Јужнокинеско море

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.576
Поени од реакции
10.758
Од увек сум сакал да се избањам у јужнокинеското море.
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
4.937
Поени од реакции
14.988
Дебелкото покажа дека не лажат околу хидрогенската бомба и дека навистина успеале да ја направат, т.е. да дојдат до неа, на ваков или онаков начин.

Уште кога би имале носач ( ракета ) која би можела да го отпрати чудово до САД, баш би ми било мило.
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
11.770
Поени од реакции
4.481
Дебелкото покажа дека не лажат околу хидрогенската бомба и дека навистина успеале да ја направат, т.е. да дојдат до неа, на ваков или онаков начин.

Уште кога би имале носач ( ракета ) која би можела да го отпрати чудово до САД, баш би ми било мило.
Реалноста е дека дебелкото лажи, нуклеарната програма им е во криза (после 4 тестови не можат да достигнат макар 10 килотона моќност) и најверојатно најмалата нуклеарна бомба им е поголема од локомотива, а најмоќната ракета што ја имаат не може да крене ни фрижидер во орбита.

Но најлошото е што за некое време ќе останат без одржување на нивните најнапредни авиони од 80та...
 
Член од
1 февруари 2005
Мислења
1.272
Поени од реакции
1.743
Реалноста е дека дебелкото лажи, нуклеарната програма им е во криза (после 4 тестови не можат да достигнат макар 10 килотона моќност) и најверојатно најмалата нуклеарна бомба им е поголема од локомотива, а најмоќната ракета што ја имаат не може да крене ни фрижидер во орбита.

Но најлошото е што за некое време ќе останат без одржување на нивните најнапредни авиони од 80та...
Пред седумдесет години само еден научник-Ајнштајн, со молив и на лист хартија ја разработил првата нуклеарна бомба.
Зборот ми е, со достаточни средства секоја земја може да произведе нуклеарна бомба, под услов да има ураниеви рудници и да е суверена. Како теорија тоа е веќе познато на многу физичари по светот, ако сам си збогатуваш гориво за твоите централи до 20% е јасно дека би можел да го концентрираш до 90% 235U или да добиеш плутониум или кобалт.
Не тврдам дека таа работа е пичкин дим, нормална терористичка група не може да произведе, но држава што има нуклеарна централа со тешка вода за обогатување на Уран, руда и педесетина илјади центрифуги може.
Сите одамна признаваат дека Северна Кореја има такви бомби. Ако поседуваш технологија за обична нуклеарна бомба, многу малку ти треба за хидрогенска бомба, главното е една чешма за вода, центрифуги за да го одделиш деутериумот од водата и да имаш пари за струја за тие десетици илјади центифуги :), време и една обична мала нуклеарна бомба како детонатор.
Како големина не гледам причина да има голема разлика во размерот на бомбата, зависи од типот, ако да речеме е плутониумска од 10 КТ и американската и корејската треба да имаат исто количество плутониум и приближно иста големина.
Ако како што тврдите Северна Кореја има 10 КТ бомба, значи може во една глава да стави 2 по 10 КТ бомби=20КТ, меѓудругото сите нуклеарни бомби се составени од повеќе количества супстанција помали од критичната маса за даден елемент, експлозијата настанува ако се спојат два дела и имаат маса поголема од критичната/формата е топка/. Штом порано можеле физичари, инженери конструктори да ја произведат, сигурно сега е полесно, главното е што сите го знаат начинот, формулите, друго е 1945 година незнаеш што чудо е таа бомба, каков е тој толку силен "барут", не е важно дали Русија сама ја преоткрила технологијата или со помош на шпионажа, сега повеќето работи се предаваат во универзитети, завршуваат инженери и конструираат реактори, централи, централи за обогатување на гориво.
 
Последно уредено:

filjandecko

Komandant benzini-HAVUZ
Член од
5 мај 2012
Мислења
278
Поени од реакции
331
Реалноста е дека дебелкото лажи, нуклеарната програма им е во криза (после 4 тестови не можат да достигнат макар 10 килотона моќност) и најверојатно најмалата нуклеарна бомба им е поголема од локомотива, а најмоќната ракета што ја имаат не може да крене ни фрижидер во орбита.

Но најлошото е што за некое време ќе останат без одржување на нивните најнапредни авиони од 80та...
Дебелкото не лаже,имаат и бомба и авион за истата..еве извор
https://web.facebook.com/svimipaiti/photos/a.238531206260170.51179.238497136263577/904896602956957/?type=3&theate
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
11.770
Поени од реакции
4.481
Пред седумдесет години само еден научник-Ајнштајн, со молив и на лист хартија ја разработил првата нуклеарна бомба.
Зборот ми е, со достаточни средства секоја земја може да произведе нуклеарна бомба, под услов да има ураниеви рудници и да е суверена. Како теорија тоа е веќе познато на многу физичари по светот, ако сам си збогатуваш гориво за твоите централи до 20% е јасно дека би можел да го концентрираш до 90% 235U или да добиеш плутониум или кобалт.
Не тврдам дека таа работа е пичкин дим, нормална терористичка група не може да произведе, но држава што има нуклеарна централа со тешка вода за обогатување на Уран, руда и педесетина илјади центрифуги може.
Сите одамна признаваат дека Северна Кореја има такви бомби. Ако поседуваш технологија за обична нуклеарна бомба, многу малку ти треба за хидрогенска бомба, главното е една чешма за вода, центрифуги за да го одделиш деутериумот од водата и да имаш пари за струја за тие десетици илјади центифуги :), време и една обична мала нуклеарна бомба како детонатор.
Како големина не гледам причина да има голема разлика во размерот на бомбата, зависи од типот, ако да речеме е плутониумска од 10 КТ и американската и корејската треба да имаат исто количество плутониум и приближно иста големина.
Ако како што тврдите Северна Кореја има 10 КТ бомба, значи може во една глава да стави 2 по 10 КТ бомби=20КТ, меѓудругото сите нуклеарни бомби се составени од повеќе количества супстанција помали од критичната маса за даден елемент, експлозијата настанува ако се спојат два дела и имаат маса поголема од критичната/формата е топка/. Штом порано можеле физичари, инженери конструктори да ја произведат, сигурно сега е полесно, главното е што сите го знаат начинот, формулите, друго е 1945 година незнаеш што чудо е таа бомба, каков е тој толку силен "барут", не е важно дали Русија сама ја преоткрила технологијата или со помош на шпионажа, сега повеќето работи се предаваат во универзитети, завршуваат инженери и конструираат реактори, централи, централи за обогатување на гориво.
Така е друже, Севернокорејциве имаат слични познавања како и ти, пошто да направиш нуклеарна бомба е пичкин дим и не е никаков предизвик, тие одлучија својата супериорност да ја презентираат така што пред некој ден слетаа човек на Сонцето. Нека го цица Америка, Сонцето е Корејско.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.378
Поени од реакции
5.837
Пред седумдесет години само еден научник-Ајнштајн, со молив и на лист хартија ја разработил првата нуклеарна бомба.
Зборот ми е, со достаточни средства секоја земја може да произведе нуклеарна бомба, под услов да има ураниеви рудници и да е суверена. Како теорија тоа е веќе познато на многу физичари по светот, ако сам си збогатуваш гориво за твоите централи до 20% е јасно дека би можел да го концентрираш до 90% 235U или да добиеш плутониум или кобалт.
Не тврдам дека таа работа е пичкин дим, нормална терористичка група не може да произведе, но држава што има нуклеарна централа со тешка вода за обогатување на Уран, руда и педесетина илјади центрифуги може.
Сите одамна признаваат дека Северна Кореја има такви бомби. Ако поседуваш технологија за обична нуклеарна бомба, многу малку ти треба за хидрогенска бомба, главното е една чешма за вода, центрифуги за да го одделиш деутериумот од водата и да имаш пари за струја за тие десетици илјади центифуги :), време и една обична мала нуклеарна бомба како детонатор.
Како големина не гледам причина да има голема разлика во размерот на бомбата, зависи од типот, ако да речеме е плутониумска од 10 КТ и американската и корејската треба да имаат исто количество плутониум и приближно иста големина.
Ако како што тврдите Северна Кореја има 10 КТ бомба, значи може во една глава да стави 2 по 10 КТ бомби=20КТ, меѓудругото сите нуклеарни бомби се составени од повеќе количества супстанција помали од критичната маса за даден елемент, експлозијата настанува ако се спојат два дела и имаат маса поголема од критичната/формата е топка/. Штом порано можеле физичари, инженери конструктори да ја произведат, сигурно сега е полесно, главното е што сите го знаат начинот, формулите, друго е 1945 година незнаеш што чудо е таа бомба, каков е тој толку силен "барут", не е важно дали Русија сама ја преоткрила технологијата или со помош на шпионажа, сега повеќето работи се предаваат во универзитети, завршуваат инженери и конструираат реактори, централи, централи за обогатување на гориво.
Si sednal Einstein so molivce i salfetka i ja izmislil bombata hahahaaaaaaah
I sega Kim-something-il izvadil od dzep svoj naucnik i posle...
Inace ima starudii Su-7 tie se so nuclear capability ama smetkata na doma i na pazar ne izleguvaat bas...
 
Член од
12 март 2009
Мислења
19.155
Поени од реакции
14.823
Širenje kineske dominacije izaziva nervozu u Washingtonu: Prvi kineski vojni zrakoplov sletio na prostor umjetnih otoka u Južnom kineskom moru
 

Kajgana Shop

На врв Bottom