БРИКС

Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.976
Поени од реакции
7.372
а се промени на политиката на БРИКС во монетарната но и во сите други сфери што во корен ќе го измени светот.
Ко на пример....
Какви промени се тие и како светот ќе се измени
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.100
Поени од реакции
4.881
:(
тогаш сум го грешел, изгледа стануваше збор за земји кои покажале интерес за БРИКС и земји кои официелно испратиле барање за влез во БРИКС.
Малку се 25, што е тоа ситница!
Ама има и една можност, се разбира во сфера на шпекулации ама сепак ако врбата роди грозје и да се случи, Северџганистан го поништи договорот од Нивици и Македонија побара членство во Брикс, ете ти ги 26, а тоа е веќе сериозна бројка. ;)
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.100
Поени од реакции
4.881
BRICS Unveil Blockchain Payment System to Rival US Dollar

Г.П.
БРИКС го претстави платниот систем со блокчејн на ривалскиот американски долар
БРИКС планира да лансира систем за плаќање базиран на блокчејн. Ова решение е насочено кон сите нивоа на општеството, вклучувајќи ги и секојдневните луѓе. Платниот систем е еволуција на Аранжманот за контингентна резерва. Земјите од БРИКС активно работат на консолидирање на економиите во развој за да се спротивстави на политичката и финансиската доминација на развиените западни сили. Како дел од забрзаните напори за поттикнување на подлабоки врски и подобрување на економската соработка, БРИКС ги откри плановите за систем за плаќање базиран на блокчејн за дополнително намалување на зависноста од американскиот долар.

Нациите на БРИКС ја зајакнуваат блокчејн играта
Земјите од БРИКС развиваат систем за плаќање базиран на блокчејн за да ја намалат употребата на доларот од страна на земјите-членки, според руската новинска агенција ТАСС. Помошникот на Кремљ Јуриј Ушаков изјави дека платниот систем ќе користи дигитални блокчејн технологии за да овозможи „исплатливи и без политика“ плаќања за сите, вклучително и владите и „обичните луѓе“.

Според Ушаков, мрежата за плаќање базирана на блокчејн има за цел да ја зголеми улогата на нациите на БРИКС во глобалниот финансиски систем преку зајакнување на порамнувањата во национални валути и зајакнување на кореспондентните банкарски мрежи. Ова би обезбедило повеќе меѓународни трансакции надвор од сферата на влијание на доларот.

Детали за платниот систем, како на пример дали БРИКС ќе развие сопствен блокчејн или ќе користи постоечка платформа, не беа откриени од Кремљ.
Платформата базирана на блокчејн претставува природна еволуција на BRICS Contingent Reserve Arrangement (CRA), кој воспостави рамка за обезбедување ликвидност и поддршка за олеснување на платниот биланс меѓу земјите-членки.

Што е аранжман за контингентна резерва?
CRA е основан во 2014 година за време на шестиот самит на БРИКС во Форталеза, Бразил, поставувајќи договор за олеснување на платниот биланс меѓу земјите-членки и за обезбедување тампон против глобалните ликвидни притисоци.
Земјите-членки обврзаа колективни 100 милијарди долари на CRA, со придонеси кои се движат од 41 милијарда долари од Кина до 5 милијарди долари од Јужна Африка.
И покрај тоа што има за цел да ја зајакне глобалната финансиска безбедносна мрежа, CRA е дизајнирана да ја намали зависноста од средства и аранжмани деноминирани во американски долари како ММФ, на кои влијаат западните сили.

На Flipside
Египет, Етиопија, Иран, Саудиска Арабија и Обединетите Арапски Емирати се приклучија на БРИКС во јануари 2024 година.
Додека БРИКС традиционално беше сојуз на земјите со пазари во развој, ОАЕ се развиена земја со високи приходи.
Темата за единствена заедничка валута БРИКС се дискутира меѓу земјите-членки.

Зошто ова е важно
Притисокот на БРИКС за систем за плаќање базиран на блокчејн е повеќе од нов финансиски крвоток. Таа служи како предизвик за преовладувачката американска хегемонија воспоставена по Втората светска војна. Во светлината на зголемената свест за заблудата на фиат парите, искачувањето на БРИКС е намерна реакција на колективниот копнеж за промени.


БРИКС+ има 10 членки, заради големиот интерес за влез на други членки, мора да се изнајде механизам за олеснување на економските токови помеѓу членките. По се изгледа тој механизам е пронајден. Механизмот треба да овозможи брз-ефикасен начин но и заштита од влијаните на западната империја, а кое до сега најчесто се внесуваше преку ММФ и СБ.
Со овој чекор драстично ќе се намали влијанието на доларот (и еврото како дериват на доларот), што значи и влијанието на западната империја врз, првенствено членките на БРИКС+ а следствено и на другите кои денес не се ама имаат интерес да станат.
Учеството на БРИКС+ земјите во вкупната светска економија се проценува дека е над 28% но со тренд на раст и се очекува дека за неколку години ќе стане клучниот економски сојуз во светската економија.
Употребата на блокчејн технологијата, без оглед дали ќе биде самостоен концепт или ќе се користи постоечки ... дава солидна основа за крај на доминацијата на доларот односно западната хегемонија.

Имајќи во предвид дека сето ова го гледаат и западниве хиени за очекување е дека ќе сторат се да се забави или оневозможи да заживее овој концепт, но имајќи искуство (се мисли на членките на БРИКС+) не се сомневам дека процесите за дефинитивно заминување на западната империја на буништето на историјата се повеќе од изгледни, па сега прашањето е со кој интензитет ќе се одвиваат овие промени...
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.100
Поени од реакции
4.881
Бројот на заинтересирани држави за членство во БРИКС+ расте секој ден!

Vietnam Working on BRICS Membership Bid

Од друга страна процесот на дедоларизација изгледа се забрзува, односно влегува во активна фаза.

A BRICS Alternative to the SWIFT Payment System Could Accelerate De-Dollarization

П.С.
прашање за рубриката...
Дали Македонија ако победи ДПсНЕ + Лефица ќе отпочне и кога ако започне процес за влез во БРИКС+ ? ? ?
Дали овој пат возот ќе го фатиме или повторно ќе чекаме!

Може и поинакво прашање да се постави ама не знам колку од фурумџиите штедат.
Ако штедите во која валута го правите тоа?
Која вредност би ја имал доларот и еврото како негов дериват ако процесот на дедоларизација се засили, после немојте повторно да кукате ако изгубите од своите заштеди, во смисла никој не ни рече !
 
Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.083
Поени од реакции
4.268
П.С.
прашање за рубриката...
Дали Македонија ако победи ДПсНЕ + Лефица ќе отпочне и кога ако започне процес за влез во БРИКС+ ? ? ?
Дали овој пат возот ќе го фатиме или повторно ќе чекаме!
Аман...

„Нашата земјата„ не е суверена држава па да одлучува сама за себе, туку мора да ги следи „упатствата„ од САД, ЕУ и ОТАН, ако сака да биде дел од нивните друштва.

Иднината од “нашата земјата„ е зацементирана барем за наредните пар децении и таа земја нема да писне за ништо што е спротивно од диригирањето од нашите ментори.

Многу поголеми земји и земји-фактори цвикаат пред притисокот од САД а ти поставуваш утописки прашања...мислим.

И не само што ќе го „испуштиме возот„ и ќе чекаме, туку од тоа чекање ќе изгниеме внатрешно, како што веќе се случува...

Разбивањето на Македонија „од внатре„ е тековен процес кој е воден „од надвор„.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.100
Поени од реакции
4.881
„Нашата земјата„ не е суверена држава па да одлучува сама за себе, туку мора да ги следи „упатствата„ од САД, ЕУ и ОТАН, ако сака де биде дел од нивните друштва.
Точно не е суверена окупирана е, ама прашувам во случај да победи опција кој барем делумно ќе врати нешто од суверенитетот.

Иднината од “нашата земјата„ е зацементирана барем за наредните пар децении и таа земја нема да писне за ништо што е спротивно од диригирањето од нашите ментори.
Ништо не е во камен исклесано па дури и ако е со време избледнува.

Многу поголеми земји и земји-фактори цвикаат пред притисокот од САД а ти поставуваш утописки прашања...мислим.

И не само што ќе го „испуштиме возот„ и ќе чекаме, туку од тоа чекање ќе изгниеме внатрешно, како што веќе се случува...
Тие големи земји кои се под капата на САД во исто време се и во управниот одбор, така да споредбата не држи вода.

Разбивањето на Македонија „од внатре„ е тековен процес кој е воден „од надвор„.
Точно, јас прашувам -Дали е време на тој/тие процеси да им ставиме точка?
Односно има ли сили да стават точка/крај.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.100
Поени од реакции
4.881
Шо е море ова, шо им стана на лујџево сите сакаат во БРИКС++.

Веднага да ве смирам такво нешто не може да се случи во северџганистанов, така да бидете си мирни.

China eyes closer ties with Turkey to take on global ‘power politics’
  • Chinese Foreign Minister Wang Yi tells visiting Turkish counterpart Hakan Fidan that Beijing is keen to work with Ankara to maintain the stability of the global supply chain
  • Fidan reaffirms Ankara’s desire to become part of the China-backed Brics bloc


Много го вољим овај БРИКС++ бре!
Само го чекам да го воведе ваљута БРИКС и да го видим демократи како го пате :sneaky:
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.929
Поени од реакции
8.875
Држава која нема излез на море не може да биде независна.

Ние сме завршена приказна.

ЕДИТ:
Да појаснам, Албанија, Грција и Татаристан имаат излез на море и во новата ладна војна која веќе почна секогаш ќе бидат побитни стратежки за западот и посебно Америка од нас.

Посебно Татарите и Грција заради границата со Турција и во случај на Татарите излез на Црно море. Така да до наредно големо мешање на картите не можеме ништо да направиме освен да ограничиме штета.
 
Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.100
Поени од реакции
4.881
Држава која нема излез на море не може да биде независна.

Ние сме завршена приказна.
Кој ни брани да имаме излез на море?
Велиш “Ние сме завршена приказна.“ и што предлагаш да го правиме федерација со Бугаристан или имаш некој друг во предвид?

Во една прилика спомнав, дека уште на почетокот на 20век умни Македонци добро знаеле што е геополитика, дека многу добро знаеле што кој дел од Македонија (вардарски, егејски и пирински) претставува кои се предности/недостатоци и зошто Македонија само како целина ќе нема проблеми, но и која е опасноста за големите од постоење на цела Македонија па се преминало на нејзина поделба, мислам дека текстот е објавен во дво-томното издание “Докуманти за Борба на Македонците за.....“ издание 1981 група на автори.

Извини вака ама дефетизам не поднесувам :(
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.929
Поени од реакции
8.875
Кој ни брани да имаме излез на море?
Велиш “Ние сме завршена приказна.“ и што предлагаш да го правиме федерација со Бугаристан или имаш некој друг во предвид?

Во една прилика спомнав, дека уште на почетокот на 20век умни Македонци добро знаеле што е геополитика, дека многу добро знаеле што кој дел од Македонија (вардарски, егејски и пирински) претставува кои се предности/недостатоци и зошто Македонија само како целина ќе нема проблеми, но и која е опасноста за големите од постоење на цела Македонија па се преминало на нејзина поделба, мислам дека текстот е објавен во дво-томното издание “Докуманти за Борба на Македонците за.....“ издание 1981 група на автори.

Извини вака ама дефетизам не поднесувам :(
Да појаснам, Албанија, Грција и Татаристан имаат излез на море и во новата ладна војна која веќе почна секогаш ќе бидат побитни стратешки за западот и посебно Америка од нас.

Посебно Татарите и Грција заради границата со Турција и во случај на Татарите излез на Црно море. Така да до наредно големо мешање на картите не можеме ништо да направиме освен да ограничиме штета.

Дефинитовно нашите политичари се виновни затоа што нашата положба е полоша одколку што можеше да биде но тоа е тоа за сега.

Комшиите освен излезот на море имаат повеќе население и се поголем пазар. Буквално ако му пречиме на запад можат само со санкции да не здробат, ќе сопрат нафта и готови сме.

Не е дефетизам туку реализам, во тешка ситуација сме и не гледам политичар дораснат на задачата.

Сега најбитно е да намалиме штета и чекаме подобар момент во иднина.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.100
Поени од реакции
4.881
а појаснам, Албанија, Грција и Татаристан имаат излез на море и во новата ладна војна која веќе почна секогаш ќе бидат побитни стратешки за западот и посебно Америка од нас.
Точно и не гледам друга причина ова да се повторува освен за да послужи како инструмент за ширење на дефетизам.

Посебно Татарите и Грција заради границата со Турција и во случај на Татарите излез на Црно море. Така да до наредно големо мешање на картите не можеме ништо да направиме освен да ограничиме штета.
Големото мешање на карти е во тек, започна пред скоро 1 деценија, многу важно е колку од Македонците го гледаат тоа.

Дефинитовно нашите политичари се виновни затоа што нашата положба е полоша одколку што можеше да биде но тоа е тоа за сега.
Неточно, ние немаме наши политичари, ние имаме намесници кои работат за ЕУСА!

Комшиите освен излезот на море имаат повеќе население и се поголем пазар. Буквално ако му пречиме на запад можат само со санкции да не здробат, ќе сопрат нафта и готови сме.
Имат излез на море а може и да го немаат.
Популацијата не е хомогена, па така тезата не ти држи вода.
Западот во последните 3 децении спроведува санкции и етноцид врз Македонците, не што не здробија туку направија уште една поделба на Македонци и северџгани, тоа им е најуспешниот проект.

Не е дефетизам туку реализам, во тешка ситуација сме и не гледам политичар дораснат на задачата.
Тоа ти мислиш дека не е дефетизам, јас мислам дека е.
Во тешка ситуација сме биле, па што сега треба да плачеме или да бараме решение?

Сега најбитно е да намалиме штета и чекаме подобар момент во иднина.
Не треба да се чека туку треба да се покаже активност, воспоставување на врски и интензивирање на..., само намалување на штени последици само дополнително ќе не дозакопа.
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.929
Поени од реакции
8.875
Точно и не гледам друга причина ова да се повторува освен за да послужи како инструмент за ширење на дефетизам.


Големото мешање на карти е во тек, започна пред скоро 1 деценија, многу важно е колку од Македонците го гледаат тоа.


Неточно, ние немаме наши политичари, ние имаме намесници кои работат за ЕУСА!


Имат излез на море а може и да го немаат.
Популацијата не е хомогена, па така тезата не ти држи вода.
Западот во последните 3 децении спроведува санкции и етноцид врз Македонците, не што не здробија туку направија уште една поделба на Македонци и северџгани, тоа им е најуспешниот проект.


Тоа ти мислиш дека не е дефетизам, јас мислам дека е.
Во тешка ситуација сме биле, па што сега треба да плачеме или да бараме решение?


Не треба да се чека туку треба да се покаже активност, воспоставување на врски и интензивирање на..., само намалување на штени последици само дополнително ќе не дозакопа.
Што би направил ти, каква активност?

Со кого би воспоставил врски и како бидејќи сме физички отсечени од море? Окружени сме со НАТО членки кои се непријателски расположени кон нас и ја имаат подршката на запад.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.100
Поени од реакции
4.881
Што би направил ти, каква активност?

Со кого би воспоставил врски и како бидејчи сме физички отсечени од море? Окружени сме со НАТО членки кои се непријателски расположени кон нас и ја имаат подршката на запад.
Не сметаш дека сме вон насловот на пдф-от?

...еве само еден од многуте излезни решенија кој може да го сработиме без да бараме дозвола...
За почеток би ги релаксирал односите со единствениот сосед кој има коректни односи кон постоење на македонски народ и македонска држава Македонија! Значи не би ги расипувал односите туку би ги градел на повисоко ниво... ваквите потези потоа сами од себе ќе ги покажат другите чекори..

..и овде би завршил бидејќи не е тема.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom