Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Tuka vsusnost не е дискусија за неморалните појави и блудничења туку за ограничување на правото на избор на една личност.

Никој не вели Наташа дека мора да абортира или Леандра дека не смее, туку дека и Наташка и Љандрица имаат неотуѓиво право да направат сопствен избор без наметнување или ограничување.

Мислим дека се разбирамо, таќе, нели.
Се дур се работи за твоето тело и само твоето тело, тогаш ич мака немаме...ама дур има почеток на друго тело тогаш темата е друга. Нашето тело е само место (инкубатор) каде се развива друг живот, така одлучила природата, да се береа на дрво децата подруго ќе беше, ама не е така. Мене ми е гајле ако ти решиш да се истетовираш целосно, си ставаш штипки на брадавици или си брцнеш у око, твое тело, твој избор, ама кога се уништува друг живот тоа се нарекува убиство.
--- надополнето: 3 октомври 2012 во 00:18 ---
И кога сам ке си го одземеш животот се нарекува самоубиство, оти не е наречено самосмрт ебате :D А за убиство знаеме каде се завршува, со паднат сапун меѓу влакнести батки или со излупена банана меѓу набилдани жени...само што кај самоубиство полицијата неможе да те уапси :pos:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Дај бе Наташа смени го ова убиството на ембрион од 2005 само тоа па тоа. Де кажи некоја нова теза против да се размуабетиме. Сега не тераш пак да вергламе не е убиство, не е убиство.
Друго има ли нешто во овие години измислено освен дека девојчињата се раскурваа, пијат, пушат оти во наше време немаше такво нешто сите светици беа па овие сега измислија топла вода.
Некогаш имам чувство дека живееме во некои паралелни светови, вие пет шест лика на форумов како да пишувате од друга планета, а јас од друга или како да не сме живееле во Македонија во 80те, 90те. Па се прави филм како немало курви, не пиеле, сите фино воспитани, тух какви времиња беа тоа. Сега младинава нечини пу. А едноставно ништо не е сменето и тогаш се ринеа тие што им се ринеше и тогаш се пиеше до сабајле оти беше послободно и побезбедно време и имаше повеќе пари, се урлаше, се тепаше, се викаше. Се е исто само што имаме вишок години и сега поинаку гледаме на работите. Абортус постоел одсекогаш, сега кога веќе имате опција на легален избор сега пак не ви чини, чудни луѓе.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Дај бе Наташа смени го ова убиството на ембрион од 2005 само тоа па тоа. Де кажи некоја нова теза против да се размуабетиме.
Леандра, треба ли да ти кажам дека од кога постои човекот од тогаш така се зачнува? И после 20 години пак тоа ќе биде, пак така ќе се зачнува новиот живот и пак ако се уништи ќе биде убиство... нема друго јбг :D
--- надополнето: 3 октомври 2012 во 00:32 ---
Ако ти здосадило од тоа, да си размениме некој рецепт ако сакаш :D Тука има повеќе новости, нови зачини, поубави шпорети за печење, експерименти па излегуваат нови јадења...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Леандра, треба ли да ти кажам дека од кога постои човекот од тогаш така се зачнува? И после 20 години пак тоа ќе биде, пак така ќе се зачнува новиот живот и пак ако се уништи ќе биде убиство... нема друго јбг :D

Ако ти здосадило од тоа, да си размениме некој рецепт ако сакаш :D Тука има повеќе новости, нови зачини, поубави шпорети за печење, експерименти па излегуваат нови јадења...
Ништо тогаш ќе ве оставам, налетав случајно по на јагодче постот каде треба да се слуша мажот. Си читам рецепти редовно, ќе пишам за една бела салата прсти да излижеш :)

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Ништо тогаш ќе ве оставам, налетав случајно по на јагодче постот каде треба да се слуша мажот. Си читам рецепти редовно, ќе пишам за една бела салата прсти да излижеш :)
Пиши па да ја испробаме, инаку и јас си читам редовно рецепти, некне украдов една со обланди, стварно мерак рецепт ти го препорачувам ако си по слаткото :D

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Темава постојано оди во триста оффтопици ............ овдека не правиме муабет за религии, идеологии, начини на живот... овде се збори за абортусот ............. според медицината абортусот не е убиство ............ тоа што се уништува е живо но сеуште е без свест, само на молекуларно ниво е и тоа е тоа ............. медицината вели дека не е убиство, законот исто така вели дека не е убиство и затоа абортусите се легални, во повеќето држави на планетава ........... тука не станува збор за конзервативност, либералност, религиозност, нерелигиозност, феминизми и.т.н. збориме за модерната наука и медицина како ги класифицира работите ........... инаку до несакана бременост може да се дојде и од еднашка, од прва, немора некоја да оди со 20 души па да и се случи тоа, може и со еден партнер да е но поради хххх причини сеуште не се подготвени да ја сносат таа одговорност да имаат/чуваат дете и затоа абортусот според мене е оправдан и лично право на избор си е дали ќе се изврши или не ........... не поддржувам никакви феминизми и слични западни палавурдии од кои ми се повраќа, па и не сум баш многу либерален, по нешто да, по нешто не, да не бидам сфатен погрешно, на темава говориме единствено за правото на абортус кој во одредени хххх ситуации(кои погоре многу убаво ги опиша членот ОШО) е ите-како единствена алтернатива и секако дека го оправдувам !

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Дали зачнувањето во епрувета е грев? Ин витро? Пошто не е по природен пат.
И следствено ако матката го исфрли се смета како спонтан абортус, спонтано убиство (според една струмичанка)?

MARMORKUCHEN
Потребно
300 g путер , мек
270 g шеќер
1 kесичка ванилин шеќер
малку рум
Малку сол
5 јајца
375 g брашно
12 g пециво
3 лажици млеко
20 g какао
20 g шеќер
3 лажици млеко
Шеќер во прав
Подготовка:
Путер со мати додека не омекне. Постепено се додава шеќерот, ванилата, румот, солта и се масата се меша додека не се изедначи. Потоа се додаваат јајцата едно по едно и воедно се меша.
Пецивото се додава на брашното и сето тоа се става во масата и убаво се размешува. Се додаваат 3л. Млеко.
Две третини од тестото се ставаат во формата за печење. Во остатокот се додава какаото и 20г шеќер, 3 л. млеко и убаво се размешува.Темното тесто се истура врз белото и со вилушка се разнесува.
Вака подготвениот колач се пече на 190 ° C, околу 60 мин. За да не поцрне одозгора може да се покрие со хартија за печење или алуминиумска фолија.
Откако е готов колачот се остава да се излади и потоа му се истура шеќер во прав по желба.
Ова за да тргне дискусијата.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Дали зачнувањето во епрувета е грев? Ин витро? Пошто не е по природен пат.
И следствено ако матката го исфрли се смета како спонтан абортус, спонтано убиство (според една струмичанка)?

Ова за да тргне дискусијата.
Секое зачнување, развивање се одвива во мајката, дали ин витро или аутвитро исто ти е. А спонтано и намерно има голема разлика. Имаш слушнато за бебешка смрт, не е исто и кога мајката ќе го задуши... За тоа се оди апсана :)

Рецепката баш е за испробување, јас го купувам марморколачот, ама сигурно направен е поубав :vozbud: И наместо шеќер во прав може да се полие со чоколадо мммм:vozbud:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Секое зачнување, развивање се одвива во мајката, дали ин витро или аутвитро исто ти е. А спонтано и намерно има голема разлика. Имаш слушнато за бебешка смрт, не е исто и кога мајката ќе го задуши... За тоа се оди апсана :)

Рецепката баш е за испробување, јас го купувам марморколачот, ама сигурно направен е поубав :vozbud: И наместо шеќер во прав може да се полие со чоколадо мммм:vozbud:
Значи ако е у лабараторија, во petrie dish, и му се слизне од рака на лаборантот, и падне, а тамам се зачнале јајцеклетката и сперматозоидот, и рокнат наземи, тазе зачнати, лаборантот напрај убиство?
Австриски мраморен колач рецепАт.
И може со рендано чиколатце, место топено, да не ти се расипе. А ако си внимателна со топеното чиколатце топ ќе ти стане. Како круста да се стори, ммммм.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Значи ако е у лабараторија, во petrie dish, и му се слизне од рака на лаборантот, и падне, а тамам се зачнале јајцеклетката и сперматозоидот, и рокнат наземи, тазе зачнати, лаборантот напрај убиство?
Австриски мраморен колач рецепАт.
И може со рендано чиколатце, место топено, да не ти се расипе. А ако си внимателна со топеното чиколатце топ ќе ти стане. Како круста да се стори, ммммм.
Де бе мачор сега не прај тука екскурзии на мозок, ако паднела јајце клетка бла бла.... Дај да збориме ко возрасни луѓе.

Инаку не е лошо во рецепката да се стават во белото тесто и конфети чоколадца, ко страчитела ќе испадне мх мх мх :vozbud:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ако ги ставиш пред печење, ќе паднат надолу и ќе се залепат за тавата. Клај го на среде печење за да останат у средина.

И, пак не правам ментални малефизации.
Што навистина ако падне оплодено ембрионче од маса на земја?
Се дешава, има калпави луѓе.

Член од
14 мај 2011
Мислења
374
Поени од реакции
388
НРММ, иако не го поддржувам твојот став и надмено духовит стил, ти честитам на успехот во континуираното успешно одгледување на оваа тема и верувам дека си одлична мајка на претпоставувам повеќе од две деца :)

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
НРММ, иако не го поддржувам твојот став и надмено духовит стил, ти честитам на успехот во континуираното успешно одгледување на оваа тема и верувам дека си одлична мајка на претпоставувам повеќе од две деца :)
Мислам дека НРММ има три деца, и верувам дека сите три се злтни деца ѕвездалии.
И покрај тоа што она е антиизбор. Ама шо да се праи, кога гласа за З. Заев :):):)

А чоек ќе рече ВМРО-фка пар екселанс со антиабортус идеите.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Мислам дека НРММ има три деца, и верувам дека сите три се злтни деца ѕвездалии.
И покрај тоа што она е антиизбор. Ама шо да се праи, кога гласа за З. Заев :):):)

А чоек ќе рече ВМРО-фка пар екселанс со антиабортус идеите.
Добро утро Мачор :)
НРММ има три презлатни ангели, и на НРММ ич, ама ич не ја интересира политика, искрено досега никогаш и немам гласано :D
Сама си го заработувам лебот, така да од политика немам никаква корист, да ме прашаш дур незнам и кој се политичарите во Македонија :eek:
Така да оваа ти паѓа во вода...дај друго дете :pos:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Шо ми паѓа у вода? Дека не си за Заев? А бе цела Струмица е за Заев па и ти:)
Хахахаха
Ај д ане идам оф топик.

Јас и ти Наташке никад нема да се сложиме. Ти си за неизбор, односно, да се изразам поарно, си за да зе забрани абортус, а јас сум за избор, да се дозволи сами да избираат дали ќе раѓаат или не.
Тука ни завршува дискусијата на мене и на тебе. Два целосно спротивставени ставови.

И ен мислам, ниту можам и да сакам да ти променам мислење, ти така си решила, почитувам твој избор.

Е сеа, едино може и даље да спориме чиј колач е поарен. Мојон или твојон, ама дур ги јадеме уз кафе или па ако знаеш да стокмиш онака, по правилно, шербет, како оној у Калеш Анѓта, прилепцкион кадија кога ја лажел и главел за анамка, за да се потурчи.
Е тај шербет сас удоволствие би го сркал. А јас ќе стокмам, тулумби и баклава, море, ао немаш нокти сечени по кратко, да ги изедеш и ниФ.

П.С. Како мраморниот, успеа? Мене ме мрднаа вчера за колачињана, од куЊа не излегов, само нови и нови,. кај ги вденаа да ми е да знам. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom