Атријална фибрилација

Дискусија во форумот 'Здравје' започната од Haralampije, 10 февруари 2019.

  1. Haralampije

    Haralampije

    Член од:
    14 август 2018
    Мислења:
    7
    Допаѓања:
    5
    Ja nametnav temava radi licni pricini.
    Imam Afib i sakam da spodelime iskustva.
     
  2. Kadaif

    Kadaif M.D.

    Член од:
    21 јануари 2008
    Мислења:
    3.495
    Допаѓања:
    2.390
    Пиј си синтром или друга слична понова антикогулација, ако си помлад пробај со електрична кардиоверзија, земај си го метопрололот редовно.

    Не консумирај алкохол и цигари!
     
    На Haralampije му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Haralampije

    Haralampije

    Член од:
    14 август 2018
    Мислења:
    7
    Допаѓања:
    5
    Kadaif blagodaram na brziot odgovor.
    Pijam Bloksan, drugo terapija ne mi dadoa za antikoagulacija, iako rezultatite se na dolna granica inr i ddimeri malce ispod...ne pijam alkohol, niit kafe, ne pusam, nemam prekumerna tezina. Na stres mi se bazira po se mi se cini ovaa prikaska iako sum imala na sekvenci vakvi sostojbi i godini nanazad ama ne traele i ne bile tolku teski i intezivni.
    Veke 10 dena od redovna terapija 50 mg bloksan sekoja vecer me budi od spienje gradna bolka pogotova na leva strana ako legnam i na grb i tie uzasni palptacii. Pointezivni se sega i preku den. Pritsok normalen 110 so 70 puls 60-80.
    Preporaka za strucno mislenje od kogo da zemam za el.kardioverzija. i drug sovet. Blagodaram mnogu
     
  4. Kadaif

    Kadaif M.D.

    Член од:
    21 јануари 2008
    Мислења:
    3.495
    Допаѓања:
    2.390
    Доколку не ти дале антикоагулантска терапија, значи дека немаш никакви придружувачки заболувања како диабет или артеријална хипертензија, дека не си постар од 65 години итн. Според симптомите би било добро да се направи и коронароангиографија, а доколку сеуште фибрилацијата не исчезнала сама од себе и е понатаму симптоматска сметам дека од електрична кардиоверзија вие би профитирале.
     
  5. bijons

    bijons

    Член од:
    7 септември 2016
    Мислења:
    3.475
    Допаѓања:
    3.740
    ...протромбинско време - INR, многу важен параметар, ако е премногу висок, тоа може да значи дека коагулацијата е бавна и постои ризик од крварење, доколку INR е премногу низок тоа може да значи ризик од развој на згрутчување на крвта, така да тоа твое „на долна граница“ и „малце испод“ при веќе воспоставена дијагноза на атријална фибрилација (АФ) - (треперење на преткоморите), кое понекогаш е придружено со зголемен лев атриум и двете предиспонираат кон формирање на згрутчување на крвта во срцето ?
    ...протромбинското време на примерок од крв од 1.0, до 1.5 е нормален, т.е. кај здрави луѓе, INR од 1,1 или помалку се смета за нормално. INR од 2,0 до 3,0 е генерално ефективен терапевтски опсег за луѓе кои земаат антикоагулантна терапија за нарушувања како што се атријална фибрилација, INR резултат значи дека крвта не е "доволно тенка" или премногу коагулира и има опасност да развие згрутчување на крвта, тука треба да се спомне дека и исхраната игра голема улога претежно храна што содржат Витамин К ( како што се црн дроб, брокула, наут, зелен чај, кељ, зеленчук од репка и производи кои содржат соја)
    [​IMG]

    ...иако никот е повеќе машко име, сепак мислам дека си „женско“ а можно и грешно да си напишала во женски род, како и да е да спомнеме дека лекови кои содржат естроген, како што се апчиња за контрацепција и терапија со замена на хормони даваат ниски вредности на INR т.е. протромбинско време, па сега може редовна примена на естрогени да ти ги дава такви споредни, а сепак главни здравствени проблеми или претпоставка дека имаш проблеми со штитна жлезда и пиеш Levotiorksin што при неправилно дозирање едно од несаканите ефекти е токму атријална фебрилација, така да не може да се каже со две реченици за Afib (треперење на срцевите преткомори) што може да биде последица од нешто сосема друго на што не се сомневате, но никако немој тоа „стрес“ да биде одговорен за сите неодговорени прашања!
    п.с.
    според мене МОРА да направиш почесто мерење на протромбинско време т.е. да го следиш, оти МОРА да земаш некоја антикоагулантна терапија барем извесен период (но НЕ аспирин), а не да останеш само со бета блокатор како лек и види тоа што напишав погоре проблеми со штитна жлезда и хормони !!
     
    Последно уредено: 10 февруари 2019
    На Haralampije му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Haralampije

    Haralampije

    Член од:
    14 август 2018
    Мислења:
    7
    Допаѓања:
    5
    Bijons, blagodaram mnogu
    Zaboraviv da napomenam deka i prolaktinot e pokacen 55 i na seto ova plus prolaps na mitralna valvula imam. Ne sum valjda tolku sreknik da skinam konci.
    Sreda sum na kontrola, ako ne da pobaram mislenje od transfuziolog za sintrom ili dr terapija, inr e 0, 9 ddim(mg/l) 0.17,a vo izvestajot pisuva namalena vrednost na ddim. Stitnata zlezda e dobra, drugite parametri na krvta dobri.
    Cela sostojba pridruzena so anksioznost i ne se osekjam ic dobro.
     
  7. bijons

    bijons

    Член од:
    7 септември 2016
    Мислења:
    3.475
    Допаѓања:
    3.740
    ...за пролактинот да видиме, ако си машко или женското (на пример нормална конц. на пролактинот кај мажите е 1-20 ng/ml, а кај жените е 1-25 ng/ml.) лек на избор е бромкриптин, агонист на допаминот поради сексуална дисфункција и неплодност т.е. неквалитетен живот од покачениот хормон- пролактин, а тоа дали штитната жлезда и други параметри во крвта се „добри“ често тоа „добро“ е пред очите на некој лекари што ете така мислат според годините или споредни здрав.проблеми на пациентот демек - „добри се“! а таму поинакви вредности, дај да видиме бројки или сликни и дај слика (покриј ги личните податоци)...
     
  8. Taxi_Driver

    Taxi_Driver

    Член од:
    30 август 2017
    Мислења:
    594
    Допаѓања:
    740
    AFIB не е којзнај страшна појава. Работава е што ако имаш долги и чести напади од AFIB после декада или повеќе нема да страдува срцето него ризикот да имаш мозочен удар значително се зголемува, напраи подетални испитувања можеби не се работи за AFIB него од тахикардични напади предизвикани од стрес
     
    На Haralampije му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kadaif

    Kadaif M.D.

    Член од:
    21 јануари 2008
    Мислења:
    3.495
    Допаѓања:
    2.390
    Чоекот си кажа дека има пролапс на митрална клапа па многу веројатно е од митралната инсуфициенција да има дилатација на левиот атриум и со тоа да се имааат поволни фактори за појава на атријалната фибрилација.

    Тоа со пролактинот (знае да варира доста и тоа зависи од многу фактори) може да го повтори испитувањето и немој одма да му даваш бромокриптин итн.

    Проблемот не е во INR кај него ниту кај D-dimer. Дури што има д-димери негативни зборува дека нема тромби што е супер резултат.

    Меѓутоа најголемиот ризик е појавување на тромби во пределот на "увцето" на преткомората. Види на слика. (стрелката е тромб во "увцето")
    Download.jpg

    За атријална фибрлација не се земаа антикоагулација некое време, него според ризик профилот на пациентот да развие мозочен удар.

    Ризикот се проценува според според скалата на CHA2DS2-VASc- Score

    cha2ds2-vasc-score.jpg


    И во денешно време витамин К антагонистите како медикамент на избор се одбегнуваат освен во одредени случаеви поради варирањето на INR што теоретски кога е паднат INR ризикот за мозочен удар е повторно тука и поради процентуално поголемиот процент на компликации со крварење во сооднос на новите орални антикоагуланти.
     
  10. bijons

    bijons

    Член од:
    7 септември 2016
    Мислења:
    3.475
    Допаѓања:
    3.740
    ... ако добро го читаш постот ќе видиш дека се работа за женска особа која мора да внимава зашто е покачен пролактинот, оти подолгото изложување на високи дози на пролактин кај возрасните предизвикува дефект на разни органи и системи, а кај жените посебно дисбаланс на хормони доведува до проблеми со менструалниот циклус,
    од една страна и велиш да пие антикоагулант Синтром, а од друга страна велиш дека за АФ не се зема антикоагулација некое време...
    и не знам колку е добро дека низок д-димер показател дека нема тромби? супер резултат се нормални вредности на д-димери ниту повисоки кои укажува на деградација на тромб, ниту ниски кои укажува на непостоење на тромби што можеби укажува на можност на крварење при траума или пак спонтано, така да двете ситуации се ризични!
    ...штета што ја нема членката да каже што направила понатаму, се надевам дека е добра и не ја надвладеа депресивноста и се заклучи во својот свет!
     
    На shutrak му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Taxi_Driver

    Taxi_Driver

    Член од:
    30 август 2017
    Мислења:
    594
    Допаѓања:
    740
    А што ако дечко од 29 години има напади на АФИБ или можеби да биде СВТ (супервентикулар тахикардија) кои не траат долго (5-10 минути) но се со страшни симптоми, како страв дека ке паднеш во несвест, тешки вртоглавици, ослабеност кај нозете, чуство дека нешто лошо се случува, и ептен висок ритам на срце до 150 ?
     
  12. bijons

    bijons

    Член од:
    7 септември 2016
    Мислења:
    3.475
    Допаѓања:
    3.740
    ...медицинско докажано?
     
  13. Taxi_Driver

    Taxi_Driver

    Член од:
    30 август 2017
    Мислења:
    594
    Допаѓања:
    740
    Сум бил дури до Германија со внатрешен чип ставен под кожа да мери работа на срце и евентуални аритми, од тестот што бев компјутерот ми покажа за 3 месечен период 72 напади на Афиб од кој најдолгиот 15 минути, најкраткиот минута и нешто. Но после консултации со еден бајги експерт за читање на резултати тој кажа дека не е ова АФИБ него тахикардични напади предизвикани од стрес, анекзиосност или панични напади
     
  14. Kadaif

    Kadaif M.D.

    Член од:
    21 јануари 2008
    Мислења:
    3.495
    Допаѓања:
    2.390
    Не знам дали ги има новите орални антикоагуланти во македонските аптеки и дали се покриваат од фондот за здравство затоа му кажав за синтром, пошто новите орални антикоагуланти се изгор скапи. И не велам дека не се зема антикоагулант некое време туку ако скорот му е 0 бода онда нема потреба да зема антикоагулација. Не ме разбиираш изгледа!

    Не знам од кога Харалампие е женско име али како и да е.

    Д-димер може да биде позитивен или негативен, ниски вредности немаат никаква диагностичка вредност,со ниски вредности на д-димер само иван исцелител може да диагностицира крварење кај пациент без клиничка слика.
    --- Споено дупло мислење, 2 март 2019 ---
    Во таа возраст може да се појави атријална фибрилација најчесто од преголема консумација на алохол или опоидни дроги.

    Тоа е набљудувано кај туристите кои од преголема консумација на алкохол развиваат аритмии најчесто атријална фибрилација и е познато како Holiday heart syndrome
    --- Споено дупло мислење, 2 март 2019 ---
    Тоа за тебе го пишав дека не треба да зема некое време, туку или ќе зема или нема да зема.
     
    Последно уредено: 2 март 2019
  15. Taxi_Driver

    Taxi_Driver

    Член од:
    30 август 2017
    Мислења:
    594
    Допаѓања:
    740
    Не пијам баш многу ретко што се вика со друштво, дрога не консумирам, а и не пушам немам хипертенсион највисок притисок бил 140 со 90 што само се спушта после без интервенција, факт е дека сум експлозивен тип се нервирам некогаш премногу лесно и некогаш кога немам контрола над нешто се нервирам исто, исто патам од анекзиоснот и панични напади веќе 10 години. Морам да напоменам вакви напади обично добивам при емоцинални моменти, стрес или некој страв
     

Сподели преку: