Борис Сарафов - национално свесен Македонец, но каков е неговиот удел во револуционерното дело?

Член од
10 јуни 2005
Мислења
3.399
Поени од реакции
19
Ja otvaram temava za diskusija koj bil, shto bil, i za kakva/chija cel se borel Boris Sarafov bidejki ne e dovolno izuchuvan vo Makedonskata istorija.

Povelete istorichari.
 
Член од
10 јуни 2005
Мислења
3.399
Поени од реакции
19
KRATOK VOVED

Boris Sarafov e eden od trojcata organizatori na Ilindenskoto vostanie. Bil i vo vrvot na centralniot komitet i vo vrhovistichkiot, pomagach na Solunskite atentatori itn. Vo Evropa e poznat kako glaven predvodnik na Makedonskoto nacionalno dvizenje.

Ugledot na Sarafov megu Makedoncite bil tolku golem, sto vo 1902 godina pocnalo da se zboruva deka toj ke bide idniot knez na avtonomna Makedonija.

Vo 1903 godina Sarafov dal izjava za zasebnosta na makedonskiot jazik vo odnos na srpskiot i na bugarskiot. Boris Sarafov, istata godina, finansiski go pomognal i izleguvanjeto na poznatata Makedonska krvava svadba od Vojdan Cernodrinski, a go organiziral i nejzinoto izveduvanje vo Sofija.




MISIRKOV DO NEBESI GO KREVAL BORIS SARAFOV
Aleksandar DONSKI

- I solunskite atentatori so voshit gledale vo Boris Sarafov, za kogo vo Evropa ve}e po~nalo da se zboruva deka }e bide idniot knez na avtonomna Makedonija!

- Zosto vo nasata posiroka javnost se kriese deka eden od najgolemite makedonski nacionalni dejci Krste Misirkov do nebesi go kreval Sarafov i tvrdel deka Sarafov bil idol na makedonskiot narod i golem makedosnki nacionalen borec!?

Malku e poznato vo nasata javnost deka Sarafov ne samo sto se zalagal za zasebna makedonska nacija, tuku se zalagal i za zaseben makedonski literaturen jazik. Od Boris Sarafov bile voshiteni i poznatite solunski atentatori cij glaven finansier za nivnite akcii bil tokmu toj. Poznat e negoviot prilog od 10.000 zlatni levovi na Orce Popjordanov za akciite na gemidziite, za koj negovite protivnici na kongresot na VK, zestoko go napadnale.

Za da ne gi izdade gemidziite t.e. za da ne se doznae deka parite se kaj niv, Sarafov napravil nesto sto retko koj bi go napravil. Toj javno, pred kongresot, za da ne stigne informacijata za podgotovkata na gemidziskite akcii do turskata vlast, se ponizil samiot sebe i si go ponizil svojot avtoritet, izjavuvajki deka parite gi potrosil so nekoja lesna zena. Vakviot gest gi voodusevil gemidziite. Pavel Shatev za ova pisuva:

"Ne samo Orce Popjordanov, tuku i site ostanati gemixii se cuvstvuvavme moralno zadolzeni kon Boris Sarafov ne samo poradi materijalnata pomos sto ni ja davase i golemata doverba sto (posebno Orce, no i drugite) ja imavme vo nego, tuku i poradi onoj gest sto go napravi za vreme na kongresot na VK koga mu pobaraa otcet za dadenata ni suma ..... Vo nasite oci Boris Sarafov se izvisuvase daleku nad site ostanati vodaci od koi nikoj ne bi go storil toa, sto go stori toj - da si go potkopa sopstveniot avtoritet ..... Za taa negova postapka Sarafov ostana blagosloven od site nas."

Znaci gledame deka najgolem idol i na solunskite atentatori (a posebno na Orce Popjordanov) bil tokmu Boris Sarafov. Inaku, pred da zagine, Orce Popjordanov si go osigural svojot zivot na 10.000 zlatni levovi i izricno baral sumata da mu bide isplatena edinstveno na Boris Sarafov. Solunskite atentatori ili barem poveketo od niv (vklucuvajki go i Pavel Satev, cii memoari citiram) se priznati i od nasata bivso-rezimska istoriografija, pa povtorno go postavuvam prasanjeto, kako e mozno tie denes da bidat slaveni, a ne i nivniot duhoven ucitel i najgolem poddrzuvac Boris Sarafov?

Ugledot na Sarafov megu Makedoncite bil tolku golem, sto vo 1902 godina pocnalo da se zboruva deka toj ke bide idniot knez na avtonomna Makedonija. Vakvata informacija gi razbranuvala i togasnite stranski pretstavnistva vo Turcija, koi gi izvestile svoite vladi za toa.

SARAFOV SE ZALAGA ZA MAKEDONSKI JAZIK!
Kako nedvosmislena makedonska nacionalna dejnost na Boris Sarafov sekako deka pretstavuva i negovata prepiska so Makedonskoto drugarstvo od Petegrburg, a novopronajdenata korespondencija pomegu Sarafov i Makedonskoto naucno-literaturno drugarstvo Sveti Kliment, cija programa, da potsetam, e sozdavanje na zasebna makedonska drzava so zasebna makedonska nacija i zaseben makedonski jazik vo celost ja potvrduva ovaa prepiska. Spored dokumentite od site ovie kontakti, Sarafov ne samo sto vo celost ja prifakal programata na ovie drustva, tuku bil i eden od glavnite pomagaci (pa duri i finansier) na MNLD Sveti Kliment!

Vo 1900 godina, Sarafov go finansira izleguvanjeto na dramata Prilepskite svetci od bugarskiot pisatel A. Strasimirov, koja, so pomos na Gorce Petrov, bila napisana na eden makedoniziran jazik. Celiot tiraz od 3000 primeroci na ovaa drama bil rasprodaden za samo eden mesec. Vo 1903 godina Sarafov dal izjava za zasebnosta na makedonskiot jazik vo odnos na srpskiot i na bugarskiot. Boris Sarafov, istata godina, finansiski go pomognal i izleguvanjeto na poznatata Makedonska krvava svadba od Vojdan Cernodrinski, a go organiziral i nejzinoto izveduvanje vo Sofija.

Statii so makedonska nacionalna sodrzina objavuval i vesnikot Deb'r, koj bil pod vlijanie na Sarafov. Taka, na primer, na 02.07. 1905 godina vo ovoj vesnik, e objavena statija, vo koja, pome|u drugoto, se veli:

"Edna grupa Makedonci ke vojuva za avtonomijata na Makedonija za Makedoncite, za koja cel naskoro ke zapocnat da izdavaat vesnik na makedonskoto narecje."

Istiot vesnik, vo istata 1905 godina, bil edinstveniot vesnik vo Bugarija sto smelo go najavil izleguvanjeto na vesnikot Vardar na Krste Misirkov, poradi koj vesnik Misirkov dobil zakani so smrt od strana na bugaromanite.

KRSTE MISIRKOV GO VELICA SARAFOV!
Za ugledot na Boris Sarafov i za negovata cista makedonska nacionalna opcija pisuval i eden od najgolemite makedonski nacionalni dejci Krste Misirkov:

"Boris Sarafov po poteklo e Makedonec i celiot svoj zivot go posveti vo borbata za osloboduvanje na Makedonija ..... I ne vo Turcija od turski kursum, tuku vo prestolninata na Bugarija, od predavnicki kursum padna toj za slobodata na Makedonija. Go ubija Sarafov i zaboravija na nego, iako edno vreme toj bese centar na makedonskoto dvizenje protiv Turcite za osloboduvanje na Makedonija. Vistina, toj imase neprijateli i sred rakvoditelite na Vnatresnata Makedonska Organziacija, a da ne zboruvame pak za Centralniot Makedonski Komitet vo Sofija pod rakovodstvo na general Concev. No, Boris Sarafov bese idolot na makedonskiot narod: na selanite i na graganite. Toj bese pretstavnik na makedonskite ideali vo stranstvo, zaradi sto gi posetuvase evropskite prestolnini, razgovarase so pretstavnicite na evropskiot pecat, pa duri i gi posetuvase diplomatskite kancelarii.

Boris Sarafov pretstavuva idealen borec za slobodata na Makedonija. Pa sepak, kade e spomenot za Boris Sarafov? Zosto veke ne zboruvaat za nego? Zosto toj tolku brgu e zaboraven od strana na Bugarite so cuvstvo na priznanie? Bugarite Botev go krevaat do nebesi, a Boris Sarafov? Sarafov treba do nebesi da go kreva Makedonija: no kade e taa? Blagodarejki na neprijatelite na Sarafov, taa e razdelena na tri dela i podnesuva ropstvo nesporedlivo potesko od turskoto."

SARAFOV OCRNET SAMO ZATOA STO BIL DESNICAR
Sarafov e ubien fizicki i moralno vo prestolninata na Bugarija ... "Avanturizmot" na Boris Sarafov i nemu slicnite lica se sostoi vo toa sto stojat zdravo vrz edinstvoto i nedelivosta na Makedonija; tie vodat cisto makedonska politika sto nikako ne se sovpa|a so bugarskata politika. Edinstvoto i avtonomijata na Makedonija - toa e idelaot na B. Sarafov; razgrabuvaweto na Makedonija od Bugarija ili, vo najmala raka, nejzina podelba pomegu Bugarija i Srbija so prisoedinuvanje na pogolem del od Makedonija kon Bugarija - toa e idealot na bugarskite nacionalisti.

Od seto pogore izlozeno, samo po sebe se nametnuva prasanjeto: zosto Boris Sarafov bese tolku ocrnet od pogolemiot del od nasite bivso-rezimski istoricari? Nesomneno deka odgovorot na ova prasanje se nasetuva povtorno vo memoarite na Pavel Satev. Za ova citame:

"Boris Sarafov ucestvuval vo Ilindenskoto vostanie kako clen na Glavniot Stab na vostanieto. Podocna vodi borba protiv levicata na VMRO..."

Tokmu poslednite zborovi od ovoj citat za pogolemiot del istoricari-komunisti pretstavuvaa dovolna pricina poradi koja Sarafov, kako desno orientiran i borec protiv levicata (iako duri se zalagal i za nacionalnata posebnost na Makedoncite), e ocrnet i anatemisan od nasite levi bivso-rezimski istoricari. Zarem moze onoj koj se borel protiv naprednite levi sili da bide pozitivna licnost? Kolku i da bil cesen borec za makedonskata kauza, ako ne bil lev znaci deka bil bugaroman. Sramota e sto duri i koga go pisuvam ovoj tekst, blagodarenie na bivso-rezimskite komunisticki istoricari (so isklucok na retkite smeli isklucoci) na Boris Sarafov se uste nitu imeto ne mu se spomenuva, iako, toj ne samo sto ne bil negativna licnost, tuku bil i eden od najgolemite makedonski revolucioneri na site vreminja. Vakvata tendencija po inercija prodolzi i vo umetnickite dela posveteni na Ilindenskoto vostanie (filmovi, TV drami i sl.), kade e krajno necesno minimiziranata ulogata na Boris Sarafov, iako vo tie sudbonosni denovi toj im bil pretpostaven na site ostanati ilindenci, koi togas so stravopocit go izgovarale negovoto ime.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Blaze Ristovski go narekuva Sarafov: "eden od najistaknatite dejci na makedonskoto revolucionerno dvizenje".

Sarafov se zalaga za posenosta na makedonskiot narod i jazik zaradi sto negovite zborovi stojat kako moto na naslovnata stranica na spisanieto "Makedonski glas" na Dimitrija Chupovski vo 1913 - 1914 godina.

Sarafov e ucenik na Grigor Prlicev i Petar Draganov vo Solun. Zavrsuva voeno uciliste vo Sofija, a potoa se otkazuva od karierata i stapuva vo Vrhovniot Makedonski Komitet. Ova so edinstvena cel da se podigne "vostanie" vo Makedonija -- za koe vo toa vreme imalo golemi diskusii i debati, a shodno i rascep medju Makedoncite. Vo "vostanieto", Sarafov go "osloboduva" Melnik. :)

Inaku, spored site istoriski izvori, zad vostanieto stoi Bugarija i Makedonskoto vodstvo ima neutralen stav kon nego t.e nitu mu pridavale znacenje, nitu go negirale, a Djorce Petrov veli deka voopsto ne im vlijaelo vo nivnata rabota i nasoka (samiot Bugarski general Lukov priznava vo edno pismo deka cela Makedonija e rakovodena od Centralniot Komitet, ne od VMK - iako i toa ne e celosno tochno).

Po rascepot vo VMK, vo maj 1899 g., so podrska i pomos na Goce Delcev i Djorce Petrov, Sarafov stanuva pretsedatel na VMK. Goce sakal da go kontrolira VMK, no otkako Bugarite go zavladeale i vpregnale za svoi celi, VMRO "vojuvase so Vrhovniot komitet najzestoko".

Znaci bidejkji nacionalno-svesen Makedonec na chelo na VMK na Bugarskiot dvor nikako ne mu odgovara, vo mart 1901 g. Sarafov nasilno e simnat od "concevistite" t.e lugjeto na bugarskiot agent Gen. Concev. Po padot vo VMK, Sarafov potoa stanuva eden od trite ramnopravni clenovi na Glavniot Stab na Ilindenskoto Vostanie.

Po neuspehot na Ilindenskoto vostanie, otkako Bugarija i definitivno se obiduva da se infiltrira vo makedonskoto revolucionerno dvizenje (a uste povazno - vo makedonskite crkovno-ucilisni opstini), Sarafov vleguva vo vnatre-makedonskata presmetka. Nekoi se na stanoviste deka popustil i potpadnal pod bugarsko vlijanie. Mislam deka Blaze Ristovski i Aleksandar Donski gledaat posiroko od takvata sostojba na rabotite. Nekoi pak se eksplicitni deka Sandanski go skinal zaradi predavstvo.

Bilo kako bilo, dva pati e osuden na smrt od Serskata cheta na Jane Sandanski -- prviot pat vo 1904 zaradi posetata na Belgrad, a vtoriot pat vo 1905 po "rascistuvanjeto" na Rislkiot kongres. Ubien e Todor Panica (koj patem e Bugar) vo Noemvri 1907 god. vo Sofija.
 
Член од
11 јуни 2005
Мислења
2
Поени од реакции
1
Паница -бугар
Сандаски - македонец
Б.Сарафов -македонец
целиот род на Б. Сарафов -бугари

И сите тиа луге зборували ист език! То како ги определаш кои бугар, кои македонец бре?
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Bugarija togas e krajno represevna zemja, vo koja ne mozelo slobodno da se izrazi voljata na makedonskiot narod (a i vo ponovo vreme ne e nesto podobro koga en masse se asimiliraat Makedonci, Turci, Vlasi, Cigani, Pomaci, itn.).

Shodno Sarafov i nekoi drugi makedonski dejci moraat da igraat igri, konkretno Sarafov bil vlog vo VMK i vo ostanatite strukturi. Sarafov ne smee sekogas da go antagonizira Bugarskiot dvor, posebno ne koga Ilindenskoto vostanie e preuraneto (so nelegalna odluka na vrhovistite) i poprecuvano za da bide uspeshno (slicno kako Gorno Dzumajskoto vostanie).

Vtoro, aktivnosta na VMRO e dlaboko konspirativna, dodeka Bugarite celo vreme se kitat so tugji perja i razvivaat propagandni aktivnost so nametnuvanje na etnonimot "Bugari" preku Egzarhijata (edinstvenata dozvolena "slovenska" pravoslavna crkva otkako nasilno e ukinata Ohridskata Arhiepiskopija).

Nisto ne moze da ja izbrise nacionalno-svesnata aktivnost na Sarafov kako Makedonec, bez razlika dali toj podpadnal po krahot na Ilindenskoto vostanie pod zakanite na Bugarite ili ne:

http://www.makedonika.org/sarafov3.GIF

Nickot mu e "Altsek" -- turko-mongolski Bugar koj od Centralna Azija poshol demek se do Italija. Uste li ne ti se poznati razlicnite koreni i etnogenezi na Bugarite i na Makedoncite?
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
И сите тиа луге зборували ист език!!! То како ги определаш кои бугар, кои македонец бре???
:lol:

Vo 1846 godina, bugarskiot ucitel, uchebnikar i knizar od Tatarpazardzik -- Hadzi Najden Joanovich -- deloto na Joakim Krcovski "Cudeisja Presvjatoj Bogorodici" go prevel od "slovenskij na slavjanobolgarskij jazik".

Nikolaide: duri i vaka formulirano, ova preveduvanje od makedonski na bugarski jazik celo stoletie pred ozakonuvanjeto na makedonskiot literaturen jazik -- te pravi Bugar-Tatar vo vistinska smisla na zborot!

Toj prevod svedochi ne samo za chuvstvoto na Bugarinot za razlicnosta na makedonskiot i bugarskiot jazik, tuku i za posebnosta na makedonskiot od bugarskiot narod!
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.584
Б.Сарафов -македонец
целиот род на Б. Сарафов -бугари

АЗИC - show spectacle:
http://www.bulgariancds.com/d-prdimages/prd-656.gif

Азиc е Ром, ама е Бугар, тоj тоа самиот го вели.

Разбра ли сега што е етничко, а што политичко име?!?

И не се прави смешен за "целиот род" наводно биле Бугари бидејќи насилната асимилациjа во Бугариjа се уште продолжува.
 

altzek

Болгарин от Татариа
Член од
10 јуни 2005
Мислења
14
Поени од реакции
1
Роден во с. Либјахово, Неврокопско (сега Гоцеделчевско) на 12 јули 1872 г. Се школувал во Солун, а потоа се префрлил во Софија каде во 1894 година го завршил военото училиште.
Во 1895 г. влегува во Македонија со чети, испратени од Врховниот комитет и го зазел градот Малник, во кој се одржал неколку дена (Мелничко востание).

Во 1899 година Борис Сарафов станал претседател на Врховниот македонски-одрински комитет во Софија.

На Смилевскиот конгрес бил избран за член на Главниот востанички штаб и ја имал задачата да го состави Востаничкиот дисциплинарен устав. За време на Илинденското востание Сарафов учествувал во повеќе битки во Битолско, Демирхисарско, Леринско, Костурско и други реони. По неуспехот на востанието, извесно време се повлекол во Бугарија, каде што со себе го понел и востаничкото знаме.

На 28 ноември 1907 година во Софија, заедно со И.Гарванов, бил убиен од Тодор Паница.

E што сега, баш врховистот Сарафов, председадел на Врховниот комитет, Македонец ли е или е платен бугарски агент ?
 
Член од
26 март 2005
Мислења
237
Поени од реакции
94
Да гледате колку што е можно побрзо да ги уништите оние досега раководни сили во Организацијата, кои му нанесле штета на делото, како што е Сарафов, а не да се накажуваат само прости работници.

Христо Узунов ,24 АПРИЛ 1905

http://www.angelfire.com/super2/vmro-istorija/Publik/pismo-hu2.htm

Улогата на Сарафов била повеќе штетна, одколку вредна за револуционерното дело.

Со неговите игри со врховистите и Србите нанесле големи порази на делото. И тоа уште пред Илинденското востание, Сарафов земал учество во т.н. “Мелничко востание“ 1895 година, кога всушност арамиите го презеле раководството на неговата чета и ги ограбиле богатите грци во Мелник. Целта на акцијата била Турција да го признае царот Фердинанд.

И подоцна Сарафов земал пари од бугарскиот двор, за што бил критикуван од внатрешните дејци. Како раководител на ВМК, испраќал свои врховистички чети. Може и сигурно има чесни намери - Македонија да биде самостојна итн., но методите со кои барал реализација на тие намери му нанеле непоправлива штета на делото.

И со полно право е осуден и казнет од серчани. Обични работници биле убивани за многу помали злодела. Дури мислам дека задоцниле со казната.
 
Член од
10 јуни 2005
Мислења
3.399
Поени од реакции
19
НЕ МОЖЕ ТАКА ПРОСТО ЕДНОСТАВНО ДА СЕ ДОКАЖЕ ДЕКА ОВОЈ БИЛ ЛОШ ИЛИ ДОБАР.

ТОА САМО ВО ЦРТАНИТЕ И КАУБОЈСКИТЕ ФИЛМОВИ ГО ИМА. ДЕМЕК ЛЕВИЦАТА БИЛЕ ДОБРИТЕ А ДЕСНИЦАТА ЛОШИТЕ.

А ШТО БИЛ ДАМЕ ГРУЕВ?

И АЈ ПАК РАЗГЛЕДАJ GO ПИСАНИЕТО НА АЛЕКСАНДАР ДОНСКИ.
 
Член од
27 август 2005
Мислења
109
Поени од реакции
1
Понеже темата е за Борис Сарафов,да кажа и аз нешто.Молја всички участници да ме извинјат че пиша на б'лгарски,на македонски ште направја много грешки.
Нема значение кој как'в е бил - бугарин,македонец,бугарски македонец или македонски бугарин.Важно е как е живел и што е правил.
А Сарафов е бил много сложна личност - и анархист,и револуционер,после р'ководител и војвода през Илинден.Ходил е до С'рбија и Австрија да с'бира пари за македонската кауза,но после е обвинјаван от хора на комитета за тези си контакти.Бил е горд и непокорен,смјатал е че по право трјабва да е водач на македонското освободително движение.Ведн'ж се скарва лјуто с Васил Чекаларов,којто му казва : "Ти може да си Борис Сарафов,а јаз па с'м Васил Чекаларов".
Следва да се отбележи че през през март 1903г. четата на Сарафов е обкр'жена от турците в родното село на Чекаларов - См'рдеш,Костурско/днес Crysyaloppigi,Грција/.Селјани от околните села научават за това и нападат турците,а четата напуска селото без жертви.Заради това след един месец См'рдеш е изгорено до основи.
Сарафов и Чекаларов са неразделни след 1904г. в Софија до убијството на Сарафов и Гарванов от Т.Паница през 1907г.Убиец'т е изпратен лично от Сандански и с това е сложено началото на поредица от убијства сред дејци и членове на македонската организација.



Част от четата на Сарафов през Илинден
 
Член од
10 јуни 2005
Мислења
3.399
Поени од реакции
19
E ај за Бугарчињата шо не читаат да прочитаат...


Nema vrska brat... Boris Sarafov, tochno e eden od trojcata organizatori na ilindenskoto vostanie, bil i vo vrvot na centralniot komitet i vo vrhovistichkiot, pomagach na solunskite atentatori i tn. Vo Evropa go znaele kako glaven predvodnik na MAKEDONSKOTO NACIONALNO DVIZHENJE.

Ugledot na Sarafov megu Makedoncite bil tolku golem, sto vo 1902 godina pocnalo da se zboruva deka toj ke bide idniot knez na avtonomna Makedonija. Vakvata informacija gi razbranuvala i togasnite stranski pretstavnistva vo Turcija, koi gi izvestile svoite vladi za toa.Vo 1903 godina Sarafov dal izjava za zasebnosta na makedonskiot jazik vo odnos na srpskiot i na bugarskiot.Boris Sarafov, istata godina, finansiski go pomognal i izleguvaweto na poznatata Makedonska krvava svadba od Vojdan Cernodrinski, a go organiziral i nejzinoto izveduvanje vo Sofija. A zoshto ne e priznat chitaj go A.Donski ....SARAFOV OCRNET SAMO ZATOA [TO BIL DESNCARSarafov e ubien fizicki i moralno vo prestolninata na Bugarija...,,Avanturizmot" na B. Sarafov i nemu slicnite lica se sostoi vo toa sto stojat zdravo vrz edinstvoto i nedelivosta na Makedonija; tie vodat ~isto makedonska politika sto nikako ne se sovpaga so bugarskata politika.Edinstvoto i avtonomijata na Makedonija - toa e idelaot na B. Sarafov; razgrabuvanjeto na Makedonija od Bugarija ili, vo najmala raka, nejzina podelba pome|u Bugarija i Srbija so prisoedinuvawe na pogolem del od Makedonija kon Bugarija - toa e idealot na bugarskite nacionalisti.
 

GUSAR-VMRO

МАКЕДОНИЈА ЗАСЕКОГАШ!
Член од
27 јануари 2005
Мислења
635
Поени од реакции
7
Имам една книга за тебе! Помини во 110!

Книгата има наслов „Зошто е убиен Сарафов“...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom