Резултати од барањето

 1. Mister No

  НЕПОТИЗАМ во државни вработувања во МК

  Со една ваква тема ќе пробаме да ставиме “бела“ листа на сите синови, ќерки, внуки, братучеди кои благодарение на роднинска линија успеале да се вработат во државна институција и/или во приватна фирма што главно работи со државата, и да цицаат од парите на народот што го полни буџетот. Со...
 2. Mister No

  Киднапирање на деца ?

  Гледам дека нема слична тема, но со оглед на неколку појави последниот месец во Скопје, за кои и полицијата има официјални известувања, се прашувам дали има причина за загрижување? Почна пред некое време со случај во Кисела Вода, понатаму продолжи со случај во Драчево, а гледам денес има...
 3. Mister No

  Систем за поволни кредити без банки

  Во Италија, на Сардинија функционира клуб со ,како што нарекуваат, систем на поволни кредити, (иако мене повеќе ми личи на систем за затварање на долгови со повеќекратна компензација ) Почнато во 2010 како старт-ап, наречен Сардекс, клубот денес има 3200 членови. Идејата била помош за малите...
 4. Mister No

  Секоја четврта државна фирма во загуба

  Како работеле државните претпријатија во 2015 година? Едно од четири претпријатија во државна сопственост во Македонија лани работело непрофитабилно. Вкупно 29 од 113 државни фирми минатата година направиле загуба од 31,3 милиони евра Истражувањето ги опфаќа сите претпријатија во државна...
 5. Mister No

  Опстанок на човекот

  Инспириран од Ден Браун, отварам прашање што сам често си го поставувам - ДАЛИ НА ЧОВЕКОТ МУ ПРЕСТОИ САМОУНИШТУВАЊЕ Со оглед на постојаниот раст на човечката популација, се поставува прашање дали Земјата ќе има доволно ресурси за опстанок на човештвото ? Различки релевантни научници имаат...
 6. Mister No

  Македонија во Балкански сојуз ?

  Кај некои политичари од регионот се јавува идеја за нов Балкански сојуз во кој би биле Македонија, Србија, Грција, Црна Гора Освен економските придобивки од ваков “Бенелукс“ на Балканот, претпоставувам дека основи има и почестите претензии на обединување на Албанците на овие простори, па ова...
 7. Mister No

  Безусловен приход по жител

  Ме чуди како до сега нема разврзано муабет за иницијатива за референдум во Швајцарија Значи, темата е: Државата на секој полнолетен жител да му исплаќа одреден безусловен приход месечно ! Организаторите на референдумот во Швајцарија бараат некаде 2500 франци ( некаде 2000 евра ) да се...
 8. Mister No

  “Цврста рака“ за економски развој?

  Дали треба силно авторитативен режим за економски развој на државата ? Дали премногу демократија за овој народ не е на арно ? Еве текст за инспирација: Države s autoritarnim režimom - i rekordnom stopom rasta Dugo vremena se načelno vjerovalo da gospodarski razvoj neke zemlje ovisi o stupnju...
 9. Mister No

  Бесплатни домови + здрав живот

  Што мислите за ваква понуда? Дали само давање на куќи се доволна причина за да се вратат луѓето во напуштените села и да основаат дом и семејство? Иако во глобала ја одобрувам идејата како почеток на нешто, лично мислам дека без други дополителни работи тешко може да биде реализирана. Каде...
 10. Mister No

  Направи сам : МИНИ ВЕТЕРНИЦА ЗА БЕСПЛАТНА СТРУЈА

  Ја наднов информацијата на интернет. Се работи за релативно лесна ( за тие што разбираат) изработка на мини ветерница од делови на стар компјутер, со која можело да се обезбеди струја на пр. за полнач на телефон, за радио, ЛЕД осветлување на викендици и сл. На сајтот има и детално...
 11. Mister No

  Може ли Македонија да ги врати воопшто кредитите што ги зема?

  Инспириран од моменталната економска ситуација во РМ, со постојано задолжување, ја започнав темава, сакајки да го направам помасовно прашањето дали Македонија може воопшто да ги врати кредитие и дали секој кој размислува за иднината воопшто би требало да биде загрижен. Немам намера да барам...
На врв Bottom