Концептот „Частење“

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Јас не сакам частење тукутака!
Ако има повод: кола, стан, се родило нешто во фамилија бујрум! Инаку поштувам идење во кафана како друштво и на крај секој да си брцне во џебот, колку ќе плати не е битно, пожелно еднакви износи да бидат.
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.538
Поени од реакции
9.087
Гледам се гледа на тоа што сум го пишал ко: памти па врати, а тоа не може да биде подалеку од вистината.
Тука на некој начин воспоставувам критериуми. Јас од 20+ частенки, 5-6 сум имал повод, другите си се на мене, пари се, биле не биле, се праат.
Мене повеќе ми е за тоа што го зборев што е за вас еден параметар за частење.
Еве пример, другар кола купи, зема возачка, сеа бонусчиња, абер нема, изговори.
Е сеа, за МК збориме, тој 10 коли нема да купи у животов, нема секој втор ден да вади возачка, тоа се некои причини за кои ние како балканци си имаме стаено дека се чека да се почасти, сеа што сме стигнале до безпарица па сеа демек „Ја сум над тоа јас сум ко Америте не глеам така“ е глупо, затоа што ако се има таков став, треба и човек кога е частен да одбие, да каже ја по теркот што глеам нејќам, ама тоа не сум го видел.
Е сеа, ја у кои ситуации се осеќам ко кретен: сум земал возачка - кафана, сум земал бонус - кафана, сум лапал кладилница јаче - кафана, итн итн - кафана, а други луѓе - штама.
Па ако не ти е ќеиф на убаво да почастиш, што човек си, не мене дека ми е дојдено да ме почастат па да искочам и да јадам и пијам, можам и сам, фала многу, но каде е тука социјалата, позитивата.
Па ако се знае дека 4ца зиаме плата на различни датуми и секој части ете така, на плата, на крај на месецот исти пари си дал ама вајбот е позитивен, ко што кажаа погоре, место келнер да стои, фино лепо еден зима остаа и бакшиш и на здравје, никој нема да осиромаши зашто и да калкулираш математиката е таа, а ако немаш или ќе кажеш или едноставно нема да си у таа шема.
Испаѓа дека си частел погрешни луѓе. Како и да е јас кога частам се осеќам убаво и отприлика знам од кого можам да очекувам некој да ме почасти. Не го сваќај толку трагично тоа ако не те частеле тие од кои очекуваш нешто. Големината на частењето е ако не очекуваш некој да ти врати со частење. На друг начин ќе ти се врати со арно...
 
Член од
17 март 2014
Мислења
600
Поени од реакции
1.662
Јас не барам да ме частат, ама ме частеле и ме частат и на секоја наредна прилика сум се нудел да частам и јас , не сакам некој да мисли дека за частење само е работата а најискрено , скоро секој втор ден некој части по нешто на работа , не знам како да кажам алал да им е дури ми е неугодно да кажам доста да не се навредат :D
 

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.405
Поени од реакции
29.797
Не сум воопшто по тоа да частам и да ме частат, ете онака без буквално никаков повод.
Ако има некој добар повод океј, частам но од срце И НЕ ЧЕКАМ во иднина да бидам частен од другите (кои сум ги частел). Едноставно сум имал повод и сум сакал да го означам со ручек/вечера.
Во кафана, секој нека си го отвори новчаникот, сумата делење на еднакви делови и чао пријатно. Не сакам да глумам фраер, па јас да плаќам маса или други да ми глумат фраери па да го плаќаат и моето јадење/пиење. Тоа не проаѓа кај мене.
 

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.108
Поени од реакции
8.893
konceptot castenje e edna od poubavite ostanati juznjacki/balkanski/mediteranski osobini/naviki.

spodelenata radost e pogolema, rakata sto dava sekogas e odozgora, i taka natamu i taka navamu :cool:

castam koga imalo dobra pricina (od prvi stipendii vo sredno, kladilnica dobivka, polozuvanje za vozacka nekoi sertifikati,
nova rabota i prva plata, za zavrsena vazna usluga i slicno).
ubaviot del mi e so, generalno castenje/castovka e simbolicna suma (kolku i da e pijacki, sofra, makar i separe vo klub),
ne mu menuva nesto vo zivotot ni na toj so dava, ni na toj so dobiva, a ostanuva kako ubav gest.

tocno e deka ima primeri na lugje koi zloupotrebuvaat. AMAAA
sekoj si bira svoe drustvo. ako nekoi mi se vazni da spodelam bitni raboti od mojot zivot (i za dobro i za loso),
i da pominuvam vreme so niv (nikoj ne spomna za vremeto potroseno pri castovki, povekje se pisuvase okolu trosocite),
togas najmalku bitno mi e dali vozvrakjaat na castenjeto ili ne.
nekoi lugje se povelikodusni, drugi pomalku.
dodeka ima dobri pricini za castenje, dobro e :)
 
Последно уредено:
Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.334
Поени од реакции
4.921
Значи концептот на частење е како што пишаа погоре Балкански начин или незнам мислам и надоле до кај арапиве се практикува.
Тоа е убавината во нештото духовното или како да кажам боемското, правењето ќеф испред материјалното.
Баш скоро гледав една емисија во која беше спомнато нештово каде Американец дојден на Балканов не му било сватлива практиката на частење и после некое време ја сваќа и мака му е што на нештото во САД (излагања и сето тоа) се гледа премногу капиталистички додека овде е многу поспонтано и поприродно.

Инаку златно правило е тој што е иницијатор тој прв да посегне по ќесето.
И не зборам за којзнае што. Ако тебе ти е досадно и викнеш другар на кафе од 60-70денари, или на по едно пиво затоа што ти било досадно да дремеш дома логично е да си платиш.
Не збориме за некого да го нахраниш, опијаниш направен цех од 3000-4000ден. и да платиш некому викенд излагање, него оние ебиветар седенки од саат време по кафе бар локали
При поголема седенка, поделба на цехот оквирно секој по кој колку што се оштетил
И на крај се разбира частење при одредени прилики.
Инаку да постојат злоупотребувања на наивноста и маленкоста кај некои... али јебига тоа месец-два ќе се сетиш и ќе повлечеш кочница кај таквите освен ако немаш комон бенефит :) можда пичица, друштво итн итн... :P
 

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.916
Јас по принцип частам многу често, обично и без некоја причина, а скоро и да не сум частен па затоа ме интересира вашето мислење на темата за овој концепт.
Пример, во година и пол - две сум частел над 20 пати, што со што без причина, а коа ќе кажеш на некој да части СО ПРИЧИНА (што според мене не треба да му се каже а сам да се сети), на пример зел бонус, К-15, сменил работа, го унапредиле, купил кола, добил возачка итн., се почнува со изговори, „Не можам сеа“, „Па кога не сум частел“ (никад не частел), „Па ти каква плата зимаш ја каква“ итн креативни и интересни изговори. Според мене не е ок да се изнудува частење дури и за арно, ама па би сакал да чујам ваше мислење и да земам и ја да лимитирам тоа частењето според некоја дефиница, зашто вака малку се осеќам ко идиот.

П.С. Не зборам за една тенденција на ликови кои знаат дека не задржуваат пари, частат ко луди и после чекаат шлепање до судни дан или следни пари што ќе ги склопат од аванта или коцка, туку за нормално частење што не бара реципроцитет, ама што сепак бара осет.
Raka sto dava ne se susi
 

Kanye.brt

Пропо
Член од
29 ноември 2019
Мислења
745
Поени од реакции
1.026
Хаха ОК реална ситуација:
Како се справувате со сметката кога сте седнати четворица на маса и иде келнер ви носи "биланс штетата" и сега сите ја земате па броите ја испив толку, Ахам Ја имав и Јадење и испаѓате едниот 230ден. другиот 400 округло третиот 250 и четвриот 180ден.
И сега келнерот тапоти вместо. И Вие ваѓате новчаниците и тројца од четворица викаат - ТИ Имаш ситно!?!? Чек вака да се префатиме.... Не чекај ти плати за сите па ќе се раздужиме ко ќе излеземе да купам кутија цигари...
:)
Дали сте такви пичкици кретенчини или еден АЛФА МАЖЈАК во друштвото скока ја граба сметката и вика Дај бе колку е тоа? 1060... Заокружи 1100!!!
незнам во кој места келнерот стои у место, во нормални кафани носи сметка остава си иде и после доага пак.
 
Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.334
Поени од реакции
4.921
незнам во кој места келнерот стои у место, во нормални кафани носи сметка остава си иде и после доага пак.
Во кафе бар кај што го мрзи да се враќа двапати за 200ден.

Сметка оставање па враќање е карактеристично за ресторан работа со јадење кај што си направил убав цех
Па ти ја сервираат сметката

Па ќе го земе тоа како се вика портмонето.
Па должен е да ти го врати целиот кусур.
Па ти после да му оставиш нешто внатре.
Па после по трет пат кога ќе иде да ја збира масата да види дали и колку си го обрадувал.... значи ебаање в мозок....
ИЛИ!
Ко ке му го даваш првиот пат да му речеш ВО РЕД Е! За да го наполниш егото со тоа неговото Фала и фактот дека си јак батка
 

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
3.602
Поени од реакции
8.467
Имало периоди кога ме частеле луѓе и не прашувале што и како, сум пиел и јадел на туѓа сметка што се вика, ма да и јас не сум се штедел никад. Ова вака грубо, не дека се сеќам на настаните.
Вака пробувајќи да се сетам сега ми текна на еден човек, на времето имаше фирма за плочки лепење, ја бев доста помлад....ова време од год. негде, заглавивме у една кафана јадење и пиење колку сакаш. Ми се враќа меморијата, работеше он со еден исто помлад дечко, кој што после се самоуби....лесна му земја. Овој плочкаров не знае, ама доби унапредување скоро, работи у едно ЈП, мило ми е што му помогнав....кило кременадли и некое пиво што може да направат :)
Малку и офтопик отидов, ама врзан е муабетов.....на маса некад може да добиеш а некад и да изгубиш.....ко на покер маса :D
 

Kanye.brt

Пропо
Член од
29 ноември 2019
Мислења
745
Поени од реакции
1.026
Во кафе бар кај што го мрзи да се враќа двапати за 200ден.

Сметка оставање па враќање е карактеристично за ресторан работа со јадење кај што си направил убав цех
Па ти ја сервираат сметката

Па ќе го земе тоа како се вика портмонето.
Па должен е да ти го врати целиот кусур.
Па ти после да му оставиш нешто внатре.
Па после по трет пат кога ќе иде да ја збира масата да види дали и колку си го обрадувал.... значи ебаање в мозок....
ИЛИ!
Ко ке му го даваш првиот пат да му речеш ВО РЕД Е! За да го наполниш егото со тоа неговото Фала и фактот дека си јак батка
добро кафе бар е друго, дека имаше спомнато јадење. Ако се брзам може така , ама мислам не се десило да чека над глава
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.209
Поени од реакции
78.753
Никогаш, ама баш никогаш, не очекувам ништо за возврат од тие што ги частам. Ниту кога му давам на некој нешто, или услуга му правам. Освен, секако, ако нема некој договор. Ако има било каков договор, тогаш очекувам другата страна строго да го почитува договореното, како и јас.

На дејт, обавезно частам и не праам муабет. Ако партнерката инсистира ептен она да (си) плати, тогаш дозволувам.
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.641
Поени од реакции
13.091
Always going Dutch.
Јер накурац ми е качен муабетот „еј брат дај части бре, брат дај кога ќе частиш“, а никад, никад не се нудат истите бар да заокружат сметка и ти ги бројат ебаните залаци, што пијачка си нарачал, се крстат ако земам за нијанса поскапо/различно од нивното. Поглуп муабет у друштво од ова за частовка, нема.
 
Член од
16 јули 2021
Мислења
239
Поени од реакции
543
Испаѓа дека у МК частењето како концепт е умрено, зашто луѓево гледаат аванта да си напраат или се игра на памти па врати.
Штета, затоа што тоа беше нешто убаво што го имавме над западот, а и веќе слави нема, ко дете коа бев, славите што се ултимејт частење, беа чести и беше убаво, дружби позитива, сега значи луѓе од луѓе се плашат, човек на човека волк.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom