Резултати од барањето

 1. Bacillus gagous

  Дела од македонски писатели/поети преведени на странски јазици

  Обидувајќи се што е можно подобро да ја пренесам македоснката култура на моите познаници тука во германија наидувам на една препрека во еден сегмент. Имено никако неможам да најдам книги, прозни или поетски дела од македонски писатели кои се преведени на англиски или германски јазик. Па по тој...
 2. Bacillus gagous

  Иднината на книгата

  Минатата година на саемот за медиуми во Берлин имав можност да дојдам во контакт со тоа што сум повеќе од сигурен дека ќе биде иднината на читањето книги. Имено со развојот на нов вид на екрани кои трошат енергија само при промена на слика се создаде можност за создавање на мала плочеста...
 3. Bacillus gagous

  Намалување на пратеничките примања?

  Интересн напис во вечер (игнорирајте го делот каде макрадули плаче тоа е само дел од про дпмне пропагандата на вечер), кој укажува дека примањата на пратениците се намалуваат, нешто што до сега го сметав за невозможно. извор А на прашањето на макрадули мојот одговор е: да треба да се...
 4. Bacillus gagous

  Дали чувствувате разлика во квалитет по приватизацијата на стоматолозите?

  Иако приватизацијата односно реформите во стоматолошкиот сектор се почнати пред 2 години тек сега се прават последните чекори кон комплетно имплементирање на реформата со конечно приватизирање на специјалистите. Како гледате на системот со матичен стоматолог, и дали за разлика од порано услугата...
 5. Bacillus gagous

  Мемристор

  Истражувачите во лабараотриите на НР успеале да го докажат постоењето на четвртиот базичен елемент во електрониката после отпорникот, кондензаторот и индукторот, имено мемристорот. Овој елемент има својство да изврши отпор кон спроведувањена меморија после прекин на провод на елетрони, со што се...
 6. Bacillus gagous

  Пиво - слики и кратки рецензии

  Фирма: Flensburger тип: pilsener потекло: Flensburg, Schleswig-Holstein, Deutschland Пивото како што кажува типот е пилсенер односно јачменово пиво и има карактеристичен горчлив вкус за овој тип на пива. Ова е релативно јако пиво со релативно висок процент на екстракт што му дава интензивен...
 7. Bacillus gagous

  По Бугарија и Црна гора официјално ќе почне распродажбата и на Земјата во Македонија

  По следнава информација или подобро кажано одлука на владата: извор Можеме да заклучиме дека Македонската земја и официјално ќе иде на распродажба. Знам дека проблематикава повеќе пати е елаборирана на други теми ама бидејќи сега е официјализирано би сакал да ги сумираме сите негативни и...
 8. Bacillus gagous

  Ќе се гради Филхармонијата во Скопје

  Па редно време беше И филхармонијата да се удоми ко прво по долгогодишно користење на домот на армијата. Ко второ и многу побитно во истиот тој процес ќе се освежи скопската архитектура со тоа што ќе добие едно од најдобрите модерни решенија за филхармонии во европа. А голема чест ќе ни...
 9. Bacillus gagous

  Хуманата страна на 3G технилогијата

  Актуелно е кај нас распишувањето за тендер за 3G технологија. Тоа е технологија која овозможува видеофонска врска. Тука во германија уште од поодамна постои 3G технологијата, така да на секому му е достапна. На прв поглед ќе си речете пак овие измислуваат нешто за само безпотребно трошење пари...
 10. Bacillus gagous

  Поубаво е сам да се живее или не?

  Поубаво ли е да се живее сам или не? Од една страна се има поголема слобода си правиш што си сакаш, но од друга страна пак некогаш се чувствуваш осамено, или пак имаш обврски кон живеалиштето кои треба да ги обавиш а немаш време поради други причини како на пример учење или работа. Но воколку...
 11. Bacillus gagous

  Цензура на блоговите, за или против?

  Во денешно „Време“ осaмнa ваков напис Што мислите, треба ли да се бркаат и затвораат блоговите кои шират ксенофобија и меѓуетничка нетолеранција или сепак правото на слободно изразување е поважно за нашето општество. Освен тоа колку е изводлива цензурирањето на блоговите со оглед на тоа дека...
 12. Bacillus gagous

  Што мислите, ќе успее ли Маковеј во борбата против големите риби?

  Знаеме дека пред некој месец беше ангажирана Моника Маковеј како советник на моменталната власт. Дали мислите дека Маковеј од позиција на советник ќе биде способна да ги среди големите риби исто како што тоа го направи во Романија?
 13. Bacillus gagous

  Ќе се случи ли ова кај нас?

  Станува збор за до тоа до кое ниво стигнала свеста на просечниот германец во случајов шофер на автобус: Па кажете ќе се случи ли ова кај нас, или некој тип ако постапи ко германскиов шофер ќе го направите тешка будала што не гледал во цицките на женската? Не знам за вас ама мене најсемшно ми...
 14. Bacillus gagous

  Википедиа > 10000

  Сите знаеме дека Википедиа е слободна интернет енциклопедиа, и дека секој може да пише што сака без разика дали тоа е точно или не, сите знаеме дека њикипедиа е a priori нерелевантен извор на информации токму поради неговата природа, ама секогаш кога нешто не ни текнува прво гледаме што ќе каже...
 15. Bacillus gagous

  До народот е, не е до тие што се моментално на власт

  Значи како што и порани имам спомнувано, власта и лужето кои се власт потекнуваат и се бираат од страна на народот, значи ако народот не го бива, тогаш ни политичарите нема да ги бива, следствено и управувањето на државата. Доказ дека навистина народот не го бива е клипот на линков преку кој се...
 16. Bacillus gagous

  Фотошоп претерувања

  Сите знаеме дека сликите по магазините, без разлика дали тоа се некои локални или пак меѓународно познати секогаш идат на една силна фотошоп корекција. При ова некои претеруваат односно од големата занесеност прават и грешки кои може да изгледаат доста бизарно. Мислaм дека на доста ни е позната...
 17. Bacillus gagous

  Колку се редовни учениците (пратениците) на школските часови (седниците)

  Додека јас тука во германија читам како пратеници и од двата дома, си поставуваат полски креветчиња во канцелариите во парламентот за да стигнат да ја завршат својата работа како претставници на народот, и во најголем процент се секогаш присутни на седници, очигледно дека кај нас пратениците во...
 18. Bacillus gagous

  Фолна Киселина

  Во последно време може да се најде готварска сол која што освен што е јодирана пишува дека има и фолна киселина (фолат) во неа. Можеби Фолната киселина односно фолатот ќе го најдете и во некои други прехранбени продукти. Додавањето на фолатот можеби има некои позитивни дејства врз здравјето...
 19. Bacillus gagous

  Во Москва официјално 4 годиншни студии по македонски јазик

  сега мислам дека обидите да се негира постоењето на македонскиот јазик од страна на бугарите со негово деградирање во бугарски дијалект паѓаат во вода.
 20. Bacillus gagous

  Воени авиони

  Темава ја отварам по информацијата дека Венецуела купува 24 Су-30 од Русија. Авионот светски гледано претставува еден од тие со најдобри перформаси а само еден примерок чини само 35 милиони долари што е смешна цена во споредба со Еурофајтерот, или пак F-22 кој чинам чини над 200 милиони долари...
На врв Bottom