Анархија

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Браво за вас!
Ако луѓето не можат да се самоораганизираат за најсекојдневни работи која надеж останува за оние побитните. И како на пример држава од милијарда луѓе како Индија или Кина би можела да функционира во анархија?

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Curious - Со добра доза свест. Но и Кина и Индија се далеку од тоа ниво за жал.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Ако си глеал Star Trek, таму има една раса што се вика Borg. Тие имаат колективна свест (hivemind) што ја добиле преку технологија. Ова што го викаш ти добра свест, едниствено така би било изводливо.

W

Werther

Гостин
:pos:

И во дози, шатови се пакува свеста ? Не сум знаел.
Во вакви нивоа, дози, шатови на свеста веруваат само хипиците.

Тие исто така веруваат дека еден ден, на некоја убава полјана ќе ги огрее сонцето, и ќе спасат глава од капитализмов.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
- Со добра доза свест. .
Teorija brat, teorija.....ova e samo teorija.
Isto i Marks misleshe deka komunizmot e najdobar, i napravi najdobra teorija kako da se napravi toa, megjutoa praksata pokaza drugo.
Isto i so vashata anarhija, teoretski kje ja napravite dobra, ama praksata kje ve pobie.
Izgovorot deka so dobra doza svest moze toa da se postigne e samo utopija....teorija koja vo praksa propagja vo voda.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
:pos:

И во дози, шатови се пакува свеста ? Не сум знаел.
Во вакви нивоа, дози, шатови на свеста веруваат само хипиците.

Тие исто така веруваат дека еден ден, на некоја убава полјана ќе ги огрее сонцето, и ќе спасат глава од капитализмов.
Ај муслиман, сега и хипик. Да го ставам ова на резиме ќе треба, да излистам се што сум бил нарекуван до сега.

Тебе некој очај те јаде, или ми се чини? Со demotivational не ти успеа, сега преку граматика ќе дриблаш? Демек не ја разбра поентата, па како да контрирам, ајде начинот на кој пишал ќе го тролам? 12 ли години имаш?

Ако веќе позираш интелектуалец на форумов, барем потврди си ја таа страна, дискутирај на интелектуална база, а не потсмевачки.
--- надополнето: 7 март 2013 во 19:39 ---
Ако си глеал Star Trek, таму има една раса што се вика Borg. Тие имаат колективна свест (hivemind) што ја добиле преку технологија. Ова што го викаш ти добра свест, едниствено така би било изводливо.
Споредуваш два различни концепти :P. Воопшто не мислев на тоа :D.

A

AnFem

Гостин
Кога веќе се ставија овие двајца тука, пишете и крст на темава. :icon_lol:

Шкорпион, немој да си се натегал! Само на Лигеја ќе и’ реплицираме! :D

W

Werther

Гостин
Ај муслиман, сега и хипик. Да го ставам ова на резиме ќе треба, да излистам се што сум бил нарекуван до сега.

Тебе некој очај те јаде, или ми се чини? Со demotivational не ти успеа, сега преку граматика ќе дриблаш? Демек не ја разбра поентата, па како да контрирам, ајде начинот на кој пишал ќе го тролам? 12 ли години имаш?

Ако веќе позираш интелектуалец на форумов, барем потврди си ја таа страна, дискутирај на интелектуална база, а не потсмевачки.
Mуслиман тој што те нарекол, треба носот да му го скршиш, искрено, тоа е многу груба навреда.

Понатака, сарказмот се користи и како алатка за доловување на целта, нема ништо лошо во тоа.

Хиченс, Денет, Докинс сите го користат. (првиот го користеше...лесна му земја)

:гик:

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Isto i Marks misleshe deka komunizmot e najdobar, i napravi najdobra teorija kako da se napravi toa, megjutoa praksata pokaza drugo.
Isto i so vashata anarhija, teoretski kje ja napravite dobra, ama praksata kje ve pobie.
Izgovorot deka so dobra doza svest moze toa da se postigne e samo utopija....teorija koja vo praksa propagja vo voda.
Ни анархијата, ни комунизмот се имплементирани целосно, според textbook дефиницијата. Особено анархијата, која не била имплементирана на помасовно ниво како комунизмот, но праксата, ете за тебе кој не прочитал, покаќува друго, на тие мали места да БИЛА имплеметирана :). Ако нешто ветува, треба да се проба и на поширок терен.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Споредуваш два различни концепти :P. Воопшто не мислев на тоа :D.
Не ги споредувам, ти кажувам потребна ни е телепатија за да можеме да функционираме како што предлагаш. Нема ниво што човековата свест може да го достигне што би ни овозможило да можеме да функционираме во директна демократија, зошто не е ни свеста проблемот. Проблемот е комуникацијата. Како ќе искомуницираат огромни групи луѓе било што? Како ќе се договорат? Ние овде на форумов го тупиме со саати за небитни ствари и пак не можеме да постигнеме некое ниво на согласност, па камо ли огромни толпи на луѓе.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Кога веќе се ставија овие двајца тука, пишете и крст на темава. :icon_lol:

Шкорпион, немој да си се натегал! Само на Лигеја ќе и’ реплицираме! :D
pederski od tvoja strana...:pos:..znachi vie mozete da komentirate deka sakate a drugite ne mozat.....toa li e anarhijata shto sakate da ja sproveduvate?
Ни анархијата, ни комунизмот се имплементирани целосно, според textbook дефиницијата. Особено анархијата, која не била имплементирана на помасовно ниво како комунизмот, но праксата, ете за тебе кој не прочитал, покаќува друго, на тие мали места да БИЛА имплеметирана :). Ако нешто ветува, треба да се проба и на поширок терен.
Skorpion, nemam namera da ve ubeduvam na koj nachin da si go troshete vashiot zivot. Ako sakate da si ziveete vo fantazii i utopii, zivejte si, toa e vashe pravo.
Samo go kazav moeto mislenje za temava.

M

Muranyi

Гостин
Точно,можеби е само теорија,но зарем мислиш дека тука ќе запре човештвото?Ќе бидеме робови на големите корпорации и злобните чичковци кои си ги тријат рацете дур ги пребројуваат паричките заработени на грбот на угнетените?Зарем мислиш дека ова е врвот на човечкиот потенцијал,слепи следбеници на конзумеризмот,да ја гледаме Ким Кардашијан на ТВ како дефецира во златна шолја додека милиони деца денес го минале денот без ниту еден оброк?Не бе Гурџи,смрди капитализмот,корне едноставно не се поднесува.Мене не ми требаат авторитети за да можам да бидам корисен и да допридонесувам за општеството,само на овца и треба овчар за да не се загуби дур си ја пасе тревата.
Анархијата е логична насока и крајна цел во развитокот на цивилизацијата,бидејќи е благородна во својата суштина.Само слепец не може тоа да го увиди.Да,и јас сум скептик кога гледам какви се говеда трпи планетава,но потребно е време,многу време според мене.

Член од
20 октомври 2012
Мислења
3.612
Поени од реакции
6.240
Точно,можеби е само теорија,но зарем мислиш дека тука ќе запре човештвото?Ќе бидеме робови на големите корпорации и злобните чичковци кои си ги тријат рацете дур ги пребројуваат паричките заработени на грбот на угнетените?Зарем мислиш дека ова е врвот на човечкиот потенцијал,слепи следбеници на конзумеризмот,да ја гледаме Ким Кардашијан на ТВ како дефецира во златна шолја додека милиони деца денес го минале денот без ниту еден оброк?Не бе Гурџи,смрди капитализмот,корне едноставно не се поднесува.Мене не ми требаат авторитети за да можам да бидам корисен и да допридонесувам за општеството,само на овца и треба овчар за да не се загуби дур си ја пасе тревата.
Анархијата е логична насока и крајна цел во развитокот на цивилизацијата,бидејќи е благородна во својата суштина.Само слепец не може тоа да го увиди.Да,и јас сум скептик кога гледам со какви се говеда трпи планетава,но потребно е време,многу време според мене.
ДА!

Л

Лигеја

Гостин
Оти ми те сакам ти реплицирам! :)

Зошто хаотичен? Напротив, таквиот систем се покажал како функционален и добро организиран, се додека жедните за моќ не го заебале од страна.
Одлуките можат да се донесуваат и по пат на хоризонтална организација, не само со вертикална.
Мислиш нашите истомисленици немаат его? И ние знаеме да се спукаме меѓу себе, или да си го мериме на кој му е поголем, ама на крајот пак застануваме еден до друг. Нештото што сега не’ зближува се вика „борба за слобода“, а при успешен обид би се викало само „слобода“. :) Јас можам се да ти кажам и да те убедувам до сабајле. Ако си толку голем скептик, нека не биде далеку, можам да те однесам до Грција(ако имаш желба и време нормално :) ). Таму има место каде полиција не смее да припари. Ќе можеш да видиш на лице место како луѓето знаат добро да се организираат и без авторитет.
На крај краева, свесни сме дека моментално не е возможно да се реализира нашата замисла, свесни сме за игнорантноста на луѓето, свесни сме дека треба уште многу работа и крвопролевање, ама тоа не значи дека треба да се помириме со тиранијата во светот.
Пушти идеологијата, мене лично како човек ова ме убива. Не можам да поднесам неправда, не можам да поднесам поделба на класи, раси, нации итн. Исто така и не ми е јасен самонаметливиот авторитет. Никогаш нема да успеам да го прифатам.

Браво за вас!
Не напаѓам само се обидувам да разберам како функционира таа замисла и како ја замислувате во иднина да функционира,ги имам разбрано досега сите системи но ете само во анархијата не сум успеала да пронајдам логика.Ако ти е здодевно да пишуваш ќе си продолжиме во живо следен пат кога ќе се видиме. :D

Првиот болд.Организацијата подразбира сугестии и идеи за основање на нов систем а секој човек индивидуално располага со различен степен на интелегенција и способности.Како во тоа општество би одредиле чија идеја е подобра во сите насоки кои се потребни да функционира самостојно една држава? (трговија,економија,дипломатија со држави кои имаат поинакви системи,култура итн.) и како би ги селектирале поединците со добри идеи освен ако не ги селектирате како генетски и психички поспособни да бидат столб на новиот систем? Од старт тоа е несвесна поделба и овде не гледам начин да се запре фрустрацијата на ''отфрлените'' и помалку способните? Колку што разбирам,без полиција,ред и закони тие би требало самоволно да се потчинат и да разберат,а што ако одбијат под паролата дека сме ''еднакви'' и се противат да речеме на одлични,темелно обработени идеи за просперитет сугерирани од далеку поинтлегентни и поспособни луѓе?

Вториот болд.Се согласувам со овој заклучок и во природата владее законот ''изеди или ќе те изедат'' но нажалост човечката раса јаде и кога е сита.И мене ми се гади од овој факт.

Член од
20 октомври 2012
Мислења
3.612
Поени од реакции
6.240
Не напаѓам само се обидувам да разберам како функционира таа замисла и како ја замислувате во иднина да функционира,ги имам разбрано досега сите системи но ете само во анархијата не сум успеала да пронајдам логика.Ако ти е здодевно да пишуваш ќе си продолжиме во живо следен пат кога ќе се видиме. :D

Првиот болд.Организацијата подразбира сугестии и идеи за основање на нов систем а секој човек индивидуално располага со различен степен на интелегенција и способности.Како во тоа општество би одредиле чија идеја е подобра во сите насоки кои се потребни да функционира самостојно една држава? (трговија,економија,дипломатија со држави кои имаат поинакви системи,култура итн.) и како би ги селектирале поединците со добри идеи освен ако не ги селектирате како генетски и психички поспособни да бидат столб на новиот систем? Од старт тоа е несвесна поделба и овде не гледам начин да се запре фрустрацијата на ''отфрлените'' и помалку способните? Колку што разбирам,без полиција,ред и закони тие би требало самоволно да се потчинат и да разберат,а што ако одбијат под паролата дека сме ''еднакви'' и се противат да речеме на одлични,темелно обработени идеи за просперитет сугерирани од далеку поинтлегентни и поспособни луѓе?

Вториот болд.Се согласувам со овој заклучок и во природата владее законот ''изеди или ќе те изедат'' но нажалост човечката раса јаде и кога е сита.И мене ми се гади од овој факт.
Одлично прашање али одговорот ќе биде помалку фантастичен јас неможам ни да го замислам :)
И на многу други им се гади првенствено затоа што така се воспитани но тоа не го менува фактот дека е "изеди или ќе те изедат" па и кога си сит. Ова го има и кај животните кои многу често ловат за игра и вежба а не до глад. Погрешно е дека го има само кај луѓето.
--- надополнето: 7 март 2013 во 21:55 ---
Има документирани случаеви кога тигри убиваат по 5-10 животни без да ги изедат чисто од забава.
Ги имам гледано на discovery.
Неможам да ги најдам на youtube но најдов нешто што ја отсликува реалноста од која вие се гадите и против која жестоко се борите
Ако го догледате видеото до крај ќе видите бидејќи не е способен малиот тигар да го убие вепарот, почнува жив да го јаде.

Kajgana Shop

На врв Bottom