Резултати од барањето

 1. red baron

  SS дивизиите на Вермахтот

  Leibstandarte SS Adolf Hitler (LSSAH) Основана во 1933 г како лична гарда на Адолф Хитлер Уште со самото создавање на NSDAP лидерите на партијата сфаќаат потребата од формирање гарда од верни лојални мажи. Ernst Röhm создава првата формација за лична стража од која се формира подоцна...
 2. red baron

  Археогенетика и генетски истражувања

  Археогенетика е термин воведен од британскиот археолог Colin Renfrew и се однесува до користење на методите на популационната генетика за изучување на човечкото минато. Археогенетиката вклучува анализа на ancientDNA (Y-chromosome DNA и mitochondrial DNA) од археолошки остатоци (коски) и од...
 3. red baron

  Тохарите - мистериозните соседи на древните Кинези

  За Тохарите (Tocharians) науката дознава едвај во 19 век кога во остатоците од античкиот град Kucha во пустината Taklamakan (Xinjiang, Tarim basin, China) се откриени документи напишани на непознат јазик со индиски букви (брахми). Оттогаш проблемот за потеклото, јазикот и културата на Тохарите е...
 4. red baron

  Хазари

  Хазарите како етнос и создадената од нив средновековна држава нарекувана Хазарски каганат имаат важно место во историјата на Источна Европа. Темата за нивното потекло, јазик, култура, религија, за уредот на нивната држава и контатктите им (мирни и воени) со соседните народи одамна е предмет на...
 5. red baron

  Конфликтите во Блискиот Исток - културни, религиозни и воено стратешки аспекти

  Блискиот Исток како регион на големи цивилизации од минатото секогаш бил во епицентарот на настани кои имаат глобална величина. По многу перипетии на судбината како современи културни фактори во регионот се овластуваат персискиот, арапскиот и турскиот. Во верски аспект доминира исламот со двете...
 6. red baron

  Историja на кавказките народи

  Кавказка Албаниja Кавказка Албаниja (латински Albania, персиски Арран, арменски Алуанк) е античко царство кое е создадено на крајот 2 век п. н. е. на територијата на современите држави Азербејџан, Грузија и Дагестан. Кавказка Албаниja е унија од 26 племиња кои зборуваат на различни јазици и...
 7. red baron

  Козаци

  Козаците се посебна етничка и културна група во Источна Европа. И до денес не престануваат споровите за нивното потекло. Според многу руски историчари Козаците се наследници на старото население на Хазарскиот хаганат - Хазари, Бугари и Алани.Придонесот им во руската историја е несомнен...
 8. red baron

  Првите европски староседелци и денешните Европејци

  Кои се првите европски староседелци ? Дали навистина се староседелци ? Која е нивната судбина и од каде потекнуваат современите Европејци? Современите историчари применувајќи интердисциплинарни методи одамна докажаа дека креаторите на старите неолитски култури во Европа се земјоделци кои...
 9. red baron

  Gomorra

  http://www.imdb.com/title/tt2049116/ Снимен на романот на Roberto Saviano ''Gomorra'' поради кој авторот е заплашуван со убиство од неколку клана на неаполската мафија - Camorra. Серијата покажува криминалниот бизнис на неаполската мафија, војната за власт во подземјето меѓу клановите Савастано...
 10. red baron

  The Eternal Jew

  ''Вечниот Евреин'' ( Der Ewige Jude ) е најпознатиот пропаганден филм на Третиот Рајх. Филмот покажува гледната точка на нацистичка Германија спрема Евреите. Создаден е по личното инсистирање на министерот на пропагандата на нацистичка Германиja - Јозеф Гебелс...
 11. red baron

  Alano Español

  Alano Español е куче кое е од групата на молосите. Оваа раса потекнува од Кавказ. Во Шпанија доаѓа заедно со аланите кои во 5 век како сојузници на Вандалите навлегуваат во териториите на денешна Шпанија и Португалија. Од средниот век до денес аланското куче се користи во бикоборството и за лов...
 12. red baron

  Руски шлагери и воени песни

  Руските шлагери и воени песни се само мал дел од богатата руска култура. Песни за војна, љубов, разделба, пријателство, љубов кон татковината.
 13. red baron

  Борци од антиката и средниот век (Military Art)

  Овој жанр во уметноста има многу фанови и дава визуелна претстава за изгледот на античките и средновековни армии. Сликите презентират секој народ со карактеристичните за него оружје, облека и воена тактика. Асириjски борци...
 14. red baron

  Антрополошки реконструкции

  Германско девојче 5-6 век п.н.e. http://inright.ru/news/science/20110121/id_6359/ 30-35 годишна жена од Источна Полска, скелетот е пронајден во келтски некропол. Жената вероватно не е со келтско потекло а потекнува од скити или бастарни...
 15. red baron

  Златни песоци

  Златни песоци е еден от најпознатите курорти во Бугарија. Лоциран е на северниот црноморски брег, околу17 км од центарот на Варна. Плажа, покриен со златен песок, е со должина 3,5 km и е широк до 100 m Argisht Palace. Рускиј стандарт:icon_lol...
 16. red baron

  Индоевропејците во Централна Азиja

  Приjaтели, дано темата ви биде интересна. Тоа са малко известни факти в Македониja. Дано в дискусијата ви стане jaсно зашто прабугарите не са туркомонголи или татари. Се надевам дека нема да биде избришана темата ... Индоевропејското заселване во Централна Азиja почнува во далекното 3 -...
 17. red baron

  Street Fitness

  Во Бугариja тоа е маниja. Има клубови по street fitness во почти всеки голем град. --- надополнето: 25 декември 2012 во 17:57 ---
На врв Bottom