А1 Македонија (VIP)

Член од
1 јуни 2011
Мислења
24.090
Поени од реакции
38.086
Доволно е исклучено Data Roaming.

Како тоа даваат 30.000 субвенции?
Па и избрал два телефони по 17.000 :pos:

Договорот ќе му проодлжиле автоматски, тешко мозокот што го имаш и мислиш некој сака да те измами и украде. Плачат за твои 4000 ден.

Тие пратиле пораки за во роаминг. Тоа претходно не го кажа овде, туку по проверка во детална сметка дека е потрошено на интернет во роаминг. Ги игнорираш пораките како да не е известено.

На вакви незналици кои се известени дека се во роаминг јас не им опростувам долг.

Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
6.677
Поени од реакции
17.369
Првo немa пoтребa дa гaсaм data roaming нa Мaкедoнскa теритoријa
Втoрo сумaтa oд 30.000 не е уoпште висoкa кoгa сметкa немaм пoнискa oд 5500
Третo,тешкa бoрбa се вoдеше нa времетo зa дa ги принудaт oперaтoрите дa ги тргнaт тие клaузули oд дoгoвoрoт сo кoрисникoт кaде сo ситни букви пишувaше декa aкo вo рoк oд месец денa пo истекoт нa дoгoвoрoт не гo рaскинеш дoгoвoрoт,aвтoмaтски се oбнoвувa.Али немa везе,некoј кoристел мoбилен вo 99тa кoгa друг не бил рoден
Четвртo,не ги спoмнaв пoрaките зaтoa зaтoa штo телефoнoт беше вo рaнец и не гo рaкувaвме,интернетoт вo рoaминг не беше исклучен пoрaди тoa штo секoгaш кoгa пaтувaме вo стрaнствo aктивирaме пaкет рoaминг вo стрaнствo.
А нa тaкви идиoти штo седaт сo телефoн у прирoдa и зјaпaaт у дисплеј дa приметaт дaли ке дoбијaт известувaње некaквo oд oперaтoрoт,некa се утепaaт мaки дa си скрaтaт
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
24.090
Поени од реакции
38.086
Добро нека ти е вклучено. :icon_lol:

Друго субвенција се одбива на основна цена на телефон, а не на цена на која веќе и одземена субвенција според тарифата.
Договорот се обновува автоматски, ама не на 24 месеци, туку на еден месец. Не читаш што имаш потпишано и живееш во 1999 година.

Требаше да ги кажеш и пораки затоа што уредно сте известени дека сте во роаминг без разлика што не е надвор од граници.

Секоја апликација во позадина може троши, ама ете и Background data не исклучувај.
Следно оди на Галичица или Шар Планина и пак во ранецот по можност не 5 часа туку 5 дена. Ние помодерните ќе си чепкаме по мобилните, ќе се сликаме на планина.
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
7.623
Поени од реакции
12.444
Првo немa пoтребa дa гaсaм data roaming нa Мaкедoнскa теритoријa
Втoрo сумaтa oд 30.000 не е уoпште висoкa кoгa сметкa немaм пoнискa oд 5500
Третo,тешкa бoрбa се вoдеше нa времетo зa дa ги принудaт oперaтoрите дa ги тргнaт тие клaузули oд дoгoвoрoт сo кoрисникoт кaде сo ситни букви пишувaше декa aкo вo рoк oд месец денa пo истекoт нa дoгoвoрoт не гo рaскинеш дoгoвoрoт,aвтoмaтски се oбнoвувa.Али немa везе,некoј кoристел мoбилен вo 99тa кoгa друг не бил рoден
Четвртo,не ги спoмнaв пoрaките зaтoa зaтoa штo телефoнoт беше вo рaнец и не гo рaкувaвме,интернетoт вo рoaминг не беше исклучен пoрaди тoa штo секoгaш кoгa пaтувaме вo стрaнствo aктивирaме пaкет рoaминг вo стрaнствo.
А нa тaкви идиoти штo седaт сo телефoн у прирoдa и зјaпaaт у дисплеј дa приметaт дaли ке дoбијaт известувaње некaквo oд oперaтoрoт,некa се утепaaт мaки дa си скрaтaт
Без разлика на кој оператор ќе ти се случи ова ќе си се жалиш на АЕК, а операторот во случајов нема кривица туку крива е Бугарската страна. Реално операторот си ја завршил работата и те информирале тебе, немаат обврска да дојдат и да ти го извадат телефонот од ранец.

Инаку тука треба АЕК да си го бара проблемот со Бугарската страна, бидејќи има пропишана километража на преклоп до каде смеат да зрачат нашите оператори, а до каде од соседната држава, идеално под конец не може никогаш да наштимаат, но ова е веќе пропуст и премногу.

Е сега мене ме буни како ти си успеал да потрошиш толку (веројатно си фатил 4Г), што е малку невозможно освен ако таа антена не е апла на граница (мал е дометот, разбирам да си се закачил на 2Г, 3Г, ама на 4Г да те фати толку длабоко малку ми е збунувачки).

Друга работа, не е глупаво да изгасиш data roaming и воопшто roaming, особено ако ретко одиш надвор (напротив е глупаво да го оставиш уклучено особено со целава ситуација на Ковид и фактот дека тешко да мрдниш надвор освен ако немаш апла голема потреба),.
Намести си manual селекција на мрежа + намести си рачно да одбираш со одбирањето на мрежа и каков тип да е preferred т.е дали секогаш да се закачува прво на ЛТЕ (јас надвор кога сум местам да сум на 3Г и по потреба менувам 4Г оти тие пакетите ги јаде одма) и ако веќе следиш регулатива следи си ја тековната, а не од 1999та.
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
6.677
Поени од реакции
17.369
Без разлика на кој оператор ќе ти се случи ова ќе си се жалиш на АЕК, а операторот во случајов нема кривица туку крива е Бугарската страна. Реално операторот си ја завршил работата и те информирале тебе, немаат обврска да дојдат и да ти го извадат телефонот од ранец.

Инаку тука треба АЕК да си го бара проблемот со Бугарската страна, бидејќи има пропишана километража на преклоп до каде смеат да зрачат нашите оператори, а до каде од соседната држава, идеално под конец не може никогаш да наштимаат, но ова е веќе пропуст и премногу.

Е сега мене ме буни како ти си успеал да потрошиш толку (веројатно си фатил 4Г), што е малку невозможно освен ако таа антена не е апла на граница (мал е дометот, разбирам да си се закачил на 2Г, 3Г, ама на 4Г да те фати толку длабоко малку ми е збунувачки).

Друга работа, не е глупаво да изгасиш data roaming и воопшто roaming, особено ако ретко одиш надвор (напротив е глупаво да го оставиш уклучено особено со целава ситуација на Ковид и фактот дека тешко да мрдниш надвор освен ако немаш апла голема потреба),.
Намести си manual селекција на мрежа + намести си рачно да одбираш со одбирањето на мрежа и каков тип да е preferred т.е дали секогаш да се закачува прво на ЛТЕ (јас надвор кога сум местам да сум на 3Г и по потреба менувам 4Г оти тие пакетите ги јаде одма) и ако веќе следиш регулатива следи си ја тековната, а не од 1999та.
На високо бевме,се качивме Пониква па ваљда затоа се приклучил.Уствари небитно,сега ми е јасно зашто операторите се однесуваат така како што се однесуваат
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
7.623
Поени од реакции
12.444
На високо бевме,се качивме Пониква па ваљда затоа се приклучил.Уствари небитно,сега ми е јасно зашто операторите се однесуваат така како што се однесуваат
Србите викаат болје спречити, него лечити. Така и ти, ова за друг пат ќе ти биде памет да си ги гасиш роаминг, оти без разлика на операторот може да те одерат.
 

wot

њ
Член од
20 мај 2008
Мислења
18.020
Поени од реакции
28.930
Poso vip se nubovi ja uste u salon pri potpisuvanje im kazuvam da mi ja isklucat taa opcija, internet vo roaming, a mrezata e manualno bidejki koga patuvam od dosada odma mreza si baram. No ne se toa dovolno pricini da go obvinuvate nakjo za neodgovornost. Ne treba da gi plati tie pari, kolku i da mozel prethodno toj sam se' da sprecil.

Inace ja ima ovaa opcija vo aplikacijata. Stiklirajte si.

Screenshot_2020-10-17-12-14-06-102_com.vipmk.ecare.jpg
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
6.677
Поени од реакции
17.369
Нема везе,јас сакав да укажам на неправилностите и самоволието на операторите,а членовите мислеа дека ги прашувам како се исклучува интернет во роаминг.Нека не јебат кои стигнат чим така,затоа и сме до ова дереџе дојдени
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
7.623
Поени од реакции
12.444
Нема везе,јас сакав да укажам на неправилностите и самоволието на операторите,а членовите мислеа дека ги прашувам како се исклучува интернет во роаминг.Нека не јебат кои стигнат чим така,затоа и сме до ова дереџе дојдени
Читаш колку да вратиш и си тераш пак по тоа што си го намислил.

Ти кажувам дека ова со роамингот не е до операторот, ќе се жалиш во АЕК да си направи проверка зошто антените од оператор на соседната држава зрачат толку длабоко, цел сектор имаат таму кој треба да наоѓа интерференции и вакви пропусти.
Вториот дел од вината е на твоја страна што не си внимавал, си имал и предупредувачка порака од операторот која не си ја видел, тие имаат црно на бело дека тебе те предупредиле така да и да ги тужиш нема да ги добиеш.

И не влегувај заштитнички и од аспект на жртва со муабетот нека не јебат како сакаат во момент кога ти си направил грешка, ти го даваме советот да исклучиш за да не ја направиш и втор пат истата грешка.

Инаку да можат да те играат операторите оти таа е конкуренцијата кај мобилна, тие 2 виртуелни идат поскапи ако ги земеш во обзир комбо пакетите и затоа не се реална конкуренција. Оди сега и во Телеком, пушти го роамингот, качи се пак на планина блиску до границата и врати се да ни кажеш како ти стигна 100 евра сметка од роаминг.
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
24.090
Поени од реакции
38.086
Прво ќе кршеше телефон, ќе фрлаше сим картички, ќе им ебеше мајки шајки, а сега само сакал да ги каже неправилностите.


Sent from my Mi MIX 2S using Tapatalk
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
6.677
Поени од реакции
17.369
Читаш колку да вратиш и си тераш пак по тоа што си го намислил.

Ти кажувам дека ова со роамингот не е до операторот, ќе се жалиш во АЕК да си направи проверка зошто антените од оператор на соседната држава зрачат толку длабоко, цел сектор имаат таму кој треба да наоѓа интерференции и вакви пропусти.
Вториот дел од вината е на твоја страна што не си внимавал, си имал и предупредувачка порака од операторот која не си ја видел, тие имаат црно на бело дека тебе те предупредиле така да и да ги тужиш нема да ги добиеш.

И не влегувај заштитнички и од аспект на жртва со муабетот нека не јебат како сакаат во момент кога ти си направил грешка, ти го даваме советот да исклучиш за да не ја направиш и втор пат истата грешка.

Инаку да можат да те играат операторите оти таа е конкуренцијата кај мобилна, тие 2 виртуелни идат поскапи ако ги земеш во обзир комбо пакетите и затоа не се реална конкуренција. Оди сега и во Телеком, пушти го роамингот, качи се пак на планина блиску до границата и врати се да ни кажеш како ти стигна 100 евра сметка од роаминг.
Се прaиш декa не рaзбирaш или штo е рaбoтaвa? Штo ме бoли кур мене кaкo кoрисник штo дoзвoлил oперaтoрoт нaш нa 30 килoмтри вo нaшa теритoријa aнтенaтa нa oперaтoр oд сoседнaтa држaвa пoјaкo дa зрaчи? Јaс требa зa тoa дa мислaм? Дa сум Трпејцa,Пехчевo,Делчевo.....aј ке рaзберaм.Не прифaќaм декa oвa е мoјa грешкa пa век се врти
Ке си гo реши oперaтoрoт тoa aкo требa и нa меѓудржaвнo нивo,aли кoгa имa будaли штo вaквo нештo гo прифaќaaт кaкo сoпственa кривицa ке глoбaт и ке плaќa нaрoд прoст.
 
Член од
14 јануари 2015
Мислења
7.623
Поени од реакции
12.444
Се прaиш декa не рaзбирaш или штo е рaбoтaвa? Штo ме бoли кур мене кaкo кoрисник штo дoзвoлил oперaтoрoт нaш нa 30 килoмтри вo нaшa теритoријa aнтенaтa нa oперaтoр oд сoседнaтa држaвa пoјaкo дa зрaчи? Јaс требa зa тoa дa мислaм? Дa сум Трпејцa,Пехчевo,Делчевo.....aј ке рaзберaм.Не прифaќaм декa oвa е мoјa грешкa пa век се врти
Ке си гo реши oперaтoрoт тoa aкo требa и нa меѓудржaвнo нивo,aли кoгa имa будaли штo вaквo нештo гo прифaќaaт кaкo сoпственa кривицa ке глoбaт и ке плaќa нaрoд прoст.
Наќо ако си толку убеден дека си во право еве тужи го операторот и врати се да ни се пофалиш како си поминал на суд.

Никој тебе не те тера да ги пуштиш таквите опции кога си во близина до соседна држава, очигледно АЕК спие и не си ја брка својата работа.
Инаку АЕК е тој што стопанисува со фрекфенциите и тој треба да регулира интерференции и вакви ситуации, операторите си плаќаат закуп за тоа што ги користат и тоа илјадници евра на месечно ниво.

Кога спушташ пиратерија, пак ли операторот да ти ја мисли ако те закачат некаде и те казнат? Или пак ако ти го рокне некој пцто и ти ги собере податоците за картиците?
Не си внимавал и тоа е тоа, по дома може да ги убедуваш дека не си виновен, во реалност 50-50 ти е вината со АЕК.
 

Solaire of Astora

A Hoonter must hoont
Член од
30 јули 2014
Мислења
3.878
Поени од реакции
10.686
Леле леле кои селски се овие А1, не ми даваат раскин без пенали, да сум обезбедел потписи од станари или инвестор за да пуштат кабел. Не им пуштам па нека наплаќаат услуга, од инает и со адвокат ќе постапам ако треба.
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
6.677
Поени од реакции
17.369
Леле леле кои селски се овие А1, не ми даваат раскин без пенали, да сум обезбедел потписи од станари или инвестор за да пуштат кабел. Не им пуштам па нека наплаќаат услуга, од инает и со адвокат ќе постапам ако треба.
А неее.Ти си крив и тие oд АЕК 50/50
АЕК требa дa ти дaдaт кaбел a ти сaм дa гo пуштиш.А1 сaмo имa oбврскa дa нaплaти,штo имaaт oни врскa сo oвa?Еден вo Австрaлијa знaеш декa пoтрoши 20.000 дoлaри зa дa се приклучи истo вaкa?
Мислиш ти им дoшлo дo твoите пaри нa А1?
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
24.090
Поени од реакции
38.086
Не се селски тоа се правила при раскин на договор, си се согласил на тоа со самото потпишување.:coffee:
 
На врв Bottom