Арт Деко

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.473
Поени од реакции
5.789
Кога Адолф Хитлер решава да ги искорени европските Евреи од тлото на Европа, најголемиот дел од овие европски интелектуалци бегаат во САД. Таму иновираат стил познат како Арт Деко. Стилот потекнува од Австро-Унгарија и Франција.
Под најголем удар биле токму Ашкенази Евреите - со централно европски потекла - Чеси, Унгарци, Австријци, Полјаци, Германци и Данци. Стилот го има и во Европа, но својот расцут го доживува во САД, токму во грмливите 30ти, периодот меѓу двете светски војни.

I. Магнин | Оукленд | САД | 1931 година

1. Изградена е во 1931 година, дизајнирана од архитектонската фирма Weeks and Day.
2. Внатрешноста на зградата беше целосно реновирана во 2000 година и
сега во неа се сместени малопродажни и деловни бизниси.
3. Просторот е искористен 92%, заклучно со 2013 година.

Okaland California ~ I Magnin ~ Former Department Store ~ My Old Film 1998 by Onasill ~ Bill Badzo, on FlickrИзвор


Okaland California ~ I Magnin ~ Former Department Store ~ My Old Film 1998
by Onasill ~ Bill Badzo, on Flickr


I. Magnin Building
by Debra Jane Seltzer, on Flickr
Автоматски споено мислење:

Зградата Чувар | САД | 1929 година

Изградена: 1929 година.
Архитекти: Вирт Ц. Роланд од фирмата Смит, Хинчман и Грилс.
Архитектонски стилови: Мајанскки Ривајвал, Арт Деко.


Guardian Building
by Will Jensen, on Flickr


Guardian Building
by mgsmith, on Flickr
Source
The Guardian Building, Art Deco style, Detroit by Andrey Sulitskiy, on Flickr


Art Deco USA - Detroit - Guardian Building
by Jeremy Storey & Karin Alt, on Flickr


Guardian Building - interior
by mgsmith, on Flickr


Guardian Building - Main Lobby restored
by mgsmith, on Flickr


Guardian Building Lobby
by Ash, on Flickr


Stained glass in the Guardian building
by ellenm1, on Flickr


The mesmerizing ceiling of the Guardian Building
by mgsmith, on Flickr
Автоматски споено мислење:

Голден Гејт - Златна Порта | Сан Франциско
САД | 1937 година


Архитект: Ирвинг Мороу.
Инженери: Јозеф Штраус и Чарлс Елис.
Почеток на изградба: 5 јануари 1933 година.
Крај на изградба: 19 април 1937 година.

Отворен: 27 мај 1937 година - пред 82 години.Source


Golden Gate Bridge
by jrodphoto305, on Flickr
Source


20130927-29-Golden Gate Bridge pylon detail.jpg
by Roger Wong, on Flickr


20130927-30-Golden Gate Bridge art deco styling.jpg
by Roger Wong, on Flickr
DSC_2926.jpg by Sean H, on Flickr
Alien Eyes Are Watching You by Richard van Rijn, on Flickr
Автоматски споено мислење:

Пропорциите ги позајмува од својата претходничка, Константинополската Света Мудрост.
Ова е Арт Деко интерпретација на Византиските соништа.

Базилика на светото срце Исусово | Брисел | БЕЛГИЈА

Архитекти: Пјер Лангерок, Алберт Ван Хафел, Пол Рим.
Изградбата беше запрена поради 2 -те светски војни.
Почната: 1905 година.

Завршена: 1970 година.National Basilica of the Sacred Heart by swar24, on Flickr
The National Basilica of Koekelberg is a huge Art Deco church in Brussels by William Murphy, on Flickr


Brussels, Belgiun.
by Phillip Brown, on FlickrRefracted Fractal
by Kan Yang, on Flickr
Education & Care. Koekelberg. by Granpic, on Flickr
Basilique Nationale du Sacré-Cœur de Koekelberg by ARTExplorer, on Flickr
 
Последно уредено:

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.473
Поени од реакции
5.789

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.473
Поени од реакции
5.789
Браната Ховер и крилестите фигури на Републиката
Граница на Невада и Аризона | САД | 1936 година


Изградбата започнува: 1931 година.
Датум на отворање: 1936 година.
Архитекти: Гордон Кауфман, Хенри J. Кајзер.


Source


Hoover Dam
by natecochrane, on Flickr


Hoover Dam by 320-ROC, on FlickrHoover Dam by Christopher Jones, on FlickrHoover Dam-1 by FREDERICK Brennan, on FlickrArizona 2009 304 by Andrew Stevens, on FlickrHoover Dam Spillway by xtreeem, on FlickrSource


Bronze statue at the Hoover Dam
by mcantelon, on Flickr


Hoover Dam bronze winged statue
by WhoSay, on Flickr


Hoover Dam by Ornoth, on Flickr


SourceHoover Dam - Monument by Wes Thomas, on Flickr
 

Византиецот

Бета маж, со темнорубин вкус на Алфа.
Член од
14 март 2021
Мислења
2.473
Поени од реакции
5.789
Сентрал Сити Филаделфија | САД
Поранешна Народна Банка од Маркет Стрит

Пристојна Арт Деко структура, кај која најпривлечна карактеристика е нејзината полихромна теракота декорација. Дизајнот е инспириран од Мезоамериканците, евидентно по елементите над главниот портал. Архитектите Ритер и Шеј, ја применуваат истата Мезоамериканска тема со секој спрат и по должината на рабовите на круната од кулата.


Market Street National Bank - 1319-1325 Market Street, Philadelphia
by Anomalous_A, on Flickr
Market Street National Bank - 1319-1325 Market Street, Philadelphia
by Anomalous_A, on Flickr


Architectural Detail: Market Street National Bank - 1319-1325 Market Street, Philadelphia
by Anomalous_A, on Flickr


Architectural Detail: Market Street National Bank - 1319-1325 Market Street, Philadelphia
by Anomalous_A, on Flickr


Market Street National Bank - 1319-1325 Market Street, Philadelphia
by Anomalous_A, on Flickr


Market Street National Bank - 1319-1325 Market Street, Philadelphia
by Anomalous_A, on Flickr


Market Street National Bank - 1319-1325 Market Street, Philadelphia
by Anomalous_A, on Flickr


Market Street National Bank - 1319-1325 Market Street, Philadelphia
by Anomalous_A, on Flickr


Market Street National Bank - 1319-1325 Market Street, Philadelphia
by Anomalous_A, on Flickr


Door inside the Philadelphia Museum of Art Main Building
by Anomalous_A, on Flickr
Автоматски споено мислење:

Зградата Нијагара Мохавк | САД | Њујорк

Арт Деко зграда во Сиракуза, Њујорк. Зградата е изградена во 1932 година.
Седиште e на Niagara Mohawk Power Corporation, која во тоа време била
„најголемата компанија за електрична енергија на нацијата“.


Локација: 300 Ери Bулевард Вест, Сиракуза, Њујорк.
Површина: 5,26 хектари.
Изградена: 1932 година.
Архитекти: Мелвин Л. Кинг, Бли и Лајман.Wm. Jubb Co. Inc., Syracuse, New York, Public domain, via Wikimedia Commons

TRexEditorNJ, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


Davemody, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


Alannafmanning, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


Peter Dutton from Forest Hills, Queens, USA, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons


TRexEditorNJ, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons


 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom