N
NikolaMKD91
Гостин
Најскапото сирење во светот се прави од магарешко млеко и чини неверојатни 800 фунти (1000 евра) за еден килограм. Ова сирење претставува гурмански деликатес и е навистина скапоцен вкус .
Магарешкото сирење лекува кашлица, бронхитис и астма. Млекото има висок процент на витамин Ц дури 60 пати повеќе од кравјото.Многу e слично со човечкото, има еден процент маст и затоа можат да го пијат и мали деца.Ова сирење се споредува со шпанското манчего кое чини по 6 фунти за 450 грама, но магарешкото сепак има побогат вкус.Се верува и дека легендарната египетска кралица Клеопатра својата убавина се одржувала со бањање во магарешко млеко.
Магарешкото сирење е исклучително скапо бидејќи за килограм магарешко сирење се потребни 25 литри млеко, а тоа количество една магарица го произведува за две години. Процесот на производство на сирење од магарешко млеко е многу компицирано, што исто така влијае на високата цена.
Магарешкото сирење се произведува единствено на фарма во српското село Засавица,Сремска Митровица, кое што претставува природен резерват. На земјината топка постои само уште една фарма за магариња, која е поголема од оваа во близина на Сремска Митровица, но, таму не се произведува сирење.Во фармата во Засавица има 130 магарици . Магариците се измолзуваат рачно три пати на ден.На фармата исто така се произведува и свежо млеко како и сапуни од магарешко млеко.
Најдобриот тенисер на светот Новак Ѓоковиќ направи голема бизнис зделка откако го откупи целокупното производство на магарешко сирење што го произведува една оваа фарма.Со тој потез сака да биде сигурен дека во своите ресторани ќе има доволно за деликатесните оброци што ќе ги нуди на менито.Ова сирење е познато под името "Пуле". Досега најскапо сирење беше шведското од лос кое чини околу 300 фунти за 450 грама, како и едно италијанско кое се добива од посебен вид на крави кои даваат млеко само во мај и јуни.
Магариња во Македонија имаме, дури и самиот сопственик на фармата во Засавица признава дека пред десетина година набавувал магариња од Македонија по багателни цени. Сирењето до кај ни е? Голема предност е тоа што магарињата се значително поевтини во споредбна со било кој друг вид на стока (крава,коњ,говедо и тн). Ќе го замолам Luki Junior да се надоврзе на темата како човек што има доста познавања од областа на земјоделството и сточарството, да го опише процесот на одгледување на магариња,нивната цена ,побарувачка и се останато што е поврзано со овој бизнис.Магарето нема посебно побарувања и специфичности.
Магарешкото сирење лекува кашлица, бронхитис и астма. Млекото има висок процент на витамин Ц дури 60 пати повеќе од кравјото.Многу e слично со човечкото, има еден процент маст и затоа можат да го пијат и мали деца.Ова сирење се споредува со шпанското манчего кое чини по 6 фунти за 450 грама, но магарешкото сепак има побогат вкус.Се верува и дека легендарната египетска кралица Клеопатра својата убавина се одржувала со бањање во магарешко млеко.
Магарешкото сирење е исклучително скапо бидејќи за килограм магарешко сирење се потребни 25 литри млеко, а тоа количество една магарица го произведува за две години. Процесот на производство на сирење од магарешко млеко е многу компицирано, што исто така влијае на високата цена.
Магарешкото сирење се произведува единствено на фарма во српското село Засавица,Сремска Митровица, кое што претставува природен резерват. На земјината топка постои само уште една фарма за магариња, која е поголема од оваа во близина на Сремска Митровица, но, таму не се произведува сирење.Во фармата во Засавица има 130 магарици . Магариците се измолзуваат рачно три пати на ден.На фармата исто така се произведува и свежо млеко како и сапуни од магарешко млеко.
Најдобриот тенисер на светот Новак Ѓоковиќ направи голема бизнис зделка откако го откупи целокупното производство на магарешко сирење што го произведува една оваа фарма.Со тој потез сака да биде сигурен дека во своите ресторани ќе има доволно за деликатесните оброци што ќе ги нуди на менито.Ова сирење е познато под името "Пуле". Досега најскапо сирење беше шведското од лос кое чини околу 300 фунти за 450 грама, како и едно италијанско кое се добива од посебен вид на крави кои даваат млеко само во мај и јуни.
Магариња во Македонија имаме, дури и самиот сопственик на фармата во Засавица признава дека пред десетина година набавувал магариња од Македонија по багателни цени. Сирењето до кај ни е? Голема предност е тоа што магарињата се значително поевтини во споредбна со било кој друг вид на стока (крава,коњ,говедо и тн). Ќе го замолам Luki Junior да се надоврзе на темата како човек што има доста познавања од областа на земјоделството и сточарството, да го опише процесот на одгледување на магариња,нивната цена ,побарувачка и се останато што е поврзано со овој бизнис.Магарето нема посебно побарувања и специфичности.