Резултати од барањето

 1. Ч Е Н Т О

  Местенките на УДБа во Австралија

  Вчера во македонскиот дневен весник "Дневник" се појави еден напис со ваков наслов: Поранешен македонски конзул ја наместил хрватската шесторка во кој се раскажува за делувањето на југословенската УДБа во Австралија во 70 и 80-тите години од минатиот век. Еве ЛИНК до целиот напис којшто е...
 2. Ч Е Н Т О

  Бугарско-Српската љубов од крајот на 19 и почетокот на 20 век

  Темата ја отварам за да покажам дека во најголема мера наводната "омраза" помеѓу Бугарите и Србите уште од крајот на 19 и низ целиот 20 век, па и до ден денеска е само една голема измислица и лага, и всушност служела и повремено сеуште служи како параван за превласта и директно мешање на едните...
 3. Ч Е Н Т О

  Буквата "S" во македонскиот јазик

  Веќе со години во интернет "битките" со источниве и понекогаш северниве ни соседи, кои упорно сакаат да замачкуваат и буквално крадат работи што не се нивни, општо од историјата на Македонија а посебно во врска со нашиот јазик и азбука кога ќе се спомене буквата "S" занемуваат или ги снемува од...
 4. Ч Е Н Т О

  Бугарската превртливост

  Кон крајот на Втората Светска Војна (ВСВ) на Бугарија и Бугарите непринципиелно и опортунистички им беше дозволена шансата не само такаречи преку ноќ да ја променат страната, туку и да не сносат никакви последици и неказнето да поминат за своето 3 и пол годишно активно фашистичко однесување пред...
 5. Ч Е Н Т О

  Галичник

  Пронајдов една книга со наслов "Галичка Повест". Книгата е за историјата на познатото мијачко и македонско село Галичник, напишана од Ристо Бужароски и издадена (после неговата смрт) во 1976 година. Книгата не е пишувана со класични историографски методи и иако е обоена со левичарска идеологија...
 6. Ч Е Н Т О

  Киро Глигоров (1917-2012)

  Ја отварам темата со цел да ги собереме тука сите релевантни информации од историски аспект за животот и дејноста на Киро Глигоров. Значи со цел да оформиме една пореална слика за него поткрепена со факти, аргументи, докази, документи, сведоштва, и сл. па според истите да го оцениме позитивно...
 7. Ч Е Н Т О

  МАКЕДОНСКИ на аеродромот во Солун

  Ајде аирлија, еве неколку месеци пред 2012 дојде крајот на светот! Упс пардон, мислев на "грчкиот" свет. На официјалната веб страна на аеродромот во Солун, којшто грчиштава пред извесно време го именуваа "Makedonia", на делот каде се прават резервации за авионски карти има избор за десетина...
 8. Ч Е Н Т О

  Албанците се бореле ПРОТИВ Александар и Македонците

  АЛБАНЦИTE СЕ БОРЕЛЕ ПРОТИВ АЛЕКСАНДАР И МАКЕДОНЦИТЕ На 14 февруари, 1881 година во најпознатиот американски весник The New York Times, на страна 3 се објавува една рецензија на книга за историјата на Грција објавена во Америка истата 1881 година од авторот Т.Т.Тимајенис. Насловот на книгата...
 9. Ч Е Н Т О

  МАКЕДОНЦИ vs Грци во служба на Антигонидската кралска династија од Македонија

  Прво накратко за оформувањето на т.н. "АНТИГОНИДСКА ДИНАСТИЈА" на македонски кралеви. После смртта на Александар Трети Македонски (Големиот или Велики) неговите Дијадохи т.е. генерали и наследници немаа доблест да ја задржат во целост огромната империја која ја создадоа на чело со Александар...
 10. Ч Е Н Т О

  Свети Димитрија Солунски - МАКЕДОНСКИ

  Преку овој одличен научен труд на нашиот историчар Митко Б. Панов да се запознаеме и да продискутираме сите за потеклото на човекот и креацијата на митот или легендата за "Свети Димитрија од Солун". The Creation of the Cult of St. Demetrius in Thessalonica: Byzantine Invention? (ГЛАСНИК на...
 11. Ч Е Н Т О

  Грци сквернавеле гробишта на Македонци во Албанија!

  Ова е повеќе од УМОБОЛНО однесување! Ако она во Турција од пред некој ден е (се кладам) дело на малоумни тинејџери што знајќи колку е тој чин израз на тешко душевно и ментално пореметување го направиле без да ги види никој, овие бре ги преоѓаат сите граници па дури и "поп" си донеле па и градба...
 12. Ч Е Н Т О

  Кадаре ѓоа-дисидентот одбива солидарност

  Рамнодушниот гениј на Исмаил Кадаре Во Блед веќе 42 години се одржуваат писателски средби на членовите на ПЕН-центрите од светот. Годинашната се одржа од 24 до 28 март и го претставував македонскиот ПЕН-центар. Се расправаше за две актуелни теми - „Глобализацијата можност за сите или...
 13. Ч Е Н Т О

  Калифорнија отвори Супермаркет за Марихуана - iGrow

  Во Oakland, California USA (близу до San Francisco) се отвори СУПЕРМАРКЕТ за МАРИХУАНА = iGrow...!!! :vozbud: Во објект со површина од околу 1400м2, близу аеродромот во Oakland љубителите на "медицинска марихуана" ќе можат да најдат буквално СЕ' што има било каква врска со растење и...
На врв Bottom