Абе 'рдоквата е друго, таа е црвена, ова како компир е.'рдовка
Утка.'рдовка
Не беше роквицата црвена?Абе 'рдоквата е друго, таа е црвена, ова како компир е.
Се вика јоролмаз и точка.
Не бе, пашканатот е како морков, самo бел.Ова не е пашканат?
И јас така знам, само си реков да не се деформирани при растењето, оти имам видено моркови во форма на тиква... а бојата на овие ЧИЧОКИТЕ многу ме потсети на пашканатот. Викаш во туршија се добри? Баш ќе пробам... ваљда и за во супа се добри...Не бе, пашканатот е како морков, самo бел.
Во туршија мммммммм само што помислам на нив, лиги ми течат. Пробај стави ги, па кажи. Само не знам колку време треба да стојат за да станат киселки.И јас така знам, само си реков да не се деформирани при растењето, оти имам видено моркови во форма на тиква... а бојата на овие ЧИЧОКИТЕ многу ме потсети на пашканатот. Викаш во туршија се добри? Баш ќе пробам... ваљда и за во супа се добри...
Јас ќе кажам по скопски,другачие име не им знам, ТРУПКИ
Зависи од дијалектот. Кај нас во Прилеп се познати како шалгани или зимски јаболка. Многу се издрави за јадење, но и барем за мене доста вкусни.Ко компир прошетан во Припјат
ај набројувајте уште имиња може и јас ќе ги знам под некое 20то
Не е тачно. Трупките се поголеми и имаат љиљаковко-бела боја.Утка.
Јас ќе кажам по скопски,другачие име не им знам, ТРУПКИ
така ги викавме,бар во она предземјотресно маалско Скопје.
Кажаа и погоре за формата и видот, растат во едно стебло право угоре со мек лист.
Најдобро покрај ограда,на крај бавча во еден ред,покрај меѓа или насип,инаку потоа сами се множат, и не мора да се вади цело растение,се поткопува од страна се вадат поголемите плодови. Може да се расадуват и само од луспата.Лесно се приваќаат.
Сепак бараат почесто вода. Тазе само сум ги јадел,крцкаат,рупкаат а потоа трттттттт.
Сме ги имале во поголеми количини во двор под Калето,над црквата Св.Димитрија, а бидеиќи тогаш имав и многу зајци и тие доста ги сакаа,да ти е милина да ги гледаш.