Бараат работа, а молат Бога да не ја најдат

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
http://www.time.mk/read/1d3cc52a15/c5e901a7ac/index.html

Целта на измените не е да ги елиминираме невработените од списокот. Тоа нема да се случи. Прво ќе ги опоменеме. Ако повторно одбијат работа, ќе бидат „казнети“ со префрлање во втората категорија на други лица што бараат работа, односно во неактивните барачи на работа

Градежна фирма има потреба од вработување на 10 градежни работници. Во системот на Агенцијата за вработување се регистрирани 1.000 невработени градежници. Се обидовме да контактираме со сите, но телефонските броеви беа точни на едвај стотина лица. Од нив, најголем дел не беа подготвени да ја прифатат понудената работа, со изговори дека се во странство. Во завршниот круг за вработување во фирмата останаа 20-25 градежници. Вака Влатко Поповски, директорот на Агенцијата за вработување, ја опишува секојдневната работа со невработените граѓани во државата. Вели дека се тешки обидите да се најде невработено лице што е подготвено веднаш да се вклучи во работен однос. Токму тоа, според него, е главната причина да се направат измените на постојниот закон за вработување и осигурување при невработеност, за што изминатите денови се дигна голема прашина во јавноста.

Што ќе се постигне со измените во законот? Кон што точно се фокусиравте?
- Целта на овие измени е да се утврди дали невработените лица што се пријавуваа во агенцијата активно бараат работа или, пак, се во категоријата други лица што бараат работа, но не можат да ја прифатат во рок од 15 дена од понудата. Потоа за активните барачи ќе се изработи индивидуален план за вработување. Некој за да се вработи, треба да ги зголеми сопствените капацитети, преку обуки, тренинзи и комуникациски вештини. Првпат измените во законот не прават вакуум за злоупотреба на невработените и работодавците. Сето ова е преземено од меѓународните норми за градење кариера.

Дали со овие измени агенцијата ќе има јасна слика кој сака вистински да добие работа?
- Интенција ни е да направиме разлика во тоа кој навистина бара работа од 262.733 невработени и да ги извадиме на површина вистинските барачи. Откако ќе се усвојат измените, следните шест месеци ќе се прави пререгистрација со стартен формулар со деталните податоци на едно невработено лице.

Дали невработените што ќе одбијат работа можат да го загубат правото на социјална помош и на здравствените картони?
- Минатата година утврдивме дека во Законот за социјална заштита е квази-наметната обврската корисникот на социјална помош да биде невработен. Тоа само се бара со правилникот за поднесување документација. Со измените на Законот за здравствена заштита издавањето на здравствените картони е поврзано со приходот што одредено лице ги има. Така е и со здравствената помош. Единствено што е врзано за невработувањето се активно барање вработување и мерките за вработување. Истакнувам дека оние што не бараат активно работа не се обврзани да се пријавуваат во Агенцијата за вработување, зашто со тоа не се добиваат никакви права или, пак, поволности.

Што ќе се случи ако невработено лице ја одбие понудената работа од агенцијата? Дали ќе биде избришано од листата на невработените?
- Целта на измените не е да ги елиминираме невработените од списокот. Тоа нема да се случи. Прво ќе ги опоменеме. Ако повторно одбијат работа, ќе бидат „казнети“ со префрлање во втората категорија други лица што бараат работа, односно во неактивните барачи на работа. Првпат ја дефинираме и максималната оддалеченост на два часа од местото на живеење до работното место и назад. Па, само во главниот град понекогаш е потребно повеќе од еден час да стигнете од еден крај на другиот.

Дали новите измени во законот ќе ја намалат невработеноста во државата?
- Овие измени нема да ја намалат невработеноста, туку ќе се издвојат оние што се активни, а другите нема да ги вознемируваме. Голем дел од невработените работат на сивиот пазар и имаат приходи. Сегашниот закон за вработување и осигурување при невработеност не дава многу права, туку повеќе обврски. Сега првпат се прават измени на законот во делот каде што се дефинираат активните барачи на работа, односно да ги мотивираме да бараат работа. Тоа е обврска што треба да ја хармонизираме со европските начела.

Како во европските агенции се справуваат со овие проблеми? Чиј законодавен модел е приспособлив со нашиот?
- Го употребивме словенечкиот модел за невработените лица. Само што повеќе го конкретизиравме и им дадовме избор на невработените да се определат за едната или другата категорија. Последната година во Словенија порасна бројот на невработени до десет отсто. Чешка е една од последните земји што направија строги измени во условите да се биде активен барач на работа. Таму невработените се тераат да најдат работа, зашто тоа е условено со други бенефиции. Австрискиот модел, пак, е ригиден, што се гледа од ниската бројка на невработени.

Кои се најчестите жалби на невработените лица? Колку комуницирате со нив?
- Постојано се трудам да стапам во контакт со невработените лица. Со нив се среќавам на шалтерските места, каде што ги поднесуваат документите. Најчестите прашања се дали ако две години се водат како невработени, ќе добијат една година стаж во ПИОМ. Кога ќе ги прашам зошто се пријавуваат во Агенцијата за вработување, ми одговараат со фразата „да ми се најде“. Малкумина се оние што се невработени и не се пријавени и заведени во Агенцијата за вработување, зашто сметаат дека тоа нема да им донесе никаков ќар.


Moze li kontakt od ovoj covek Влатко Поповски, директор на Агенцијата за вработување go nema na oficijalnata stranica bi sakal da mu pisam ve molam
Moe iskustvo velam aj da vidime dali ce mi pomognat vo nekoja obuka da se vrabotam za ona sto go sakam da rabotam se prijavuvam vo biroto direktorot na biro za vrabotuvanje vo KU mi veli doadjaj pocesto i javi mi se mozebi ce ima nekoja obuka za nevraboteni ok velam aj da vidam kolku se aktivni ovie resiv ce se prijavam za frizeri nikako da pocne kursot imale eden vo mart samo za svoi ludje idam pred nekoj den i mu velam ima nesto od kursot toj me gleda zacudeno pa zosto me mene prasuvas za ova ..
o moj gospode ideme ponatamu ne se otkazuvam ce ucam da se vrabotam gi pisuvam vo Sk na saj za agencija za vrabotuvanje (AVRM) ist odgovor nemozat da mi pomognat gi pisuvam vo zanaetciska komora na RM nemam odgovor ni tie nemozat da pomognat da gledam i da ucam zanaet poradi toa sto me interesira ovoj zanaet da go naucam nikoj nesaka da pomogne pa aj i na ovoj covek da mu pisam
Eve go moeto pismo sto im go ispracam na site i nikoj nema moznost da mi pomogne

Procitav na flaerot i se zainteresirav za obukata Frizer za zeni ( koga nema za mazi) pa me interesira koga ce pocne i kade da se prijavam vo Kumanovo ??
Uste edno prasanje zosto nema frizer za mazi kako kurs poradi sto toa povece me interesira ova dali moze preku nekoj proekt primer programi za praktitantstvo jas da konkuriram imam stvarno golema zelba da go naucam ovoj zanaet ajde prasajte dali mozete da mi pomognete
Inaku sum 39 god i sum nevraboten ..

I potoa nekoj nesakal da raboti neznam sto da kazam iskreno
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
A toj majmun Popovski neka kaže dali e normalno da gradežen rabotnik koj se peče kako gušter po 10-12 saata dnevno na ovaa žega edvaj 12 iljadarki plata da zarabotuva,a nekoj glup đandar so partiska kniška što ne znae kolku e 2 i 2 da zarabotuva po 30 iljadarki,pritoa 90% od rabotnoto vreme go pominuva po kafičite i kafanite. Ke molam za odgovor.
 
Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
valvoline i jas gi molam da mi ovozmozat so nekoja obuka od 3-4 meseci da se zaposlam da ima eden pomalku na biro za zaposluvanje da placam danoci i se drugo da bidam korisen za ovaa drzava ama nema nemoze toa e

ako rabotam kaj nekogo da odma ce me kaznat kakvo ucenje zanat odma 200 eura jasda platam i kazna za gazdata
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Со нив се среќавам на шалтерските места, каде што ги поднесуваат документите.
Кога ќе ги прашам зошто се пријавуваат во Агенцијата за вработување, ми одговараат со фразата „да ми се најде“
:X3: буцко на шалтер стоел и разговарал со невработените :X3:
Како јас толку години одев на тој шалтер за пријави и одјави сите беа накоштрени ред се чекаше до излез на капија, ти ги фрлаа документите како ненормални, се дерат како во коњушница да работат или пак ако ги прашаш нешто како теле те гледа 15 мин. Како во помалите градови нозе ќе ти паднат од чекање во биро, додека пијат кафе по цел ден. Каде живеат бре овие, дали знаат што се случува во тие институции. Он разговарал на шалтер.
Абе што се овие филмови во последно време, како да не живееме во иста држава. Не е ова мерка за присилно бришење на невработени :pos:Ко ќе ги начукаат сите агенти за стан, за осигурување, за велнес центар, за кирби без фиксен дел има сите да се одјават од бирото. Или комерцијалист за ова, застапник за она, различни термини спакувани во едно големо ништо.
 

Беркут

Мрчатор
Член од
12 април 2010
Мислења
10.033
Поени од реакции
14.965
немаат друга работа па ќе бришат...ко одев да се пријавувам пишуваше отворено за странки во 8 и пол, а во 9 и пол идеа со кафето в раце...
ја би напалм и сите да горат...пијавици

[update]

се пријавував само заради сини картончиња, ќе умрам јас ако чекам на нив да ми најдат работа
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Знам само дека сигурно нема да се вработам таму каде што го користат зборот интенција.
Интенција...:mad::tapp::tapp::tapp:
 
Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
немаат друга работа па ќе бришат...ко одев да се пријавувам пишуваше отворено за странки во 8 и пол, а во 9 и пол идеа со кафето в раце...
ја би напалм и сите да горат...пијавици

[update]

се пријавував само заради сини картончиња, ќе умрам јас ако чекам на нив да ми најдат работа
Немораш да се пријавуваш за сини картончиња.
 

Беркут

Мрчатор
Член од
12 април 2010
Мислења
10.033
Поени од реакции
14.965
Немораш да се пријавуваш за сини картончиња.
тоа беше преиодот април 2010-мај 2011. Сега ги добивам од работа. Имаше нешто закон.....за тие што сакаат само сини картони
 

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.403
Пронајден нов вид на животно-во Скопје: Г-дин поповски
Ти животно ќе му ги зголемиш.способностите и капацитетите на моето дете,
кое завршило на УКИМ и Магистрирало со 10. И кое се пријавува 10 години
таму кај што ти лежариш,како животно.
Ајде викни го од утре на работа нема да одбие (може и како НК-во Т,В,Р,)
ЖИВОТНО е голем комплимент за тебе,немам друк адекватен збор,Г-дин
поповски,уста да не отвориш.
 
Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
тоа беше преиодот април 2010-мај 2011. Сега ги добивам од работа. Имаше нешто закон.....за тие што сакаат само сини картони
Сега не е потребо. Инаку некоја голема корист од пријавување во Биро нема. Наводно барале работа ама тоа ретко се случува. Е сега има некој курсеви не се лоши ама ретко се случуваат и хаотично се организирани. Е сега незнам дали треба да си пријавен за да одиш на курс ако некој знае нека каже.
 
Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Не сум упатен баш во ова.. На пример, јас ако се пријавам како градежен работник и ми се јават од Завор со понуда да работам на објект по 10 саати на ден за плата од 8.000 (минималната која и добар дел од веќе вработените не ја зимаат, најверојатно минимално е тоа за да дадат работодавците барање до Завод) и одбијам... Дали ќе бидам тргнат од првата листа? Оно стварно има луѓе што очајно им треба работа, ама и работа под никакви услови и бедна плата не може да биде прифатливо...
 

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Abe polovinata od mladinata ne bara rabota, po cel den spie, navecer odi po kafulinja i dengubat po cel den. Koj saka da raboti, ke najde rabota i ke zaraboti.
So spienje do 13h i lomotenje deka nemalo rabota, ne se naogja rabota.
Poveketo preferiraat da zivurkaat od platickata na mama i tatko od 200-250 evra, a ne im se raboti za svoi 200-250 evra. Za mrzata nema lek.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom