Резултати од барањето

 1. Nounours

  Ваша поезија!

  Ти Кога ќе заминеш, шума цела ќе изгори додека телово да ми го пеплоса. Но оф, во колку фин, вселенски прав ветрот ќе ме разнесе! За да ме стопи со бескрајот, таму каде од ѕвезди падна само за да те најдам.
 2. Nounours

  Најубав јазик според вас?

  Секој јазик е прекрасен кога се познава и владее убаво и правилно се користи. Моите неколку омилени: македонски англиски француски грчки шпански италијански српски руски германски
 3. Nounours

  Ваша поезија!

  Хоризонт Во Гевгелија ноќва е топла. Седите надвор. В Прага не. Но месечината е иста. Голема, светла, полна. И за мене и за тебе. Цело лето го гледав небото и го чекав дваесетти август, мислејќи на тебе и чекајќи ги ѕвездите паѓачки. Се сеќаваш кога седевме на...
 4. Nounours

  Што читате во моментов? (со краток коментар)

  The Guernesey Literary and Potato Peel Pie Society, Mary Ann Shaffer & Annie Barrows Absolutely delicious
 5. Nounours

  Ваша поезија!

  Предигра Ја превртуваме темата со палави јазици како смрзната јаготка во врел бакнеж. Ја распоредуваме внимателно точно одредената количина арома, вкус, тактилност, текстура и структура, на клучни места и во клучни моменти, се’ до совршено совпаѓање на најсуптилни...
 6. Nounours

  Ваша поезија!

  Малку треба Сончево утро по ноќна бура. Светот мириса на свежо искапено новороденче. И животот е убав.
 7. Nounours

  Најубав јазик според вас?

  мајчиниот јазик и секој јазик кој добро се владее и правилно и писмено се зборува
 8. Nounours

  Ваша поезија!

  Метро Како мртво купче алишта Фрлени на седиштето Изгледаш како плашило за деца. Луѓе влегуваат и излегуваат, Никој не те буди, Никој не седи до тебе. (Уште една ноќ на пристаниште.) Твојата докерска пот Се меша со свежо истушираните Утрински патници И ти...
 9. Nounours

  Ваша поезија!

  А сакав да излезе песна Ги собирам зборовите како џамлии истркалани на правлив сокак. Мртво летно попладне. Врели камчиња под боси нозе. Провинциска летаргија со звуци На неуморен скреж. Дебели сенки и ладна лубеница. Тивок, мрзелив муабет за време на Општонародната...
 10. Nounours

  Ваша поезија!

  Твојата земја, мојата земја (На Збигњев Бјенковски) Кога ти доаѓаш во мојата земја под тежината на твојот искусен поглед манастирите влегуваат во светата книга на уметноста. Кога јас доаѓам во твојата земја под неискусноста на мојот поглед катедралите излегуваат од светата...
 11. Nounours

  Најомилено чоколадо?

  Дефинитивно белгиска, било која, на пример Côte d'or, се надевам еден ден ќе се појави и кај нас.
 12. Nounours

  Берза за книги! (купувам-продавам)

  Купувам стари сликовници од серијата “Марика“ (денес се издаваат како “Мартина“), во добра сосотојба. Благодарам
 13. Nounours

  Брзозборки

  Eve na francuski: http://www.tv5.fr/TV5Site/publication/publi-39-Les_virelangues.htm
 14. Nounours

  British English or American English?

  British English / American English (English = capital letter, always, please)
 15. Nounours

  Зошто интелигентните луѓе се понесреќни?

  Се согласувам со филмаџијка и би додала: интелигентните имаат повеќе шанси правилно да се справат со “состојбата на несреќа“ и да извлечат од неа колку што може ...
 16. Nounours

  Што читате во моментов? (со краток коментар)

  Jacqueline Harpman: L'Orage rompu Terry Pratchett: Monstrous Regiment Томас Кенили: Шиндлерова листа Тери Прачет: Светлост чудесног
 17. Nounours

  Предлог за филм со кратка рецензија

  Taking Sides (Istvan Szabo) The Red Violin
 18. Nounours

  Рекламите кај нас

  Најчесто се лоботомизирачки, а многу ретко духовити и интелигентни.
На врв Bottom