Резултати од барањето

 1. Кариес

  Геноцид, погром и етничко чистење

  Ако реков дека се Кавкаски народи тоа не значи дека не се Индоевропски, туку дека не се Балкански и дека не се Европски туку Азиски.
 2. Кариес

  Геноцид, погром и етничко чистење

  Ако генетски ги испиташ оние кои денес традиционално се декларираат како Турци ќе најдеш дека се Балканци. Навистина ли ќе тврдиш дека Турците се староседелци на Балканот? Веројатно не ме читаш добро. Или не ме рзбираш. Или не ти одговара да ме разбереш. Добро, кога то Власите за првпат се...
 3. Кариес

  Геноцид, погром и етничко чистење

  https://www.youtube.com/watch?v=R-Ev-RR-wmA Пуно - фати се на оро со овие твоиве и не мешај се меѓу нас!Во ред?
 4. Кариес

  Геноцид, погром и етничко чистење

  Не ти е адекватна споредбата, затоа што доселениците во САД си местеле имиња на населбите и државите според нивна желба (најчесто библиски и митолошки, и индијански). Армените се од Арменија - толку едноставно. Денес од нивниот ерменски ген има малку останато и во самите Власи (повеќе се по...
 5. Кариес

  Геноцид, погром и етничко чистење

  Подготвен сум да полемизирам за “глупостите“ за секоја точка посебно, ако извадиш логични контрааргументи.
 6. Кариес

  Геноцид, погром и етничко чистење

  Албанците во Албанија се староседелци само поради тоа што се Македонци и делумно Срби, Црногорци во северниот дел. Самото нивно “поалбанчување“ е геноцидна постапка. И денес се останати Македонски (славјански) топоними во цела Албанија. Власите и Албанците-Геги (Косово и Македонија - во...
 7. Кариес

  Геноцид, погром и етничко чистење

  Кога реков не знам - мислев дека не верувам во пропагандата. Бил извршен, велат, геноцид врз 1.5 милиони Ерменци а целокупното ерменско население во Турција тогаш било еден милион и нешто плус. Има многу злоупотреба на бројките и многу пропаганда во тоа. Веројатно нив ги користат за политички...
 8. Кариес

  Геноцид, погром и етничко чистење

  Егејските Македонци точно се знае колку и каде се раселени. За Ерменците не знам.
 9. Кариес

  Геноцид, погром и етничко чистење

  Или како и со Евреите во Втората Војна - бројката наерменски жртви е пренадуена?
 10. Кариес

  What if историски сценарија : Алтернативна историја

  Кога вие почнавте војна и правите етничко чистење - тоа не е шовинизам? Нашето природно право да си бидеме свои на своето било шовинизам?!? :tapp: И, знаеш, јас не тресам празни зборови од ракав. Ја кажувам реалната МОЖНА состојба. Тоа што вие сакате да се залажувате со розови фантазии, тоа е...
 11. Кариес

  What if историски сценарија : Алтернативна историја

  Немаше ни да има рамковен :) Албанците ќе беа во занемарлива бројка (најмногу се доселени после земјотресот). А надворешните сили немаше да се мешаат во внатрешните работи, барем не толку многу и не толку отворено. За 50-60 години ќе имавме развиена доволно добро администрација, дипломатија...
 12. Кариес

  Нација

  Просто “свршуваш“ и лиги ти течат на самата помисла на исчезнување на Македонскиот народ... Признај, не е ли така?
 13. Кариес

  What if историски сценарија : Алтернативна историја

  Прво и основно - Во слободна обединета и независна Македонија после првиот АСНОМ не би имало место за еден Ванчо Михајлов (освен место во затвор), поготово што никој во Македонија не го сакал, а партизаните ја држеле ситуацијата во свои раце. Покрај тоа Ванчомихајловистичката држава немаше да...
 14. Кариес

  What if историски сценарија : Алтернативна историја

  Баталете Русија. Што би се случело доколку партизаните ја ослободеле и обединиле Македонија и без странско мешање оформеле самостојна држава (реално било можно доколку немало надворешно мешање)? И тоа со излез на море. Комунистите кај нас не биле толку радикални, а во партизаните имало многу...
 15. Кариес

  Геноцид, погром и етничко чистење

  Море многу добро знаеле дека се Македонци. Се' си знаеле. Ама и многу се чувале пред кого и што кажувале. Не биле сигурни кажаното до чии очи и уши ќе стигне. Не сакале да си имаат проблеми во црквата во која оделе. А животот без припадност на црква тогаш не можел да се замисли. Кој ќе им...
 16. Кариес

  Геноцид, погром и етничко чистење

  Уште Бугарин фали да се вклучи :D
 17. Кариес

  Геноцид, погром и етничко чистење

  Се истепавте да се докажете кој имал повеќе “мисионери“ во Македонија. Затоа што тоа и биле вашите попови - МИСИОНЕРИ во туѓа држава. Исто како што имало мисионери во Кина, Јапонија, Америка кај Индијанците, Африка... Зошто никој не ги прави Кинезите Американци?!? Ете има доста таму Христијани...
 18. Кариес

  Илинденски сведоштва

  Мислам дека не знаеш што значи “последователно“. Значи после Петар Чаулев. А никаде и не споменав дека заедно оделе во Милано, туку дека раководството на ВМРО (автономистичка) заминало во Милано. Предедоми бил свештеник и можел да бира помеѓу грчка и бугарска црква. Ако ја одберел грчката -...
 19. Кариес

  Илинденски сведоштва

  Лудилото твое нема граници. Мене ми кажуваш каде бил и кој бил прадедо ми?!? :pos::facepalm: Мали, ај не замарај. Можеби сакаш да ми се прикажеш роднина, ама нема шанса. СоТатари никогаш не сум имал врска, понајмалку родбинска. Во Софија предедо ми не бил ни цела година пред да го суредите. Нит...
 20. Кариес

  Илинденски сведоштва

  Секој си ја врти водата на своја воденица. Дедо ми никогаш не бил ништо друго освен Македонец. Доколку бил бугарофил тоа чувство ќе се провлекувало генерациски, а не е така (дедо ми се боре против Бугарите). Точно е дека селото е во добар дел србоманско, ама како и секаде низ Македонија низ тие...
На врв Bottom