- Член од
- 21 март 2010
- Мислења
- 16
- Поени од реакции
- 12
Внимавам премногу на хигиената, уште повеќе на мастите во исхраната....Не е точно, тоа е мит.
За да немаш акни треба да внимаваш на мастите во исхраната и на хигиената.
Внимавам премногу на хигиената, уште повеќе на мастите во исхраната....Не е точно, тоа е мит.
За да немаш акни треба да внимаваш на мастите во исхраната и на хигиената.
Можеби мит, али мене ми помогна дарувањето на крв да ми се подзачисти лицето пред 4-5 год.Вака... На систематски во четврта докторката ми кажа дека нивото на хемоглобин во крвта ми е 170, имав највисоко ниво од сите. Е сега, последниве година дена почнаа на грбот во пределот на рамената и плешките костантно да ми излегуваат акни, подкожни, или со бело на врвот. Никогаш не сум имал претходно. Некој ми кажа дека тоа е резултат на јаката крв и дека треба да дадам крв, за да крвта се прочисти.
Точно е тоа? Решение?
Како што и самата кажа бидејки татко ти имал проблеми со бубрезите а сега е веќе на дијализа мој совет појди на некој уролог а јас ти го препорачувам Професорот Живко Попов http://www.cardiosurgery.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=751 кој до пред извесно време работеше на клиниката за урологија а сега е во Филип Втори тој е најдобриот уролог на Балканот а признат и во светот ова го кажувам од мое лично искуство бидејки сум негов пациент.Креатининот е испитан во крвта.Не сакам многу да ве злоупотребувам но сакам да кажам дека мојот матичен не многу ми објасни,само ми рече дека морам да одам на интернист и да се видат бубрезите на ехо.
Само сакам да ве прашам какво мислење имате за алтернативна медицина и дали треба поред медицината да се проба и алтернативата.
Извинете и ви благодарам за деталите што ми ги насочивте.
Висока е.пред да одам на матичен во 6,00...може тука некој дежурен ке се јави
крвта е во нормалите само SE(dimentacija) e 35 (4-10)....?
Ана, малку каснам, ама сепак би те прашал: за холестеролот што ти рече матичниот?Јас имам нешто покачено нешто намалано,а не се разбирам.
хемоглобин 15.1
гранулоцити 82.8
лимфоцити 13.2
лимфоцити 1.1
холестерол 7.12
лдл-холестерол 5.2
дајте некој совет.
Мене матичната ништо посебно не ми рече,освен да внимавам на исхраната.Ана, малку каснам, ама сепак би те прашал: за холестеролот што ти рече матичниот?
И јас имам покачени вредности:
Вкупен холестерол .... 5,86
Триглицериди...............0,58
ХДЛ................................1,8
ЛДЛ................................3,8
мене ми рече дека се ОК резултатите, но гледам на листата од Адриа Лаб, дека општиот холестерол е надвор од ‘‘нормалата‘‘.... додека триглицеридите и ЛДЛ-то ми се во нормала...
Нема врска холестеролот од тоа дали си слаб или полн по конституција, веројатно повеќе со метаболизмот, некогаш и наследниот фактор.... и велат стресот, кој влијаел особено на триглицеридите.... Мора да се внимава на холестеролот, знае многу пакост да направи.
Ќе повторам мене не ми рече ништо матичната, ниту дека треба да држам диета, ниту на што да внимавам... Сепак еве и тебе може да ти користи, многу поволно влијае на гладно срце џус од цедени еден цитрон и еден портокал... да напоменам цитронот црвен кој подобро влијае кај покачениот холестерол од жолтиот.... А за Омега 3 сепак треба со специјалист да се посоветуваш. Ги има мал милион препарати во вид на гранули, со вит Е или без.... сум слушнал и тоа дека летно време не се земале!?
Благодарам за рцп, секако ќе го пробам... еве на таа тема (со цвекло и лимон) уште нешто:Мене матичната ништо посебно не ми рече,освен да внимавам на исхраната.
Најдов нешто на инт.за намалување на холестеролот а тоа е следното:се зема цвекло се вдлабува е се полни со исцеден лимон,треба да преноќи и сабајле се пие на гладно срце.Цвеклото може да се изеде а и не мора.Така 7 дена па се прави пауза од месец дена па се повторува.Не сум го пробала,но таа што го кажа,вика дека на мајка и многу и помогнало
[/quote]За холестеролот морам да кажам дека не јадам мрсна храна,цел живот сум слабичка, а и сега.
исто.Поздрав.
Ова што го кажав погореКои се тие мерки што се превземаат за намалување на LDL, освен континуирано внимавање на храната?
Хематокритот на што упатува?На мојата крвна слика е во граници на нормала но нешто повеќе до долната граница.имам хемоглобин 10.1 mmol/l. границите во резултативе се 6.8 - 10.2. нешто алармантно или незначајно? јас се осеќам сосема нормално