Анализа на крв - толкување резултати

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
Вака... На систематски во четврта докторката ми кажа дека нивото на хемоглобин во крвта ми е 170, имав највисоко ниво од сите. Е сега, последниве година дена почнаа на грбот во пределот на рамената и плешките костантно да ми излегуваат акни, подкожни, или со бело на врвот. Никогаш не сум имал претходно. Некој ми кажа дека тоа е резултат на јаката крв и дека треба да дадам крв, за да крвта се прочисти.

Точно е тоа? Решение?
Можеби мит, али мене ми помогна дарувањето на крв да ми се подзачисти лицето пред 4-5 год.
Корисно е да даруваш крв и поради високиот хемоглобин.

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.617
Поени од реакции
769
Креатининот е испитан во крвта.Не сакам многу да ве злоупотребувам но сакам да кажам дека мојот матичен не многу ми објасни,само ми рече дека морам да одам на интернист и да се видат бубрезите на ехо.
Само сакам да ве прашам какво мислење имате за алтернативна медицина и дали треба поред медицината да се проба и алтернативата.
Извинете и ви благодарам за деталите што ми ги насочивте.
Како што и самата кажа бидејки татко ти имал проблеми со бубрезите а сега е веќе на дијализа мој совет појди на некој уролог а јас ти го препорачувам Професорот Живко Попов http://www.cardiosurgery.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=751 кој до пред извесно време работеше на клиниката за урологија а сега е во Филип Втори тој е најдобриот уролог на Балканот а признат и во светот ова го кажувам од мое лично искуство бидејки сум негов пациент.

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
пред да одам на матичен во 6,00...може тука некој дежурен ке се јави

крвта е во нормалите само SE(dimentacija) e 35 (4-10)....?

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
пред да одам на матичен во 6,00...може тука некој дежурен ке се јави

крвта е во нормалите само SE(dimentacija) e 35 (4-10)....?
Висока е.
Можно е да имаш воспалително жариште, а висока се јавува и од расипани заби. Поконкретни анализи за висока ЅЕ се CRP, ASO и фибриноген.
Сепак, појди на контрола кај матичниот.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Јас имам нешто покачено нешто намалано,а не се разбирам.
хемоглобин 15.1
гранулоцити 82.8
лимфоцити 13.2
лимфоцити 1.1
холестерол 7.12
лдл-холестерол 5.2
дајте некој совет.
Ана, малку каснам, ама сепак би те прашал: за холестеролот што ти рече матичниот?
И јас имам покачени вредности:
Вкупен холестерол .... 5,86
Триглицериди...............0,58
ХДЛ................................1,8
ЛДЛ................................3,8
мене ми рече дека се ОК резултатите, но гледам на листата од Адриа Лаб, дека општиот холестерол е надвор од ‘‘нормалата‘‘.... додека триглицеридите и ЛДЛ-то ми се во нормала...
Нема врска холестеролот од тоа дали си слаб или полн по конституција, веројатно повеќе со метаболизмот, некогаш и наследниот фактор.... и велат стресот, кој влијаел особено на триглицеридите.... Мора да се внимава на холестеролот, знае многу пакост да направи.
Ќе повторам мене не ми рече ништо матичната, ниту дека треба да држам диета, ниту на што да внимавам... Сепак еве и тебе може да ти користи, многу поволно влијае на гладно срце џус од цедени еден цитрон и еден портокал... да напоменам цитронот црвен кој подобро влијае кај покачениот холестерол од жолтиот.... А за Омега 3 сепак треба со специјалист да се посоветуваш. Ги има мал милион препарати во вид на гранули, со вит Е или без.... сум слушнал и тоа дека летно време не се земале!?

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Ана, малку каснам, ама сепак би те прашал: за холестеролот што ти рече матичниот?
И јас имам покачени вредности:
Вкупен холестерол .... 5,86
Триглицериди...............0,58
ХДЛ................................1,8
ЛДЛ................................3,8
мене ми рече дека се ОК резултатите, но гледам на листата од Адриа Лаб, дека општиот холестерол е надвор од ‘‘нормалата‘‘.... додека триглицеридите и ЛДЛ-то ми се во нормала...
Нема врска холестеролот од тоа дали си слаб или полн по конституција, веројатно повеќе со метаболизмот, некогаш и наследниот фактор.... и велат стресот, кој влијаел особено на триглицеридите.... Мора да се внимава на холестеролот, знае многу пакост да направи.
Ќе повторам мене не ми рече ништо матичната, ниту дека треба да држам диета, ниту на што да внимавам... Сепак еве и тебе може да ти користи, многу поволно влијае на гладно срце џус од цедени еден цитрон и еден портокал... да напоменам цитронот црвен кој подобро влијае кај покачениот холестерол од жолтиот.... А за Омега 3 сепак треба со специјалист да се посоветуваш. Ги има мал милион препарати во вид на гранули, со вит Е или без.... сум слушнал и тоа дека летно време не се земале!?
Мене матичната ништо посебно не ми рече,освен да внимавам на исхраната.
Најдов нешто на инт.за намалување на холестеролот а тоа е следното:се зема цвекло се вдлабува е се полни со исцеден лимон,треба да преноќи и сабајле се пие на гладно срце.Цвеклото може да се изеде а и не мора.Така 7 дена па се прави пауза од месец дена па се повторува.Не сум го пробала,но таа што го кажа,вика дека на мајка и многу и помогнало

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Мене матичната ништо посебно не ми рече,освен да внимавам на исхраната.
Најдов нешто на инт.за намалување на холестеролот а тоа е следното:се зема цвекло се вдлабува е се полни со исцеден лимон,треба да преноќи и сабајле се пие на гладно срце.Цвеклото може да се изеде а и не мора.Така 7 дена па се прави пауза од месец дена па се повторува.Не сум го пробала,но таа што го кажа,вика дека на мајка и многу и помогнало
Благодарам за рцп, секако ќе го пробам... еве на таа тема (со цвекло и лимон) уште нешто:
http://www.coolinarika.com/recept/cvekla-napitak-za-snizavanje-holesterola-i-triglicerida/

Член од
25 јануари 2005
Мислења
5.274
Поени од реакции
4.158
За холестеролот морам да кажам дека не јадам мрсна храна,цел живот сум слабичка, а и сега.
исто.Поздрав.
[/quote]
Без разлика што си слаба. Висок лош холестерол немаат само дебелите луѓе :)
Иначе постов гледам дека ти е од пред 1 месец, али се надевам дека ќе ти помогнам.
Ако сакаш да ти се покачи добриот, а намали лошиот холестерол на сабајле кога ќе станеш на гладно срце пијај по 2 супени полни лажици ленено масло (прилично е гадно, али успат и столицата ќе ти ја среде) и после 10тина мин. испијај една чаша од 300мл вода внатре со цеден лимон. Доколку не веруваш, прави го ова бар 2 недели и оди провери повторно холестерол, ќе видеш дека драстично ќе ти биде опаднат лошиот.
Лененото масло е од виталија и е околу 160-170ден. И за крај ако веќе решиш комплетно да си го средеш холестеролот треба да испиеш миниум 5-6 такви шишиња.

Кои се тие мерки што се превземаат за намалување на LDL, освен континуирано внимавање на храната?
Ова што го кажав погоре :)

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Без разлика што си слаба. Висок лош холестерол немаат само дебелите луѓе :)
Иначе постов гледам дека ти е од пред 1 месец, али се надевам дека ќе ти помогнам.
Ако сакаш да ти се покачи добриот, а намали лошиот холестерол на сабајле кога ќе станеш на гладно срце пијај по 2 супени полни лажици ленено масло (прилично е гадно, али успат и столицата ќе ти ја среде) и после 10тина мин. испијај една чаша од 300мл вода внатре со цеден лимон. Доколку не веруваш, прави го ова бар 2 недели и оди провери повторно холестерол, ќе видеш дека драстично ќе ти биде опаднат лошиот.
Лененото масло е од виталија и е околу 160-170ден. И за крај ако веќе решиш комплетно да си го средеш холестеролот треба да испиеш миниум 5-6 такви шишиња.

Ова што го кажав погоре :)[/quote]
фала многу,ќе пробам:)

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Правев крвна слика и глеам покачувања кај WBC (леукоцити ко што прочитав) граница е 9 кај мене е 10.7 и PDW (не знам што е кој знае нека ми каже) граница е 15 кај мене е 16.5. И RDW е на горна граница 14.5
Ај некој нека ми каже што е PDW зашто докторкава само ми ги дае резултатите и ништо не ми кажа -.-

Член од
10 април 2009
Мислења
146
Поени од реакции
9
имам хемоглобин 10.1 mmol/l. границите во резултативе се 6.8 - 10.2. нешто алармантно или незначајно? јас се осеќам сосема нормално

Член од
2 август 2012
Мислења
79
Поени од реакции
12
имам хемоглобин 10.1 mmol/l. границите во резултативе се 6.8 - 10.2. нешто алармантно или незначајно? јас се осеќам сосема нормално
Хематокритот на што упатува?На мојата крвна слика е во граници на нормала но нешто повеќе до долната граница.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
МБИ = мацедониан буреау фор инвестигатион :)

Messianic Bureau International :D:D:D

Сериозно:

Молекуларна анализа на дојка/гради

Molecular breast analysis.

Metabolic blood pathogens information

Multiple biochemistry analysis/information

Kajgana Shop

На врв Bottom