Јас сакам. Но немам намера да читам анархистичка литература (сега за сега) преку глава ми е од оваа мојава. Но бидејќи ти читаш, ќе ти поставам прашања, ама да не ми кажуваш смешки ,,слога, љубов.....,,.
Прво, секој од нас е пред се биолошко, а потоа социјално суштество. Ако детето не го воспитуваш во човечка средина, нема да развие човечки карактеристики.
Факт е дека човекот - кој сакаш и од кај сакаш нека биде - сака повеќе за себе. Бара начин да ги задоволи своите потреби, а ако тие потреби се силни и не се задоволуваат доаѓа до дезинтегрирање на егото.
Ова до сега од тебе што го прочитав, ме доведе до заклучок дека анархизмот (а не анархијата
) ги претпоставува егото и суперегото кај личноста, но некако го заборава id. Односно, го игнорира биолошкиот елемент во човековата личност.
Можам едно дете да воспитувам на слога, љубов, солидарност, итн. Баш така ја воспитувам сестра ми, всушност. Својата кифла да ја подели и да и даде на другарка и.
Но сепак, колку и да ја воспитувам така, кога другарка и ќе купи некоја нова играчка, сестра ми го сака истото - всушност, бара поубаво од тоа.
Такви примери има многу и кај најмалите деца, што значи дека потребата од тоа да имаш повеќе, не се учи - туку е веќе во нас, начин на преживување и вклопување во средината.
И сосема ми е неважно дали некој умрел или некој се родил. Зборувам од аспект на индивидуалната, посебната личност, а не за целината.
Важна ми е среќата на личноста.
Ако ти и уште 1 000 души создадете анархистичко општество (се извинувам ако погрешно се изразувам) еве, нека биде еден остров (кој има природни граници), и вие одлучите дека -се е сечие- тогаш, што ќе правиме, ако јас наберам 10 кокоси, и сите 10 ги сакам за себе, а сите вие имате по 3, да речеме? На кој начин ќе ми ги одземете?
Бидејќи анархизмот лежи нели, на добрата волја, ете - јас немам добра волја, сакам за себе - не сакам вас да ви дадам.
Ако насилно ми одземете, по што се разликувате од квази-комуно-социјалистичките системи кои беа пропаст најголема за личната благосостојба и среќа?
Кој ќе биде вашиот механизам?