Албанија добива кандидатски статус за членство во ЕУ

  • Креатор на темата ADP
  • Време на започнување
Член од
12 март 2009
Мислења
19.709
Поени од реакции
15.578
“Revolucija” u Albaniji – Za Grke i poslije Edija Rame dolazi “Rama”, možda i gori
22/02/2019 L. R. 33 COMMENTS
Basha je pozvao albansku policiju da ne dopusti Rami da napusti zemlju kako bi mu se kasnije sudilo zbog raznih skandala.

“Tražim od policije u zemlji da ne dopusti Rami da prijeđe granice zemlje”, kazao je Basha pred prosvjednicima.

Istodobno je objavljen video u kojem bivši premijer Sali Berisha poziva albanski narod da se naoruža.

..сега ништо чудно Рама да избега од АЛБ во МКД, исто како Груки, а Зајко ќе му даде Азил
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.068
Поени од реакции
78.273
The Inside Story of Europe's First Narco-State
https://www.vice.com/en_us/article/zmpq89/the-inside-story-of-europes-first-narco-state
A young generation of Albanians are caught between organized crime's politics, rampant unemployment, and the fast cash of Class A drugs.
[DOUBLEPOST=1559919010][/DOUBLEPOST]Dutch Vote to Reintroduce Visas Alarms Albania
https://balkaninsight.com/2019/04/17/albania-and-eu-delegation-downplays-dutch-vote-for-visa-reintroduction/
After the Dutch parliament worried Albania by calling for the temporary restoration of visa requirements, the EU Delegation to Tirana has reassured the country that nothing has changed for the moment.[DOUBLEPOST=1559919079][/DOUBLEPOST]Не знам дали во моментов ги откриваат Албанциве за да не одвојат за датум, или ги откриваат за заедно да не поттиснат во евроинтеграциите.
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.037
Поени од реакции
15.627
Пишав еднаш, ќе повторам, цената за тоа што станаа криминалци, муџоси и слични девијации, ќе си ја платат на крај. Жал ми е само за чесните Албанци, кои се минорен процент, но сепак...
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.663
Поени од реакции
12.059
Многу веројатно откако е испланиран и остварен распадот на СФРЈ од планерите на границите на балканот, од секогаш имале поддршка од некои европски држави и есаде. Со настаниве (поддршка на иредентата и наркомафијата од ексју до сега, војни, двојазичност, име...). Денеска ете не ставаат во ист кош со нив па не се евроинтеграции туку албаноинтеграции.
Само ова го зборевме пред икс години и децении па барем за мене не е ништо ново. Па уште пред 20 и кусур години се збореше за сферна поделба на албански и бугарски, пред 20тина години, пред пописот 2002 ние магично станавме етничка заедница.
Значи не треба да си Нострадамус за да предвидиш каде плови бродот
 
Последно уредено:
Член од
14 ноември 2013
Мислења
6.186
Поени од реакции
19.264
Албанија одржува избори без опозицијата, со поддршка од САД и ЕУ
Околу 3,5 милиони Албанци денес можат да го остварат своето право на локалните избори кои за албанскиот претседател Илир Мета и опозицијата во таа земја се нелегитимни, додека за премиерот Еди Рама се во согласност со уставот, а ги поддржаа и ЕУ и САД.

Албанската држава веќе неколку месеци се соочува со длабока политичка и институционална криза, откако албанската опозиција излезе од парламентот и ги продолжи своите политички активности преку масовни протести на таканаречената обединета опозиција на улиците на Тирана.

Опозицијата предводена од Демократската партија на Љуљзим Баша бара оставка од премиерот Еди Рама, формирање преодна влада и распишување предвремени парламентарни избори. Тие со барањата истакнаа дека нема да учествуваат на локалните избори закажани за денес, додавајќи дека „корумпираната влада на Рама не сака да спроведе чесни избори“.

Поради сѐ помасовните протести на опозицијата проследени со судири меѓу полицијата и демонстрантите, претседателот Мета пред три недели го поништи указот за одржување на локалните избори, кажувајќи дека нема да дозволи изборен процес без учество на опозицијата и изразувајќи го својот страв од граѓански немири.

Пред неколку дена и Советот на Европа ја откажа својата набљудувачка мисија на денешните избори, наведувајќи ја како причина нејаснотијата околу организацијата на изборите и безбедносните закани, додека ЕУ и САД испратија свои набљудувачки мисии, како дел од ОБСЕ, кажувајќи дека го признаваат 30 јуни како изборен ден.
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.037
Поени од реакции
15.627
Мислам дека ова ќе им е последен одмор во Албанија. Посебен момент се коментарите на фејсбук страната на дејлимејл од страна на Албанците, демек бил Грк, демек секаде тоа се случувало и било нормално и слично.

 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.068
Поени од реакции
78.273
Али Хамнеи:
„мала и многу предавничка европска земја и голем број ирански платеници и предавници се собраа со некои странци и се обидоа да ѝ се спротивстават на Исламската Република.“
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.068
Поени од реакции
78.273
Можда му е само пи-ар, али у секој случај, мислам дека Рама добро се однесува и постапува за време на кризава. Секоја чест.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom