Резултати од барањето

 1. Eddie_rebel

  Erepublik иницијатива - бришење на акронимот

  Сметам дека во моментов најголем проблем на еМакедонија е нејзиниот назив на играта и дека овој проблем заслужува посебна тема и посебен министер кој со своја група на луѓе ќе се занимава исклучиво со ова прашање. Има повеќе начини како да се стигне до посакуваната цел (но сепак јасно е дека...
 2. Eddie_rebel

  Како до пофер избори?

  Сведоци сме дека повеќето досегашни избори беа засенчувани од нерегуларности и/или сомнеж за изборен фалсификат. Имавме обвинувања за изборни фалсификати од повеќе различни партиите и непризнавање на легитимноста на државни функционери. Ни се случија полнења на кутии во повеќе наврати. Имаше...
 3. Eddie_rebel

  Македонски стрип автори и стрипови

  Иако се повеќе и повеќе се зголемува бројот на Македонците коишто го користат стрипот како медиум за свое уметничко изразување, сепак во јавноста не се знае многу за нив. Би сакал темава да послужи за промоција на македонските стрип автори и на нивните дела (не на стрипови од странски автори...
 4. Eddie_rebel

  MkLeaks - Викиликс Македонија

  Наместо како досега досиеата за соработниците на тајните служби да се доставуваат пред куќи, еве можност анонимно да се стават на Нет и со тоа да бидат видливи за граѓаните на Р. Македонија. Се работи за новиот македонски сајт MkLeaks кој иако не е докрај среден, (бета верзија) сепак е...
 5. Eddie_rebel

  Петиција поради бришењето на македонскиот јазик

  Протестна петиција поради бришењето на македонскиот јазик во електронските публикации на Обединетите Нации. На Светскиот ден на толеранцијата во вторник на 16 ноември, кога се крева гласот против дискриминацијата по сите основи, ДОМ ќе организира потпишување на петиција до УНЕСКО. -...
 6. Eddie_rebel

  Австралија република?!

  Извор Канал 5
 7. Eddie_rebel

  Охрид - прв на листата не многу познати градови кои мора да се посетат!

  Според австралискиот весник Brisbane Times, Охрид е на прво место на нивната листа на градови во Европа кои не се многу познати, а мора да се посетат. Ten top towns in Europe you've never heard of Статијата е напишана од David Withley
 8. Eddie_rebel

  Орбови (Orbs)

  Што се орбови? Орбови се светлечки кругови (точки) кои се појавуваат на некои фотографии, а нивниот број е зголемен особено со појавата на дигиталните камери. Еве неколку примери: Причини за нивното појавување: Едно објаснување вели дека се појавуваат поради рефлексија (од светината...
 9. Eddie_rebel

  Салата Македонија

  Сите ние се гордееме на македонската традиционална храна како што е на пример ајварот, пастрмалијата... но колку од нас знаат дека можеби најпознатото јадење во светот поврзано со нашата земја и не потекнува од Македонија? Се работи не за една, а за два вида (и многу варијанти) на салата коишто...
 10. Eddie_rebel

  "Очи широко затворени" во Македонија

  Верувам дека повеќето од вас го имаат гледано култниот филм на Стенли Кјубрик - Очи широко затворени. Нешто слично се случува во Македонија и тоа најмалку 3-4 години. Е сеа јас не сум Том Круз и не би можел да кажам што се случува во замокот за кој се бара лозинка, ама сепак нз што ми требаше па...
 11. Eddie_rebel

  Антички македонски месец...

  Антички македонски месец ... Курташакис Погледнете како некој шегџија на македонската Википедија на местото на Хиперберетај (Септември) си го измислил античкиот македонски месец Курташакис
 12. Eddie_rebel

  Македонците се најстар народ, Србите и Бугарите дојденци

  Српска историја од 19 век: Македонците се најстар народ, Србите и Бугарите дојденци Авторот на овој учебник за средно училиште од 1871 година, дваесетина години подоцна го менува мислењето и Македонците ги нарекува „аморфна маса“ Историјата е најголемата лага - оваа позната реченица на...
 13. Eddie_rebel

  Јутјубери против промена на името

  Македонските YouTube корисници уште еден пат се покажуваат како една од најактивните македонски интернет заедници. Овој пат излегуваат со иницијатива против промена на името на Република Македонија. Секој оној кој е против промена и на една буква од името на нашата татковина нека се приклучи кон...
 14. Eddie_rebel

  Microsoft say Macedonia

  Микрософт кажи Македонија! / Microsoft say Macedonia! е кампања која се залага за употреба на уставното име на Република Македонија во системскиот и апликативен софтвер на корпорацијата Микрософт. Кампањата започна на 17 јуни 2007 година со отворање на нејзината официјална веб страница. Целта...
 15. Eddie_rebel

  Македонски јазик во Бугарија?

  Познато е дека Бугарија не ни признава ни народ ни јазик. До пред малку на Бугарската телевизија бТВ еден од најголемите Бугари македонофоби т.н. шоумен Слави Трифонов се плакаше дека Guardian објавил податок дека во милата му Бугарија најчесто користени јазици се бугарскиот, македонскиот и...
 16. Eddie_rebel

  Љубов со магија

  Порано со дедо ми посетувавме разни верски објекти и мистериозни места и луѓе, дека дедо ми беше запален по натприродни појави, скриени богатства, мистериозни лекови... Еднаш додека во џамија чекавме да не прими оџата се запознавме со еден човек кој исто така чекаше да биде примен. Онака ни...
 17. Eddie_rebel

  Playboy во Македонија

  Освен америчкото издание списанието Playboy може да се најде и во многу други земји некои од нив се и наши соседи. Дали мислите дека во Македонија би можело да опстојува едно такво списание. Дали економски би се исплатило за оној што би го издавал, дали би се нашле женски кои би се фотографирале...
 18. Eddie_rebel

  Митинг за зачувување на името

  Помина една година од митингот за зачувување на името на Македонија. Оваа година ништо. Зошто? Дали народот не верува дека со тоа може да промени нешто, дали пак омекнуваме по прашањето за промена на името или е нешто друго. Што мислите Вие?
 19. Eddie_rebel

  YouTube Say Macedonia

  YouTube Кажи Македонија е кампања на македонските YouTube членови, направена со цел промена на официјалната политиката на YouTube да не именува со Macedonia - The Former Yugoslav Republic of. YouTube Кажи Македонија! YouTube Say Macedonia is a Macedonian YouTube users campaign for changing the...
На врв