Антрополошки реконструкции

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Германско девојче 5-6 век п.н.e.
http://inright.ru/news/science/20110121/id_6359/


30-35 годишна жена од Источна Полска, скелетот е пронајден во келтски некропол. Жената вероватно не е со келтско потекло а потекнува од скити или бастарни.
http://balkancelts.wordpress.com/2013/09/20/face-of-a-stranger-a-female-burial-from-little-poland/
http://en.wikipedia.org/wiki/Bastarnae


Medieval knight,13 век н.е. пронајден во параклисот на замокот Stirling. Умрел е од удар со меч во главата
http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/7736059/Face-of-medieval-knight-reconstructed-by-computers.html#


Маж, Фатјановска култура, 3200 - 2300 години п.н.е. Eвропскиот дел на Русиja
http://en.wikipedia.org/wiki/Fatyanovo–Balanovo_culture


Жена от Аркаим, 3000 - 2000 години п.н.е.
http://en.wikipedia.org/wiki/Arkaim


Андроновска култура, 1800–1300 години п.н.е. Од оваа култура повеќето историчари тврдат дека потекнуваат индо - ариевските народи
http://www.archaeology.ru/AK/AK_andronovskaja_00.html
Маж от источнославjaнското племе кривичи, Тверска област - Русиja, 12 век н.е.
http://ru.wikipedia.org/wiki/Кривичи


Маж от источнославjaнското племе вjaтичи, Московска област 12 век н.е,
http://ru.wikipedia.org/wiki/Вјатичи


Жител на Маргуш, Бактриjско-Маргиански археологически комплекс 2300 - 1800 години п.н.е.
http://lerashvec.livejournal.com/187126.html
 

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.163
Прекрасна тема, само требало да напишеш нешто повеќе за процесот.

Антрополошката реконструкција на лица во историски цели е многу употребувана во Русија. Еве галерија со реконструкции на повеќе историски личности. Мене оние кои што би не интересирале нас е реконструкцијата на Цар Самоил, базирана на черепот најден во гробот за кој се верува дека е негов.Патем, се надевам нема темава да прерасне во уште една тема за пра-Бугарите. :)
 

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.659
Поени од реакции
8.658
Гледав порано една емисија на Discovery ако не се лажам каде што наоѓаа черепи и ги реконструираа, прејака работа е. Некој ако се сети како се викаше нека пише. :)
 

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.163
Гледав порано една емисија на Discovery ако не се лажам каде што наоѓаа черепи и ги реконструираа, прејака работа е. Некој ако се сети како се викаше нека пише. :)

Памтам имаше една таква, имаше име „Лица на Библијата“ или слично, па ги реконструираа лицата на случајни черепи што можеби се на лица спомнати во Библијата. Без врска им беше темата, но процесот е навистина интересен за гледање.
 

Флеш

Демодератор
Член од
23 март 2009
Мислења
10.139
Поени од реакции
10.292
Германско девојче 5-6 век п.н.e.
http://inright.ru/news/science/20110121/id_6359/


30-35 годишна жена од Источна Полска, скелетот е пронајден во келтски некропол. Жената вероватно не е со келтско потекло а потекнува од скити или бастарни.
http://balkancelts.wordpress.com/2013/09/20/face-of-a-stranger-a-female-burial-from-little-poland/
http://en.wikipedia.org/wiki/Bastarnae


Medieval knight,13 век н.е. пронајден во параклисот на замокот Stirling. Умрел е од удар со меч во главата
http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/7736059/Face-of-medieval-knight-reconstructed-by-computers.html#


Маж, Фатјановска култура, 3200 - 2300 години п.н.е. Eвропскиот дел на Русиja
http://en.wikipedia.org/wiki/Fatyanovo–Balanovo_culture


Жена от Аркаим, 3000 - 2000 години п.н.е.
http://en.wikipedia.org/wiki/Arkaim


Андроновска култура, 1800–1300 години п.н.е. Од оваа култура повеќето историчари тврдат дека потекнуваат индо - ариевските народи
http://www.archaeology.ru/AK/AK_andronovskaja_00.html
Маж от источнославjaнското племе кривичи, Тверска област - Русиja, 12 век н.е.
http://ru.wikipedia.org/wiki/Кривичи


Маж от источнославjaнското племе вjaтичи, Московска област 12 век н.е,
http://ru.wikipedia.org/wiki/Вјатичи


Жител на Маргуш, Бактриjско-Маргиански археологически комплекс 2300 - 1800 години п.н.е.
http://lerashvec.livejournal.com/187126.html
го обожавам ова нешто, наоѓаш човек стар неколку илјади години,пример Отци
и одма добиваш слика како изгледа ,ако му е зачувана ДНКта , можа да се дознае и боја на очи,расположение и страв во текот на неговиот живот ... фанцинантно е ова ... еве неколку видеа од други луѓе ....


 

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Бокстенскиот човек, 14 век н.е. Шведска
http://en.wikipedia.org/wiki/Bocksten_Man

Карагенски дечко, 500 години п.н.е.
http://www.taipeitimes.com/News/world/archives/2010/10/30/2003487294


Викингска жена
http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-tayside-central-13064786


Лангобард, Италиja, некропол Villa d’Adda
http://en.wikipedia.org/wiki/Lombards


Jaмна култура, 3000 години п.н.е.,Северно крајбрежје на Црното Море и Каспиското Море.
http://academic.ru/dic.nsf/bse/155628/јамнаја


Германски воjсководец со посебна за германските племиња фризура нарекувана ''швабски jaзол'' ( свевскиj узел ) 1 век н.е.
http://clubcitadel.ru/vneshnost-v-srednie-veka-nekotorye-obshhie-tendencii/http://podelise.ru/docs/70886/index-5649-1.html


 

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.163
го обожавам ова нешто, наоѓаш човек стар неколку илјади години,пример Отци
и одма добиваш слика како изгледа ,ако му е зачувана ДНКта , можа да се дознае и боја на очи,расположение и страв во текот на неговиот живот ... фанцинантно е ова ... еве неколку видеа од други луѓе ....
Сум ги гледал овие видеа и порано, ама тие не се базирани на вистинските човекови остатоци, туку на статуи. А прашање е колку се слични статуите на вистинските ликови. Од каде да знаеме дека баш ги погодиле скулпторите. :)

Инаку ова е реконструкција на Филип II, базирана на черепот најден во Кутлеш (Вергина), за кој се верува дека е негов.

 

Флеш

Демодератор
Член од
23 март 2009
Мислења
10.139
Поени од реакции
10.292
Сум ги гледал овие видеа и порано, ама тие не се базирани на вистинските човекови остатоци, туку на статуи. А прашање е колку се слични статуите на вистинските ликови. Од каде да знаеме дека баш ги погодиле скулпторите. :)

Инаку ова е реконструкција на Филип II, базирана на черепот најден во Кутлеш (Вергина), за кој се верува дека е негов.

ај јас ќе те поправам сеа као шо ме поправи ти .... :D
прво ,тоа не е Вергина ,туку Кутлеш
второ,тоа не е Филип Втори, тоа беше одамна теорија која се вртеше.сега со новите ископини и наоди,се препоставува дека е близок роднина,крал на династијата или пак оној како се викаше близнак или брат беше со пречки на Александар или не знам
.... поентата е дека значи дека сеуште не се знае дали е Филип или пак за овој роднинава .... треба да прочитам на интернет за кого се работеше ... :)
--- надополнето: 3 декември 2013 во 19:00 ---
ај јас ќе те поправам сеа као шо ме поправи ти .... :D
прво ,тоа не е Вергина ,туку Кутлеш
второ,тоа не е Филип Втори, тоа беше одамна теорија која се вртеше.сега со новите ископини и наоди,се препоставува дека е близок роднина,крал на династијата или пак оној како се викаше близнак или брат беше со пречки на Александар или не знам
.... поентата е дека значи дека сеуште не се знае дали е Филип или пак за овој роднинава .... треба да прочитам на интернет за кого се работеше ... :)
еве најдов ,за него http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_III_of_Macedon
 

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.163
ај јас ќе те поправам сеа као шо ме поправи ти .... :D
прво ,тоа не е Вергина ,туку Кутлеш
второ,тоа не е Филип Втори, тоа беше одамна теорија која се вртеше.сега со новите ископини и наоди,се препоставува дека е близок роднина,крал на династијата или пак оној како се викаше близнак или брат беше со пречки на Александар или не знам
.... поентата е дека значи дека сеуште не се знае дали е Филип или пак за овој роднинава .... треба да прочитам на интернет за кого се работеше ... :)
--- надополнето: 3 декември 2013 во 19:00 ---

еве најдов ,за него http://en.wikipedia.org/wiki/Philip_III_of_Macedon
Е убаво си имав на напишано, де. :)

Вергина во загради, чисто за да се знае новото грчко име на местото. Ако некој, да речеме, сака да го најде на Google Earth, нема да може барајќи Кутлеш.


А за Филип II само напишав се верува. Значи некој верува, без разлика дали е точно или не... Иако тешко може да се докаже што и да е за тој гроб, нема директни докази.

Али ајде, да не тупам многу... :D
 

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Jaрл Биргер шведски воjсководец за кој се верува дека учествувал во Невсата битка каде Александар јарославович за проjaвената храброст во битката добива епитетот Невски. Од истражувањата се разбира дека Биргер е халпогрупа типична за скандинавците I1.Jaрл е висока титула при викингите.
http://ru.wikipedia.org/wiki/Биргер
http://ru.wikipedia.org/wiki/јарл
http://ru.wikipedia.org/wiki/Невскаја_битва
«Бој Александра Невского с јарлом Биргером» (картина Н. К. Рериха)


Украински казаци
Легендарниот запорожки атаман Иван Сирко
http://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Sirko
http://en.wikipedia.org/wiki/Koshovyi_Otaman


Атамана Иван Сирко от Илja Репин


Казаци учествувале во Берестецката битка
http://ru.wikipedia.org/wiki/Берестецкаја_битваТриполска култура 6000-3000 години п.н.е.
http://www.archaeology.ru/AK/AK_tripolskaja_00.html
Куманин, Русиja, Саратовска област 12-13 век н.е.
 

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Софија Палеолог, баба на Иван Грозни, потекнува од византиската династија Палеолог 15 век н.е.


Kултура на jaмно гребенчата керамика 4000 - 2000 години п.н.е. Волгf - Окско междуречие, Финска. Според некои историчари од неа произлегуваат угро - Финскиот народи. Забележуваат монголоиди со ескимоиден тип монголоидност и епикантус. Дури кај некои денешни угро - фини има слабо изразен епикантус.
http://academic.ru/dic.nsf/bse/155633/јамочно
http://ru.wikipedia.org/wiki/Эпикантус
изразеност на епикантуса


Granhammarsmannen, Шведска, 800 години п.н.е.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Granhammarsmannen
Owain Glyndŵr, уелски принц
http://en.wikipedia.org/wiki/Owain_Glyndŵr
http://www.walesonline.co.uk/news/wales-news/investigators-put-flesh-mystery-face-1843516


The Grauballe Man, 3 век п.н.е. Jutland, Denmark.
http://en.wikipedia.org/wiki/Grauballe_Man
The Tollund Man, 4 век п.н.е. Jutland Peninsula in Denmark, телото е најдено во мочуриште
http://en.wikipedia.org/wiki/Tollund_Man
http://ru.wikipedia.org/wiki/Болотные_лјуди
 

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Eстрид, викингска жена от клана Jaрлабанк, Шведска, 11 век н.е., ерата на Викинзите
http://www.stockholmslansmuseum.se/english/visa/010/
Процесот на реконструкција - видео визуелизација
http://www.stockholmslansmuseum.se/visa_flash/estrid-huvudet/Кроманьонец од Шанселjaд Франција,16 000-14 000 години п.н.е.


Lichtensteinhöhle-Саксониja, Urnenfelderkultur-култура на полињата со погребни урни, 1000-700 години п.н.е.
http://de.wikipedia.org/wiki/Lichtensteinhöhle
http://ru.wikipedia.org/wiki/Пештера_Лихтенштејн
In 1980, the Lichtenstein cave in the Harz Mountains (southern German state of Lower Saxony) contained the remains of 40 people (21 women and 19 men), relating to the Urnfield culture (Urnenfelderkultur) Late Bronze Age dating from 1000 to 700 g . BC Apparently, the cave served as a family vault. Scientists have found that buried were from 4-5 generations of a large family.
Thanks to the good preservation of the remains could hold their genetic analysis. Were established mitochondrial haplogroup 36 people, 17 of them belonged to haplogroup H, 5 - T2, 9 - U5b and 5 - J *. Y-chromosome were able to establish in 15 of 19 women. The majority (12) of them belonged to haplogroup typical German I2b2, 2 - to R1a and 1 - to R1b. Also found that 40% of the members of this genus are lactose intolerant. Among them were people like light and dark hair. Growth of males was on average 1.70 cm, female - 1.60 cm, which is common to Europeans of the Bronze Age. In addition, were made anthropological reconstruction family of 3 (male - medium haplogroup I2b2).
Маж от Wales, Велика Британија, 4000 години п.н.е.


Жена от Холандиja, 5000 години п.н.е.


 

red baron

sad but true
Член од
3 ноември 2012
Мислења
960
Поени од реакции
825
Gravettian culture
http://en.wikipedia.org/wiki/Gravettian
пештера Arene Candide, Italy. 25 000 години п.н.е. Млад маж.


При оваа култура се шират т.н. Вилендорфски Венери

Lady of Brassempouy. 23-25 000 години п.н.е.
http://www.iabrno.cz/~skrdla/ANTROPARK/gravetta.htm


Gravettian culture во Централна Европа


Gravettian culture во Източна Европа.The Kostenkian, Kostenki-Avdeevo and Kostenki-Streletskaya cultures
Venus figures from the Kostenki - Borshevo region on the Don River.
http://donsmaps.com/lioncamp.html
http://donsmaps.com/kostenkivenus.html


A reconstructional metamorphosis of a typical Kostenki- type cut of eastern Europe, which we can see in many figurines.


A man from Sungir

Девојки од Сунгир


 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.262

Kajgana Shop

На врв Bottom