- Член од
- 25 декември 2008
- Мислења
- 1.877
- Поени од реакции
- 1.089
Симит-погачата е оригинален производ, а таа носи во себе повеќе пораки.
Симит-погачата е во процедура да биде заштитена како автохтон скопски производ.
-Не е само одлика на скромност и задоволување со малку. Таа е симбол на еднаквоста, еднакво е достапна секому, по состојките е универзална, а по хранливоста ефикасна. Синтагмата леб во леб можеби најдобро може да го отслика значењето што го емитира. Таа по состав е иста, тесто со тесто, а сепак сосема поинаква и најдобро е кога тие различности се споени во едно, кога се сфаќа дека тие не се исклучуваат и оти само заедно се ефикасни, полезни и вкусни, вели претседателот на Здружението на еснафи „Еснаф“, Мухедин Брава.
Извршниот директор на Здружението Соња Кушовска – Трајковска вели дека, покрај симит-погачата, во иднина планираат брендирање и на други производи кои се автентични за нашето поднебје.
- Имаме поднесено иницијатива до Музејот на Македонија за брендирање на симит-погачата како оригинален скопски производ, и тој проект ќе го работиме заедно со Музејот. Покрај симит-погачата, во иднина планираме да брендираме и други автентични македонски производи – рече Кушовска – Трајковска
Музејот на Македонија потврди дека здружението „Еснаф“ има поднесено таква иницијатива, и таа е влезена во годишната програма за работа на Музејот.
- Моментално се работи на разработка на проект за наоѓање цврсти докази за потеклото на симит-погачата, со кои ќе го поднесеме барањето до Министерство за култура за да влезе проектот во националната програма за 2015 година, велат од Музејот.
Во петокот се одржа манифестацијата „Симит-погача – чаршиски гастро-сувенир“, како дел од „Чаршиската есен“ во која се планирани неколку разни манифестации.
http://kurir.mk/makedonija/vesti/173953-Ke-se-brendira-simit-pogacata-
Симит-погачата е во процедура да биде заштитена како автохтон скопски производ.
-Не е само одлика на скромност и задоволување со малку. Таа е симбол на еднаквоста, еднакво е достапна секому, по состојките е универзална, а по хранливоста ефикасна. Синтагмата леб во леб можеби најдобро може да го отслика значењето што го емитира. Таа по состав е иста, тесто со тесто, а сепак сосема поинаква и најдобро е кога тие различности се споени во едно, кога се сфаќа дека тие не се исклучуваат и оти само заедно се ефикасни, полезни и вкусни, вели претседателот на Здружението на еснафи „Еснаф“, Мухедин Брава.
Извршниот директор на Здружението Соња Кушовска – Трајковска вели дека, покрај симит-погачата, во иднина планираат брендирање и на други производи кои се автентични за нашето поднебје.
- Имаме поднесено иницијатива до Музејот на Македонија за брендирање на симит-погачата како оригинален скопски производ, и тој проект ќе го работиме заедно со Музејот. Покрај симит-погачата, во иднина планираме да брендираме и други автентични македонски производи – рече Кушовска – Трајковска
Музејот на Македонија потврди дека здружението „Еснаф“ има поднесено таква иницијатива, и таа е влезена во годишната програма за работа на Музејот.
- Моментално се работи на разработка на проект за наоѓање цврсти докази за потеклото на симит-погачата, со кои ќе го поднесеме барањето до Министерство за култура за да влезе проектот во националната програма за 2015 година, велат од Музејот.
Во петокот се одржа манифестацијата „Симит-погача – чаршиски гастро-сувенир“, како дел од „Чаршиската есен“ во која се планирани неколку разни манифестации.
http://kurir.mk/makedonija/vesti/173953-Ke-se-brendira-simit-pogacata-