НБА сезона 2021/22

Кој ќе биде новиот шампион?


  • Вкупно гласачи
    75

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.453
Поени од реакции
15.992
Добредојдовте во новата сезона!

По јубилејната седумдесет и пета сезона на ред доаѓа сезоната број седумдесет и шест. Што има ново, а можеби и старо? Прво и најважно таа се враќа на старите 82. утакмици во регуларниот дел. Регуларната сезона почнува од 19. Октомври и ке трае се до 10. Април наредната година. И оваа, друга година по ред ке имаме плеј ин турнир каде екипите од седмото до десетото место во двете конференции ке пробаат да го најдат своето место под сеонцето. Тој турнир ке трае од 12.-15. Април, а главниот дел, т. е. шлагот на тортата или плеј офот ке започне на 16. Април и би требало да трае до 30. Мај. Големто финале започнува на 2. Јуни и доколку има евентуална мајсторка би требало да се заврпи на 19., истиот месец.

Ол Стар натпреварот е предвиден да се игра на 20. Февруари во Кливленд.

Минатогодишен МВП е Србинот Никола Јокиќ, МВП во финалето е Јанис Адентокумбо. Најдобар скорер беше Стеф Кари. Најмногу скокови направи Клинт Капела, најдобар асистент Расел Вестбрук, највеќе топки украде Џими Батлер. Најдобар дефанзивец е Руди Гобер, најдобар Руки е ЛаМело Бол. Шести играч е Џордан Кларксон. Највише напредувал Џулиус Рендл. Тренер кој е најдобар е Том Тибодо.

Најдобрата петорка ја сочинуваат: Јокиќ, Ленард, Адентокумбо, Кари и Дончиќ.

Што е друго ново? Лос Анџелес, Сан Франциско и Њу Јорк воведоа забрани на териториите на овие градови да се влегува во сала, ако не си вакциниран.После долга борба, се предаде Вигинс од Голден Стејт, а сеуште под знак прашалник (или што би кажале нашите кога сливата ке роди грозје, па ке се вакцинира) е ѕвездата на Бруклин, Кајри Ирвинг.

Правото прв да избира пик на драфт му припадна на Детроит, а нивниот избор е Кејд Канингем.

Неколку играчи кои ја обележаа лигата низ годините решија да се простат од активно играње, тоа се:

Иан Маинми, центарот кој одигра 12. сезони и освои прстен со Далас во 2011.
Омри Каспи, Израелецот настапи за седум тима во десетгодишната кариера.
Џерет Џек кој настапи за девет тима во тринаесет сезони.
Џеј Ар Смит беше член на пет тима во 16. сезони, навивачите на Кливленд нема да го паметат по убаво, а освои титула со овој тим во 2016. и со Лос Анџелес Лејкерс лани во Орландо.
Џаред Дадли реши д биде асистент во Далас, додека беше активен играч во четиринаесте сезони, седум тима сметаа на неговите услуги. И тој лани освои прстен со ЛАЛ.
Кајл Корвер, неверојатниот тројкаш кој облече дресови на шест тима во седумнаесте сезони.
Џеј Џеј Редик во петнаесте сезони настапи за шест тима
По Гасол. Ке го паметиме како еден од најдобрите Европјани кои играле во НБА. За осумнаесет сезони играше за пет различни тима. Освои и две титули по ред во 2009. и 2010.

Тренерска рокада имаше во овие тимови:
Нејт МекМилан ја доби улогата на главен тренер во Атланта
Бред Стивенс бидна дел од управата на Бостон, а него го наследи Име Удока
Рик Карлајсл од некои прилини си замина од Далас, а легендата на оваа франшиза, Џејсон Кид е негов наследник
Индијана ја искористи шансата па го доведе Рик Карлајсл наместо Нејт Бјоркгрин
Стен Ван Ганди доби отказ во Њу Орлеанс, а негоца замена е Вили Грин
Стив Клифорд не е повеќе тренер на Орландо, а наместо него е Џамахл Мозли
Портланд се раздели со Тери Скотс, а го доведе легендарниот Чонси Билапс
Вашинготон не продолжи со Скот Брукс, нов тренер на овој тим е Вес Анселд.

За крај Вилсон се враќа како главен производител на топките. ОД нејзиното основање 1946., па се до 1983. беше главен прозиводител, кога нивното место го презеде Сполдинг, се до оваа сезона.

И уште еден фан фект, Данкан Робинсон со продолжување на договорот за 90 милиони долари на пет години стана најскапо платениот недрафтуван играч.

Дали najjakiot igra4 ке биде МВП? Ке издоминира ли пак Јанис? Да ли ке се вакцинира Кајри? Ке се пее ли стани моме да заиграш во старскиот дом во Лос Анџелес? Да ли Кавај ке бара нов трејд? Што ке се деси со Симонс? Ке дознаеме оваа сезона, а јас го прогласувам отворено темата за оваа сезона.

П. С. Тимовите како лани по дивизии ке ги објавувам деновиве, затоа што сум стварно зафатен, така ке ве молам да не ми замерите.
 
Последно уредено:

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.354
Поени од реакции
4.857
Ме падна за факинг 3 поени мене.. Многу се нервирам вака кога не ја играт последната минута и седат во место.. А ееее играј, играј за децата во Африка, играј за маките балкански.
Дурант ок беше, мораше сам да форсира, а брадата е чиста превара.
 

mr wednesday

We're soldiers. Soldiers don't go to hell.
Член од
24 јуни 2017
Мислења
1.649
Поени од реакции
7.997
Се надевам Нетс ќе му пружат шанса на рукиво Кем Томас, реално минутите на Џевон Картер 18 мин. од вчеравечер ги заслужува. Каква кражба на драфтов е Кем топрва ќе се збори.

А шо е форава со Лејкерс, Бејзмор игра 30 минути а Монк едвај 18 минутажа а поефикасен каде каде.
Вестбрик у +/- -23 :гомце:
 
Член од
23 февруари 2015
Мислења
1.119
Поени од реакции
2.020
Golden state e pornic od kosarka. Koi i igraci da igraat, ball movementot e br 1 vo ligava, by far. Gi poparile vcera vo cetvrta.
 
Член од
1 септември 2014
Мислења
5.148
Поени од реакции
7.850
Јанис се гледа дека има работено на шутот, очекувам сезонава подобар процент и за слободни и за мидрејнџ/тројки да извади, што е одлично за него. Бакс изгледаат моќно, иако го изгубија Такер кој беше битна алка во одбрана, екипата им е компактна и очекувам да се пак со повисок пласман. Бруклин со оваа игра и екипа, не ме воодушевија.
 

ilz

Член од
15 октомври 2013
Мислења
4.348
Поени од реакции
3.987
Ne ja gledav utakmicata ama i bez gledanje se gleda kakov problem imaat Lakersi a toa e ciglarot, stavil samo 8 poeni za 35 minuti haha. Najslab igrac vo ligata e westbrook.
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.024
Поени од реакции
36.785
Golden state e pornic od kosarka. Koi i igraci da igraat, ball movementot e br 1 vo ligava, by far. Gi poparile vcera vo cetvrta.
Се осеќа кога во тим донесоа пристојни играчи ко Бјелица, Ото и Игудала дека ќе се конкурентни сезонава, нормално се зависи од повреди во текот на истата.

Бејзмор вчера многу јако го чуваше Кари ама пак имаше огромно влијание овој, целиот фокус е на него и тоа им дозволи на другиве да трпаат, малиот Џордан Пул е тој што ќе биде изненадување сезонава.
Не му идеше на почеток ама во второ се опушти и почна да игра јако, 3 тројки и уште пар добри влезови, доста се очекува од него додека да се врати Клеј.

Со ваква мизерна шутерска ноќ на Стеф и пак тепаа на гости кај ЛА, ќе кува мојот човек Кер сезонава!
 

ilz

Член од
15 октомври 2013
Мислења
4.348
Поени од реакции
3.987
Vo red e da se komentira no od edna utakmica ne se gleda nisto.
Realnosta vo playoff e toa deka Baksi nema da im zemat povekje od 2 na Nets.
A GSW isto taka ne bi mozele da im zemat povekje od 2 na zdravi Lakersi.
Grkot me plashi malku moram da priznaam, mnogu e jak pod kosh a i shutevi pogoduva. Nema odbrana za ovoj edinstveno po 2-3 igraci da go cekaat pod kosh. 1 na 1 gi jade na site pa duri i protiv Durant izleguva kako pobednik.
 
Член од
30 јуни 2020
Мислења
2.381
Поени од реакции
8.912
Нека се врати уште Клеј и ќе видиме дали ГСВ ќе земаат две и што ќе прават во ПО. Таму ако влезат здрави... ќе има дрецкање од земја на некој „фаворит“.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom