Резултати од барањето

 1. petar_joker

  Најекономично греење (затоплување)

  Благодарам за советот и за линковите. Доколку ги споредам тие два модели што ги спомнав претходно: Инвертер: Просечна моќност: 3200/3400W Влезна моќност ладење/греење: 997/942W Обична: Просечна моќност: 3250/3400W Влезна моќност ладење/греење: 1012/942W Бројките се тука-така, а цената е за...
 2. petar_joker

  Најекономично греење (затоплување)

  Ми треба помош: старата клима ми рикна, па сакам да ја заменам. Собата е околу 25m2, а климата би ја користел во период кога не е многу ладно, бидејќи за јаката зима имам друго греење. Бидејќи не ми е за во најладното, се двоумам помеѓу Грее Бора (обична од 15.000) и Грее Ломо Еко (инвертер -...
 3. petar_joker

  Факултет за Електротехника и информациски технологии

  Па множителот 15 може да се направи со отпорници: 7*20к и 2*5к Множителот 0,1 со: 2*5к и 5*20к а Множителот 5 со отпорниците: 5к и 20к
 4. petar_joker

  Факултет за Електротехника и информациски технологии

  Прати ми ја електричната шема како го имаш поврзано, да ќе му ја мислиме тогаш...
 5. petar_joker

  Искрено не се сеќавам кога сум пишал дека продавам кучиња. Иначе кучката ми се породи почеток на...

  Искрено не се сеќавам кога сум пишал дека продавам кучиња. Иначе кучката ми се породи почеток на летото (4 кученца) и после 1 месец ми умре :((( . Па едно задржав, а другите ги поклонав...
 6. petar_joker

  Факултет за Електротехника и информациски технологии

  Како прво да те предупредам дека 4ти семестар е можеби и најтежок семестар. Како што примети, немаш изборни предмети. Искрено тешко е да ти кажам кој предмет да го оставиш за испит. Ај ќе одиме со ред: Математика 4 немој во никој случај. Таа е најтешка математика од сите 4. Првиот колоквиум не е...
 7. petar_joker

  Факултет за Електротехника и информациски технологии

  Што поточно те интересира за струен делител? Тој се случува во јазел, една струја влегува во јазелот, а излегуваат 2,3,4 или колку било други струи... Таму важи и првиот Кирхофов закон... Има голема примена (заедно со напонкиот делител) во кола за барање одреден напон, струја или друго...
 8. petar_joker

  Факултет за Електротехника и информациски технологии

  z = z^3 z^3 - z = 0 z*(Z^2 - 1) = 0 z*(z-1)*(z+1) = 0 z=0 ; z=1 ; z=-1 Прво на ум ова ми доаѓа, само не сум сигурен колку е вака, бидејќи тоа што се комплексни може да дава некоја разлика...
 9. petar_joker

  Стипендии

  Едно прашање: 4-тиот документ од списокот, уверението за положени испити бла бла... Дури сега видов дека требало некој документ што е даден на сајтот треба да се пополни, а јас имам земено од студентска служба со листа на положени испити, со оценки и просек. Проблемот е што факултетов мој нема...
 10. petar_joker

  Факултет за Електротехника и информациски технологии

  N1 = Ng - (Nj - 1) - За контурни струи N2 = Nj - 1 - За јазлови потенцијали Во твојот случај: N1 = 3 N2 = 5 Што значи дека решаваш со метода на контурни струи, бидејќи имаш помалку равенки...
 11. petar_joker

  Стипендии

  Дали некој е со разведени родители? Како оди постапката?
 12. petar_joker

  Факултет за Електротехника и информациски технологии

  Концептот на Чундева незнам каков ќе е, ама гледајте да извадите повеќе поени на прв колоквиум, затоа што е многу полесен од втор колоквиум. И препорачувам да го фатите на колоквиуми, испитот е обемен. А задачите се исти од аудиториски, па некогаш може и со исти вредности, мислам по околу 30...
 13. petar_joker

  Факултет за Електротехника и информациски технологии

  КГФ - Комплекс Глупи Факултети Теорија во прва година ќе имаш и по физика и по математика. Математика ќе учиш теореми и нивно изведување. Во зависност кој професор ќе ти се падне, ќе имаш повеќе или помалку теорија. Некои многу си го ценат усното (што според мене е мноооогу погрешно), па имам...
 14. petar_joker

  Факултет за Електротехника и информациски технологии

  САМО континуирано учење. Ако ти се натрупа материјал, си свршил работа... Ептен се ретки тие ретки генијалци, кои успеваат да спремат испит за кратко време. Обрни внимание на: изводи, тригонометрија обавезно, како изгледаат побитни графици на функции, некои основни интеграли итн... Физика, од...
 15. petar_joker

  Факултет за Електротехника и информациски технологии

  Не можам да ти помогнам многу за тие смерови, ама ќе се потрудам да ти објаснам општо околу факултетот и за математика. Значи, математика не ти е потребна само за тие 3-4 математики, туку математика ти е буквално цел факултет. Ако не во сите предмети, во најголем дел од предметите ти е потребна...
 16. petar_joker

  Факултет за Електротехника и информациски технологии

  Ако ти е задолжителен (а сигурно е задолжителен кога веќе е од прв семестар) тогаш мора да го презапишеш сега. Значи редоследот за запишување е следниот: прво се запишуваат неположени предмети од предходниот семестар (во случајов од првиот), па се запишуваат задолжителните предмети од тековниот...
 17. petar_joker

  Факултет за Електротехника и информациски технологии

  По закон мислам дека беше 34,5... Небитно. Значи, пишуваш молба на А4 лист од хартија до продекан за настава, нешто од стилот: Ве молам да ми одобрите да запишам 36 кредити (на пример), бидејќи тој и тој предмет го презапишувам... Ова ти е просто напишано, ќе си го склопиш ти поубаво. Е сега...
 18. petar_joker

  Факултет за Електротехника и информациски технологии

  Мислам дека малце си промашил: КСИАР = математика, електроника, па може и програмирање да спомнам КТИ = Информатика, програмирање, од електроника скоро ништо --- надополнето: 9 август 2012 во 18:27 --- Јас сум на ЕРПС (претходник на КХИЕ)... Многу добро ти објасна и Кајмакчалан погоре :)...
 19. petar_joker

  Сообраќајни прекршоци и казни

  Дечки имам едно прашање: Колку пари е казна ако не ти е осигуран скутер од 50 кубици? Имам слушнато дека била 600 денари, па ако е толку, воопшто не ни го осигурам...
 20. petar_joker

  Семинарски, состави, есеи, задачи

  а) На негативниот дел од х-оската или на граница меѓу втор и трет квадрант б) На негативниот дел од y-оската или на граница меѓу трет и четврт квадрант в) x,y>0 - Прв квадрант x,y<0 трет квадрант Поздрав
На врв Bottom