Беснило кај луѓето?

Член од
16 мај 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
Koi se simptomite za besnilo kaj lugeto? Kako da gi prepoznaeme zivotnite koi imaat besnilo? Pred edna nedela me izgreba edno kuce pa sega vidov na TV deka kaj nas ima besnilo, i dobiv strasna glavobolka...Please Help :oops:

O

Orion.

Гостин
Koi se simptomite za besnilo kaj lugeto? Kako da gi prepoznaeme zivotnite koi imaat besnilo? Pred edna nedela me izgreba edno kuce pa sega vidov na TV deka kaj nas ima besnilo, i dobiv strasna glavobolka...Please Help :oops:
Со што те изгреба со забите или со шепите? Скитник или домашен миленик? Уз игра или преку агресивно дејствие?

Член од
16 мај 2011
Мислења
4
Поени од реакции
0
So zabite,me izgreba, nemase krv, inaku ne bese moe ama sakase da igra :)

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
хехе чим ова го пишуваш не си заразен да беше...

Болеста започнува со краток период на депресија, анксиозност, главоболки и треска. Непријатноста наскоро се претвора во неконтролирана возбуда придружена со силни болки во грлото и гркланот. Состојбата на пациентот се влошува доколку не се интервенира соодветно а најдоцна до 7 дена настапува и смрт.

O

Orion.

Гостин
Беснило се пренесува и преку плунка на животното не мора да има крв. Е сега чим кучето е домашен миленик претпоставувам дека е вакцинирано од беснило, но дури и да не е вакцинирано чим сакало да си игра значи нема беснило. Куче што има беснило ќе го познаеш ОДМА и воопшто нема да сака да си игра со тебе туку ќе биде лудо и агресивно. Значи не се замарај не ти е ништо. Инаку за сите други кои се каснати од животно потребно е ВЕДНАШ да примат вакцина во најблиската болница.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.439
Поени од реакции
6.090
трк до матичниот на преглед. Можно е да си го фатил...

чекај чекај, немало ни крв, сакало да си играт и ти си почнал да паничиш....

К

Кнез Мишкин

Гостин
Прво нема да пишуваш на форум, најверојатно за 2-3 дена ќе почнеш да се гушиш, нема да можеш вода да пиеш затоа што настанува парализа на долната вилица, ќе ти смета светлина поради преосетливост на очите, губење на ориентација, дехидрираност, тремор, оток, црвенило и гној на местото на каснување, губење на психичките способности, на крај парализа на целото тело.
Беснилото е опасна болест, која не може да се излекува, се одвива во 2 до 3 етапи и секогаш завршива со смрт, не сите каснати од бесни животни може да добијат беснило, се зависи од концентрацијата на вирусот во плунката на животното и слично.
Уживај, немаш беснило. :) Исчисти го местото со бетадин и немој да се плашиш без потреба. Или пак отиди кај матичниот лекар и објасни му што како се случило, он би можел повеќе да ти помогне.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.924
хипохондрик е како ВУДИ АЛЕН :):D

D

D_NazGUL

Гостин
Еве еден ТЕКСТ кој може да се прочита. Интересен сајт кој постојано го посетувам има доста инстересни статии за они е кои сакаат малку поотворено да размислуваат.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Колку што знам, во Македонија нема беснило, ниту кај животните, а камоли кај луѓето. многу години наназад. Дали некој чул нешто спротивно?

G

galaxy

Гостин
Колку што знам, во Македонија нема беснило, ниту кај животните, а камоли кај луѓето. многу години наназад. Дали некој чул нешто спротивно?
Имало. Во 2011 „беа потврдени четири позитивни случаи на беснило кај животните (кај 2 лисици и кај 2 волка).“

К

Кнез Мишкин

Гостин
И јас имам така слушнато, викаат последниве 30 тина години немало, имам слушнато дека кај нас немале услови на институтот за ветеринарна медицина за испитување на овој вирус. Знам дека титарот на антитела за вакцината против беснило ја испитуваат надвор, во Нови Сад, или Словенија. Ако има некој од ветерина или кој што е повеќе информиран, дека пише некои статистики.

Kajgana Shop

На врв Bottom