Александар Лукашенко и развојот на Белорусија!

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.031
Поени од реакции
1.453
Александар Лукашенко- лидерот на Белорусија,некои го оквалификуваат како диктатор во Европа,а некои за лидер што му се спротивставува на Западот.Веќе 19 години Лукашенко ја води Белорусија,во оваа земја создаде еден нов вид на Социјализам ,сличен на оној во Венецуела.Фактите говорат дека 2006 година во Белорусија просечната плата беше 250 долари а ете сега стигна до 600 долари.Невработеноста во Белорусија е мал процент,а сиромашни жители во градовите не постојат,сите се згрижени од државата.Белорусија има годишен економски раст од 11 проценти,а сепак целата индустрија е во државна сопственост.Таа е единствената земја од бившиот СССР во која сеуште постои КГБ.Оваа земја се справи со сите притисоци од капиталистичките држави,коишто беа предводени од САД.
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
6.955
Поени од реакции
3.357
Тоа што беше Словенија во СФРЈ,беше Белорусија во СССР.
 

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
755
Поени од реакции
112
Александар Лукашенко- лидерот на Белорусија,некои го оквалификуваат како диктатор во Европа,а некои за лидер што му се спротивставува на Западот.Веќе 19 години Лукашенко ја води Белорусија,во оваа земја создаде еден нов вид на Социјализам ,сличен на оној во Венецуела.Фактите говорат дека 2006 година во Белорусија просечната плата беше 250 долари а ете сега стигна до 600 долари.Невработеноста во Белорусија е мал процент,а сиромашни жители во градовите не постојат,сите се згрижени од државата.Белорусија има годишен економски раст од 11 проценти,а сепак целата индустрија е во државна сопственост.Таа е единствената земја од бившиот СССР во која сеуште постои КГБ.Оваа земја се справи со сите притисоци од капиталистичките држави,коишто беа предводени од САД.
Ми е чудно зошто никоj не сака да отиде да живее тамо.
Ти например - зошто не отидеш во Минск да живееш и работиш. Като читам треба да е некоj раj.

P.S. Лукашенко му се спротивставува не само на Западот, току и на Русиjа - новата-стара империалистичка сила.

--- надополнето ---

Тоа што беше Словенија во СФРЈ,беше Белорусија во СССР.
Тоа беха 3-те Балтиjски земjи.
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
6.955
Поени од реакции
3.357
Абе Бугарин,шо муабет е тој бе "ако е толку добро оди работи таму"???Па фино напиша чоекот каква е состојбата во Белорусија иако го имаат "последниот диктатор во Европа".
 

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
755
Поени од реакции
112
ОК, нека сборим со факти.

Например не е вистина дека просечната плата е 600 долара.
За месец jуни 2010г. просечната плата изнесува 1 014 800 булоруски рубли, кое е равно на 360 US долара.
Интересно е дека Бугариjа и Белорус имат близо ист БНП per capita.
Предимството за Белорус е цената на газта и нафтата кои идат от Русиjа, но тоа е и големит им проблем во последно време - чрез евтините горива Москва налага своите бараниjа.
Инако животот на просечниот граганин е поевтин - трошоците за кириjа, газ, ток и др. са много ниски. Големиот дел от жилиштата са на д'ржавата. Все оште има много луге кои живеат во "комуналки" (неколку фамилии во един апартамент). Во селата куките им са от дрво.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.031
Поени од реакции
1.453
Ми е чудно зошто никоj не сака да отиде да живее тамо.
Ти например - зошто не отидеш во Минск да живееш и работиш. Като читам треба да е некоj раj.
Па ако не одат наши таму па тоа не значи дека не е убаво.

Еве и во Норвешка воопшто не одат наши, ама ето Норвешка ги има највисоките плати во Европа.

Друго податоците за Белорусија не се вадени од белоруски весник,туку тоа се факти коишто може да ги прочиташ и во Географски атлас.
 

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
755
Поени од реакции
112
Извини, но тоа дека ваши не одат кон Норвешка, не значи дека другите не одат.
8 % от норвешката популациjа са имигранти.

Односно Белорусиjа - податоците ми не са от географски атласи, току от наjновите податоци на специализирани белоруски саjтове.
Та минималната плата е 68 евро, а просечната плата е 267,61 евро.
 

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
755
Поени од реакции
112
И минимална плата от 68 евро.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
16.243
Поени од реакции
9.294
Темава ме натера да најдам интересни информации за Белорусија -невработеноста е 1.8-2.2% една од најниските у Европа (негде со Данска). Ах Стефус веќе постирал :) Сепак просечната плата им е ниска па оваа невработеност можеби се должи на она -социјализмот е рамномерна распределба на сиромаштијата. ГДП 12000, а според ГИНИ индексот се многу назад (неправилна распределба на приходот).
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.420
За да говориш за Белорусија треба да имаш некое дополнително знаење освен интернет страни.

Како на пример дека секој студент пр. Педагогија мора да заврши 2 годишен волонтерски стаж пред да може да се вработи.

Западниот дел на Белорусија е многу поразвиен од Источниот (прашај ме зошто).

Многу е тешко да добиеш виза за влез во Белорусија, ова вклучува и научно образовни институции.

Белорускиот јазик е пред исчезнување, сосема заборавен од новите генерации и сведен на ниво на регионален дијалект, додека во целост се користи рускиот јазик и се очекува наскоро целосно да го истисне од употреба белорускиот.

Реалната невработеност во Белорусија изнесува не помалку од 30%, според Карта-97.

Официјалната диктаторска политика признава околу 1% невработеност, додека порано тврдењата беа дека во Белорусија “Нема невработеност“, типично за таквите режими кои се обидуваат да ја прикажуваат својата политика како успешна.

Манипулативната статистика на невработеноста се сотои во фактот дека освен графа “невработени“ во графата “економски неактивна популација“ се наоѓаат помеѓу 700.000-1.000.000 невработени.

Социјалната помош за невработените изнесува само 16 евра, па затоа не им се ни исплаќа на луѓето да се регистрираат, а за да ги добијат и тие 16 евра треба првин да одработат 2 месеци “јавна“ работа.

Потоа “ниската“ стапка на невработеност се одржува и со законот за бришење на невработените кои се подолго од 3 години на листата невработени.
 

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.203
Белорусија не изгледа катастрофално.
Во МК непостои минималана плата.
Не е многу различна од Југоисточна Европа.
Искарено мислев дека се многу побетер.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.031
Поени од реакции
1.453
Ako се толку незадоволни Белорусите од Лукашенко тогаш зошто не го сомелат како Романови???
 
T

the Carpenter

Гостин
И покрај се, Белорусија е чедо на комунизмот (сталинизмот). Таму ништо не чини. Рибата смрди од опашката, реките колку и да го менуват правецот, сепак не го наоѓаат морето, невработеноста е како во Бурунди, никој нема право на глас, никој нема право на право. Црената застава е крива за се. Петокраката уби многумина, а сеуште ги измачува белоруските граѓани.
Белорусија ова, Белорусија она. Ние сме каде каде подобри од таа „комуњарска“ држава. Срамота! Лукашенко долу! Гледајте CNN, тие најдобро знаат што е добро за вас. Читајте капиталистички блогови, уживајте во напредокот на технологијата. Плукајте по Лукашенко, Кастро, Гевара, ...
белорусите немаат леб да јадат, а ние овде зборуваме како да имаат.
Сите официјални податоци кои ја прават Белорусија ОУКЕЈ земја се невалидни. Сите податоци каде што стои дека има билијарда невработени, се ОУКЕЈ.
Гледам BBC, не ме вознемирувајте.
 

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
2.031
Поени од реакции
1.453
И покрај се, Белорусија е чедо на комунизмот (сталинизмот). Таму ништо не чини. Рибата смрди од опашката, реките колку и да го менуват правецот, сепак не го наоѓаат морето, невработеноста е како во Бурунди, никој нема право на глас, никој нема право на право. Црената застава е крива за се. Петокраката уби многумина, а сеуште ги измачува белоруските граѓани.
Белорусија ова, Белорусија она. Ние сме каде каде подобри од таа „комуњарска“ држава. Срамота! Лукашенко долу! Гледајте CNN, тие најдобро знаат што е добро за вас. Читајте капиталистички блогови, уживајте во напредокот на технологијата. Плукајте по Лукашенко, Кастро, Гевара, ...
белорусите немаат леб да јадат, а ние овде зборуваме како да имаат.
Сите официјални податоци кои ја прават Белорусија ОУКЕЈ земја се невалидни. Сите податоци каде што стои дека има билијарда невработени, се ОУКЕЈ.
Гледам BBC, не ме вознемирувајте.
Право во центарот. :aplauz::aplauz:
 
На врв Bottom