Антички Македонски јазик / модерен Македонски јазик

Член од
26 септември 2007
Мислења
1.731
Поени од реакции
1.483
Albanec e , se pravi deka e makedonec i deka sam se kritikuva, ostaj go, ako mozes prijavi go ! Ima poveke profili : Puno, dardan-ia , gavranot i ali pasha za Sega tie mu gi znam! No ima uste mnogu! E opsednat so Makedonia!
Другар можеби ги има тие другите три профили, ама те молам немој да ми лепиш налепници за пашата јанински , а.к.а навијачот на Шкендија од Тетово :smirce:
 
Член од
30 март 2021
Мислења
66
Поени од реакции
50
Јасно ни е како кај вас функционираат работите. Ако е пред 10 век, тогаш е грчка Македонија, ако е среден век тогаш е регионална Македонија, ако некој светски извор го вели спротивното тогаш тој е контроверзен, а ако изворот е од самите Македонци во 17,18 век, тогаш станува збор за македонисти, не за Македонци, а ако зборуваме за 20 век, тогаш тоа е креација на Тито и Сталин.
А пола од жените што ви ги пумпаше кој стигне за 2 червени е исто така измислица на Коминтерната или само македонистичка лага? :boksix:
Albanec e!!!! Ne e bulgarin!
Inace zenite se kupuvaat uste od tamu ! Obicno vo makedonskite sela, starite Ergeni kupuvaat zeni od albania.
Автоматски споено мислење:

Не. Не се тие ист човек.
Isti se ! Nikogas ne gresam ! Sam si komentira i sam si kritikuva!
Автоматски споено мислење:

-od 12-13 vek pak pocnuva da se spomeniva za Makedonci od istoriskiot region makedonia , pocnuva da se spomenuva Makedonska heraldika so simbolot na lavot i boite crveno zolta.
Sto mislite ? Makedonska heraldika od 13 do 17 vek na koi e prestaven crven lav i zolta pozadina, i zolt lav vo crvena pozadina?
Sto si ima vrska so grcite ?
Makedonska heraldika na koja pise makedonia.
Screenshot_20210428-013641_Chrome.jpg
Kako sto znam grcite lavot ne go ni gledat kako simbol!
Za koja Makedonia stanuva zbor ? Grcka ?
I ima li si vrska ovoj lav so antickite makedonci?
I dali voopsto lavot si ima vrska so antickite makedonci?
 
Последно уредено:
Член од
12 јуни 2018
Мислења
186
Поени од реакции
206
Абе доста ги лажеш луѓето. Кој Албанец ќе го стави Гоце Делчев на аватар? Зар не можеш да увидиш различни стилови на пишување и изразување?

Сега остави тоа туку дај ми доказ дека Душан бил цар Македонски? Тоа е изгледа само во твоите влажни соништа. А еве ги вистинските титули на Стефан Душан:

Between 1345 and 1371, the Serbian monarch was self-titled emperor (tsar), the full title being Emperor of the Serbs and Greeks and Bulgarians (цар Срба и Грка и Бугара / car Srba i Grka i Bugara) in Serbian and basileus and autokrator of Serbia and Romania ["the land of the Romans"] (βασιλεὺς καὶ αὐτοκράτωρ Σερβίας καὶ Ῥωμανίας) in Greek. This title was soon enlarged into "Emperor and Autocrat of the Serbs and Greeks, the Bulgarians and Albanians".[1][2][3]


Никакви Македонци и Македонија на повидок.

Инаку тие хералдики со лав означен како Македонија се појавуваат првпат во 1595 со илирската колекција на Коренич-Неорич.
Малкумина овде знаат дека тогаш се форсирало илирското потекло на јужните Словени, идеја која потекнува од Хрватска. Еден од домашните застапници на таа идеја и хералдичар е и Христофор Жефарович родум од Дојран. Нормално, таквата идеја била само романтичарска бидејќи немала никаква подлога.

Интересно е што за разлика од сите соседни области каде воглавно орелот бил претставен како симбол на ромејската традиција и хералдика, во Македонија тоа бил лавот, како и во Бугарија. Но лавот како што реков првпат хералдички се поврзува со Македонија во 1595. А лавот хералдички првпат се поврзува со Бугарија во 1295. Врти суки пак со Бугарија не поврзуваат :LOL:

Грб на бугарскиот цар од 1295, копија од колекцијата на Лорд Маршал:

 

Воинот од Северџан

An Orc among Hobbits
Член од
3 март 2021
Мислења
72
Поени од реакции
86
Прегледај го приврзокот 293773
Kako sto znam grcite lavot ne go ni gledat kako simbol!
Za koja Makedonia stanuva zbor ? Grcka ?
I ima li si vrska ovoj lav so antickite makedonci?
I dali voopsto lavot si ima vrska so antickite makedonci?
Македонскиот средновековен лав е еден од доказите за континуитетот, тоест поврзаноста на средновековните со античките Македонци. Се знае дека лавот и сонцето биле најуважуваните симболи кај античките Македонци, што не важи и за античките Грци.
Во врска со јазикот е дискутабилно, доминира тезата дека "дошле" Словени кои прифатиле име и некои од обичаите на домородците, но нивниот јазик надвладеал, но за ова нема цврсти докази...

Истовремено и за античкиот македонски јазик скоро и да нема сочувани или откриени позначајни текстови, веројатно поради фактот дека грчкиот јазик и писмо се користеле во формалната комуникација во речиси сите империи од тој период. Интересно,но од античките извори дознаваме дека дефинитивно тоа бил јазик кој што не го разбирале Грците, а Римјаните јасно го претставувале како јазик, а не дијалект. Ова е извадок и елаборација на еден од тие римски извори:

[1] Quintus Curtius Rufus "The History of Alexander"

"Alexander the Great speaks in front of the Macedones of his army: "The Macedonians are going to judge your case," he said. "Please state whether you will use your native language before them."

Philotas: "Besides the Macedonians, there are many present who, I think, will find what I am going to say easier to understand if I use the language you yourself have been using, your purpose, I believe, being only to enable more people to understand you."

Then the king said: "Do you see how offensive Philotas find even his native language? He alone feels an aversion to learning it. But let him speak as he pleases - only remember he as contemptuous of our way of life as he is of our language". [p.138]

This is Alexander himself talking about "our way of life" and "our language" "Macedonians are going to judge your case" There is no need for any explanation.

[2] Eugene Borza. "The lesson is clear: the use of the Greek language as a form of written expression does not by itself identify the ethnicity of a culture". ("In the Shadow of Olympus -The Emergence of Macedon", p. 94.)

"As the Macedonians settled the region following the expulsion of existing peoples, they probably introduced their own customs and language(s); there is no evidence that they adapted any existing language, even though they were now in contact with neighboring populations who spoke a variety of Greek and non-Greek tongues."

"Hammond's firm conclusion that the Macedonian spoke a distinctive dialect of Aeolic Greek is unconvincing to me, resting as it does on an interpretation of a bit of myth quoted by Hellanicus, who made Aeolus the father of the legendary progenitor Macedon". ("In the Shadow of Olympus" p.92.)

"The handful of surviving genuine Macedonian words - not loan words from a Greek - do not show the changes expected from a Greek dialect. And even had they changed at some point it is unlikely that they would have reverted to their original form". ("In the Shadow of Olympus" p.93.)

"As a question of method: why would an area three hundred miles north of Athens - not colonized by Athens - used an Attic dialect, unless it were imported? That is, the Attic dialect could hardly be native, and its use is likely part of the process of Hellenization. To put the question differently: if the native language of the Macedonians is Greek, what is its Macedonian dialect?"

"On the matter of language, and despite attempts to make Macedonian a dialect of Greek, one must accept the conclusion of linguist R.A.Crossland in the recent CAH, that an insufficient amount of Macedonian has survived to know what language it was".

[3] Earnst Badian "Stadies in the History of Art vol. 10: Macedonia and Greece In Late Classical and Early Hellenistic Times"

Regarding the Cleitus' episode, Ernst Badian writes: "He used the only language in which his guards could be addressed".. [Note: The guards could be addressed in Macedonian language.]

Episode #2. Eumenes of Cardia. In 321 B.C., Greek commander Ambiance, with cavalry and light arms only, faced the Macedonian noble, Neoptholemus, with the Macedonian phalanx. To avoid battle Xennias, a man whose speech was Macedonian, was sent by Eumenes to negotiate with the commander of the phalanx. Badian analyzes:

"Now, Xennias' name at once shows him to be a Macedonian. Since he was in Ambiance entourage he was presumably a Macedonian of superior status, who spoke both standard Greek and his native language. He was the man who could be trusted to transmit Ambiance' message. This clearly shows that the phalanx had to be addressed in Macedonian, if one wanted to be sure (as Ambiance certainly did) that they would understand. And almost equally interesting - he did not address them himself, as he and other commanders normally address soldiers who understood them, nor did he sent a Greek. The suggestion is surely that Macedonian was the language of the infantry and that Greek was a difficult, indeed a foreign language to them. We may thus take it as certain that, when Alexander used Macedonian in addressing his guards, that too was because it was their normal language, and because (like Ambiance) he had to be sure he would be understood".

[4] Ulrich Wilcken in his book 'Alexander the Great' on p.22 notes that "linguistic science has at its disposal a very limited quantity of Macedonian words" [Wilken mentions Macedonian and not Greek words]

[5] "The Tumult and the Shouting: Two Interpretations of the Cleitus Episode", (published by APA in The Ancient History Bulletin, Vol. 10, number 1, 1996) [I will not endeavor myself with "their" Hammond-Bosworth fight, for obvious reasons. What I will do, however, is lift certain references where these giants, specifically, deal/address the ancient Macedonian language in question.]

[6] p.20, line 23. "Alexander shouted out in Macedonian, and called the hypaspists in Macedonian".

[7] p.25, line 4. "In my view", writes Bosworth, " there is nothing at all surprising in the use of Macedonian. Alexander was calling his hypaspists, who were Macedonians, and he addressed them in their native language/dialect. In Hammond's view, however, the hypaspists would normally have been addressed in standard Greek. Macedonian proper he restricts to the people of the old kingdom, Lower Macedonian, while the tribes of the mountain districts of Pindus (Upper Macedonia) spoke a dialect of West Greek. The evidence for this hypothesis is decidedly tenuous."

[8] p.25 elaboration: Bosworth cont. "I deliberately refrain from adopting any position on the linguistic status of ancient Macedonians. It has little significance outside the nationalistic propaganda of the contemporary Balkan states, in which prejudice and dogma do duty for rational thought. What matters for the present argument is the fact, explicit in Curtius, that Macedonian was largely unintelligible to non-Macedonians. Macedonians might understand Greek, and some Greek (like Eumenes) with experience of Macedon might speak Macedonian. However, even Eumenes took care that a vital message was conveyed to the phalangites of Neoptholemus by a man fluent in Macedonian."

[9] p.30, line 28, we find the final statement by Bosworth: "He used Macedonian because the troops would instantly understand and (he expected) would react immediately. There is no need for more complicated explanation."
 
Член од
12 јуни 2018
Мислења
186
Поени од реакции
206
Алооо, Александрос каде и да одел ширел грчка култура и јазик. Тој бил главен виновник за грцизирањето на многу народи. Секој говор го започнувал со Јас Елинот итн. Разрушил и уништил многу градови и народи во името на елинизмот. Сите пронајдени пишани и гравирани текстови од античкиот период во Македонија се на грчки јазик и писмо. Неразбирањето на македонскиот јазик од Атињаните не значи јазикот не бил грчки. Рускиот е словенски јазик но Македонец што не учел руски слабо ќе разбере руски во целост.
Сите имиња на античките Македонци се објаснуваат со грчкиот јазик вклучувајќи го и Александрос, Филипос, Аминтас, Архелеус итн.
Имињата на градовите нивни исто се објаснуваат на грчки, Пела, Ајга, Тесалоника итн.
Самото име Македонија се објаснува на грчки јазик, висока, планинска земја.

Смешни сте
 
Член од
30 март 2021
Мислења
66
Поени од реакции
50
Абе доста ги лажеш луѓето. Кој Албанец ќе го стави Гоце Делчев на аватар? Зар не можеш да увидиш различни стилови на пишување и изразување?
Koj albanec ? Pa toj sto saka da gi laze lugjeto:)
Se pravi makedonec koj sam se kritikuva a ustvari e edno ljubomorno albance
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
9.317
Поени од реакции
12.440
Абе доста ги лажеш луѓето. Кој Албанец ќе го стави Гоце Делчев на аватар? Зар не можеш да увидиш различни стилови на пишување и изразување?

Сега остави тоа туку дај ми доказ дека Душан бил цар Македонски? Тоа е изгледа само во твоите влажни соништа. А еве ги вистинските титули на Стефан Душан:

Between 1345 and 1371, the Serbian monarch was self-titled emperor (tsar), the full title being Emperor of the Serbs and Greeks and Bulgarians (цар Срба и Грка и Бугара / car Srba i Grka i Bugara) in Serbian and basileus and autokrator of Serbia and Romania ["the land of the Romans"] (βασιλεὺς καὶ αὐτοκράτωρ Σερβίας καὶ Ῥωμανίας) in Greek. This title was soon enlarged into "Emperor and Autocrat of the Serbs and Greeks, the Bulgarians and Albanians".[1][2][3]


Никакви Македонци и Македонија на повидок.

Инаку тие хералдики со лав означен како Македонија се појавуваат првпат во 1595 со илирската колекција на Коренич-Неорич.
Малкумина овде знаат дека тогаш се форсирало илирското потекло на јужните Словени, идеја која потекнува од Хрватска. Еден од домашните застапници на таа идеја и хералдичар е и Христофор Жефарович родум од Дојран. Нормално, таквата идеја била само романтичарска бидејќи немала никаква подлога.

Интересно е што за разлика од сите соседни области каде воглавно орелот бил претставен како симбол на ромејската традиција и хералдика, во Македонија тоа бил лавот, како и во Бугарија. Но лавот како што реков првпат хералдички се поврзува со Македонија во 1595. А лавот хералдички првпат се поврзува со Бугарија во 1295. Врти суки пак со Бугарија не поврзуваат :LOL:

Грб на бугарскиот цар од 1295, копија од колекцијата на Лорд Маршал:

Штитов е изложен во музеј во Грција, инаку македонски штит кој датира од 400 год п.н.е

1619574792167.png

Заштитен елек како дел од воената опрема извадена од гробницата на Филип 2 ри

Целата опрема

1619615773805.png
 
Член од
30 март 2021
Мислења
66
Поени од реакции
50
[/QUOTE]
Инаку тие хералдики со лав означен како Македонија се појавуваат првпат во 1595 со илирската колекција на Коренич-Неорич.
.

Интересно е што за разлика од сите соседни области каде воглавно орелот бил претставен како симбол на ромејската традиција и хералдика, во Македонија тоа бил лавот, како и во Бугарија. Но лавот како што реков првпат хералдички се поврзува со Македонија во 1595. А лавот хералдички првпат се поврзува со Бугарија во 1295. Врти суки пак со Бугарија не поврзуваат :LOL:
Ako lavot nè povrzuva so bulgaria, togas kazi mi sto e ova ?
Screenshot_20210428-151827_Chrome.jpg
Jerome de Bara francuski avtor.
Izgleda vo 16vek i francuzite go povrzuvale makedonskiot lav so aleksandar makedonski? ;)

Inaku tocno e deka makedoncite se povrzani so Bulgaria odnosno Trakia, taka bilo i vo antickite vreminja. Antickite makedonci i trakite zboruvale ist , ili slicen jazik , imale isti bozestva. Jazikot od sekogas bilo toa sto ne spojuva isto i so ilirite odnosno srbite, hrvatite, bosancite itn...
Za razlika od nas makedoncite trakite go imaat prifateno Nazivot "bulgaria" neslovenski /netrakiski naziv!
Автоматски споено мислење:

Алооо, Александрос каде и да одел ширел грчка култура и јазик. Тој бил главен виновник за грцизирањето на многу народи. Секој говор го започнувал со Јас Елинот итн. Разрушил и уништил многу градови и народи во името на елинизмот. Сите пронајдени пишани и гравирани текстови од античкиот период во Македонија се на грчки јазик и писмо. Неразбирањето на македонскиот јазик од Атињаните не значи јазикот не бил грчки. Рускиот е словенски јазик но Македонец што не учел руски слабо ќе разбере руски во целост.
Сите имиња на античките Македонци се објаснуваат со грчкиот јазик вклучувајќи го и Александрос, Филипос, Аминтас, Архелеус итн.
Имињата на градовите нивни исто се објаснуваат на грчки, Пела, Ајга, Тесалоника итн.
Самото име Македонија се објаснува на грчки јазик, висока, планинска земја.

Смешни сте
Jas elinot? Toa li go kazuval aleksandar Makedonski? Ti da ne si ziveel vo toa vreme pa da znaes? Hahaha
1) jazikot KOINE bil opst jazik koj se zboruval samo vo aristokracijata a ne obicniot narod. Isto kako vo rusija pred nekoj vek koga koristele francuski jazik!
2) aleksandar makedonski ja siril kulturata, no ne bil grk !
3) za antickite iminja ne ni zboram, procitaj gi postarite postovi vo koi ti objasnuva za iminjata i prestani da trolluvas oti ke ti sledi uste eden ban!
Автоматски споено мислење:

Normalno iako denesnite grci lavot ne go profakjat kako simbol na antickite makedonci, sepak bil.
Aleksandar makedonski kazi reci vo sekoja moneta e prikazan so krzno od lav na glavata.
Napravena e statua na lav posle pobedata protiv grcite vo bitkata kaj Heroneja, itn.
 
Последно уредено:
Член од
12 јуни 2018
Мислења
186
Поени од реакции
206
Добро и?
Микенските Грци исто така го обожавале лавот и во голем број на микенски гробници има и огромни фигури на лавови.
Јас зборувам за хералдика. Хералдички регионот Македонија првпат е претставен со лав во 1595 год. во збирката на Коренич-Неорич.
Автоматски споено мислење:

@thegreatmakedon
Најстариот грб на регионот Македонија претставен со лав е од 1595, Коренич-Неорич. Нема таков грб од 13-ти век, престани да ги лажеш луѓето.
Колекцијата од Фојница на која е претставена Македонија како дел од царството на Душан датира од 17-ти век.
И не знам само што ќе докажеш со лавовите. Како ќе докажеш некаква поврзаност на словенските Македонци со грчките?
 
Член од
30 март 2021
Мислења
66
Поени од реакции
50
Добро и?
Микенските Грци исто така го обожавале лавот и во голем број на микенски гробници има и огромни фигури на лавови.
Јас зборувам за хералдика. Хералдички регионот Македонија првпат е претставен со лав во 1595 год. во збирката на Коренич-Неорич.
Автоматски споено мислење:

@thegreatmakedon
Најстариот грб на регионот Македонија претставен со лав е од 1595, Коренич-Неорич. Нема таков грб од 13-ти век, престани да ги лажеш луѓето.
Колекцијата од Фојница на која е претставена Македонија како дел од царството на Душан датира од 17-ти век.
И не знам само што ќе докажеш со лавовите. Како ќе докажеш некаква поврзаност на словенските Македонци со грчките?
Izgleda ne razbiras ti ili takov se pravis.
Makedonskata heraldika, makedonskiot lav od tie vekovi sekogas bilo so zolta i crvena boja.
Pa taka e prikazan i aleksandar makedonski so ist lav i so isti boi.
Znam deka lavot bil koristen vo mnogu heraldiki, no nikogas ne bil koristen isto kako i makedonskiot lav koj e specificen so specificni boi. Taka gi imame i ovie od 16 vek :
Screenshot_20210428-154634_Chrome.jpg
Screenshot_20210428-154809_Chrome.jpg
Isti lavovi i kako gledas vtorata slika, isti boi.
Aleksandar makedonski prikazan kako lav !
Sto mislis vo 16 vek makedoncite vo makedonia vo toj period gi povrzuvale so grcite ? Ahha
Prasaj gi grcite za lavot, ne znaat sto da ti odgovarat! A nie lavot kako simbol go imame od sekogas i duri vo 16 vek !
Автоматски споено мислење:

Добро и?
Микенските Грци исто така го обожавале лавот и во голем број на микенски гробници има и огромни фигури на лавови.
Јас зборувам за хералдика. Хералдички регионот Македонија првпат е претставен со лав во 1595 год. во збирката на Коренич-Неорич.
Автоматски споено мислење:

@thegreatmakedon
Најстариот грб на регионот Македонија претставен со лав е од 1595, Коренич-Неорич. Нема таков грб од 13-ти век, престани да ги лажеш луѓето.
Колекцијата од Фојница на која е претставена Македонија како дел од царството на Душан датира од 17-ти век.
И не знам само што ќе докажеш со лавовите. Како ќе докажеш некаква поврзаност на словенските Македонци со грчките?
Pa nema sto da se dokaze, avtorite vo toa vreme go pokazuvat Aleksandar Makedonski so makedonskiot lav od makedonskata heraldika.
Sto ne ti e jasno hejteru?
Ironija: Albanec koj misli deka znae poveke za makedonskata istorija od Makedonec.
2 Ironija: Albanec koi ne si ja znae svojata istorija a misli deka znae poveke za Makedonskata istorija od Makedonec !
 
Последно уредено:
Член од
30 март 2021
Мислења
66
Поени од реакции
50
Ама како што ми стои, ти изгледа си или тежок трол или не си од С.Македонија...

bulgarin wth??

Тешко некој овде дијалектички да каже б'лгарин наместо Бугарин...
Споменувањето Македонци во средниот век
Znaci vo vrska so ovie STRADIOTI, ima mnogu ama mnogu interesni

Following the defeat of Napoleon, the Greek regiments were dissolved and Church transferred to the Kingdom of Naples. As military governor of Apulia, he was able to organize a new Battaglione dei Cacciatori Macedoni that included not only veterans of the old Neapolitan units but also former members of the Ionian Islands regiments. [33] This battalion participated actively in Church’s internal campaigns against brigandage and popular uprisings until June 1820, when it was disbanded after less than three years of service. This was the last Balkan unit to serve the Kingdom of Naples. [34]In the eighty odd years during which Naples employed light infantry from the Balkans, the troops of the regiment and its successors were known popularly under three names in addition to the aforementioned camiciotti: the seemingly national names of Greci, Albanesi, and Macedoni. These names did not, however, have their later ethnic connotations but were instead stylized terms that described the soldiers’ general origins or mode of fighting. The term Greci was religious, denoting Orthodox faith and not necessarily Greek nationality. The term Albanesi was used because that nation had achieved fame for its style of fighting as mercenaries of the Ottoman Empire. Muslim Albanians had become a mainstay of the sultan’s armies and were given the nickname "the Swiss of the Near East” by Europeans. The third epithet, Macedoni, which was used in the title of the regiment, indicated not only inhabitants of the area of Macedonia (as understood in either ancient or modem terms) but also applied to all peoples living in the areas once under the sway of Alexander the Great. This usage in effect made virtually all of the Balkan peninsula, as well as the Near East, a potential recruiting ground for these troops.


Znaci poimot grci bil religiozen
Poimot albanci bilo poradi nacinot na vojuvanje vo osmanskata imperija bidejki albanci bile trgovci na turcite.
Makedonci bile ne samo tie sto ziveele vo makedonia, ama i tie sto ziveele vo nekogasnite zemji na aleksandar makedonski. Znaci i tuka pak makedoncite gi povrzuvaat so aleksandar makedonski lol. Sekogas imalo takva povrzanost
Taka da ovie tri poimi ne se etnicki.

Sto ke mi kazes vo vrska so albancite trgovci vo osmanskata imperija ? Albancite koi se prodadele na turcite, stanale nivni vojnici i imale privilegiii?
 
Последно уредено:
Член од
12 јуни 2018
Мислења
186
Поени од реакции
206
Ne menuvaj tema hejteru ;)
Автоматски споено мислење:


Sto ke kazes za ova gavranu ili da recam sokole ?
Сам се закопуваш со тој документ.
Прво дај извор.
Второ, таму човекот пишува дека е по потекло од словено-илирската нација и дека доаѓа од регионот Македонија.
Пред неколку објави пишував дека постоела таа идеја меѓу јужните Словени дека се потомци на Илирите.
Никаде не прочитав дека човекот се декларирал како Македонец.
Да не мислиш дека само ти знаеш италијански па можеш овде да ги лажеш луѓето?
Инаку, Патрида словенски збор ли е?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom