајно, Хрватите ви дојдоа да ви го земаат Белград??



Не... Ама го земаа Книн, кој никогаш, АМА БАШ НИКОГАШ НЕ БИЛ ХРВАТСКИ и за тамошните Срби Книн е како Бања Лука во Република Српска или Београд во Србија...

И да не беа западните сили кои им помагаа на усташите никогаш немаше ни да го окупираат и завземат...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom