Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

  • Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување
Член од
2 април 2013
Мислења
4
Поени од реакции
36
Одличен пример за говорење против власта без никакви реперкусии е секако професорот Фрчкоски. Не дека Аџиев му нареди на деканот Давитковски да постапи „согласно“ законот и да му врачи отказно решение. Дека професор на факултет не е исто што и професор во основно и средно, доказ се тројцата професори од Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, кои по штрајкувањето со глад, не само што не беа избрани во повисоки звања, туку и добија отказни решенија. А најдобар пример дека секој граѓанин може да го ужива уставно загарантираното право на слобода на изразување е личноста на мојот аватар. Доколку некој има потешкотии да се присети (со оглед дека огромен процент од македонскиот народ има кратка меморија, веќе не се ни сеќаваме на отпуштените универзитетски професори тврдејќи дека не се бркаат така лесно) човекот на аватарот е Никола Младенов, критички настроен новинар кој на 26-ти март минатата година „загина“ во „сообраќајна несреќа“ како последица на пушење цигара која по излетувањето од автомобилот (или откако во доцните часови успеаја да го извлечат од него, зависно на која од верзиите ќе одлучиме да поверуваме, ги имаше повеќе) му останала помеѓу прстите.

Знам дека многумина ќе речат дека сум „падобранец“ иако право на учество во одредена тема веројатно не стекнуваат само оние кои во дискусијата се вклучиле од самиот почеток.

По однос на начинот на кој треба да се реагира на тортурата наречена „државен испит за студентите“, мој став е дека единствен можен начин е протест, а не сеанси секоја среда пред различен факултет.
 

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Одличен пример за говорење против власта без никакви реперкусии е секако професорот Фрчкоски. Не дека Аџиев му нареди на деканот Давитковски да постапи „согласно“ законот и да му врачи отказно решение. Дека професор на факултет не е исто што и професор во основно и средно, доказ се тројцата професори од Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, кои по штрајкувањето со глад, не само што не беа избрани во повисоки звања, туку и добија отказни решенија. А најдобар пример дека секој граѓанин може да го ужива уставно загарантираното право на слобода на изразување е личноста на мојот аватар. Доколку некој има потешкотии да се присети (со оглед дека огромен процент од македонскиот народ има кратка меморија, веќе не се ни сеќаваме на отпуштените универзитетски професори тврдејќи дека не се бркаат така лесно) човекот на аватарот е Никола Младенов, критички настроен новинар кој на 26-ти март минатата година „загина“ во „сообраќајна несреќа“ како последица на пушење цигара која по излетувањето од автомобилот (или откако во доцните часови успеаја да го извлечат од него, зависно на која од верзиите ќе одлучиме да поверуваме, ги имаше повеќе) му останала помеѓу прстите.

Знам дека многумина ќе речат дека сум „падобранец“ иако право на учество во одредена тема веројатно не стекнуваат само оние кои во дискусијата се вклучиле од самиот почеток.

По однос на начинот на кој треба да се реагира на тортурата наречена „државен испит за студентите“, мој став е дека единствен можен начин е протест, а не сеанси секоја среда пред различен факултет.
Добар пост.

Само со крајот не се сложувам.

Дефитизмот и курајберизмот што владеат меѓу младите не дозволуваат да се отиде директно на протест, поради тоа што ќе го испушат исто како медицинарите, стечајците и просветарите.

Прво треба да се обезбеди моментум, успешно да се повтори собиранката неколку пати за присутните да видат дека „не боли“, па да раскажат на успаните колеги и, дајбоже, да ги анимираат.

Кога би можел, јас би им предложил дури и волонтерска културно-забавна програма, за оние што везе немаат од животот да има зашто воопшто да се појават. Ко што ни е ситуацијава и новиве трендови, може и по еден сенгвич нема да биде лошо да им се обезбеди.
 
Член од
21 мај 2008
Мислења
10.737
Поени од реакции
11.434
Одењето одма на протест малку ми се чини дека е меч со две острици. Или може да биде полн погодок и да се откажат од измените или да заврши неславно поради многубројни начини. Засега мислам дека ова е океј метод, ќе се потпишува и петиција, ќе се пратат и писма до МОН. Рачунајте, ако сега се излезе на протест, ќе излезе Адеми и ќе каже: „Не знам зошто протестираат, уште нема предлог измени на Законот за високо образование“. Протестот знаете кога е најдобар, бар според мене? Пред Собрание, на седница на која треба да се гласаат измените на Законот.

Инаку @RickyLFC9 не гледам зошто некој би те етикетирал дали си за овие или оние, кога независноста на оваа иницијатива наречена „Студентски пленум“, се гледа по тоа што беше оцрнувана и од провладините медиуми, но и од оние медиуми кои се критички настроени кон Владата или пак се директно поврзани со опозицијата. Освен Радио моф кој известија горе-доле објективно, иако и кај нив имав замерка околу нивното пишување „студентите се без конкретен став“ и Телма телвизија, кои барем на нивниот сајт јас не најдов некоја статија за собирот од минатата недела, сите други попознати медиуми (телевизии, сајтови) пласираа еден куп на невистини. Нели, најголемите беа на некои квази-портали ко Прес 24 кои „протестот“ му го препишаа на СДСМ (или СДММ не е битно).

Збор-два само за конкретните измени што планираат крофнарине да ги направат. Доколку, хипотетички кажано, стапат во сила предлог измените на законот и тие имаат ретроактивно дејство (што значи за сите што во моментов студираат, ко на пример Илија Димовски), тоа е директно кршење на уште еден член од Уставот! И тие што дипломирале пред 2 години да не ги викаат да го полагаат државниот испит? А тие што се на 3-годишни студии, и измените се носат додека тој е веќе на мастер студии (прва од мастер) - и тој студент да не треба да полага државен испит за 3-та година студии заедно со 1ва мастер?
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.026
Поени од реакции
12.057
Одличен пример за говорење против власта без никакви реперкусии е секако професорот Фрчкоски. Не дека Аџиев му нареди на деканот Давитковски да постапи „согласно“ законот и да му врачи отказно решение. Дека професор на факултет не е исто што и професор во основно и средно, доказ се тројцата професори од Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, кои по штрајкувањето со глад, не само што не беа избрани во повисоки звања, туку и добија отказни решенија. А најдобар пример дека секој граѓанин може да го ужива уставно загарантираното право на слобода на изразување е личноста на мојот аватар. Доколку некој има потешкотии да се присети (со оглед дека огромен процент од македонскиот народ има кратка меморија, веќе не се ни сеќаваме на отпуштените универзитетски професори тврдејќи дека не се бркаат така лесно) човекот на аватарот е Никола Младенов, критички настроен новинар кој на 26-ти март минатата година „загина“ во „сообраќајна несреќа“ како последица на пушење цигара која по излетувањето од автомобилот (или откако во доцните часови успеаја да го извлечат од него, зависно на која од верзиите ќе одлучиме да поверуваме, ги имаше повеќе) му останала помеѓу прстите.

Знам дека многумина ќе речат дека сум „падобранец“ иако право на учество во одредена тема веројатно не стекнуваат само оние кои во дискусијата се вклучиле од самиот почеток.

По однос на начинот на кој треба да се реагира на тортурата наречена „државен испит за студентите“, мој став е дека единствен можен начин е протест, а не сеанси секоја среда пред различен факултет.
За се може да се сложам за тебе освен за болдот, зошто Фрчковски е уште професор и уште го глеам на Правен. Башка лустриран е пред 1 година мислам и ете уште си е професор. И уште една работа, професор не е јавна функција или функција со јавно овластување, така да секој отказ базиран на таа основа е незаконски.
За тие на УГД не ја следев состојбата, ама они мислам се бунеа зошто не биле унапредени, а не беа уште тогаш отпуштени туку си останаа професори. Тоа што не одржувале настава е кршење на правилата од ЗРО и има основа тука за отказ, ама пак ќе кажам не ја следев многу таа состојба и не можам со сигурност да кажам кој е у право.
Ако било толку лесно да се отпуштаат професорите што зборат против вмро тогаш на Правен ќе имаше останато само 10тина професори.

Одењето одма на протест малку ми се чини дека е меч со две острици. Или може да биде полн погодок и да се откажат од измените или да заврши неславно поради многубројни начини. Засега мислам дека ова е океј метод, ќе се потпишува и петиција, ќе се пратат и писма до МОН. Рачунајте, ако сега се излезе на протест, ќе излезе Адеми и ќе каже: „Не знам зошто протестираат, уште нема предлог измени на Законот за високо образование“. Протестот знаете кога е најдобар, бар според мене? Пред Собрание, на седница на која треба да се гласаат измените на Законот.

Инаку @RickyLFC9 не гледам зошто некој би те етикетирал дали си за овие или оние, кога независноста на оваа иницијатива наречена „Студентски пленум“, се гледа по тоа што беше оцрнувана и од провладините медиуми, но и од оние медиуми кои се критички настроени кон Владата или пак се директно поврзани со опозицијата. Освен Радио моф кој известија горе-доле објективно, иако и кај нив имав замерка околу нивното пишување „студентите се без конкретен став“ и Телма телвизија, кои барем на нивниот сајт јас не најдов некоја статија за собирот од минатата недела, сите други попознати медиуми (телевизии, сајтови) пласираа еден куп на невистини. Нели, најголемите беа на некои квази-портали ко Прес 24 кои „протестот“ му го препишаа на СДСМ (или СДММ не е битно).

Збор-два само за конкретните измени што планираат крофнарине да ги направат. Доколку, хипотетички кажано, стапат во сила предлог измените на законот и тие имаат ретроактивно дејство (што значи за сите што во моментов студираат, ко на пример Илија Димовски), тоа е директно кршење на уште еден член од Уставот! И тие што дипломирале пред 2 години да не ги викаат да го полагаат државниот испит? А тие што се на 3-годишни студии, и измените се носат додека тој е веќе на мастер студии (прва од мастер) - и тој студент да не треба да полага државен испит за 3-та година студии заедно со 1ва мастер?
А ти на петицијата и на писмата шо ќе ги праќаш каков одговор мислиш дека ќе добиеш (ако добиеш воопшто) ?
За протест не мора да има предлог закон, така да таков одговор не би држел вода.
Иначе и за буџетот имаше протест на денот на гласање, па глеаме како заврши тоа. Затоа протест треба на време дури е сега актуелно ова, а не „после свадба тапани“.
 
Последно уредено:
Член од
21 мај 2008
Мислења
10.737
Поени од реакции
11.434
Па очекувам барем одговор, иако чисто се сомневам дека ќе добијам одговор. А за каков одговор, не знам. Барам одговор на прашањето што конкретно сакаат да променат со оваа мерка? И да не добијам одговор за подобро високо образование, тоа е одговор на ниво на основно. Барам одговор на прашањето дали сметаат дека нивните измени се противуставно? Ако да, дали знаат дека сносат одговорност да за такво нешто? И сакам да го прашам Илија Димовски што тој мисли за овие измени со оглед дека он се' уште е студент и доколку истите важат ретроактивно, ќе треба да полага екстерни испити.

Ова се прашања лично од мене, можат да излезат уште десетици прашања, кои тешко дека ќе добијат некаков одговор. Е потоа може да збориме за протест. :)
 
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.072
У сличен контекст да се надоврзам, пошто и кај мене на едно предавање со еден професор падна муабет за тоа. Секако, тоа беше малце од друг аспект, но доволно за да се сведе се на истиот заклучок па ќе пробам тука да ги пренесам впечатоците од дискусијата, барем како што јас лично ги стекнав (значи ова не е гледиште на професорот, ова е моето мислење кое сам си го формирав).

Со појавата на првите универзитети уште во средновековието (Болоња, Париз, Оксфорс, Кембриџ, Карловачкиот и тн.), управувањето со нив било многу поразлично. Имено, со нив управувале студентите. Студентите биле тие кои ги собирале средствата и одлучувале како ќе се распределат. Исто така тие биле оние кои го избирале наставниот кадар. Во зависност од бројот на студентите за таа година, толку професори биле вработувани. Тоа се покажало малце неефикасно од проста причина што студентот чим заврши со студирање го напушта факултетот, па друг треба да го презема своето место. Не се поставува константност во управувањето со истиот и на долготраен рок е неисплатливо. Затоа формата каде професорите се тие кои управуваат со универзитетот преовладала и останала до ден-денес.

АМА! (секогаш има ама)

Студентите никогаш не биле комплетно изоставени од управувањето. Во многу универзитети постојат нели, декан, про-декан, ректори, меѓутоа секогаш помеѓу тие редови постоеле неколку студенти, чиј глас бил еднаков како и секој друг член. Ете за пример, често наназад се спомнуваше како студентите во Белград се бунеле за (мислам дека беше, не сум сигурен) паричните казни за задоцнето пријавување испит, и успешно го добиле тоа што го барале. Меѓутоа во Белград постои Студент-Ректор, кој седи со сите управници, декани, продекани и не знам ти што таму, има еднаков глас со нив. Многу лесно е да се има увид така, за сите да бидат колку што може задоволни. Секако, никогаш сите не се 100% задоволни. Меѓутоа тоа многу помага во координацијата на наставата помеѓу студент-професор, како и самото управување на факултетот.

И најбитно од се, токму претходно наведеното е клучот за проблемот кој настанува. Кај нас, не постои функција ректор-студент, а студентите се застапени со 11% во управувањето на факултетот. Со закон е наведено дека во управата на факултетот не смее да има помалку од 10% студентска застапеност во спроведувањето одлуки во УКИМ. Проблемот треба да се бара во тоа. Овие другиве организации и немаат некое влијание. Треба да се сфати дека во управувањето на УКИМ мора да се вклучат повеќе студенти, самите да се залагаат за тоа. Јасно е каква е кај нас работата, у секој случај. Меѓутоа УКИМ е автономно тело. УКИМ одлучува за програмата на факултетот, УКИМ ги регулира професорите кои ќе бидат поставени и УКИМ е тој што издава дипломи, сертификат како доказ за стекнатото знаење на студентот. Веќе дадов до знаење дека јас сум неутрален во дискусијава, и моите поконкретни ставови не сакам да ги образложувам, односно не се изјаснувам како ниту за, ниту против екстерниве. Меѓутоа факт е дека ова не е баш прописна работа. Значи, УКИМ е автономно тело, и како такво, на пример тебе ако те брка полиција да те уапси, полицијата не смее да влезе внатре во просториите без дозвола од надлежниот за универзитетот, камоли да спроведува тестирања, кои доколку студентот ги падне, да му се забрани да студира. Ова е болната точка, последниот дел, забраната. И не се лажете, овие работи убаво ги знаат студентите, оние 11% кои ги спомнав. Прашањето е колку тие ќе направат нешто и ќе се спротивстават на тоа. А овие работи треба да ги знаат колку што може повеќе студенти кои не се вклучени во тоа, за да бидат поттикнати и тие да се вклучат во управувањето со УКИМ.

Пак ќе речам, правете ме црна овца, предавник, не знам што, колку сакате. Иако гледам дека ова е непрописна работа, јас сум свесен дека нема да снесам негативни последици од истата, бидејќи сметам дека сум компетентен да ја надминат оваа "пречка" во моето студирање со леснотија (можеби грешам, времето ќе покаже, но сега сметам така). Токму затоа не се вклучувам во протести. Би дошол на собир доколку би можел да ги кажам овие работи јавно, но не сум некој говорник, а уште помалку сакам да привлекувам внимание врз себе. А и да бидеме искрени, повеќе од половина јавност ги изедначува собириве со протести, такада не би сакал да бидам означен како припадник на било која страна. Јас не застанувам со ниедна страна, ниту пак имам аспирации да бидам некој кој ќе има удел во управата на мојот универезитет. Мојата сфера на интерес не се поклопува со оваа тематика и јас нема да се залагам за ништо, ништо за и ништо против. Овие информации се тука за дискусија, продлабочено знаење, и доколку некој има такви аспирации, или барем аспирации да покрене протест, да си црпи од темава на која сите придонесуваме по нешто, за заедно да го подобриме образованието во нашата држава, бидејќи често сме потсетувани, а и самите се потсетуваме, дека ние сме иднината, и мојата (веќе станува омилена) реченица: каков народ - таква држава,.

Тоа е се, знам дека беше долго, меѓутоа ваквите работи никогаш не се едноставни за да се кажат со два-три реда :)
И професорите не сакаат вакви испити, ова е добро ако има некои внатрешни измени за подобрувањето т.е поедноставувањето на бирократијата.
Ова што им се наметнува на факултетите т.е екстерно со ваква власт се решава само на еден начин, премолчен договор меѓу студентите и професорите овие испити да бидат хакнати т.е и професорите со помирна глава и студентите со помирни глави, додека не дојде некој барем за нијанса попаметен да го спрече ова лудило, друго чаре нема, ќе се договарале, ќе имало јавна дебата и триста курци палци и на крај пак ќе има некое екстерно тестирање во еден или друг облик нема бегање од тоа.
 
Член од
21 мај 2008
Мислења
10.737
Поени од реакции
11.434
Разбрав муабет дека во четврток ќе имало дебата на Саем организиран ваљда од МОН за прашањево. Не знам колку е точно...има некој од вас некоја информација?
 
Член од
2 април 2013
Мислења
4
Поени од реакции
36
Се согласувам @DBack. Не сум воопшто оптимист за евентуални протести. Не сакав да должам многу околу тоа, бидејќи и онака постот веќе беше прилично долг. Повеќе зборував како би требало да биде, а во моменталнава констелација на „силите“ јасно ми е како би завршил евентуален протест. Ако се земе предвид и тоталната апатија на младината (тргнувам од себеси), не верувам дека ќе се анимираат засегнатите. Најмногу поради стравот од етикетирање. Се додека тој страв не исчезне, ќе биде користен многу вешто од властите. Често уште на почетокот на протестите на одредена група незадоволни граѓани слушаме нивни оградувања од политички партии кои, искрено, ми звучат смешно. Кој здраворазумен човек би помислил дека за фамозните „реформи“ со кои се уназади секоја сфера од човековото живеење на поединецот би му требал ментор кој би му укажал дека истите („реформите“) се штетни. Полагањето на државниот испит е наметнување на досега непостоечка обврска директно на штета на студентите (и на автономијата на Универзитетот и дискреционото право на професорите во оценувањето на знаењето). Од друга страна повторувањето на собиранката неколку пати, со оглед на воспоставената пракса на носење закони и измени и дополнувања на постоечките по скратена постапка, може да резултира со задоцнета реакција. Иако јас не верувам дека воопшто ќе ја има. „Бакнување рака на повозрасните е изразување на почит кон авторитет“. „Лојалните граѓани секогаш се подготвени да ги следат правилата и прописите во општеството и по цена да мораат да се откажат од своите слободи“. А ние сме лојални граѓани кои ги почитуваат авторитетите.

Вклучувањето во јавните дебати ќе значи прифаќање на државниот испит и „преговарање“ за начинот на негово спроведување. А дека со евентуално ретроактивно важење на измените на Законот за високо образование се крши највисокиот правен акт кој дозволува ретроактивност само доколку е поповолна за граѓаните (што овде не е случај) ништо ново. Уставот е тука да се прекршува.

@Bojan Van Buuren Клучниот збор во твојата реплика е „уште“. Да, проф. Фрчкоски е се уште професор на Правен. И да, лустриран е пред една година и уште си е професор. Ама слабо следиш изгледа медиуми во последно време.
www.libertas.mk/деканот-давитковски-нема-да-попушти-п/
Читај го последниот пасус. И знам, колега, дека професор не е јавна функција или функција со јавно овластување туку јавна дејност или јавна служба. Затоа она „согласно“ во мојот прв пост беше во наводници. Незаконитоста на отказот ќе ја утврди нашето независно судство. Ако навистина гледаш владеење на правото во државава, ти завидувам, ти си среќен човек.
http://www.libertas.mk/деканот-давитковски-нема-да-попушти-п/
Професорите од УГД се бунеа затоа што согласно позитивната рецензија мораше да бидат избрани во повисоко звање. Наместо тоа, им беше понудена повторена постапка се додека рецензијата не биде негативна. Мислам дека некаде прочитав и дека се отпуштени, но не можам да го најдам текстот. Кршењето на одредбите од ЗРО или друг lex specialis поради неодржувањето настава е основ за отказ бидејќи заборавија да воведат заменски универзитетски професори во случај на стапување во штрајк на постојните.
Со претходниот пост мислам јасно посочив дека, според мене, животот е лесно да го изгубиш, а не пак работното место.
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.026
Поени од реакции
12.057
@Freedom of speech не сум го видел тоа за Давитковски, ама пак универзитетски професор не е исто што и професор во основно зошто тука не одлучува директно министерството туку си има друга процедура. Затоа и сметам дека не е толку лесно да ја изгубиш работата овде.
Никаде не реков дека гледам владеење на правото кај нас, ама не значи дека зошто го нема треба да се предадам и да си кажам „шо да праам така функционира државата, ќути си...“, туку баш напротив ми дава мотив да се борам (бар мене).
И да баш ради тоа што нема владеење на правото, а и што немаат ни о од организација таа институционална борба што ја планираат тие од студентски пленум нема да профункционира и само ќе се изгуби скапоцено време. Ете затоа треба протест, а не собири по факултети...
 
Член од
21 мај 2008
Мислења
10.737
Поени од реакции
11.434
Разбрав муабет дека во четврток ќе имало дебата на Саем организиран ваљда од МОН за прашањево. Не знам колку е точно...има некој од вас некоја информација?
http://sn7.org.mk/conference_mk.pdf

Не било само муабет. Конференцијата е на Саем, пишува која хала, од 11 до 13 часот. Пријавување е преку мејл, но само како гости-учесници. И тоа со лимитиран број на гости (50). Пријавувањето е денеска на мејлот што е во линкот. Сепак, и ова не е јавна дебата каква што вети Адеми. Т.е. ова е организирано од некоја НВО, не знам искрено која е.
 

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.026
Поени од реакции
12.057
http://sn7.org.mk/conference_mk.pdf

Не било само муабет. Конференцијата е на Саем, пишува која хала, од 11 до 13 часот. Пријавување е преку мејл, но само како гости-учесници. И тоа со лимитиран број на гости (50). Пријавувањето е денеска на мејлот што е во линкот. Сепак, и ова не е јавна дебата каква што вети Адеми. Т.е. ова е организирано од некоја НВО, не знам искрено која е.
И пo некoјa случaјнoст уште пред дa излезе oвa, брoјoт нa присутни е пoстигнaт и веќе немa местo. И пo некoјa чуднa случaјнoст сите тие 50 души гo пoддржувaaт oвa и aкo стaнaт дa пoстaвaт прaшaње уствaри и немa дa пoстaвaт прaшaње туку ќе кaжaт кoлку е дoбрa oвaa идејa и декa требaлo уште пoрaнo дa се вoведе...
Штoм премиерoт ќе кaже екстернa евaлуaцијa ќе имa, тoa знaчи декa ќе имa и немaјте нaдеж декa oвaa или билo кaквa другa дебaтa ќе ги премисли !

Sent from my LG-D620 using Tapatalk
 
Член од
2 април 2013
Мислења
4
Поени од реакции
36
@Bojan Van Buuren Мислев на последниот пасус во кој се вели дека Аџиев во емисијата „360“ рекол дека доколку деканот Давитковски не постапи по нивното барање, (се мисли на барањето на Комисијата за лустрација да му биде врачено отказно решение на проф.Фрчкоски) тоа ќе го стори Државниот инспекторат. Не одлучува директно министерството, но случаите со проф.Фрчкоски и тројцата професори од УГД, кои и покрај позитивната рецензија не беа избрани во повисоко звање, покажува дека може да се изнајде начин да се избркаат „неподобните“. За останатото се согласувам. Уште во првиот пост на темава реков дека сум за протест, а не сеанси секоја среда пред различен факултет. Само се плашам дека поголем е стравот од етикета („комуњар“, „соросоид“, „грчки платеник“ и т.н.) од оној да се преземе непотребно наметната тортура во вид на државен испит. „Ќути, има и полошо“ ни е омилена народна поговорка.
 
Последно уредено:
Член од
21 мај 2008
Мислења
10.737
Поени од реакции
11.434


Мислам дека ова е супер чекор засега, да се види што мислат професорите, поточно Сенатот. Претпоставувам дека сенаторите веќе го имаат дневниот ред, на кој претпоставувам дека ова прашање не се наоѓа. Затоа сакаме да поттикнеме да го стават на дневен ред и да го чуеме нивното мислење. Колку за информација, по службена должност. и Ректорот членува во Сенатската управа.

Иначе мислам дека полека одиме кон моментот наречен масовен протест, сигурно не идната, не верувам и таа после неа, но да речеме средината на ноември (мое лично размислување, гледајќи го календарот) би можело тоа да се случи. Во тој период, зборете со вашите колеги, информирајте ги за ова, бидејќи верувајте, има такви кои врска немаат што се дешава, врска немаат дека ова е противуставно, врска немаат дека им го крши правото на образование. Се надевам на масовност во петок. Тие што полагаме (јбг, тојето), ќе гледаме да стигнеме барем на дел од случувањето. :)

Само немојте да плукате одма, можда има некои мани, али јбг, засега мислам во ок насока оди иницијативата. И до тие што ги интересира, мислам дека нема да се формира здружение на граѓани, т.е. НВО, од причина што ќе бара постојано членство, бара хиреархиска структура и е покомплицирано. Значи ќе треба да се довери на иден студент, кога ние ќе завршиме.

Меѓу другото, беше спомнато активирање на средношколците, што е нешто потешко, бидејќи не може туку така да отидеме во школите и да им вршиме презентации на проблемот и аргументите. Единствено пред дворовите или еден јавен повик. Мада студентите не сакаат да се борат за своите права, камо ли средношколците...
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom