Аквариумски алги

Статус
Затворена за нови мислења.

Горан Маневски

Модератор
Член од
10 јуни 2007
Мислења
322
Поени од реакции
155
Аквариумски алги
Растот на алгата е факт на животот, дека секој сопственик на аквариум ќе се соочи со порано или подоцна. Кај некои алги растот е нормален и здрав, но вишокот алги раст е грозен и можат да бидат опасни за рибите и растенијата.

Причини за растот на Алгите
Алги се знак на живот, се базираат на три основни потреби: вода, сончевата светлина и хранливи состојки. Ако вишокот на овие потреби е достапен, алгите ќе растат како шумски пожар.
Не може да го направите аквариумот без вода, но може да ја контролирате количината на светлина и хранливи состојки кои се во водата.

Причини за алгата:
Предолго оставње на светлото
Ако е изложен на директна сончева светлина
Ако не се менува редовно вода
Користејќи вода со високи хранливи состојки

Избегнување бујни алги
Познавањето на причините за појава на алгата е првата половина од битката. Еве што треба да направите за да го избегнете размножувњето:

Намалување на осветлувањето – Да не биде изложен на сончева светлина (никако), Сончевата светлина, може, и ќе се поттикне раст на алги. Кога се користи вештачко осветлување осигурај се дека не е посилно отколку што е потребно, да не трае повеќе од осум часа и секој ден во исто време да се пали и гаси.

Помалку хранење - Повеќето од сопствениците ставаат повеќе одколку што треба храна во акварумот, со што се зголемува нивото на фосфатот во водата. Хранењето треба да биде во мали дози, ако храната што сте ја ставиле не се изеде за помалце од минута значи дека прехранувате повеќе одколку што треба и секогаш вишокот треба да се одстрани.
Редовна промена на водата - Најважен начин да се избегне алгата е да се врши редовна промена на водата. Неделната промена на водата треба да биде од 20 до 30% со што ќе ги намалите хранливите материи во водата.

Чистете ги - Ако видите алги почнуваат да растат на стаклото одстранетете ги пажливо со жилет или сунгерче, ако се појат н песокта одстранете ги со сифонирање на дното.

Чувајте живи Растенија – Живите растенија ќе користат многу од хранливи состојки, кои се базираат врз алги. Помалку хранливи материи значи помалку шанси за појавата на алгите.

Чувајте Алгари - Otocinclus, Plecostomus, Sae, Ancistrus ќе помогнат во намалувањето на некои од алгите во аквариумот.

--- надополнето ---

1. Beard Algae

- Боја: Светло зелена, сино-зелената, темно зелена

Изглед: Всушност член на семејството црвени алги, брада алги расте на рабовите на растенијата листови, како и на рабовите на речиси секоја тврдата површина. Составена од многу фини делови расте во густите прамени личи на валкано зелена брада, Брзо расте, таа е мека и лизгава, но се врзува на растенија и нема лесно да се отстрани со рака. Оваа алга ја јадат само некои алгари (Crossocheilus siamensis).

Причина:
Скапани растенија

Брадестите алги најчесто влегуваат во резервоарот на заразени растенија.

Лекот:
Отстрани погодени лисја
Акции на резервоар со сијамски алгари (Crossocheilus siamensis).
Отстранувајте со жилет

Растенијата со оваа алга доволно е да се потопат две до три минути во десет проценти варакина за ги убие сите алги на нив. Потполно ќе се отстранат силно погодени лисја.

Забелешка: Не заборавајте да купите правилни видови, како што многу видови на риба се продаваат под името на Сијамски алгари (Crossocheilus siamensis). Други видови на риба, не јадат алги брада. Ако и други опции не успее, се третираат со жилет.

Превенција:
Дезинфекција на нови растенија со благ раствор на хиперманган
За да се избегне алги кои влегуваат во резервоарот преку риба, треба да се чуваат новокупените риби во карантин најмалку два дена.

--- надополнето ---

2. Blue-Green Algae

- Боја: Сино-зелена, исто така може да биде кафеава или црна.

Изглед: Многу лигавa. Расте брзо и ги покрива сите површини во аквариумот, често давајќи непријатно мочурлив мирис.

Причина:
Високи нивоа на органски отпад
Анаеробни услови

Сино-зелената алга е, всушност, организам Цијанобактерија. Прираст на овој организам обично се случува кога има високи нивоа на растворен отпад и хранливи материи во водата.
Ова можеби се должи на недостиг на вода за промени и редовно одржување, или поради тоа што аквариумот е нов и корисните бактерии не се основани. Меѓутоа, бидејќи Цијанобактерија може да нправи свој азот, може да се појави дури во добро поддржана созреана резервоарот.

Лекот:
Физичко отстранување
Чистење на аквариумот
Делумна промена на водата
200 mg еритромицин phosphate/40л вода

Откако ќе се појави, сино-зелената алга е тешко да се искорени. Тоа може на почетокот да се отстрани со стружење на стакло, триење, како и чистење со сифонер од песокта сепак, алги, наскоро ќе се врати, особено ако со основните причини не се коригира. Редовната промена на водата и одржување ќе одложува да се врати.

Третман со еритромицин, ќе се елиминираат бактериите што го предизвикуваат слузот. Меѓутоа, употребата на еритромицин исто така може да влијае на корисните бактерии во аквариум, и треба да се користи со внимание. Ако ваквиот третман се користи, следи амонијак и нитрити за неколку недели.

Превенција:
Редовна промена на водата
Чистење на аквариумот
Хранете 1 до 2 пати дневно (по малце)

Редовната промена на водата е една од најдобрите мерки за превентива. За жал се уште е можно да има алги и покрај редовно одржување. Всушност, мали количества на алгите е нормално.

--- надополнето ---

3. Brown Algae

- Боја: Кафено

Изглед: Кафеавите алги започнуваат како како кафеави дамки на стаклото, а потоа брзо се пренесува на повеќето површини на аквариум со тенок, темно кафеава слој, кој е лесен за отстранување.

Причина:
Вишокот силикати и нитрати
Неадекватна светлината
Ниско ниво на кислород

Кафеавите алги се честа појава во ново формирани аквариуми. Тоа е главно предизвикано од малку светлина, вишок на силикати, изобилство од хранливи материи, и малку кислород.

Лекот:
Избришете површини и одстранете ги од аквариум (со сифонирање)
Користете силикат adsorbing смола во филтерот (ова нема кај нас)
Зголемување на осветлување
Додавање Plecostomus еден или повеќе Оtocinclus-си

Превенција:
Употреба на RO вода
Редовна промена на водата
Редовно чистење на аквариумот
Добро осветлување

Редовната промена на водата е една од најдобрите мерки за превентива. За жал се уште е можно да има алги и покрај редовно одржување. Всушност, мали количества на алгите е нормално.

--- надополнето ---

4. Green Water

- Боја: Зелено затемнета вода

Изглед: Водата се бои зелена. Во тешки случаи водата може да биде толку зелена што рибите не се видливи.

Причина:
Суспендирани микроскопските алги
Вишокот светло, особено на директна сончева светлина
Премногу риба
Вишокот на хранливи состојки
Вишокот отпад

Зелената вода е обично поради било кој вишок на светлина (особено директна сончева светлина), или голем квалитет на водат. Иако тоа може да изгледа страшно, не е токсичен за рибите.

Лекот:
Блокирање на светло потполно
Редовна промена на водата
Чистење на аквариумот
Ставање на Daphnia

Редовната промена на водата ќе ја намали зелената вода привремено, но нема и да ја елиминира. Целосно блокирање на светлото за три-четири дена, или повеќе ќе биде многу ефикасно. Ако можете да најдете и daphnia тие ќе помогнат многу за чистење на оваа Алга (Зелена вода).

Превенција:
Редовна промена на водата
Чистење на аквариумот
Употреба на UV филтер
Избегнувајте директна сончева светлина на резервоар
Ставање помалку храна

--- надополнето ---

5. Spot Algae

- Боја: Зелено

Изглед: Кружна, тенки, светло зелени точки кои се придржуваат цврсто кон површината на стаклото и други тврди површини.

Причини
Вишокот на светлината
Вишокот на хранливи состојки

Аквариумот со растенија е често место каде што може да се забележи оваа алга. Еден мал дел од овие видови на зелени алги се нормални и се очекуваат во секој аквариум.

Лек:
Исчисти

Овие алги се чистат само механички. Остри предмети не треба да се користат во акрилни аквариуми. Најефикасното чистење на оваа алга е со жилет.

Превенција
Редовна промена на водата
Редовно чистење на аквариумот
Ставање помалку храна

Редовно чистење на аквариумот и промена на водата е најдобрата превентивна мерка. Се уште е сосема нормално, да го видите во мали количества овој тип на алги.
 
Статус
Затворена за нови мислења.
На врв Bottom