ATP тенис - општа дискусија

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
29.232
Поени од реакции
41.537
Nerealno e jak Alkaraz, nevideno e ova na tie godini, ova inace bese mozda i najbolji mec sezonava, nekoj ke kaze finaleto na AO bese ali Medo tamu 3 seta smeska od igrac ni na slem level ne igrase ne pa za finale na slem, mozda malce zapna zadnji set, ova denes bese mecot na sezonata spored mene.

U 2 dena i Nadal i Novak, pa neda ne e mala stvar ova, kakvi saka neka se oni momentalno. Novak inace imase golemi sansi denes, prvi u vtor set na 4-4 imase 15-40, ne gledav tuka pa ne znam dali imal ili nemal sansa dobra za brejk, ali isto tret set na 4-4 imase 0-30 i cist zicer na mreza za 0-40, koga Alkaraz zastana i se otkaza, ovoj u mreza udri valjda ne znaese dali drop da mava ili da ja puka, poim neam. U TB mnogu greski, nemase sansa tuka.

Zadovolen sum inace ne ocekuvav na vakvo nivo da igra momentalno, bar ne vo ovoj del od sezonata, tuku nekade vtoro, treto kolo na RG da bide na nekoe negovo prepoznatlivo nivo, taka da dobro e ova vo toj kontekst, RG, kade se nadevam deka do finale ke go izbegne i Alkaraz i Nadal.
Автоматски споено мислење:

Ќе ги пензионира Алкараз момциве многу скоро.
Ke vidime na treva i beton kako ke se ponasa so niv, rano e za vakvi zaklucoci. Na beton do dusa igrase, mada u mnogu losi i vetroviti uslovi, protiv povreden Nadal, i izgubi.
 
Член од
19 март 2011
Мислења
12.769
Поени од реакции
14.041
Ги фатив на 4-3 во трет сет, врвен тенис играа барем од тоа што видов последните неколку гема. Алкараз е неверојатен, колку зрело игра секоја чест. Рафа и Новак да ги добиеш во два дена е нешто неописливо

Ноле иако изгуби денес доста позитивен турнир за него пошто игра добро и фаќа топ форма за РГ.
 
Член од
7 мај 2022
Мислења
9
Поени од реакции
35
Не очекува многу јак Ролан Гарос, можеби најинтересен последната деценија. Покрај Новак, Рафа и Алкараз, и Циципас и Зверев играат на максимално ниво, и било кој од нив може да го освои РГ. Зверев ме изненади кога го гледав, на свој сервис е недопирлив.
 
Член од
23 август 2010
Мислења
38.154
Поени од реакции
107.579
Не очекува многу јак Ролан Гарос, можеби најинтересен последната деценија. Покрај Новак, Рафа и Алкараз, и Циципас и Зверев играат на максимално ниво, и било кој од нив може да го освои РГ. Зверев ме изненади кога го гледав, на свој сервис е недопирлив.
Му одговараат условите, увек он игра добро овде, две титули има ако не се лажам. Каков црн Ѕверев на Ролан Гарос, промил шанса нема против Рафа и Ноле, а и Алкараз, па и Циципас.

Иначе да, не очекува мега јак РГ после долго време.
 
Член од
7 мај 2022
Мислења
9
Поени од реакции
35
Му одговараат условите, увек он игра добро овде, две титули има ако не се лажам. Каков црн Ѕверев на Ролан Гарос, промил шанса нема против Рафа и Ноле, а и Алкараз, па и Циципас.

Иначе да, не очекува мега јак РГ после долго време.
Јас имам исклучително ниско мислење за Зверев, ама навистина игра во врвна форма во моментов. Ако му се погодат коцките, може до финале на РГ. А нема да биде огромно изненадување да не бидат ни Новак ни Рафа во финале. Надал ако не ја крени формата, а не се сомневам дека ќе ја крени дотогаш, со оваа игра нема промил шанса да освои. Точињата кој ги удира немаат никаква длабочина, она што е најважно за неговата игра.
 

Тишка

Кротитељ
Член од
1 јуни 2011
Мислења
6.911
Поени од реакции
9.514
Работа преку глава и не можев да гледам секоја чест за Алкараз Како вчера да беа 2 години ако не и поќе баш во дискусија со коментатор на СпортКлуб мислам беше викаше пратите го малиов е оган нормално се кладевме на него иначе ни на крај памет дечурлана да гледаме али од неколку шо ги спомна ликов само овој го запаметив и Русовари или како се викаше . Браво само ќе кажам мислам дека имам свој идол во иднина во тенисов Надал не сум го сакал никогаш, Џоковиќ сум бил да речеме неутрален ама обожавав шо им беше трн во око на западнава страна од светот Федерер беше елеганција и најмногу сакав да го гледам него и добро е шо тенисов им ваква иднина затоа што некако ова тројка како шо заминуваше негледав некоја достојна замена за нив овие Зверев, Циципас итн све биле просек тенисери за мене барем и моето скромно познавање на тенисот. Одиме по уште една титула момче:pivo2:
 
Член од
23 август 2010
Мислења
38.154
Поени од реакции
107.579
До сега, значи веќе цели 17 години, Надал беше најдобриот млад играч кој бил забележан со болдирани букви во светот на тенисот, али после толку години изгледа имаме некој на негово ниво на тие години, или можда и подобар, во зависност од резултатите понатака.

Гледам низ нетов се дебатира нов Надал, нов Новак, дрн дрн јариња, а мене ликов ми е апсолутно уникатен и приказна за себе. Форхенд, бекенд, дроп шот, ментална снага, буквално све има и во ниту еден сегмент не заостанува. Пример Рафа на негови години кога се појави доминираше со форхенд и многу трчање, овој погледнете што прави, од двете крила решета како да нема утре. Брејк топка за противникот а Алкараз спушта дроп шот винер како да е прв поен во мечот, скроз лабаво и самоуверено. Не знам, точно е дека не се Рафа и Ноле се уште на 100% ама да ги победиш во 24 часа двајцата не е мала работа, и тоа еден по друг.

Околу вчерашниот меч, за мене најдобар меч годинава без конкуренција, да, и финалето во Мелбурн беше епско али квалитативно далеку од ова вчера. Или ајде ако може да се каже најдобар меч годинава во два добиени сета. Како што напишав во темата Кладилница овие услови му одговараат малце повеќе на Новак ради брзината и надморската височина, аналогно на тоа и сервисот му е повеќе влијателен и добива повеќе евтини поени. Така и беше први два сета, Алкараз едно време имаше земено 2 од 24 поени на сервис на Ноле али малиот не дозволи да биде скршен, дочека послаб сервис гем на Новак и успеа да го земе вториот сет и да се врати во мечот. Мислам дека на 5-5 у втор сет и брејк шанса за Новак овој ладно му спушти дроп шот винер од основна, мислам која муда треба да ја имаш за тоа да го правиш...

Во третиот сет подруга беше приказната, Алкараз почна се повеќе и повеќе ритерни да убацува у терен и да го тера Новак на удар повеќе што на крајот резултираше и со победа. Имаше среќа на 4-4 и 0-30 на негов сервис што утна Ноле зицер за 0-40, ама па и Ноле имаше среќа на 4-3 и 0-30 кога судијата не му дозволи челенџ на Алкараз а сервисот на Ноле беше во аут. Прв пат да го видам Новак да нема одговор на нечиј сервис, тука пред се мислам на кик сервисот на Алкараз кога сервираше на предност страната, еден милион сервис винери му направи на тој начин и милион пати се извади во клучни моменти. Да му здрвиш 51 винер на Новак во 3 сета не е баш мала работа, едноставно брутална партија на Алкараз против светскиот број 1. Едно време во втор сет беше 20-2 во форхенд винери, мислам дека Новак во животот не доживеал таква доминација од друг тенисер. Мислам дека и самиот Ноле сфати дека во размените повеќе зависи од Алкараз него од самиот себе па затоа одеше на длабочина на ударите, зашо ако влезеше во клинч со Алкараз добиваше по муцки. Исто Новак ја загуби и дроп шот битката, и тоа дебело, а тоа е многу редок случај со оглед на тоа колку добар дроп и осет има Новак.

Ќе повторам, убедливо најдобар меч сезонава според мене, БРУТАЛА!
 

Jankoff

Run that, pass that.
Член од
4 септември 2019
Мислења
1.645
Поени од реакции
2.614
ауу не да ме демантираше, каков тенис, секоја чест како игра на 19 години, алал да му е стварно. Мислев ќе се исплаши некако ама стварно, муда до колена.
 
Член од
7 април 2015
Мислења
2.650
Поени од реакции
1.538
За саат време до титула, рутинирано до прв наслов во Мадрид, браво за Алкараз.
 

ManUtdChampions

Lleyton Hewitt
Член од
5 февруари 2009
Мислења
32.412
Поени од реакции
42.670
Нема што да се дискутира за детево. Доволно е да седнеш 15 минути да го гледаш, ако еднаш си чепнал рекет во животот или си гледал тенис, се ќе ти биде јасно. :)

Ќе биде прејако на РГ, едвај чекам!
 
Член од
7 јуни 2018
Мислења
73
Поени од реакции
58
Активно следам тенис од 2002 година. Можам слободно да кажам дека ова што го прави Алкараз е невидено во тенисот, детето има се што е потребно да биде врвен шампион, се што е потребно. Но еве ке дадам едно мое гледање на работите , ајде реално да размислиме, досега имало многу таканаречени "Чуда" тоа било пример со Зверев, Циципас, Тим, и други. Но најголемата дилема и тоа што ме мачи е дали Алкараз може континуриано да ја задржи ваква форма, тенисот бара континуитет. Кога излезе Циципас сите се палеа , коментари од типот: Еве сега нов и млад надежен ѕвер :) Eден турнир ке го изигра убаво, ке ги победи Ноле и компанија потоа го нема на 3 други турнири нигде, второ коло испаѓа. Е сега некој член спомна едвај чека да почнело Роланд Гарос. Друго е на 3 сетови да играш , друго е на 2 да се разбериме. Замислете ситуација на голем меч Алкараз да има негатива од 0-2 во сетови, тука најточно ке се види неговиот квалитет и ментален склоп. А многу пати сме биле сведоци за најдобрите тројца во историјата на некое финале Гренд Слем од 2 негатива во сетови да напрват пресврт , сете се само на Ноле против Федерер во Вимблдон 2019. Посакувам тој менталн склоп да го има и Алкараз , но искрено тешко, затоа сега за сега не треба да се чаталиме со коментари од тој тип: Toj e новиот Рафа Надал и сл . Сеуште старите волци на врвни (битни - Гренд Слем) мечеви ке го изедат ;)
П.С Рафа Надал на негови години имаше 2 Гренд Слем титули ако не се лажам. Алкараз тешко да ке игра финале на наредниве Гренд Слемови што следуваат, до крајот на оваа сезона/година :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom