Резултати од барањето

 1. Д

  Политиките на Бугарија кон Македонија

  Пред такви вистини, фактите да молчат. Абецедар е печатен од грчките власти на словенски диалект, пошто тие ги обувиле б'лгарите за славофонни грци - грчки македонци, кои се словенизирани и сборуваат на словенски диалект. БГ јазик бил забранет неофициално во 1926 г. од грчките поместни власти и...
 2. Д

  Бугарското влијание и окупација на Македонија

  Неписмената нација има десетици илјади световно признаени уметници, инженери, доктори, научници, музичари, децата на неписмените печелаат медали од училиштни олимпиади..Разликата е огромна...
 3. Д

  Бугарското влијание и окупација на Македонија

  Книжевното име на селото е Хвојница, какви војници, какви турци.. Малко историја за селото - https://www.strumski.com/books/%d0%9a%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%86.pdf Селото Војница . србскиот војвода Василие Трбич го определува како "најголемото бугарашко село" во...
 4. Д

  Бугарското влијание и окупација на Македонија

  Кој е царот РЕТАР
 5. Д

  Бугарското влијание и окупација на Македонија

  Нити коминтерна нити Тито - наша работа си е . б'лгарска, коминтерната тогаш е георги димитров и васил коларов.. Тито велел не им веруваам на бугарите од Македонија...Мед му капнало кога Лазар Колишевски му рекол - Ние веке не сме бугари - ставаме Македонци...
 6. Д

  Бугарското влијание и окупација на Македонија

  Да напраиме список за "окупацијата" - дошле "грагански окупационен корпус" во Вардарска МК деца и внуци на Миладиновци, Татарчеви, Делчеви, Дрангови, Шапкареви - општо около 25 000 луге интелиганциа - инженери, лекари, правници, музичари, актери....да помогнат на народот побрзо да оди напред...Па...
 7. Д

  Бугарското влијание и окупација на Македонија

  Бугари не постоеле - еве ти го негирането на БГ идентитет - 100%. Тезата наспроти е - постоат македонци(од 1946 г. насам) Ако има "приврзаници на Бугаризмот" тогаш тие се македонци - велепредавници, които требва да се мразаат. Мислам дека ке биде добре да се направи "попис на велепредавници" и...
 8. Д

  Геополитички размислувања за минатото и иднината на Македонија

  Генерал Матаксас е забранил локалниот словенски диалект во Тракија и Македонија, пошто за него македонците се славофонни грци...или мај тракијскиот диалект пропуштил да го забрани... Не е забранет јазик, а диалект, пошто поместните диалекти грците не ги признавале за јазици..секој нормален грк во...
 9. Д

  Геополитички размислувања за минатото и иднината на Македонија

  Ал. Пелтеков и неговиот соработник Михаил Думбалаков се внуци на б'лгари од Егејска Македонија. Тие работеле и работаат за собиране на артефакти и личности от Егеј и Вардар. "Составител" не значит "автор", а значит, дека сотавителот ги собрал ракописните записки на поп Тома, ги подредил и ги...
 10. Д

  Геополитички размислувања за минатото и иднината на Македонија

  Книгата на нашиот сајт е оригиналот несечен се види од авион. Англијската верзија не е превод од французки а е самоволна литература на накој неписменик. Исто се види од авион. Много си во право за тие книги "од бугарски автори" - авторот е самиот поп Тома Николов - неговите спомени. Живел и...
 11. Д

  Геополитички размислувања за минатото и иднината на Македонија

  Ракопис на грчки во 16 век може да напише само грк ...текстот е ракопис од неизвестен автор.. Второ, Институтот за славистика никогаш нема афирмирано, дека тоа е македонски јазик на македонски народ.. Во франзуцкиот предговор се вели "славјански јазик" Знам и французки, четов го... НО - важното е...
 12. Д

  Геополитички размислувања за минатото и иднината на Македонија

  Текстот на англиски јазик е пишан од Марио. Предговорот на книгата е на французки јазик. Изсеченото е "вулгариас риматон" - "б'лгарски изговор". Целиот лексикон е пишан од грк, кој изтражувал славјанските говори во МК...и ги нарекувал б'лгарски(будалата)... Посебно текстот е добавен Furthermore...
 13. Д

  Геополитички размислувања за минатото и иднината на Македонија

  Тоа шо го чита го е поисечел самиот Супер Марио ОРИГИНАЛ СЕЧЕНО
 14. Д

  Втора светска војна (1939-1945) - генерална дискусија!

  Според мене, убијците од Ваташа се б'лгари, кои убивали други б'лгари. Ако се македонци, значит дека едни македонци убивали други македонци..Имаш избор на етничка припадност - НО еднородци се убивали еднородци.. Повторувам - од есента на 1941 г. сите окупатори - армија, полиција, жандармерија...
 15. Д

  Втора светска војна (1939-1945) - генерална дискусија!

  Ги знаеме тие спомени - как еден партизански одред разоружил една БГ дивизија...за тоа как реагирал народот на "бугарите" се види од филми....спомените на некои дедовци не се много вистина ...тие биле соработници на српскиот фашистсички окупатор...на тие дедовци БГ им дошла дохаки...од есента на...
 16. Д

  Втора светска војна (1939-1945) - генерална дискусија!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Stalag_IV-C https://www.ushmm.org/online/hsv/source_view.php?SourceId=48773
На врв Bottom