Алоха... ај да ја разбудам темава малку.
Имаше некаде некоја тема за аудио наспроти печатени книги (сеедно дали на на хартија или на екран), така да нема да се осврнувам на тие моменти -кој медиум нуди подобро доживување. Само ќе кажам дека едноставно се работи за две различни доживувања и за мене, тие имаат различни намени (аудио книги ми се одлични за долги патувања, кога од читање се добива „морска болест„ или motion sickness).
Јас лично, во аудио формат преферирам по... лесно напишани книги, со поедноставен јазик и без премногу ретки зборови (кои на ебук ридер можам да ги проверам во тесаурус). Но една работа која за мене е исклучително важна, е квалитетот и стилот на нарацијата. Во таа смисла и осредна книга добро изведена од добар наратор, е подобра од одлична книга која е лошо прочитана од осреден/лош наратор. Перформансот, изведбата на нараторот е клучен фактор за квалитетот на аудиокнигата... можеби скоро колку и квалитетот на самото пишување од авторот.
Затоа сакав да почнеме да споделуваме мислења за добри наратори, и добро изведени/прочитани книги. Добредојден ќе биде и краток коментар за јазичниот стил употребен во делото (од аспект на леснотија за следење).
Еве ќе почнам јас.
Пред некој ден ја завршив
Mr. Mercedes од Стивен Кинг. Не сум голем љубител на белетристиката на Кинг, освен
The Dark Tower серијата. Но тоа што го прави Кинг комерцијален автор на дела за широка публика, истовремено го прави и добар автор за материјали за аудиокниги: неговите книги се лесни за следење во аудио формат. Значи може да се следат без премногу враќања наназад за повторно да се преслуша нешто неразбирливо за тие што англискиот јазик не го владеат 100% одлично (еве јас сметам дека добро стојам со англискиот, но повремено сретнувам зборови кои ми треба да ги проверам).
Така да секоја препорака за
Mr. Mercedes. Семпл од книгата може да се преслуша на Audible: (а каде на друго место ако не таму?
)
http://www.audible.com/pd/Fiction/Mr-Mercedes-Audiobook/B00J8VK1WY
Аудио книгата ја има на торенти, проверете прво на Pirate Bay a ако некој има проблем со лоцирањето, нека ми пише приватна порака и ќе ми биде задоволство да му/и пратам директен линк за симнување.