Резултати од барањето

 1. zoraxe

  Македонска берза

  На крај ќе го земат хотелот, ќе го продадат, новиот газда ќе го бутне и таму ќе никне продолжеток на зградите, т.е. станбено деловниот комплекс :D 1619719638 Не е точно дека има пад на кредити, стабилно си е портфолиото. Пад на приходи од камата очекував и повеќе да ти кажам право поради...
 2. zoraxe

  Македонска берза

  Зборете што сакате, КМБ гази :aplauz:
 3. zoraxe

  Македонска берза

  ОХБ објавија заедно со Шпаркасе дека замената на акциите ќе биде 1:1,66. Значи за 100 акции од ОХБ добиваш 166 од Шпар. Кој не сака, ќе му ги откупат по цена од 5577 ден. Дали некој знае како би се тргувале акциите на Шпар, доколу одлучиме да не ги продадеме, т.е. ако прифатиме да добиеме акции...
 4. zoraxe

  Македонска берза

  Ако е предложено не значи дека ќе биде изгласано...
 5. zoraxe

  Македонска берза

  Не ги измешал. Стварно имало муабет и за СТБ дека ке иде курбан :pos: Најозбилно, на некого му текнало дека Стопанска банка - Скопје може да пропадне, па се раширил муабет, па имало и повлекување на депозити... Секојдневно се докажуваме дека сме вукојебина :aplauz:
 6. zoraxe

  Македонска берза

  Не им се свиѓа на некои акционери што дивидендата е одложена, т.е. забранета од НБРМ.
 7. zoraxe

  Македонска берза

  Буби, знаеш дека адекватноста на капиталот паѓа при зголемување на кредитното портфолио. Значи банката при секое давање на нов кредит, ја зголемува ризичноста, а со тоа и адекватноста паѓа. Затоа не целата добивка се наменува за дивиденди. Затоа има дел што се распределува како ограничен за...
 8. zoraxe

  Македонска берза

  Не мора да значи дека ќе се чека до следната година. Инаку определениот износ за акумулирана добивка 1.022.311.017,00 МКД точно излегува 1197 ден по акција, и истите не се ограничени за распределба на акционерите. Убава денда ќе има кога ќе помине привремената одлука на НБРМ
 9. zoraxe

  Македонска берза

  Добра година за ПКБ имајќи во предвид целокупна ситуација.Колку ли бонус ќе лапне газдата?
 10. zoraxe

  Македонска берза

  Како што знаеш и сам, навлечени сме на дивиденда. Така да додека не поминат , колку беа 7-8 години, и ПКБ не почне да дели денда ништо работа јбг.
 11. zoraxe

  Помош за избор на лаптоп

  Поените се добиваат со купување на производот. За овој конкретно лаптоп, со купување , плаќање на 38,995.00 денари, се добиваат дупло поени, т.е. 77990 поени. Со 60,000 поени имаш на пример ваучер од 900 ден.
 12. zoraxe

  Македонска берза

  Во врска со ОХБ ништо не ти е сигурно. Господ само знае како ќе го направат спојувањето со Шпаркасе и колку акции ќе добиеш наместо ОХБ. Тоа книговодствена вредност батали. И јас мислев дека така, ама изгледа ќе ги превеслаат малите акционери. При превземањето од Социете даваа 6300 ден, а еве...
 13. zoraxe

  Македонска берза

  Можеби нема правно обврзувачко дејство, ама има погрешно наведување на сите заинтересирани страни. Тој дел не е само туку така ставен да биде обврска во известувањето. По некоја логика, треба прво да ја прикажат добивката во колоната што е Расположива за распределба, па дури откако ќе помине на...
 14. zoraxe

  Македонска берза

  ОК, официјално одлуката за распределба ќе биде донесена на следното Собрание, ама ај објасни ми зашто побогу уште од сега ја прикажуваат како ограничена за распределба?
 15. zoraxe

  Македонска берза

  @TENDO Воопшто не сакам да ти ги кршам филмот, и стварно би се израдувал кога УНИ би ви дале дивиденда, па да се види малку размрдување на цената. Меѓутоа, и добивката од 2020 година 373,791 илјади ден. е директно ставена во колоната Ограничена за распределба на акционерите. Кога една банка...
 16. zoraxe

  Македонска берза

  Не знам дали имате приметено, ама во „Извештаjот за промена во главнина“ на УНИ, целата добивка, а и сите претходно добивки се пријавуваат во колоната Ограничена за распределба на акционерите. Добивка која што е Расположлива за распределба на акционерите е 0 (нула). Тоа значи дека просто е...
 17. zoraxe

  Помош за избор на лаптоп

  Здраво, може ли некој да ми каже дали вреди лаптопот за тие пари, и случајно да не има нешто што не чини во него? https://www.neptun.mk/categories/GAMING_LAPTOPI/ASUS-FX705DT-AU029-17-3--R7-3750H-16GB-512GB-SSD-GTX-1650-4GB
 18. zoraxe

  Македонска берза

  Па нормално, не е убаво народ да збори дека банките прават све поголеми профити и тоа у време на пандемија, криза, итн. Паметно изиграно, солиден профит, да се земе дивиденда, ништо спектакуларно за да боде очи.
 19. zoraxe

  Македонска берза

  Ако памтам добро, преземените средства се оштетуваат со по 20% секоја година, почнувајќи со 20% на иницијалното впишување. Значи средства кои се постари, може воопшто да не фигурираат во БС, затоа што нивната вредност е нула. Кога ќе се продадат целата (наплатена) вредност е капитална добивка.
 20. zoraxe

  Македонска берза

  Прво јадно е од твоја страна да користиш деминутив за сопствениот народ. Не сум Македонче, и скоро никад не се радувам што „некој друг“ ќе изгуби, ама во овој случај, ова што пробува да се протне на мала врата у Собрание е тежок криминал, што може да има далекусежни последици на многу полиња.
На врв Bottom