БАЛОНИ И ДИРИЖАБЛИ

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.404
Ај нешто повеќе за дирижаблите...оние од 2 с.в. на нацистите
мислам дека ги праќале дури за Америка,која намена и намера имале.
(Дали) Имало и пред 2с.в. ама мислам биле како превозно летало.
Дај некоја адреса за оваа тема.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.276
Ај нешто повеќе за дирижаблите...оние од 2 с.в. на нацистите
мислам дека ги праќале дури за Америка,која намена и намера имале.
(Дали) Имало и пред 2с.в. ама мислам биле како превозно летало.
Дај некоја адреса за оваа тема.
цепелините ги користеа во прва светска војна како бомбардери и го бомбардираа Лондон и други градови, се користеа и помали балони како осматрачници на нив корпа во нив опсматрач со дурбин и врзан со телефонски кабел осматраше артилеријата како годи и корегираше огнот, меѓу двете војни се користеа како патнички познат беше Хиндербург кој беше еден од неколкуте луксузни патнички на релација германија - америка но при приземјување во америка 1937 се запали и пострада доста народ, после тоа замре како патничко средство, во втора светска војна не се користеа, мислам дека америчката морнарица користеше некои врзани за брод како осматрачки, користеа без посади балони за метеоролшки мерења и асовно се користеа како запречни балони посебно околу и во големи градови или воени локации балони без посада со сајли врзани за земја како препрека за авиони
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.276
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Во случајов се работи за балон. Дирижабл е друго - дирижаблот е летало со кое може да се управува се подразбира дека има мотор
На Француски јазик се вели Un ballon dirigeable управуван балон за разлика Un ballon non motorisé
https://fr.wikipedia.org/wiki/Ballon_(aéronef)
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Во случајов се работи за балон. Дирижабл е друго - дирижаблот е летало со кое може да се управува се подразбира дека има мотор
На Француски јазик се вели Un ballon dirigeable управуван балон за разлика Un ballon non motorisé
https://fr.wikipedia.org/wiki/Ballon_(aéronef)
..точно балоните се на топол воздух, на гас полесен од воздухот..: водород или хелиум, и конбинација на хелиум и на топол воздух каков е овој кој сега лета преку Пацификот . Водородот од познати причини не е во игра. Понатаму балоните можат да бидат врзани или неврзани , за висини до 10 км. и стратосферски.
Е сега дирижаблите од кои најпознати се оние на грофф Цепелин , па затоа у народ познати како Цепелини.. :)
Прво тие за разлика од балоните кои ветер ги вее, имаат погон, значи можат да летаат прецизно контролирано.
Ги има со крута конструкција, такви се германските цепелини...полукрути ,меки дирижабли, најпознати се оние на фирмата Гудјер какви америкнците масовно користеле во втората светска војна како ловци на подморници...и хибридни кои имаат и аеродинамични крила или облик за дополнителен узгон од хоризонталното движење...
Занимливо летало посебно заради тоа што е најеколошко во однос на околината и најефтино во однос превезен тон/километар.., скоро како брод, а не му требаат дооолги писти за полетување и слетување, можат и да лебдат над недостапни места за утовар растовар, транспортирајќи и многу тешки и вонгабаритни товари.
Имаат економска логика, заради законите на физиката само, ако се ЏИНОВСКИ. Мали цепелини функционираат единствено како спортски направи и беспилотни летала за разноразни функции.
Има многу проекти на сите страни за градба на дирижабли, но од тоа нема да биде ништо додека не се скоцка синтетички гас кој не е запалив , а е драстично поевтин од хелиумот , со носивост по м3 на водородот. Може и ќе го смислат во некоја иднина.
Други проблеми нема..., освен нормално мафијата на Боинг и Ербас... :)
 
Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.529
Поени од реакции
6.036
..точно балоните се на топол воздух, на гас полесен од воздухот..: водород или хелиум, и конбинација на хелиум и на топол воздух каков е овој кој сега лета преку Пацификот . Водородот од познати причини не е во игра. Понатаму балоните можат да бидат врзани или неврзани , за висини до 10 км. и стратосферски.
Е сега дирижаблите од кои најпознати се оние на грофф Цепелин , па затоа у народ познати како Цепелини.. :)
Прво тие за разлика од балоните кои ветер ги вее, имаат погон, значи можат да летаат прецизно контролирано.
Ги има со крута конструкција, такви се германските цепелини...полукрути ,меки дирижабли, најпознати се оние на фирмата Гудјер какви америкнците масовно користеле во втората светска војна како ловци на подморници...и хибридни кои имаат и аеродинамични крила или облик за дополнителен узгон од хоризонталното движење...
Занимливо летало посебно заради тоа што е најеколошко во однос на околината и најефтино во однос превезен тон/километар.., скоро како брод, а не му требаат дооолги писти за полетување и слетување, можат и да лебдат над недостапни места за утовар растовар, транспортирајќи и многу тешки и вонгабаритни товари.
Имаат економска логика, заради законите на физиката само, ако се ЏИНОВСКИ. Мали цепелини функционираат единствено како спортски направи и беспилотни летала за разноразни функции.
Има многу проекти на сите страни за градба на дирижабли, но од тоа нема да биде ништо додека не се скоцка синтетички гас кој не е запалив , а е драстично поевтин од хелиумот , со носивост по м3 на водородот. Може и ќе го смислат во некоја иднина.
Други проблеми нема..., освен нормално мафијата на Боинг и Ербас... :)
Интересно што си отворил ваква тема, бидејќи твојата глава е како балон, полна со топол воздух :) пробај собуј ги чевлите може ќе полеташ.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Интересно што си отворил ваква тема, бидејќи твојата глава е како балон, полна со топол воздух :) пробај собуј ги чевлите може ќе полеташ.
.....топол воздух?? не бе.. јас одамна летам на метли , но ако тебе ти се дуе нешто , нема проблем...ќе ти најдеме дизна за приклучок...:tapp:
 
Член од
19 март 2013
Мислења
825
Поени од реакции
601
Темата обновена, јас мислев дека ова е постирано од пред неколку дена:

 

Kajgana Shop

На врв Bottom