Анализа на крв - толкување резултати

Miss Paranoia

Модератор
Член од
15 август 2009
Мислења
1.826
Поени од реакции
4.335
20150214_115824.jpg 20150214_115842.jpg
Ќе може ли некој да ми ги протолкува резултатите, гледам дека имам доста остапки од референтните вредности и докторот ми препиша антибиотици а од целиов резултат ја само разбирам дека леукцитите ми се ок и не знам дали баш мораше да ми препише антибиотик.
Инаку симптомите се благо покачена температура, малаксаност и кашлање како накај бронхит.
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
3.559
Поени од реакции
2.418
Прегледај го приврзокот 114274 Прегледај го приврзокот 114275
Ќе може ли некој да ми ги протолкува резултатите, гледам дека имам доста остапки од референтните вредности и докторот ми препиша антибиотици а од целиов резултат ја само разбирам дека леукцитите ми се ок и не знам дали баш мораше да ми препише антибиотик.
Инаку симптомите се благо покачена температура, малаксаност и кашлање како накај бронхит.
Резултатот ти е океј, тоа што има мали отстапувања од референтните не значи ништо страшно, секој апарат има различни референти граници. Според крвната слика најверојатно се работи за почетна фаза на бактеријална инфекција, така да антибиотиокот е во ред.
 
Член од
13 април 2013
Мислења
150
Поени од реакции
28
знае некој која е границата за хемоглобин кај мажи?
 

Ibrakadabra

Wimoweh, wimoweh...
Член од
17 јуни 2007
Мислења
1.568
Поени од реакции
395
СЕДИМЕНТАЦИЈА 5 mm/h < 15
Леукоцити 8,1 4.0 – 12.0 10^9/L
лимфоцити# 1,8 1.0. -5.0 10^9/L
средни кл.# 0,4 0.1 – 1.0 10^9/L
гранулоцити# 6,0 2.0 – 8.0 10^9/L
лимфоцити% 21,5 25.0 – 50.0 %
средни кл.% 4,6 2.0 – 10.0 %
гранулоцити% 73,9 50.0 - 80.0 %
Еритроцити 5,10 3.50 - 5.50 10^12/L
Хемоглобин 144 110 - 180 g/l
Хематокрит - HCT 42,6 35.0 - 50.0 %
МЦВ - MCV 83,6 80 - 100 fl
МЦХ - МCH 28,2 25.5 – 34.5 pg
МЦХЦ - MCHC 338 315 - 380 g/l
Тромбоцити 376 100 - 400 10^9/L


Глукоза 5,9 3.9 – 6.1 mmol/l

Уреа 5,1 2,5-8,3 mmol/l
Креатинин 88 44-106 μmol/l

Холестерол 6,5 < 5,5 mmol/l
Триглицериди 2,55 < 1,81 mmol/l

AST 20 5 – 40 U/L
ALT 26 6 – 52 U/L

Fe (серум) 34,6 6.6 – 32.0 μmol/l


Крвна слика правам доста често (на 2-3-5 месеци), лимфоцитите ми се во константно опаѓање. Пред 2 месеци % беше околу 25. Дали треба да ме загрижува ова? На што се должи?

Железото исто ми е над нормалата.

Имав стрептококна бактерија пред 2 месеци, АСО (антистрептолизинот) ми беше околу 700. Пиев и сумамед (до пред 7-8 дена) некоја пролонгирана антибиотик терапија. Чекам резултат и од тоа, дали е намалено да се види.[DOUBLEPOST=1426699214][/DOUBLEPOST]ASO треба да е <200, кај мене е 652.

Пред 2 месеци беше 697, а пиев 3 дена сумамед, па 21 ден пауза, па пак 3 дена сумамед, пропратено со Liver Care, витамин Ц и слично.

Под пазувите ми се појавуваат како црвени топчиња (како внатрешни бубулици - ама не се тоа), не знам дали може да е од стрептококава, или пак од намалениве лимфоцити? Дали е опасно ова со лимфоцитите?
 
Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
3.559
Поени од реакции
2.418
СЕДИМЕНТАЦИЈА 5 mm/h < 15
Леукоцити 8,1 4.0 – 12.0 10^9/L
лимфоцити# 1,8 1.0. -5.0 10^9/L
средни кл.# 0,4 0.1 – 1.0 10^9/L
гранулоцити# 6,0 2.0 – 8.0 10^9/L
лимфоцити% 21,5 25.0 – 50.0 %
средни кл.% 4,6 2.0 – 10.0 %
гранулоцити% 73,9 50.0 - 80.0 %
Еритроцити 5,10 3.50 - 5.50 10^12/L
Хемоглобин 144 110 - 180 g/l
Хематокрит - HCT 42,6 35.0 - 50.0 %
МЦВ - MCV 83,6 80 - 100 fl
МЦХ - МCH 28,2 25.5 – 34.5 pg
МЦХЦ - MCHC 338 315 - 380 g/l
Тромбоцити 376 100 - 400 10^9/L


Глукоза 5,9 3.9 – 6.1 mmol/l

Уреа 5,1 2,5-8,3 mmol/l
Креатинин 88 44-106 μmol/l

Холестерол 6,5 < 5,5 mmol/l
Триглицериди 2,55 < 1,81 mmol/l

AST 20 5 – 40 U/L
ALT 26 6 – 52 U/L

Fe (серум) 34,6 6.6 – 32.0 μmol/l


Крвна слика правам доста често (на 2-3-5 месеци), лимфоцитите ми се во константно опаѓање. Пред 2 месеци % беше околу 25. Дали треба да ме загрижува ова? На што се должи?

Железото исто ми е над нормалата.

Имав стрептококна бактерија пред 2 месеци, АСО (антистрептолизинот) ми беше околу 700. Пиев и сумамед (до пред 7-8 дена) некоја пролонгирана антибиотик терапија. Чекам резултат и од тоа, дали е намалено да се види.[DOUBLEPOST=1426699214][/DOUBLEPOST]ASO треба да е <200, кај мене е 652.

Пред 2 месеци беше 697, а пиев 3 дена сумамед, па 21 ден пауза, па пак 3 дена сумамед, пропратено со Liver Care, витамин Ц и слично.

Под пазувите ми се појавуваат како црвени топчиња (како внатрешни бубулици - ама не се тоа), не знам дали може да е од стрептококава, или пак од намалениве лимфоцити? Дали е опасно ова со лимфоцитите?
Бројот на лимфоцити е во нормала, што се однесува на процентот на лимфоцити тој параметрар со оглед на нормалниот број и другите параметри е ирелевантен.
Бројот на тромбоцитите ти е исто така во нормала и не знам зашто си го ставил со здебелен фонт.

Што се однесува за серумското железо, можам да кажам дека доколку не земаш таблети со железо, само идиот може да испитува железо во серум бидејќи не дава ама баш никаква релевантна информација.

Антистрептолизинот е исто така параметар со мала специфичност и сензитивност кој сам со себе не поставува дијагноза, после една стрептококова инфекција го достигнува максимумот околу 3-5 недела и знае да биде висок и до 6 месеца. Со оглед на нормалниот креатинин нема никакви знаци дека имало постстрептококов гломерулонефритис.

Доколку и после 6 месец не падне долу треба да се бара дали има хроничен инфекциозен фокус (синуси, крајници итн) Иако според овие резултати сметам дека веројатноста да постои таков е мнооогу мала.

Сликај ги топчињата.

Поздрав
 

Ibrakadabra

Wimoweh, wimoweh...
Член од
17 јуни 2007
Мислења
1.568
Поени од реакции
395
@Kadaif фала ти многу на исцрпниот одговор.

Да, за стрептококата крајниците ми се за нигде. Можеби и затоа многу споро паѓа АСО-то. Што е чаре за ова? Дали да продолжам да се трујам со апчиња (сумамед, пролонгирана терапија) или да баталам?

За серумското железо не знам што да кажам, можеби периодов пиев малце повеќе шумечи таблети, па да не е од тоа евентуално, не знам од што друго би можело да биде.

Бројот на лимфоцитите е во нормала, но опаѓа, на претходните крвни слики беше поголем. Тоа ме секира. Или не треба?

Што сакаш да кажеш со делот да ги сликам топчињата? Бев на дерматолог, ми кажа дека е алергиска реакција као (од стикот демек), па едно време ги снема (месец дена) еве сеа пак се појавува црвенило (топче) на ден-два и само по себе го снемува. Треба да се консултирам со друг доктор околу ова?

Исто, ми правеа тест за мононуклеоза (EPSTEIN BARR VIRUS) пред 2 месеци. Искочи дека сум ја имал прележано, само на еден од 4те параметри бев реактивен (EBV - EBNA IgG), и докторката ради стрептококава (високото АСО), а и ова со мононуклеозова претпоставувам ми кажа да не спортувам т.е. да мирувам. Резултатот после 2 месеца терапија со сумамед, витамин Ц, Liver care, е намалено АСО од 697 на 652. Катастрофа :)
 
Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
3.559
Поени од реакции
2.418
@Kadaif фала ти многу на исцрпниот одговор.

Да, за стрептококата крајниците ми се за нигде. Можеби и затоа многу споро паѓа АСО-то. Што е чаре за ова? Дали да продолжам да се трујам со апчиња (сумамед, пролонгирана терапија) или да баталам?
Батали

За серумското железо не знам што да кажам,
Во ред е железото, без гајле!
Бројот на лимфоцитите е во нормала, но опаѓа, на претходните крвни слики беше поголем. Тоа ме секира. Или не треба?
Не треба!
Што сакаш да кажеш со делот да ги сликам топчињата? Бев на дерматолог, ми кажа дека е алергиска реакција као (од стикот демек), па едно време ги снема (месец дена) еве сеа пак се појавува црвенило (топче) на ден-два и само по себе го снемува. Треба да се консултирам со друг доктор околу ова?
Веќе си го направил тоа, нема потреба повторно.
Исто, ми правеа тест за мононуклеоза (EPSTEIN BARR VIRUS) пред 2 месеци. Искочи дека сум ја имал прележано, само на еден од 4те параметри бев реактивен (EBV - EBNA IgG), и докторката ради стрептококава (високото АСО), а и ова со мононуклеозова претпоставувам ми кажа да не спортувам т.е. да мирувам. Резултатот после 2 месеца терапија со сумамед, витамин Ц, Liver care, е намалено АСО од 697 на 652. Катастрофа :)
Првиот болд. Тоа ти го кажала пошто кај инф. мононуклеоза се зголемува слезката, ама тоа е преодно, па ако е зголемена и при премногу нагли движења (ова не е ни испитано по муабетов) има опасност да руптурира и да дојде до масивно внатрешно крварење.
За да го исфрлиш ова од глава направи еден ултразвук на абдомен, да се види точно нејзината големина, иако сметам дека ќе биде во нормални граници бидејќи ако имаше активна мононуклеоза, во најмала рака лимфоцитите ќе беа покачени, а не како што ти се си уплашил "ниски".

Како што кажав во предходниот пост не може да се очекува опаѓање на АСО во два месеца.
 
Член од
8 јуни 2013
Мислења
299
Поени од реакции
198
Дали 7,6 спаѓа во нормална вредност на mpv?
 
Член од
19 февруари 2014
Мислења
33
Поени од реакции
3
Ке може некој да ми каже што значи покачено ниво на БИЛИРУБИН под предпоставка сите други продукти да се у нормала , прашувам за близок роднина ...
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
3.559
Поени од реакции
2.418
Ке може некој да ми каже што значи покачено ниво на БИЛИРУБИН под предпоставка сите други продукти да се у нормала , прашувам за близок роднина ...
Покачено ниво на билирубин без другите лабораториски показатели значи само покачено ниво на билирубин.

Можеш гугл да користиш ако те интересира само билирубинот.
 
Член од
19 февруари 2014
Мислења
33
Поени од реакции
3
Ахам прочитав дека е поврзано со црниот дроб .. На мојот роднина го информирале дека можно е Хепатит , Сироза или Канцер ???? Колкава е веројатноста да станува збор за сериозна работа , или нема место за грижи ?
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
3.559
Поени од реакции
2.418
Ахам прочитав дека е поврзано со црниот дроб .. На мојот роднина го информирале дека можно е Хепатит , Сироза или Канцер ???? Колкава е веројатноста да станува збор за сериозна работа , или нема место за грижи ?
Напиши ги сите лабораториски резултати кои се испитани.
 
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.015
Поени од реакции
611
Ке може некој да ми каже што значи покачено ниво на БИЛИРУБИН под предпоставка сите други продукти да се у нормала , прашувам за близок роднина ...
Колку е покачено нивото?
Зголемено ниво САМО на билирубин во крвта може да биде и од физичка активност предходниот ден.
 
Член од
19 февруари 2014
Мислења
33
Поени од реакции
3
Glikoza 4.6 .... 3.5-6.5
Urea 2.5...... 2.5-8.33
ALT 37...........30-65
AST.19........15-38
holesterol 3.8......... pod 5
trigliceridi 1.17........ pod 2
Serumsko zelezo 28.........10.6-28.3
BILIRUBIN DIR. 6.1.... 1.5-6.8
BILIRUBIN INDIR.... 43 ........ 5.1-13.6
BILIRUBIN VK 49..... 6,8-20.5
TIMOL 2... do 4
 
Член од
19 февруари 2014
Мислења
33
Поени од реакции
3
Да си прашам за совет.

Во Март годинава прегледував крвна слика и ми беа покачени вкупниот и директниот белерубин. Вкупниот ми беше 45.2 а треба да е помал од 19 а директниот ми беше 11.4 а треба да е под 5.1. Останатото се ми беше супер.

Одма прочитав на интернет што може тоа да значи и од памет се извадив кога прочитав дека зголемување не овие параметри е знак за некој хепатит, жолтица.

Закажав контрола на приватно одма, ми закажаат за после два дена, направив повторно крвна слика и ехо на органите. Белерубините овој пат беа нешто подобри но пак над нормалните вредности, 27.6 вкупниот а 9. 7 директниот. Ми направија проверка на органите и се беше во најдобар ред, докторот ми кажа дека овие параметри не биле за нешто сериозно иако добро е да се дојде на контрола. Сумњаше во малце ситен песок во жолчката ама и тоа се беше во ред. Ми спомна дека може да ми се покачени од поголем физички напор а во тој период одев во теретана.

Е сега, вчера пвторно правев крвна слика, белерубините повторно покачени плус овој пат и АЛТ ензимите. Вкупниот белерубин 47.62, директниот 12.57 а АЛТ 46.20 а треба да е под 41.

Повторно читање по нетов што може да биде заради покачени АЛТ и повторно фаќање паника после прочитаното.

Закажав одма за денес ехо, на друго место во однос на прошлиот пат, отидов во 15:00, докторот ги виде резултатите и одма ми кажа дека нема простор за паника, дека ова зголемување воопшто не било страшно за некое оштетување на црниот дроб и некој хепатит а зголемувањето на овие параметри можело да се деси од газирани пијалоци и други шеќери кои ги внесуваме во организмот, ако сум пиел деновиве нешто повеќе жестоко и од некој напор.
Ми ги прегледа органите на ехо, све беше во најдобар ред со нив, црниот дроб е во одлична состојба, само ми спомна ако сакам за чисто да не се замарам да проверам и интернист за срцето иако според докторов нема потреба од никакви грижи.

Прашањето ми е, дали да се оставам на ова или да направам некои дополнителни испитувања.
Здраво Другарче .. Е сега сигурно имаш некое искуство со билирубинот ... Близок роднина типично млада личност го има покачено и тоа околу 48.... а другите резултати се добри се е во ред.исто како и во твоја ситуација плус направени тестови на срце и тероидна жлезда кои се сосема океј .. Сакам да те прашам дали го среди овај проблем , од што иде тоа покачување , има ле некоја опасност за болест .. Какво ти е искуството .. Фала на повратниот одговор :)[DOUBLEPOST=1427020924][/DOUBLEPOST]
Да си прашам за совет.

Во Март годинава прегледував крвна слика и ми беа покачени вкупниот и директниот белерубин. Вкупниот ми беше 45.2 а треба да е помал од 19 а директниот ми беше 11.4 а треба да е под 5.1. Останатото се ми беше супер.

Одма прочитав на интернет што може тоа да значи и од памет се извадив кога прочитав дека зголемување не овие параметри е знак за некој хепатит, жолтица.

Закажав контрола на приватно одма, ми закажаат за после два дена, направив повторно крвна слика и ехо на органите. Белерубините овој пат беа нешто подобри но пак над нормалните вредности, 27.6 вкупниот а 9. 7 директниот. Ми направија проверка на органите и се беше во најдобар ред, докторот ми кажа дека овие параметри не биле за нешто сериозно иако добро е да се дојде на контрола. Сумњаше во малце ситен песок во жолчката ама и тоа се беше во ред. Ми спомна дека може да ми се покачени од поголем физички напор а во тој период одев во теретана.

Е сега, вчера пвторно правев крвна слика, белерубините повторно покачени плус овој пат и АЛТ ензимите. Вкупниот белерубин 47.62, директниот 12.57 а АЛТ 46.20 а треба да е под 41.

Повторно читање по нетов што може да биде заради покачени АЛТ и повторно фаќање паника после прочитаното.

Закажав одма за денес ехо, на друго место во однос на прошлиот пат, отидов во 15:00, докторот ги виде резултатите и одма ми кажа дека нема простор за паника, дека ова зголемување воопшто не било страшно за некое оштетување на црниот дроб и некој хепатит а зголемувањето на овие параметри можело да се деси од газирани пијалоци и други шеќери кои ги внесуваме во организмот, ако сум пиел деновиве нешто повеќе жестоко и од некој напор.
Ми ги прегледа органите на ехо, све беше во најдобар ред со нив, црниот дроб е во одлична состојба, само ми спомна ако сакам за чисто да не се замарам да проверам и интернист за срцето иако според докторов нема потреба од никакви грижи.

Прашањето ми е, дали да се оставам на ова или да направам некои дополнителни испитувања.
Здраво Другарче .. Е сега сигурно имаш некое искуство со билирубинот ... Близок роднина типично млада личност го има покачено и тоа околу 48.... а другите резултати се добри се е во ред.исто како и во твоја ситуација плус направени тестови на срце и тероидна жлезда кои се сосема океј .. Сакам да те прашам дали го среди овај проблем , од што иде тоа покачување , има ле некоја опасност за болест .. Какво ти е искуството .. Фала на повратниот одговор :)
 
На врв Bottom