Анксиозност

Член од
28 декември 2012
Мислења
119
Поени од реакции
67
ke uspeeme ic da ne vi cue .. nie sme jaki nie sme .. stabilni i realni lica koi na ova veruvaat radi toa sto sme maloumni po nekad i mislime deka se so leta se jade .. cepajte zezajte se i ke ni pomine ve sakam site i ednostavno najdete nesto izduvajte se .. i ke vidite deka ke vi e polesno !

Член од
22 август 2013
Мислења
2
Поени од реакции
4
Zdravo na site!Nova sum na forumov, i jas isto imam problem so anksioznosta veke cela godina, a imam samo 22 godini.Najloso e toa sto letovo anksioznosta veke pocna da preminuva vo depresija pa morase da pocnam so lekarstva(heleks od 0,25). Fala Bogu sega sum dobra, samo sto ponekogas cuvstvuvam tegoba vo vratot, a najmnogu me maci toa sto majkami bese 15 godini vo depresija, samata taa pomisla me izmacuva deka toa e nasledno i deka i jas ke pominam niz istoto.Ve molam za nekoj sovet...pozz

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Zdravo na site!Nova sum na forumov, i jas isto imam problem so anksioznosta veke cela godina, a imam samo 22 godini.Najloso e toa sto letovo anksioznosta veke pocna da preminuva vo depresija pa morase da pocnam so lekarstva(heleks od 0,25). Fala Bogu sega sum dobra, samo sto ponekogas cuvstvuvam tegoba vo vratot, a najmnogu me maci toa sto majkami bese 15 godini vo depresija, samata taa pomisla me izmacuva deka toa e nasledno i deka i jas ke pominam niz istoto.Ve molam za nekoj sovet...pozz
Моме, не е наследно. Активирај се повеќе физички и прави работи што ти се допаѓаат, гледај забавни филмови, дружи се со оние што те прават да чувствуваш убаво.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Какво наследно.... какви глупости... Кој ти рекол, кој те излажал, дека депресијата е наследна?
Еве погледни на Википедија за медицинска депресија ... никаде нема такво нешто
http://en.wikipedia.org/wiki/Major_depressive_disorder#Evolutionary
Батали такви глупости... Повеќе движење... Повеќе активност,,, Повеќе пријатели
Ти дадов „ми се допаѓа“ за добредојде
Најди теми на форумов и придружи ни се

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399

Just one quality of the Buddha has to be remembered. He consists only of one quality: witnessing.This small word `witnessing' contains the whole of spirituality. Witness that you're not the body. Witness that you're not the mind. Witness that you're only a witness. As the witnessing deepens, you start becoming drunk with the divine. This is what is called ecstasy.

Прво мора да "разбереш"(да го доживееш) дека целата таа ситуација, со што и да се карактеризира не си ти :) ...целата напнатост на пример кај телото, сите мисли какви и да се и што уште не. Арно ама не е тоа концепт кој со самото разбирање би помогнал инстантно, тоа е самореализација.
Секој друг метод е бегање од проблемот, затворање "очи".
А како би рекол Јунг:
“Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate.” или
"When an inner situation is not made conscious, it appears outside as fate."
А не сакаш тоа да ти се случи.....сигурен сум.:)
Затоа потребна е една трансформација, повторно-раѓање .... самореализација како што реков погоре.
Во целата таа трансформација, има одредени методи и техники....кои како пракса некој ги нарекува медитација-приближно речено.
Еве на пример два, тоа е Vipassanā и другото ај да го наречеме Body Meditation (не ми е познато стручно како би се викало).
Јас лично би се осврнал на ова-Vipassanā - http://www.osho-yu.me/index.php?option=com_content&view=article&id=90:vipassana-meditacija&catid=30:meditacija-cat&Itemid=41 во случај еве да не знаеш толку англиски е на српски напишано.
Не ми е познато колку се разбираш во оваа област...ова е нешто како вовед, па на крајот на краиштата ако ништо не бива мислам дека вреди да пробаш.

П.С. Да потсетам дека врска нема ова ни со Будизам ни со било која догма.

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
Ви благодарам на сите за советите и подршката, се надевам дека што поскоро ќе се опоравам целосно
Само храбро. Многу ја имаат победено анкциозноста, јас сум еден од нив. Само верба во себе и да знаеш дека симптомите не ти можат ништо.
Јебига, живееме во стресно време.

Ф

Флеш

Гостин
Само храбро. Многу ја имаат победено анкциозноста, јас сум еден од нив. Само верба во себе и да знаеш дека симптомите не ти можат ништо.
Јебига, живееме во стресно време.
Само издржи ... убаво кажа Зеленко .... сите на овој топик се со слични проблеми ... јас доста бев со панични напади ... каде и да одев за прв пат на некое место ,едноставно жива вода течеше од мене ,ептен нервозен,чудно се однесував , сето тоа ми беше дел од докторот како што ми дијагностицира " социјална фобија " .... едноставно контактот со луѓето и што немав верба во луѓето ме плашеше .... гледај да имаш некоја физичка активност,да ја трошиш енергијата е моја препорака .... најдобро би ти било да трчаш,моја омилена рабора ... но еве сеа е зима ... земи Орбитрек како мене , за 50 евра на старо се продава , како нови се ... има да ти помогне доста .. а да и и вториот важен совет од мене .... БИДИ МЕЃУ ЛУЃЕ !!! ..... каде и да има група луѓе,гледај да им упаднеш во разговор, поврзи се со општата тема што зборуваат , но внимавај , биди културен !!! ..... тоа е од мене ... ;)

Член од
21 јули 2009
Мислења
77
Поени од реакции
11
Доста релевантен TED говор за начинот на кој гледаме и се справуваме со анксиозноста и другите негативни емоции......"Кели МекГонигал: Како да го направите стресот ваш пријател"

Стрес. Од него ви лупа срцето, ви забрзува дишењето и ви се поти челото. Стресот го сметаме за непријател на здравјето на луѓето, но сепак едно ново истражување сугерира дека стресот ќе биде лош за вас само доколку верувате во тоа. Психологот Кели МекГонигал нè поттикнува позитивно да гледаме на стресот и ни претставува еден неопеан механизам за намалување на стресот: поврзаноста со другите луѓе. http://www.ted.com/talks/lang/mk/kelly_mcgonigal_how_to_make_stress_your_friend.html

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.503
Поени од реакции
8.181
Едно прашање. Дали страв(от) ја предизвикува анксиозноста, или пак анксиозноста генерира страв(ови) ?

B

Blade Torch

Гостин
Море дај да се собереме ние анксиозните да здрвиме некој од ќотек , а ? шо викате ? некој шо заслужува млатење , нормално . Заебете контрола . Да се истуриме , па после ќе сме КО НОВИ ! :)

Ф

Флеш

Гостин
Едно прашање. Дали страв(от) ја предизвикува анксиозноста, или пак анксиозноста генерира страв(ови) ?
па вака кажано ,стравот генерира анкциозност ..... па и анкциозноста генерира страв ,сето тоа е побрзано страв=паника .... стануваш нервозен ... пример ....

влегуваш во бар за прв пат ,те претепуваат таму смртно , тоа мозокот го бележи како негативен лош настан ,ти остава белешка немој да си влегол тука веќе фор евер ен евер ,ти после 2/3 години се враќаш назад во барот и ти се враќа флешбек,меморија,нервоза,анкциозност спрема тоа место наречено бар .... јас кажав претходно, страдав од социјална фобија .... би ти препорачал да го гледаш филмчево од траење едно 60 минути , ќе ти разјасни многу прашања :)

--- надополнето: 5 ноември 2013 во 18:23 ---
Море дај да се собереме ние анксиозните да здрвиме некој од ќотек , а ? шо викате ? некој шо заслужува млатење , нормално . Заебете контола . Да се истуриме , па после ќе сме КО НОВИ ! :)
ахахах во право си, ко група стари лица од старички дом се пуштаат во потера на млади моми ахахах топ идеја (y)

Kajgana Shop

На врв Bottom