Епа зависи колку масло си му ставил, дали е со кожа или е чисто филета.100 грама печен ослич имате инфо за нутритивни вредности ?
Обично пред спремање си мерам и по raw вредноста се водам. Ама вака за печен неможам да најдам некоја вредност, на 2-3 различни места ептен разлика има и во пр и во кцал. Со кожа е, без масло. Незнам дали ова е веродостојно, што мислиш ?Епа зависи колку масло си му ставил, дали е со кожа или е чисто филета.
Цирка околу 150ккал, барај го на интернет како Hake.
Компир не создава дијабет, животински продукти во комбинација со него да, поготово масти заситени и рафинирани. Исто важи за сите јаглехидрати, ако не ги мешаш со масла, гајле нема. Зборам за whole foods, не за бел шеќер.2 кила компири да изрдеш, па секоја ти чест друже поготово пошто компирот има висок ги а причината еве ти ја и најава за дијабет...
На припремена риба е потешка математиката (не знаеме од колку свежа риба испаднала 100гр печена, но ова ти е горе-доле ок вредност).Обично пред спремање си мерам и по raw вредноста се водам. Ама вака за печен неможам да најдам некоја вредност, на 2-3 различни места ептен разлика има и во пр и во кцал. Со кожа е, без масло. Незнам дали ова е веродостојно, што мислиш ?
Дада не ми треба 100% точност. Ама сакам да имам некоја груба проценка. Фала.На припремена риба е потешка математиката (не знаеме од колку свежа риба испаднала 100гр печена, но ова ти е горе-доле ок вредност).
Крај краева не се замарај до калорија, дури и 100ка да промашиш не е голема работа, идеално нема шанса да ги натемпираш.
Малце офф топик, постар човек со покачен шеќер поради корона, според тебе како да пристапи при регулирање на шеќерот.Компир не создава дијабет, животински продукти во комбинација со него да, поготово масти заситени и рафинирани. Исто важи за сите јаглехидрати, ако не ги мешаш со масла, гајле нема. Зборам за whole foods, не за бел шеќер.
Не мешај бабички и жабички со месото, белото месо не содржи скоро никакви масти, а компирот е одлична комбинација со ослиќ, пилешки стек, мисиркино месо и тн...Компир не создава дијабет, животински продукти во комбинација со него да, поготово масти заситени и рафинирани. Исто важи за сите јаглехидрати, ако не ги мешаш со масла, гајле нема. Зборам за whole foods, не за бел шеќер.
Растителна храна со многу растителни влакна, колку повеќе толку подобро. Многу црвена зелка и бабури, доматно пире, цвекло, моркови, леќа, црвен грав, модри патлиџани, тиквици, марула, спанаќ, ореви, ленено семе......леб да се минимизира, исто и тестенини, и рафинирани масла/шеќери, пржено никако итн.Малце офф топик, постар човек со покачен шеќер поради корона, според тебе како да пристапи при регулирање на шеќерот.
Има, земаш свежо јајце го кршиш ја делиш белката во еден сад, жолчката во друг сад.дали има во македонија белка од јајца во течна состојба?
и сега ги двоам така но полесно би било тетрапакИма, земаш свежо јајце го кршиш ја делиш белката во еден сад, жолчката во друг сад.
Шала на страна, до сега само во Тамаро Охрид имам забележано белки во тетрапак, ама не ме заинтересираја да обрнам внимание...
Јогуртот и бананите би ги сменил со овес со вода или најмалце масно млеко и 4-5 јајца, пола со жолчки.Решив да средам исхрана и да почнам со некакви вежби.
Забегав и јас со паметот дефинитивно...
Се решив да пробам со следење на калории и такви ствари, па направив еден дневен план со оброци. Не знам колку сум прецизен со бројките пошо доста различни нутритивни вредности за релативно исти ствари се вртат по интернетов.
Ако некој ми примети некаква грешка нека ме корегира.
Ова е само за еден ден, ќе пробам да направам повеќе варијации и комбинации од продукти кои сметам дека би можел да ги комбинирам.
Ден за тренинг:
Грчки јогурт + 2 банани = 280 кал.
300г компир + 300г стек = 730 кал.
Pro Gainer = 650 кал.
Салата со авокадо и домат + 200г ориз = 500 кал.
200мл белки + 4 парчиња интегрален леб = 500 кал.
50г апетисани = 300 кал.
Од сето ова внесувам горе-долу:
- 200г протеин
- 375г јгх
- 85г масти
Цел- мускулна маса
75кг, 178цм
15 - 20% сало
Примарен таргет - 80кг
Да, за тоа и јас се двоумев, да не правам оверлоадинг, да го поделам тој оброк.Оброков што ти е со 300 грама компир и 300 грама стек би го поделил на два посебни оброци, или едниот нека е со 300 грама компир другиот со 200 грама ориз, стекот двапати по 150 грама е добро