Zdravo na site!Nova sum na forumov, i jas isto imam problem so anksioznosta veke cela godina, a imam samo 22 godini.Najloso e toa sto letovo anksioznosta veke pocna da preminuva vo depresija pa morase da pocnam so lekarstva(heleks od 0,25). Fala Bogu sega sum dobra, samo sto ponekogas cuvstvuvam tegoba vo vratot, a najmnogu me maci toa sto majkami bese 15 godini vo depresija, samata taa pomisla me izmacuva deka toa e nasledno i deka i jas ke pominam niz istoto.Ve molam za nekoj sovet...pozz
Just one quality of the Buddha has to be remembered. He consists only of one quality: witnessing.This small word `witnessing' contains the whole of spirituality. Witness that you're not the body. Witness that you're not the mind. Witness that you're only a witness. As the witnessing deepens, you start becoming drunk with the divine. This is what is called ecstasy.
Прво мора да "разбереш"(да го доживееш) дека целата таа ситуација, со што и да се карактеризира не си ти
...целата напнатост на пример кај телото, сите мисли какви и да се и што уште не. Арно ама не е тоа концепт кој со самото разбирање би помогнал инстантно, тоа е самореализација.
Секој друг метод е бегање од проблемот, затворање "очи".
А како би рекол Јунг:
“Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate.” или
"When an inner situation is not made conscious, it appears outside as fate."
А не сакаш тоа да ти се случи.....сигурен сум.
Затоа потребна е една трансформација, повторно-раѓање .... самореализација како што реков погоре.
Во целата таа трансформација, има одредени методи и техники....кои како пракса некој ги нарекува медитација-приближно речено.
Еве на пример два, тоа е
Vipassanā и другото ај да го наречеме
Body Meditation (не ми е познато стручно како би се викало).
Јас лично би се осврнал на ова-Vipassanā -
http://www.osho-yu.me/index.php?option=com_content&view=article&id=90:vipassana-meditacija&catid=30:meditacija-cat&Itemid=41 во случај еве да не знаеш толку англиски е на српски напишано.
Не ми е познато колку се разбираш во оваа област...ова е нешто како вовед, па на крајот на краиштата ако ништо не бива мислам дека вреди да пробаш.
П.С. Да потсетам дека врска нема ова ни со Будизам ни со било која догма.