Алгари

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
10 јуни 2007
Мислења
322
Поени од реакции
156
Сијамски алгари, Crossocheilus siamensis, инаку познати како SAE, јадат зелена алга, исто така и јадат и други форми на алга како брадестата. Ако можете да земете од овие риби, тие во најдобар резултат ја превземаат одговорноста. Тие се многу добри алгари, но растат доста големи и доколку имате мов во мала количина тие со задоволство нема да и дозволат да се прошири и ќе ја изедат.


Otocinclus, или познато кај нас како Ото, Отовците се добри алгари, иако јадат алги кои главно се во почетокот на нивниот раст кој е многу краток. Тие јадат главно дијатомеи.


Plecos, кај нас познато како чистач. Иако тоа ретко се слулува тие растат многу големи и може да уништуваат некои растенија. Кај нив исто така е познато дека како стареат така стануваат поагресивни. Тие јадат алги од стаклото, и други облици на алга.


Ракчиња, исто така, стануваат дел од алгарите. Најдобрите алгари од нив се Amano shrimp (Caridina japonica) пронајдени од страна на познатиот Такаши Amano. Овие алгари ги чистат алгите од песокот, камењата... Тие се премногу забавни да се гледаат. Треба да се биде внимателен на квалитетот, голема доза на железо може да ги убие, исто така треба да бидете сигурни дека немате бакарни цеки за вода, поради тоа што бакарот ги убива.


Полжавите исто така се приклучуваат кон екипата алгари. Во скоро сите засадени аквариуми треба да има полжави, тие добро си ја вршат работата и ќе држат се под контрола. Некои од честите видови на полжави се Malaysian Trumpet Snails (MTS), Melanoides tubercularia, Ramshorn Planorbarius corneus, Golen Apple Pomacea canaliculata, неколку ботии ќе го спречат пренаселувањето на овие полжави.
Malaysian Trumpet snail

Neritina sp. zebra snail

Ramshorn snail



Следните четири видови јадат алга "како да јадат шпагети". Меѓутоа, како што тие трчаат по алгата така и трчаат по растенијата.
The Florida Flag Fish (American Flagfish) Jordanella floridae,
Black Mollies, Poecilia latipinna
Gold Barbs, Puntius semifasciolatus
Rosie Barbs, Puntius conchonius

Алгарите ќе помогнат како превентива. Тие нема да го спречат целосното појавување на алгите. Превенцијата е клучна кога станува збор за контрола на алгите. Сепак треба да се има соодветно, осветлување, СО2, редовно додавање на течни ѓубрива, ограничено ставање на храна, редовната промена на водата итн.

Фотографиите се позајмени од www.aquariumalgaeeaters.blogspot.com
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom