- Член од
- 18 јануари 2009
- Мислења
- 1.407
- Поени од реакции
- 339
"Тој (Гоце Делчев) беше оној кој го среди заробувањето на мис Стон, американската мисионерка..."
"Тој (Гоце Делчев) беше оној кој го среди заробувањето на мис Стон, американската мисионерка..."
превод:...Mr Spencer, who conducted the negotiations at Constantinople for Miss Stone's release, stated that it was entirely a politic matter. All the people in Macedonia were entirely In sympathy with the kidnapping, because they believe it to be a step towards the freeing of Macedonia from Turkish rule. The money demanded, the 100,000 dollars' ransom, was intended for the Macedonian cause.
...Г-дин Спенсер, кој ги спроведе преговорите во Цариград за ослободување Мис Стон, изјави дека тоа е целосно политичка работа. Сите луѓе во Македонија гледаа со симпатии кон киднапирањето затоа што веруваа дека тоа е чекор кон ослободувањето на Македонија од турското ропство. Побараниот откуп од 100 000 долари е планиран да се користи за македонската кауза.
Ќе треба да ја враќаш стипендијата од Божо изгледа.И ако под Бугарин се подразбира само православен христијанин, какви биле тие "Македонци" - муслимани, католици? Очигледно тука станува збор за Бугари како етнос и за Македонци т.е. луѓе од географската област Македонија, која во тоа време е целосно на територијата на Отоманската империја.
Jа прегледував темава и дури сега приметив дека татарскава будала се обидела да протне нештo.Ма какви бостонски бакрачи...:uvo:
http://www.archive.org/stream/picturesfrombal00frasgoog#page/n28/mode/1up
Што повеќе пишуваш, тоа поголем мајмун стануваш.Грчко село никогаш не ставало 'бугарско', односно, по некоjа перверзна и симплистичка логика, егзархиско. Доколку некоj има доволно мозок можда ќе сфати што всушност сакам да кажам.
На подолниот (инаку пропаганден веб сајт) читаме :Ние сме мешавина од вери и националности. Меѓу нас има Бугари, Албанци, Срби и Македонци.
Дали некој има поконкретни познавања за овие спомени на Цилка?Отдето бјахме, можехме да видим само клони и в промеждут'ците синьо небе; нјамаше вјат'р и тишината беше толкова п'лна, штото нервите ни не можеха да ја изд'ржат. Мис Стоун започна да движи безпорјад'чно р'цете си и да в'рти очите си от една страна на друга, та се уплаших да не е полудјала. По едно време тја скокна на крака, махна клоните, които ја покриваха, и се развика: „Не мога повече, и нјама повече да т'рпја. Ние трјабва да знаем зашто сме тук и те трјабва да ни кажат зашто са ни отвлекли!" Тја се разплака и завика оште по-силно: „Чувате ли? Има ли нјакој да ме чуе? Искам главатарја, кој е главатарјат?"
Веднага се приближи високијат четник, којто ме беше придружил и когото бјах попитала дали има сестра (помежду си по-к'сно ние с мис Стоун го бјахме нарекли Стојан). „Ти ли си главатарјат?" — го попита мис Стоун. — „Не, но ште му кажа да дојде, ако искате" — каза тој.
След малко един друг четник изникна из едни храсти и се приближи к'м нас. Тој нјамаше вид на главатар и изглеждаше смутен и неспокоен, като че ли не се решаваше да проговори.
— Кажи ми, молја ти се, турски разбојници ли сте или христијани? — го попитах аз.
— Смесени сме — каза тој — и турци, и албанци,и б'лгари, имаме и един евреин. Но не сме разбојници. Скоро ште ви објасним всичко и ште разберете зашто сте тук. Тој ни помоли доста учтиво да пот'рпим и да гледаме да не се издадем, заштото било зле за всички, нај-много за нас, ако ни откријат турски војски.
Не го проблематизираат само Македонскиот етнос, туку и идеалот на Македонците. Еднаш ја поддржувале автономијата на Македонија (дури одат дотаму да инсинуираат тоа била нивна идеја), друг пат не.Tи не ми гледаш ко арен.
Македонците се бореле на сите страни, со единствена цел, автономија на Македонија.
Ете ти ги Балканските војни, имаш Македонци и во бугарска и во српска војска.
Секогаш се надевале дека комшиите ќе им помогнат, а крај секогаш сме останувале извисени.
Е затоа не можам да ве поднесам вас разните негаторски б'лгарчиња и српчиња.